|
![]() |
#271 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Ako tko trazi malo kracu zimsku jaknu, ovu sam kupio prije par dana i mogu preporuciti: https://www.amazon.de/dp/B0BPMQZF35?...fed_asin_title Naravno, krzno sam odmah skinuo ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#272 | |
Registered User
Datum registracije: Feb 2022
|
Citiraj:
Znači platio si 160 eura jaknu, a wellen ju prodaje za 600 eura na svom sajtu? 160 eura je onda realna cijena gdje ima zaradu i proizvođač i trgovac, a ovih dodatnih 440 eura je porez na naivnost i umjetno pumpanje cijene.
![]() |
![]() |
#273 | |
Banned
Datum registracije: Mar 2013
|
Citiraj:
Kao što mi je frend nedavno iz jyska rekao da madrac koji sam piknuo sa 1150 na 250 eura, u nabavi ih košta 50 eura + pdv. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#274 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
Citiraj:
Nekih 150EUR. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#275 |
PREMIUM
Datum registracije: Dec 2014
|
160€ za basic jaknu sa sintetskim punjenjem je ajd ok. 600€ za tako nešto nema veze s mozgom. Ako ne patiš na bedž na jakni isto ili kvalitetnije nađeš u decathlonu, npr. https://www.decathlon.hr/p/340344-14...ski-plava.html |
![]() |
![]() |
![]() |
#276 |
Strichek Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Wellensteyn i qechua ne idu u istu rečenicu da ju ponoviš 1000 puta ![]() Ne znam kaj vas rajca vrsta punjenja, kod zimske jakne je bitno jel topla il nije. Kaj mi znači pernata koja nakon 5-6 godina ima rasipanje perja kroz sve pore kao da je bila na white kauču. Osobno ni kod jedne marke nisam vidio tako kvalitetne cifove kao na vellensetynu.
![]() |
#279 | |
PREMIUM
|
Citiraj:
Sintetika ima svoje namjene, naravno - npr. ne bih nosio skijašku jaknu s perjem. Ali činjenica je da je sintetsko punjenje puno jeftinije u proizvodnji pa bi se to trebalo odraziti i u cijeni konačnog proizvoda. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#280 |
Registered User
Datum registracije: Oct 2003
|
Ja izvan pceksperta ne znam nikog tko je kupio wellenstyn jaknu, a u ovoj temi se prosirilo ko neka sekta ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#281 | ||
Premium
|
Citiraj:
Citiraj:
jakna (pa bnila ona i zimska) za 600 € ili mob za 1200+ € - ima li razlike? ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#282 |
Registered User
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#283 | |||
Premium
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Činila se kao dobar deal za 160EUR. Imao sam Burton sad par godina, uništila se dosta brzo. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#284 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#285 |
Banned
Datum registracije: Mar 2013
|
Zimske jakne
Sve to u izradi košta kikiriki, a cijenu dizu: pdv, transport, marketing i ostale pizdarije... dok dođe do police u dućanu nabere se. Btw: Invite za Best Secret za nekom treba. |
![]() |
![]() |
![]() |
#286 |
aka Edo, aka Syncros
Datum registracije: Mar 2005
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#287 |
Registered User
|
