Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 20.11.2024., 12:15   #77221
murina
Premium
Moj komp

murina's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
'I'm just going to leave this here -> https://x.com/Jaguar/status/1858800846646948155
Staro 20.11.2024., 12:17   #77222
Mommistake
Premium
Moj komp

Mommistake's Avatar

Datum registracije: Nov 2008
Citiraj:
Autor Ivo_Strojnica Pregled postova
isteka mi leasing na autu, Škoda Karoq, od firme.
Jedini vozio auto. Oprema je Style ili kako li se već zove, auto od 115 KS, manualac.
Plaćali smo leasing 400+€ mjesečno i sada mi šalje Leasing kuća ponudu otkupa od 23 000€!

A auto je tada košta 33 000€.

Svijet u kojem živimo....
Zanimljivo, očekivao sam da je danas Karoq jedno 40k.

Nije, dizel se uzme s 115ks već od 31k EUR, nova. Benzinac, masno ispod 30k.

Ovo što vi imate mora imati onda dosta opreme.
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 20.11.2024., 12:25   #77223
Ivo_Strojnica
PRO
Moj komp

Ivo_Strojnica's Avatar

Datum registracije: Apr 2010
ma nema ništa opreme, nema ni kamere.
baš je onako, simple.

Citiraj:
Autor murina Pregled postova
'I'm just going to leave this here -> https://x.com/Jaguar/status/1858800846646948155
Copy nothing.
A cilu woke kulturu su skopirali u ovaj proljev.
Staro 20.11.2024., 12:43   #77224
Mommistake
Premium
Moj komp

Mommistake's Avatar

Citiraj:
Autor Ivo_Strojnica Pregled postova
ma nema ništa opreme, nema ni kamere.
baš je onako, simple.
Nekako mi se čini to puno tamo prije 5 godina za tu Škodu, čak je sada jeftinija, a cijene su ohoho otišle gore.

Ako se dobro sjećam, 2019. sam ja gledao Sportline, mislim da je bio oko 35k EUR, ali to je najviše što se moglo dobiti o obična je bila nešto preko 23k.

Čini mi se baš puno 33k tamo 2019.
Staro 20.11.2024., 12:46   #77225
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Kad smo već kod Jaguara. Podsjeća me na onu: 'Besposlen pop i jariće krsti'

https://www.bbc.com/news/articles/cgr0pw00n7qo
Staro 20.11.2024., 13:00   #77226
Ivo_Strojnica
PRO
Moj komp

Ivo_Strojnica's Avatar

koje oni priče pričaju, a dionice padaju.
Staro 20.11.2024., 13:42   #77227
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Čitam jučer da i Abarth odustaje od ICE-a i da će ubuduće keljiti svoje nalje na EV-ove. Prestrašno.
Po mom gradu se giba jedan bijeli Fićo Abarth, origigi talijanski, vjerojatno ima dobrih 50g. To je Abarth, a ne EV s**nja sa zvučnicima.

EDIT: lik je testirao CT sistem samostalne vožnje i izbjegavanja prepreka. Rezultati su kao što se i očekivalo: epic fail.
https://www.youtube.com/watch?v=lH3xHbOVw6Q

Zadnje izmijenjeno od: coconut. 20.11.2024. u 15:00.
coconut je offline   Reply With Quote
Staro 20.11.2024., 15:23   #77228
Inovator
Premium
Moj komp

Inovator's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Kad smo već kod Jaguara. Podsjeća me na onu: 'Besposlen pop i jariće krsti'

https://www.bbc.com/news/articles/cgr0pw00n7qo

Jaguar ne prodaje aute u VB trenutno, a sada idu u full EV smjeru, pretpostavljam u propast.

Citiraj:
EDIT: lik je testirao CT sistem samostalne vožnje i izbjegavanja prepreka. Rezultati su kao što se i očekivalo: epic fail.
https://www.youtube.com/watch?v=lH3xHbOVw6Q

Da, ali to neće naštetiti prodaji...
Inovator je offline   Reply With Quote
Staro 20.11.2024., 19:09   #77229
Colop
Premium

Datum registracije: Sep 2011
jel može pitanje za vas koji ste imali financijski leasing preko firme.
Zašto je leasing isplativiji ako imaš pare na računu za odjednom platiti auto?
Tj, zašto svi uzimaju na leasing? Da ai ne sjebeš cash flow? Nešto drugo?

