Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 24.11.2024., 09:30   #5011
Amdejac
Moderator
Moj komp

Amdejac's Avatar

Datum registracije: Jun 2003
Citiraj:
Autor xlr Pregled postova

Potrosnju za klime ne znam. Mnogo, naspram hladjenja, to vidim Preko dana stalno rade 3 od 4 klime. Preko noci samo 2.
U zadnjih 5 dana imam sveukupno: 145 kW dnevne, 60 kW nocne. Skoro duplo naspram ljeta kad su dvije klime radile 24/7. Al tu su i bojleri koji malo vise griju jer se malo vise pita topla voda. Ukratko, I'm screwed! Stara kuca, jaaako losa stolarija koja zijeva na sve strane, nema izolacije na tavanu.
Dnevna potrošnja 40kw? Nije to malo puno?
Meni aplikacija pokazuje da gornji kat od 50 kvadrata sa klimom od 5,5kw i temperaturom od 22 do 25, ali 80% vremena je na 22 stupnja troši 8,34 kw. Klima radi 24/7.
Da li je to točno budem vidio kad dođe polugodišnji obračun HEP-a.

Asus N750JK (Upgrade)
CPU: Intel i7-4700HQ (2,4mhz-3,3mhz)
MBO: Asus N750JK
RAM: 2x8 Gb PC3-12800 DDR3
VGA: Intel HD 4600 & GF GTX 850M 2048 MB VRAM, DDR3
HDD: 960 Gb SSD Corsair Force, 256 Gb mSATA mini SSD, 1 Tb Hitachi 7200 rpm
PSU: Asus Li-ion 69486 mWh
Monitor: 17,3 LCD (FHD)
Net: Intel AX210 NGW
Sound: Bang & Olufsen 4 Speakers with subwoofer

CPU: Intel Core i3-12100F, 4100 MHz
MBO: ASRock H610M-HDV/M.2 R2.0
RAM: 16 Gb, Corsair CMK16GX4M1D3000C16
VGA: NVIDIA GeForce GTX 1080, 8 Gb
HDD: NVMe 1 Tb, KINGSTON SKC3000S1024G
Net: TP-Link Archer TX55E
PSU: Xilence, Bronze 550W
Monitor: Samsung

CPU: Intel® Core™ i7-5820K, 6 Cores, 15M Cache, up to 3.60 GHz
MBO: JGINYUE, X99M-PLUS D4 v5.3, LGA 2011-3, 2xM.2 NVMe, 4xSATA3, WiFi NGFF
RAM: 2x8 Gb, Kllisre DDR4, 2666MHz
VGA: ATI RX570, 4 Gb
HDD: NVMe 1 Tb, Patriot
Net: Fenvi WiFi 7, Intel BE200NGW M.2 Wireless Adapter
PSU: Inter-Tech SP750
Monitor: Samsung
Amdejac je online   Reply With Quote
Staro 24.11.2024., 11:09   #5012
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Naravno da je mnogo. I dalje jeftinije nego da sam se skoro zajebo i uzeo nordijske radijatore po prostorijama. Sreca da nisam

Citiraj:
Autor Colop Pregled postova
Pa jel mozes staviti malo stiradura/stiropora i vune da izoliraš? Znam da više nije ni to jeftino, ali spalit ćeš struje ko u priči.
Stambeno pitanje mi je jos uvijek pod upitnikom, ne znam dal cu ostati tu di sam sad ili dici sidro. Najradije bi jos jucer promjenio svu stolariju, ali ako za 5 godina ne budem zivio tu, to su mi bacene pare jer ovdje nece nitko zivjeti osim eventualno turista po ljeti. Jbga, pojest ce me racun, al sta cu. Od 120ak m2 grijemo/hladimo samo odabrane prostore jer nema smisla cijeli stan
Staro 24.11.2024., 12:53   #5013
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Kad bacim to tvoje na papir, kod mene je slična potrošnja po jedinici. Grijem 110 m2 s pet klima, posljednjih par dana zbog čestog izbivanja iz kuće uopće ne ložim tako da su dimnjak i okolni zidovi hladni. Klime unutar kuće su na 25°C, to je ujedno i neki maksimum koliko mogu dati kad je vani oko 0°C, ljetna kuhinja/garaža je na 12°C tek toliko da ne smrznu namirnice i aparati. Izolacija nije najbolja, pogotovo ne ova na ljetnoj/garaži gdje ima dosta pukotina oko garažnih vrata i na krovu. Neki prosjek za 11. mjesec je 35 kWh dnevno, jučer je bio peak od 50 kWh. Dugo već planiram srediti tu izolaciju, ali svaki puta uleti nešto drugo. Ajmo reći da sam zadovoljan potrošnjom obzirom na sve navedeno, pogotovo u usporedbi sa smećem od norveških radijatora koje sam kratko imao prije klima. Ako usporedim račune za struju za ovu kuću s računima za struju i toplinarstvo za stan na bazi cijele godine, ispada podjednako, a stan je i manji i ima bolju izolaciju. Problem su jedino veći minusi i magla, tu klime ne mogu ugrijati pa moram ložiti.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 24.11.2024., 22:52   #5014
alengrosevic
Premium
Moj komp