Mogu i ja staviti totalnu besmislicu u quote i napisati da koste 27 centi u prosjeku, ne znam odakle si to izvukao (pretpostavljam odavde: https://www.reddit.com/r/interesting...ake_an_iphone/) sto je ocita besmislica, i vjerojatno trosak zaposlenika koji sklapaju 1 iphone, a ne komponenata koje idu u njega. Procjena troska jednog iphonea 14 je bila okvirno 300-500$ (ne racunajuci r&d trosak inzenjera). Ne bi covjek vjerovao, ali OLED ekran je skuplji od malo najlona, a da ne pricamo da su inzenjeri skuplji od random dizajnera robe. |
![]() |
![]() |
![]() |
#288 |
Premium
|
Video sam gledao neki dan, ali ok, u pravu si, nema smisla da košta 10$. Ali je zarada 500-700EUR po iphone-u, ne? Na jakni je zarada 100-150EUR, realno, jakna košta 10$ u proizvodnji. Tako da, kolegov komentar je sasvim validan. Realno, proizvodnja <-> prodaja, kada se namire svi troškovi, proizvodnja, distribucija, sva logistika, zarada je u postotku veća par puta, bez obzira jel bo bila jakna ili IP. S tim da garantiram da se proda više iphonea nego jedne jakne. Čisto iz razloga jer IP praktički drži monopol u većini svijeta. |
![]() |
![]() |
![]() |
#290 | |
Registered User
Datum registracije: Feb 2022
|
Citiraj:
Jel možeš negdje taj mob od 1200 eura kupiti za 300 eura? E ne mozeš jer apple drži svoju cijenu gdje god ga kupio. Ima modnih brendova koji također drže cijenu pa plati 1k eura ako to želiš nositi, nema sniženja. A ovdje imamo nekakav wellen koji za svoju jaknu traži 600 eura, a u drugoj trgovini 160 eura. I onda onaj koji plati 600 ispada budala. Ako već želiš forsirati nekakvu skupoću i ekskluzivnost onda se drži toga na svim prodajnim mjestima.
![]() |
![]() |
#291 |
Premium
|
A gledaj, stari paradoks. Čovjek kupi jaknu koja košta 600 za 160EUR. U našoj glavi smo ušaparali 440EUR. ![]() A ustvari smo potrošili 160, ništa nismo ušparali. ![]() Tako da, da. Slažem se s tobom, ali ako trebaš jaknu, 160EUR je puno bolje od 600EUR, makar kako ti kažeš zarada je i na 160EUR, ali jebiga, jakna mi treba. A tekstilna industrija najmanje plaćena u svijetu, općenito. |
![]() |
![]() |
![]() |
#292 | |
Registered User
|
Citiraj:
I poanta je da je ogromna razlika i u trosku izrade i materijalima jednog iphonea i jednog no-name kineskog mobitela. Izmedju wellensteyn i decathlon jakne nema razlike u trosku, sve sto se placa je (navodno) ime. I kao sto kolega nepalac kaze, ocito wellensteyn i nije bas ime, jer ruse cijenu za 80%. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#293 |
Premium
|
Ime je tako dugo do kada mi kupujemo, tržište definira vrijednost i "ime", to znaš i sam. Dechatlon, iste kvalitete ali se prodaje od prilike 80% manje. Zašto? Jer ljudi žele ime (razlog nevažan), znači da jakna, bez obzira bila ona ista ili ne kao ova u Dechatlonu, ima veću vrijednost, jer je za njom potražnja veća. Kužim što govoriš, ali činjenica je da sve što kupujemo je preplaćeno s obzirom na proizvodnju i cijenu iste. Bio to mobitel, auto, jakna ili kruh na kraju krajeva, mi smo potrošači koji to isto plaćamo. Cijena wellensteyn će biti visoka tako dugo do kad se se prodavati. Stanovi su zadnje vrijeme pravi primjer. Nedugo sam čuo, jebote, 5000EUR cijena kvadrata stana u ZG, pa to ne vrijedi toliko sigurno. Tko to kaže? Ako se proda, to znači da vrijedi toliko, ne? A što se tiče zarade, zarada kao takva nije ista ni kod jednog proizvoda, jer tu ima 1000 čimbenika dodatnih gdje se na kraju dana definira "zarada" i za koga će ta zarada biti. Logistika iza svakog proizvoda je drugačija, skladištenje, vrijeme, repromaterijal, ljudi, marketing, razvoj itd. Ali ako ćemo tako gledati, možemo potegnuti odmah i onu temu zašto jesti ili ne jesti hrenovke i paštetu. Čim se manje tim zamaram, to mi je lakše. Isto vrijedi za jaknu i za mobitel. Da budemo na čisto, ne opravdavam cijenu jakne, niti kažem da vrijedi, ali stavljati tu istu jaknu u istu rečenicu s Dechatlonom je stvarno smiješno, da budem pristojan. Ali ajde, tema za drugi puta, uništavamo temu ljudima kojima je hladno. ![]() Zadnje izmijenjeno od: Mommistake. 22.11.2024. u 11:05. |