Poslano sa mog REA-NX9 koristeći Tapatalk
Colop je offline   Reply With Quote
Staro 20.11.2024., 19:39   #77230
DoxyTheCroat
Premium
Moj komp

DoxyTheCroat's Avatar

Datum registracije: Jul 2019
Citiraj:
Autor Colop Pregled postova

Moje je pitanje zašto fizičke osobe to rade.

Osobno ih poznam nekoliko, mogu si keširati 3 nova, ali uzmu radije jedan na lizing.
Dosad nisam dobio konkretan odgovor zašto je to isplativije od keširanja.
DoxyTheCroat je offline   Reply With Quote
Staro 20.11.2024., 21:01   #77231
aski
Je suis Schumi
Moj komp

aski's Avatar

Datum registracije: Nov 2006
Citiraj:

Zato što je financijski leasing u poslovnim knjigama evidentiran kao dugotrajna imovina i amortizira se postupno. Amortizacija = trošak.
Nadalje, oba leasinga (financijski i operativni) imaju prednost što se auto u većini slučajeva koristi u privatne svrhe tj. 0-24 pa ne treba voditi evidenciju kilometraže ako ti porezna pokuca na vrata i ono najbitnije, troškovi u vezi tog auta su onda 100% priznati. Ako ne bi bilo plaće u naravi, onda bi bili 50% priznati. Ovih drugih 50% ti uvećava osnovicu poreza na dobit. Znači, razlikom prihoda i rashoda firma može ostvariti gubitak, ali ako ima hrpu nepriznatih troškova, može platiti porez na dobit 😁

Sent from my BVL-N49 using Tapatalk

Intel Core 2 Duo E8500 @ 5516 MHz
aski je offline   Reply With Quote
Staro 20.11.2024., 21:24   #77232
Ivo_Strojnica
PRO
Moj komp

Ivo_Strojnica's Avatar

Citiraj:
Autor DoxyTheCroat Pregled postova

Osobno ih poznam nekoliko, mogu si keširati 3 nova, ali uzmu radije jedan na lizing.
Nije isplativije uzeti leasing ako imas para.
Družiš se sa snobovima
Staro 20.11.2024., 21:28   #77233
Mommistake
Premium
Moj komp

Mommistake's Avatar

Citiraj:

Većina ljudi koja uzima nema za 3 nova.

Zašto?
Više nije ekstremno skupo, čak u određenim uvjetima, jeftinije od kredita.
Banka to ne tereti kao kreditnu opterećenost, tako da si i taj dio skinuo s grbače.

I prihvatljivije ljudima, rijetko tko ima 30-40k keša viška za novi auto.

Frend uzeo Mazdu 3 na 3 godine, dao nekih 7k EUR unutra. Ima prihvatljivu ratu, zadnja rata bude opet veća i auto je njegov.

Nije isplativije od keširanja sigurno, ovako otplaćuješ lagano, ne osjetiš na plaći a keš ostaje.

Osobno ne znam ni jednu osobu koja ima leasing a da ima keš za novi auto, iskreno.

Firme, da, privat, nikad čuo tak nešto.
Staro 20.11.2024., 22:21   #77234
WraGG
Premium

WraGG's Avatar

Datum registracije: May 2006
Mi smo E Ficeka uzeli na leasing prije dvije godine i evo uspjesno ga vratili prije par tjedana. Novca za kupiti auto smo imali, ali je ovo bila tako dobra ponuda da je bilo glupo propustiti. Doslovno ljudi vise placaju mobilnu pretplatu radi nekog iPhonea mjesecno nego sto smo mi ovo placali. Osim toga, htjeli smo probati strujica, a kupnja istoga definitivno nije dolazila u obzir.
Evo sada dvije godine kasnije smo platili u leasing ratama vjerojatno 3x manje nego bi kupljeni auto izgubio na cijeni u te dvije godine i sretni se rjesili elektro igracke bez da sam ga morao prodavati i gubiti vrijeme na to. Mozda nije bas uobicajen primjer privatnog leasinga, ali eto nase iskustvo. Po ovim uvjetima se leasing i privatno isplati, slicnih ponuda je bilo i sada kada smo kupili F20, ali je zena izrazila zelju da sada ipak kupimo normalan auto
WraGG je offline   Reply With Quote
Staro 21.11.2024., 09:00   #77235
Colop
Premium

Datum registracije: Sep 2011
Citiraj:
Autor aski Pregled postova
Zato što je financijski leasing u poslovnim knjigama evidentiran kao dugotrajna imovina i amortizira se postupno. Amortizacija = trošak.
Ok, ali i kada keširaš auto, on isto ide u dugotrajnu imovinu i amortizira se.
Tj sve što je skuplji od 3500 kn po starom, 600 eura po novom ide u dugotrajnu imovinu i amortizaciju.