alengrosevic's Avatar

Ekipa tražim klimu cca 5.5 KW za hlađenje i sezonsko dogrijavanje (jesen proljeće). Izbor mi je pao na LG ili Vivax, dva modela slične cijene. Koja su vaša iskustva s tim markama? Pouzdanost vivaxa? LG mi se čini kao siguran pick ali me jedan lokalni majstor malo zabrinuo jer kaže da ko se nešto desi, dijelovi se čekaju 30-45 dana jer nemaju sve na skladištu dok Vivax ima sve što treba odmah...

https://www.sancta-domenica.hr/klima...0aeri-r32.html
https://www.sancta-domenica.hr/klima...ard-s18eq.html

Može i preporuka nekog drugog modela.

Hvala!
alengrosevic je offline   Reply With Quote
Staro 25.11.2024., 09:11   #5015
tiki66
tiki
Moj komp

tiki66's Avatar

Neka Midea
tiki66 je online   Reply With Quote
Staro 25.11.2024., 09:12   #5016
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
vivax ti je midea, to svi imaju na skladistu i svi znaju popravit, lg pojma nemam
OuttaControl je offline   Reply With Quote
Staro 26.11.2024., 07:11   #5017
alengrosevic
Premium
Moj komp

alengrosevic's Avatar

Hvala na info, naručio sam Vivax. Nadam se da će služiti duži niz godina ☺️
alengrosevic je offline   Reply With Quote
Staro 26.11.2024., 08:52   #5018
prileee
laser
Moj komp

prileee's Avatar

Datum registracije: Oct 2009
Ja sam za vikendicu uzea dva r+ vivaxa. Trebali bi moc i (ozbiljnije) grijati, tako da za tvoje navedene potrebe ne bi trebalo bit nikakvih problema.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Staro 26.11.2024., 09:53   #5019
rendula
Registered User

Datum registracije: Oct 2003
Citiraj:
Autor prileee Pregled postova
Ja sam za vikendicu uzea dva r+ vivaxa. Trebali bi moc i (ozbiljnije) grijati, tako da za tvoje navedene potrebe ne bi trebalo bit nikakvih problema.

Ja bas gledam Vivaxe, koja je razlika izmedju H i R ak si mozda izucavao?
rendula je offline   Reply With Quote
Staro 26.11.2024., 10:27   #5020
prileee
laser
Moj komp

prileee's Avatar

Datum registracije: Oct 2009
H bi trebao biti jos jaci model od R. Idu redom Q, X, M, S, R+, H+, Y, gdje su navodno R, H i Y modeli orijentirani za kvalitetno grijanje.

Na klimakoncept webu je dobro raspisan opis svih modela koje oni prodaju, pa tako i vivaxa: https://www.klimakoncept.hr/hr/klima...oruke/3624/249

Staro 26.11.2024., 19:01   #5021
rendula
Registered User

Datum registracije: Oct 2003
Zahvaljujem! Cini mi se da nije neka velika razlika, ali zanimljivo da su trenutno H+ modeli jeftiniji od R+. Uzet cu vjerojatno roditeljima ovo: Vivax 18CH50AEHI
rendula je offline   Reply With Quote
Staro 27.11.2024., 08:34   #5022
tiki66
tiki
Moj komp

