|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Dec 2006
|
RAM različitog proizvođača
Pozdrav, zanima me hoće li biti problem ako u laptop HP 17 by 3042nm koji početno ima 8 GB DDR4 stavim dodatnih 8 GB od drugog proizvođača? RAM koji je unutra je SK Hynix DDR4 8 GB 2666MHz kojemu je (prema CPU-Z) latencija CL19. U našim PC shopovima za te specifikacije jedino ima Kingston. Ne bih kupovao iz Kine ili preko Amazona ako baš ne moram, pa zato pitam. Hvala! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Mar 2020
|
99% ce raditi sa oba ali na frekvenciji slabijeg po brzini i visljoj latenciji |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
|
Ima u Instaru, HGSpotu i Linksu baš s istim specifikacijama (ista frekvencija i latencija): npr. https://www.instar-informatika.hr/me...59726/product/ Znači onda mogu računati da neće biti nikakvih problema? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Mar 2020
|
nebi trebalo |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Registered User
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Registered User
|
Pozdrav još jednom! Nažalost, problemi nakon ugradnje RAM-a. Naime, pločica je ugrađena po meni ispravno jer ju očitavaju i BIOS i Windowsi. CPU-Z također očitava sve kako treba i prema njemu pločice su praktički identične po svemu osim po proizvođaču i serijskom broju. Međutim, CPU sada radi na 100% i to procesi "system interrupts" i "system". Do ugradnje dodatne pločice to se nije događalo. Pokušao sam napraviti test memorije u BIOS-u te u Windowsima. Oba testa su pokazala da nema problema s RAM-om. Nova pločica je Kingston: https://www.instar-informatika.hr/me...59726/product/ Ima li netko možda ideju što bi moglo biti u pitanju? |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Jul 2021
|
A jesi izvadio memoriju i provjerio jel se normaliziralo stanje? Ili izvadi staru pa probaj samo s novom da vidim jel radi sve. Kombiniraj k'o Nick Praskaton.
![]() |
#8 | |
Registered User
|
Citiraj:
Probao sam: 1. Izvaditi stari RAM i ostaviti samo novi. 2. Izvaditi novi RAM i staviti stari u slot gdje je bio novi. 3. Staviti stari RAM u stari slot, tj. sve vratiti na pocetak. Nema promjene. Znaci, sad CPU radi 100% i kad sam sve vratio kako je bilo. Nikakvih drugih vidljiv problema nema, samo to. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
|
Znači i kada vratiš stari ram cpu je na 100%? jesi vidio koji proces ga žulja?
![]() |
#10 |
Registered User
|
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
|
A hoće to kad su windowsi u pitanju. Popizditis dobiju. Solution 1: Check if there are any corrupted files on Windows. 1-Restart your computer while holding the "Shift” button 2-The Advanced Startup menu will open on the boot. 3-Go to Troubleshoot. 4-Now, go to Advanced Options >Command prompt 5-Run these commands: chkdsk c: /f /r (and press Enter) sfc /scannow (and press Enter) 6-When finished close the command prompt then click to return to the first screen 7-Click to continue to normal boot 8-Reboot your PC and check if the problem is fixed Solution 2: Restore your computer to a previous point before the problem. 1-Restart your computer while holding the “Shift” button 2-The Advanced Startup menu will open on the boot. 3-Go to Troubleshoot. 4-Now, go to Advanced Options > System restore 5-Select a restore point and click on next to restore 6-Reboot your PC and check if the problem is fixed Solution 3: Uninstall the updates installed recently. 1-Restart your computer while holding the “Shift” button 2-The Advanced Startup menu will open on the boot. 3-Go to Troubleshoot. 4-Now, go to Advanced Options > Uninstall Updates 5-Click on Uninstall the latest quality update and then click Uninstall quality update on the next screen. 6-Reboot your PC and check if the problem is fixed c/p s ms stranice
![]() |
#12 | |
Registered User
|
Citiraj:
SFC sam već probao, nula bodova. System restore nisam, no kako je ova nadogradnja bila čisto zbog prelaska na Win 11, probat ću srušiti Windowse kako sam ionako planirao, pa vidjeti onda rezultat. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Registered User
|
Reinstalacija Windowsa nažalost nije pomogla. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Zadnji BIOS na MBO instaliran? Koja MBO i CPU su u pitanju?
Lenovo LOQ 15AHP9: AMD Ryzen 5 8645HS / 16GB DDR5 / Micron M.2 2230 1TB / Sandisk Extreme Pro 1TB / Intel AX210 / Radeon 760M + Geforce RTX 4050 / Windows 11 Pro Acer Aspire V3-574G: Intel i3 5005U / 8GB DDR3 / Seagate 1TB HDD / Geforce GT 940M / OpenSuse Tumbleweed XFCE |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Registered User
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Registered User
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Premium
|
Bootaj neki Live Linux i pokreni htop pa vidi dal se tamo isto dogada cisto da HW gresku izbacimo iz jednadzbe.
Lenovo LOQ 15AHP9: AMD Ryzen 5 8645HS / 16GB DDR5 / Micron M.2 2230 1TB / Sandisk Extreme Pro 1TB / Intel AX210 / Radeon 760M + Geforce RTX 4050 / Windows 11 Pro Acer Aspire V3-574G: Intel i3 5005U / 8GB DDR3 / Seagate 1TB HDD / Geforce GT 940M / OpenSuse Tumbleweed XFCE |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Registered User
|
U međuvremenu, probao sam Latency Monitor i, ako ja dobro čitam ovo, ACPI.sys uzrokuje spikeove CPU-a. https://imgur.com/a/03vt6X3 Probao sam u BIOS-u kalibraciju baterije i probao sam izvaditi bateriju skroz da vidim kako je na AC only. Nikakve promjene nije bilo. Probat ću to s Linuxom. Nemam prijašnjih iskustva, ali sad sam vidio što treba, pa javim. Zadnje izmijenjeno od: Chuck Norris. 03.11.2024. u 09:33. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Registered User
|
Evo probao sam s Ubuntu. Jedna od jezgri je opterećena skoro 100%, odnosi se na IRQ 9. |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Registered User
|
Citiraj:
Ništa drugo nije ni približno pomoglo. To je onda hardverski kvar na matičnoj, ili...? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Premium
|
Citiraj:
Znaci kad taj dodatni RAM nije unutra onda nema tih problema? Jeli lap jos pod garom?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Registered User
|
|
![]() |
![]() |
|