Citiraj:
Autor aski Pregled postova
Nadalje, oba leasinga (financijski i operativni) imaju prednost što se auto u većini slučajeva koristi u privatne svrhe tj. 0-24 pa ne treba voditi evidenciju kilometraže ako ti porezna pokuca na vrata i ono najbitnije, troškovi u vezi tog auta su onda 100% priznati.

Ovaj dio mi ima smisla, pogotovo ako primaš plaću u naravi za leasing auto, onda je olaća u naravi puno niže od 1 % nabavne cijene vozila, jer se gleda 20 % vrijednosti mjesečne rate + PDV.

Al što se desi kada prođe leasing razdoblje? Prije si se mogao dogovoriti sa njima tko će otkupiti i po kojoj cijeni, ali sada su ti dužni obračunati tržišnu cijenu?

Citiraj:

Ja znam jednog takvog, ali u njegovom konkretnom slučaju radi se o "skrivanju" para, tj iako ima novca da plati auto odjednom, ne bi ih smio imati, ako me razumijete .
Ovako uzme relativno skupo vozilo, mjesečna rata leasinga mu je par sto eura, što uredno može podmiriti iz redovitih primanja.

Citiraj:
Autor WraGG Pregled postova
Mi smo E Ficeka uzeli na leasing prije dvije godine i evo uspjesno ga vratili prije par tjedana. Novca za kupiti auto smo imali, ali je ovo bila tako dobra ponuda da je bilo glupo propustiti. Doslovno ljudi vise placaju mobilnu pretplatu radi nekog iPhonea mjesecno nego sto smo mi ovo placali. Osim toga, htjeli smo probati strujica, a kupnja istoga definitivno nije dolazila u obzir.
Evo sada dvije godine kasnije smo platili u leasing ratama vjerojatno 3x manje nego bi kupljeni auto izgubio na cijeni u te dvije godine i sretni se rjesili elektro igracke bez da sam ga morao prodavati i gubiti vrijeme na to. Mozda nije bas uobicajen primjer privatnog leasinga, ali eto nase iskustvo. Po ovim uvjetima se leasing i privatno isplati, slicnih ponuda je bilo i sada kada smo kupili F20, ali je zena izrazila zelju da sada ipak kupimo normalan auto

Ako se dobro sjećam, ti si u DE ?
Kad sam kupovao auto gore 2018 godine, gledao sam rate leasinga i to je bilo smiješno jeftino.
Mini 149 eura mjesečno, napucani BMW serije 5 je bio oko 330 eura mjesečno.
Colop je offline   Reply With Quote
Staro 21.11.2024., 09:22   #77236
WraGG
Premium

WraGG's Avatar

Citiraj:
Ako se dobro sjećam, ti si u DE ?
Kad sam kupovao auto gore 2018 godine, gledao sam rate leasinga i to je bilo smiješno jeftino.
Mini 149 eura mjesečno, napucani BMW serije 5 je bio oko 330 eura mjesečno.
Da, u DE sam i bude bas povoljnih ponuda za privatni leasing. Ponekad se stvarno isplati. Jedino sto ga treba bas paziti, jer ako ga ne vratis u "novo" stanju, bude skupo. Zato smo sad kupili auto jer stvarno nema smisla voziti stalno pod stresom da negdje ne ogrebes i da te netko na parkingu ne bubne vratima.
Staro 21.11.2024., 09:28   #77237
Mommistake
Premium
Moj komp

Mommistake's Avatar

Ali to što ti pričaš se Opearativni lizing.

Mislim da se gore priča o Financijskom lizingu, gdje je predmet lizinga prelazi u vlasništvo primatelja leasinga nakon otkupa.

Operativni je i kod nas dosta jeftiniji.

Naravno, nije mizerija, jer su plaće kakve jesu.
Staro 21.11.2024., 09:29   #77238
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Znaci kasko ne vrijedi za takve aute? Ne priznaju “popravljeni” auto nego bas mora biti nikad ostecen kad ga vratis?
spawn je offline   Reply With Quote
Staro 21.11.2024., 09:31   #77239
Mommistake
Premium
Moj komp

Mommistake's Avatar

Citiraj:
Autor spawn Pregled postova
Znaci kasko ne vrijedi za takve aute? Ne priznaju “popravljeni” auto nego bas mora biti nikad ostecen kad ga vratis?
Ma ne.