tiki66's Avatar

Citiraj:
Autor OuttaControl Pregled postova
vivax ti je midea, to svi imaju na skladistu i svi znaju popravit, lg pojma nemam
Jep, ali po riječima čovjeka koji mi je ugradio klimu u Vivaxe i sličnu rebrandiranu Midea braću ne stavljaju najbolje kompresore koje Midea ima u ponudi, odnosno razlika navodno ipak postoji
tiki66 je online   Reply With Quote
Staro 01.12.2024., 14:24   #5023
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Ma samo da pitam, mozda ja nesto krivo shvacam... Je normalno da klima nekad ide u defrost usred suncanog dana, vani 15 C i 45% vlage, bura?
Staro 02.12.2024., 17:41   #5024
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Ne znam što bih rekao. Moja ide redovno u defrost kad je vani 10-12°C, leda na isparivaču nema. Slao sam upit inženjeru u Veka-ing i kaže da je to normalno... Pitam što ima odleđivati kad nema leda, odgovor nisam dobio. Guglanjem sam našao da je software isprogramiran tako da u određenom vremenskom intervalu mora ići u defrost, bez obzira kakvo je stanje isparivača. Kako temp pada, tako se interval smanjuje pa oko nule i skroz do -18°C ide u defrost svakih sat vremena i naravno da ne može ugrijati kako treba jer u defrostu bude nekad do 20 min, ovisno o količini leda.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 02.12.2024. u 17:49.
Staro 02.12.2024., 17:58   #5025
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Interesantno. Da, leda nema, sve 4 se jednako ponasaju... A defrost zasad u ovim uvjetima traje 30ak sekundi. Smijesno
Staro 03.12.2024., 06:34   #5026
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Ma samo da pitam, mozda ja nesto krivo shvacam... Je normalno da klima nekad ide u defrost usred suncanog dana, vani 15 C i 45% vlage, bura?
Tri Fujitsu klime, rade 24/7 za grijanje.
U ovim gore uvjetima doslovno nikad ne odu u deforst.
Defrost rade tek oko 5c i niže, uglavnom po noći kad je hladnije.
Ruku na srce, doslovno ih nisam nikad ni vidio da nakupe led na sebi, a jedna mi je pod nosom na balkonu.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.
Pomo je offline   Reply With Quote
Staro 03.12.2024., 07:40   #5027
Badboy
Premium
Moj komp

Datum registracije: Nov 2006
Citiraj:
Autor Pomo Pregled postova
Tri Fujitsu klime, rade 24/7 za grijanje.

U ovim gore uvjetima doslovno nikad ne odu u deforst.

Defrost rade tek oko 5c i niže, uglavnom po noći kad je hladnije.

Ruku na srce, doslovno ih nisam nikad ni vidio da nakupe led na sebi, a jedna mi je pod nosom na balkonu.
Da tako i moje dvije 12 llcc jbt.baš si mislim kakva bi to trebala bit vlaga da defrost radi svakih 1h..

Poslano sa mog 2203129G koristeći Tapatalk
Staro 03.12.2024., 08:44   #5028
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Citiraj:
Autor Badboy Pregled postova
Da tako i moje dvije 12 llcc jbt.baš si mislim kakva bi to trebala bit vlaga da defrost radi svakih 1h..

Pa koliko znam Daikin je sa defrostom imao problem neki generalni na našem kontinentalnom podneblju na toplinskim pumpama. Kolegi poviše normalno da grijanje ne radi kad idu u defrost tako često. Po meni to je za prijavu i povrat uloženih novaca i kupit nešto što radi.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.
Pomo je offline   Reply With Quote
Staro 03.12.2024., 09:04   #5029
Badboy
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor Pomo Pregled postova
Pa koliko znam Daikin je sa defrostom imao problem neki generalni na našem kontinentalnom podneblju na toplinskim pumpama. Kolegi poviše normalno da grijanje ne radi kad idu u defrost tako često. Po meni to je za prijavu i povrat uloženih novaca i kupit nešto što radi.
To nemre bit normalno,ili u sistemu nema dovoljno plina ili grije preveliku površinu na previsoku temp,pa radi u fullu kapaciteta klime.!!
A opet ako ima stalno maglu ili je blizu neki potok il rijeka pa je vlaga brutalna(uz ove uvjete preslaba klima+previše m2/m3).

Staro 03.12.2024., 09:08   #5030
Badboy
Premium
Moj komp

Domi os,koliko kvadrata griješ,na koju temp,kakva je izolacija,i koke je snaga klima?

Staro 08.12.2024., 08:00   #5031
mrgud11
Registered User
Moj komp

mrgud11's Avatar

Datum registracije: Nov 2018
Pozdrav,
vezano na defrost,danas defrost započeo u 6:17 minuta (dignuto krilce) i završio u 6:39 (ponovno spušteno krilce), normalno krenula grijati u 7:00. Setovana na 20 stupnjeva, temperatura zraka oko 1 stupanj, relativna vlažnost 95%.
Radi se o početnom modelu Fujitsu ASYG12KPCE/AOYG12KPCA.

Inače s klimom sam zadovoljan, radi 24/7 za grijanje već drugu sezonu, jedino taj nesretni defrost koji traje i traje.