![]() |
![]() |
![]() |
#294 |
PREMIUM
|
Na što smo spali... Šta ćemo stvarno uspoređivati razvoj i proizvodnju nečeg izrazito kompleksnog sa jako dugom proizvodnim lancima kao što su današnji motori ili smartphone? Tržište i jednog i drugog ima ogromne ulazne barijere i jaku konkurenciju. Pravo je čudo što si prosječan čovjek danas može priuštiti nešto tako kompleksno za tako malo novaca. Marže su puno manje i puno je teže opće doći u poziciju za ostvariti ikakvu dobit u usporedbi s vanity proizvodima tipa jakne ![]() Btw zarada po ajfonu nije 500-700. To je gledajući samo trošak komponenata, a gdje je tu još r&d, proizvodnja, marketing, prodajni kanali, postprodaja, komplet administracija u xy zemalja. To su plaće tisuća i tisuća ljudi... Zadnje izmijenjeno od: nub. 22.11.2024. u 11:34. |
![]() |
![]() |
![]() |
#295 | ||
Premium
|
Kruške i jabuke... Razvoj jedne jakne ne zahtjeva sigurno isti broj ljudi kao razvoj jednog mobitela (koji je u većini slučajeva reciklirani proizvod iz godine u godinu te se samo sklapa s komponentama koje dolaze sa svih strana), ali tekstilno tržište je itekako kompetentno, komplicirano, veliko i zahtjevno, činilo se tebi to ili ne. Apple izdaje koliko ono mobitela van kada izda novi mobitel? 3-4? Od kojih osim veličine i sitnica, je jedan te isti mobitel vani, samo sklapan s pojedinih drugih dijelova koja razlikuje PRO od običnog modela. Jel ti znaš koliko dizajnova, cnc mašina, strojeva, ljudi, treba da se napravi tipa 50 tipova različitih odjevnih predmeta, u ovom slučaju jakni da bi tržite bilo kakvo je sada, da imaš izbor od milijon modela itd. Koliko vrsta materijala treba da se to napravi. Mislim, radio sam u jednoj od najvećih tvrtki za proizvodnju dječjih cipela u Europi. Tako da, iza jednih običnih cipela stoji tim od stotine ljudi, od proizvođača do potrošača. Nemoj kompleksnost sustava mješati s logistikom koja stoji iza toga. Čisto podaci: Citiraj:
Citiraj:
I da, uspoređivat ćemo "razvoj" i "proizvodnju" jer ti uspoređuješ jednu jaknu i jedan mobitel. Apple ima 3 proizvoda. Wellensteyn 3000. Da se razumijemo, ne govorim da proizvodnja tehničkih predmeta nije kudikamo kompleksnija od proizvodnje jednih hlača ili jakne. Ali paleta proizvoda čini to malo kompleksnije nešto što se čini. Zadnje izmijenjeno od: Mommistake. 22.11.2024. u 11:41. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#296 |
PREMIUM
|
Opet izvlačiš nepotrebne podatke. Prvo uspoređuješ američko tržište smartphonea i GLOBALNO tržište tekstila. Kruške i jabuke Naravno da je tržište tekstila veće i da prosječan čovjek u razvijenoj zemlji troši vjerojatno više u godini na tekstil nego na smartphone, i to vjerojatno debelo preplacujuci modne brendove ![]() Hoćemo početi uspoređivati još i tržište žita, nafte ili nečeg trećeg s jaknama? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|