Da bi uopće mogao uzeti lizing, moraš uzeti Kasko, to je uvjet, baš iz razloga da se auto popravi. Nitko o tome ne priča kada uzimaš lizing, ali uz ratu auta moraš plaćati i Kasko, koji isto zna biti dobrih 80-100EUR mjesečno.

Vraća se auto svakak, zato imaju kasko.

Naravno, postoje penali.
Staro 21.11.2024., 09:38   #77240
Piksa
Premium
Moj komp

Piksa's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
Koje uvjete moraš kod nas zadovoljiti za odobrenje financijskog leasinga? Stalna primanja ili provjera kreditne sposobnosti?
Piksa je offline   Reply With Quote
Staro 21.11.2024., 09:38   #77241
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Automobili

Citiraj:

Jedan od najvaznijih razloga nije sam trosak vozila, nego “pare” na računu su važne za poslovanje firme. Taj novac se koristi za postizanje dohotka,profita, prihoda kakogod zelis to nazvati te na kraju iznos leasinga je totalno nebitan jer si sa iznosom na racunu zaradio i taj leasing i sve ostale moguce troskove firme. Da se auto kupi odjednom, smanjen ti je iznos na racunu za npr 40000€ kojim bi “okretao” poslovanje sto nema nikakvog smisla jer sa tih 40000€ u par godina koliko traje leasing firma npr zaradi jos 40000€(karkikiram, iznosi su veci jer govorimo o par godina) i na kraju auto firmu košta 0€.
spawn je offline   Reply With Quote
Staro 21.11.2024., 09:43   #77242
Mommistake
Premium
Moj komp

Mommistake's Avatar

Citiraj:
Autor Piksa Pregled postova
Koje uvjete moraš kod nas zadovoljiti za odobrenje financijskog leasinga? Stalna primanja ili provjera kreditne sposobnosti?
Isto kao i za kredit.

3 platne liste, poslodavac mora dati suglasnost da je ugovor na neodređeno (lizing kuća kontaktira poslodavca).

Ako se dobro sjećam, kreditna sposobnost nije bitna, jer lizing kuća ne kontaktira banku. Na tebi je da platiš račun za lizing, ako ne, uzmu ti auto. Nemaš hipoteke, nemaš ništa, auto je ujedno i predmet ugovora.

Visina plaće i ugovor na neodređeno.

Kreditna sposobnost je jedno od stvari zašto ljudi bježe na lizing, banka to ne tereti kao kreditnu opterećenost, lizing se gleda kao režije, dobiješ račun i plaćaš, kao struju, vodu, itd.
Staro 21.11.2024., 09:44   #77243
WraGG
Premium

WraGG's Avatar

Da, to je operativni leasing, vezan je za predjene kilometre, ali postoji mogucnost otkupa na kraju leasing perioda.
Kasko mi je nekako logicno uzeti za novi auto bilo kupljen ili leasan. I za F11 placam jos uvijek kasko, mada razmisljam da ga maknem. Vec je skoro 10 godina star pa mi nema vise smisla. Problem kod kasko osiguranja ovamo je sto kod svake stete postoji recimo 300€ ucesca koje moras sam platiti, i onda ti jos povecaju cijenu osiguranja narednu godinu radi te stete. Za manje stete se definitivno ne isplati aktivirati kasko. Mi smo na Fiatu imali par manjih ogrebotina od parkiranja, tako da sam na kraju sam platio popravku jer se nije isplatilo aktivirati kasko.
Na F11 placam i osiguranje bonusa, tako da sam im prosle godine za manju stetu na straznjem braniku uzeo iznos od otprilike 3-4 godine koje sam uplacivao za taj kasko, a ostao na istom bonusu
Staro 21.11.2024., 09:49   #77244
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Iako ti je auto star 10g., u slučaju neke štete cifra za popravak će ti biti tolika da je možda bolje i dalje plaćati kasko.
Cijene dijelova i ruku su postale astronomske. Znam da mi je lik pričao da mu je Matrix svjetlo za GLA mečku koštalo tadašnjih 25k kn.
Meni se dogodilo da sam taman prestao plaćati kasko kada mi je na zaobilaznici u auto udarila ploča sa natpisom 'Autoškola' sa njihovog auta. Razbila mi je far, oštetila branik i haubu. Da sam imao kasko sve bi to platilo osiguranje. Srećom pa sam našao polovni far za 2.200 kn, ugradnja u ovlaštenom 200 kn, a oštećenje mi je popravio poznanik penzić za par sto kuna.
Staro 21.11.2024., 09:50   #77245
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Ovo malo sto sam gledao na ljeto oko financijskog leasinga vs. gotovinski kredit - sve ide u smjeru gotovinskog kredita, manje kamate, auto je u tvom vlasnistvu u startu, manje komplikacija itd... I sami prodavaci u par salona su rekli da ako imam uvjete za gotovinca, idem na to, jer leasing za privatne osobe nije nista isplativiji.
Staro 21.11.2024., 09:52   #77246
Mommistake
Premium
Moj komp