E sad, da li je to normalno za tu klimu ili je neki problem?
mrgud11 je offline   Reply With Quote
Staro 08.12.2024., 09:30   #5032
spaceman
Registered User
Moj komp

spaceman's Avatar

Datum registracije: Feb 2010
Možda je defrost završio prije ali nije krenula grijati ako temperatura u prostoriji nije pala dovoljno da nakon samog defrosta krene grijanje. Meni kod Panasonica defrost traje oko 10-11 minuta i to mi se čini dugu u odnosu na Mideu koja to dosta brže odradi.
spaceman je offline   Reply With Quote
Staro 08.12.2024., 11:16   #5033
toshiro
Registered User
Moj komp

Citiraj:
Autor mrgud11 Pregled postova
Pozdrav,
vezano na defrost,danas defrost započeo u 6:17 minuta (dignuto krilce) i završio u 6:39 (ponovno spušteno krilce), normalno krenula grijati u 7:00. Setovana na 20 stupnjeva, temperatura zraka oko 1 stupanj, relativna vlažnost 95%.
Radi se o početnom modelu Fujitsu ASYG12KPCE/AOYG12KPCA.

Inače s klimom sam zadovoljan, radi 24/7 za grijanje već drugu sezonu, jedino taj nesretni defrost koji traje i traje.

E sad, da li je to normalno za tu klimu ili je neki problem?
Digni je na 23/24 stupnjeva i defrost se neće uključivati. Prenisku temp si postavio.
toshiro je offline   Reply With Quote
Staro 13.12.2024., 17:49   #5034
Ag008
RESPECT MY AUTHORITAH
Moj komp

Ag008's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
Moja Daikin Comfora ne ide u defrost gotovo nikad, makar nisam primjetio.
Namještena je 22.5C

Ako kupujete Daikin preko Klimakoncepta, više nisu ovlašteni Daikin prodajni partner niti servisni partner!?
Nećete moći registrirati za 5 godina jamstva preko Stand By Me jer ih više nema na popisu.
https://www.daikin.hr/hr_hr/za-vas-d...r-locator.html

Očito je više njih imalo negativno iskustvo kao i ja (žalio se, još mi nisu sve sanirali a prošlo je 2 mjeseca od montaže).
Izgleda da ih je Daikin maknuo s popisa.

Meni i dalje u Onecti stoji da imam 2 godine jamstva na Stand By Me.
Doduše dobio sam papir na kojem piše da imam 5 godina jamstva pa sam na miru.
Staro 14.12.2024., 00:11   #5035
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Bilo je govora o tome da Klimakoncept gubi Daikin, zato su imali akcije kako bi se svega riješili.

Staro 16.12.2024., 21:45   #5036
dav87gr
Registered User

Datum registracije: Apr 2012
Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
Bilo je govora o tome da Klimakoncept gubi Daikin, zato su imali akcije kako bi se svega riješili.
Da, ima tu nešto. pa kako ovdje ima osoba i sa znanjem i sa iskustvom, molim savjet za klimu, važno je hlađenje, za prostor oko 30 m2. Hvala i pozdrav.
dav87gr je offline   Reply With Quote
Staro 17.12.2024., 18:39   #5037
Zé.
Samo polako
Moj komp

Zé.'s Avatar

Datum registracije: Oct 2014
Postoji li doba godine kada su klima uređaji povoljniji?
Po nekog logici to bi trebalo biti zimi.

Koji klima uređaj uzeti za hlađenje dnevnog boravka od cca 25m2?
Staro 22.12.2024., 09:06   #5038
zvonac
Premium
Moj komp

zvonac's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Citiraj:
Autor Zé. Pregled postova
Postoji li doba godine kada su klima uređaji povoljniji?
Po nekog logici to bi trebalo biti zimi.

Koji klima uređaj uzeti za hlađenje dnevnog boravka od cca 25m2?
Pa mislim da su popusti pred zimu skoro pa pun pogodak.. Kupio Daikin koji je bio na akciji, a cijena je bila oko 500tinjak€ niža, tak da tu nije bilo puno razmišljanja oko kupnje.
zvonac je offline   Reply With Quote
Staro 22.12.2024., 12:16   #5039
buljaka
Premium

Datum registracije: Aug 2014
Popusti inače nisu nešto ni u zimi. Daikin je bio na popustu zbog klimakoncepta. Rjesavali su se zaliha jer su izgubili koncesiju

Poslano sa mog
buljaka je offline   Reply With Quote
Staro 22.12.2024., 13:35   #5040
zvonac
Premium
Moj komp

zvonac's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Citiraj:
Autor buljaka Pregled postova
Popusti inače nisu nešto ni u zimi. Daikin je bio na popustu zbog klimakoncepta. Rjesavali su se zaliha jer su izgubili koncesiju

Poslano sa mog
Oćeš reći popust je vrijedio samo ako je klima kupljena u klimakoncept.

Bilo je popusta i u drugom dućanu koji prodaju klime.
zvonac je offline   Reply With Quote
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na