Mommistake's Avatar

Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Ovo malo sto sam gledao na ljeto oko financijskog leasinga vs. gotovinski kredit - sve ide u smjeru gotovinskog kredita, manje kamate, auto je u tvom vlasnistvu u startu, manje komplikacija itd... I sami prodavaci u par salona su rekli da ako imam uvjete za gotovinca, idem na to, jer leasing za privatne osobe nije nista isplativiji.
Pa naravno.

Keš je keš, nema kamata.

Imale su određene auto kuće akciju, otpati auto u 3 godine i nemaš kamata. Mazda je bila jedna od tih. Peugeot isto.

Ali to je bilo ono, učešće od jedno 10k EUR + 3 rate po isto toliko, većini ljudi je to bilo van budžeta.

Financijski bi najbolje bilo usporediti s kreditom na isti broj godina. Mana financijskog je što se u 90% slučajeva gleda novi auto, dok kod kredita imaš tu fleksibilnost jer imaš novce na računu, pa možeš i u Njemačku otići po auto npr.
Lizing ima i tu opciju, ali to je kompliciranije puno.
Staro 21.11.2024., 09:54   #77247
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:

Buraz je uzeo auto tako na tri godišnje rate beskamatno preko leasinga. Mogao je odmah iskeširati auto ali mu je ovako ostalo love za nedajbože.

Na kraju je zbog inflacije prošao još bolje. Plaća mu je narasla ali rata nije
Staro 21.11.2024., 09:56   #77248
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Ako se autu nešto dogodi tokom otplate kredita, npr. crkne ili izgori, imaš hrpu željeza, a kredu moraš i dalje plaćati.
Kod leasinga, auto nije tvoj i ako mu se nešto takvo dogodi, troškove snosi leasing kuća, a ti dobijaš novi auto.
Staro 21.11.2024., 09:57   #77249
Mommistake
Premium
Moj komp

Mommistake's Avatar

Citiraj:
Ako se autu nešto dogodi tokom otplate kredita, npr. crkne ili izgori, imaš hrpu željeza, a kredu moraš i dalje plaćati.
Kod leasinga, auto nije tvoj i ako mu se nešto takvo dogodi, troškove snosi leasing kuća, a ti dobijaš novi auto.
Zajednički nazivnik je Kasko.
Lizing = obavezan.
Kredit = nije obavezan.

Lizing nema veze s crknutim auto, Kasko to riješava.

Isti vrag je, na kraju dana, samo ljudi ne žele Kasko jer se i onako zaduže preko grla s kreditima.

Novi auto dobiješ? Evo, mogu ti iz prve ruke reći, nije istina. Ide na reparaciju/popravak, u slučaju da se ne može popraviti, onda ide novi auto, 99% slučajeva nije tako.
Bez obzira jel to bila Dača ili Audi RS7, iz prve ruke ti mogu reći. Ako crne, popravlja se, čak iako je popravak preko 30k EUR.
Staro 21.11.2024., 09:59   #77250
Stanky069
Premium
Moj komp

Stanky069's Avatar

Datum registracije: Nov 2018
Nije isplativiji,ali neke leasing kuće me gledaju HROK nit blokade.
Lakše ga je dobiti nego kredit.

Ja kad sam uzimao riješio sve od zahtjeva do realizacije putem maila za 5 dana(2 dana čekanje prijevoda ugovora,znači za 3 dana).

Čak mi rečeno ukoliko imam kredit,a nije vidljiv na platnoj da ga ne navodim prilikom ispunjavanja papirologije.
Ako imaš mogućnost dobiti kredit povoljnije ti je,ali ako ti nije baš bajna situacija za kredit,leasing će proći...jer koja banka će ti dati kredit ako si u blokadi...zato ljudi sve više idu na tu opciju leasinga.

I uz to ne vidi se kao kreditno opterećenje,ne dira ti kreditnu sposobnost.
Stanky069 je offline   Reply With Quote
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na