|
![]() |
#303 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Citiraj:
Da rezimiram još ovo , to sve mogu makar sam uredno zaposlen u drugoj firmi na puno radno vrijeme i ako toj firmi ne smeta što radim nešto sastrane? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#305 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
Citiraj:
Nemoj se opterećivati radnim vremenom, to je nebitno. Ti u trenutnoj firmi kao zaposlenik radiš 8h na dan za plaću. U svojoj firmi nemaš radno vrijeme nego radiš kad hoćeš, gdje hoćeš i koliko hoćeš, za udjel u dobiti. Idealno je da ne radiš ništa nego drugi rade za tebe, ali to dođe kasnije ![]() Što se isplate novca tiče (osim dobiti), to ćeš se posavjetovati sa knjigovođom. Ali jasno je da kod nas, pogotovo u manjim firmama, skoro da i ne postoji razlika između poslovnog/privatnog, tako da eto. Nemoj zaboravit slijedeći put uzet vešmašinu na R1 ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#307 |
Premium
Datum registracije: Sep 2011
|
![]() Ako si praonica, ajde..... Mislim, mi imamo kupljenu mašinu za pranje suđa na R-1,ali nam ta mašina stvarno stoji u uredu. Inače smiješna priča, trebao mi je TV za konferencijsku sobu, i kada sam rekao knjigovđi da uzimam TV, maltene me molila da ne uzimam, jer kao porezna, kontrola, itd. Na kraju uzeo neki Dell monitor od 37", pitam u čemu je razlika, govori ona ne piše TV. Osim toga, legalno izvlačenje novca iz tvrtke: -Stipendije (daš svojoj djeci stipendiju, maksimalno 500 eura mjesečno). -Hranarina (100 eura mjesečno) -Nagrade - 1.120 eura -Auto na račun tvrtke -Nagrada za rođenje dijeteta 1.400,00 eura https://www.rif.hr/povecani-iznosi-n...u-2024-godini/ |
![]() |
![]() |
![]() |
#308 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#310 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() Kao i u svim stvarima u životu, prava mjera je sredina ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#311 | |
Premium
|
![]() Poznanik ima troje djece, 1500 eura x 9 mjeseci nije zanemarivo. Iako negdje piše da se može davati stipendija čitavu godinu. Citiraj:
Iskreno, draže mi je imati knjigovođu koji puše na hladno sa poreznom, nego nekoga koji će se junačiti sa mojom karticom ![]() Porezna je jedina institucija koje se bojim. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#312 | |
Premium
|
Citiraj:
Pa u tome i je problem, jedini ljudi koji se boje porezne su oni koji pošteno rade. No dobro sad, to je kompleksna tema ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#313 | |
Premium
|
Citiraj:
Dobro, to mi je suludo. Ručnici su nužni za obavljanje djelatnosti. ![]() Znam i ja jednu koja je uredno knjižila svom klijentu opremanja ureda novom PVC stolarijom od cca 50.000,00 €, a stolarija završila na vikendici ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#314 |
Premium
Datum registracije: Jun 2013
|
Tko je uzimao auto na firmu? Ja sam u fazi pregovaranja s racunovodjom i raspitivanja. Uzeo bih nesto od 30k eura s PDV-om. Matematika je dosta komplicirana pa se gubim. Da ne raspisujem sve, jel itko uzimao auto? ![]() Inace sam developer i auto mi prakticki treba za privatne svrhe, ali racunovodja kaze da sam miran na operativnom leasingu i da na onih 50 posto pravdanja ga imam pravo koristit i za privatne svrhe. Treba mi malo prakse od drugih ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#315 | |
Premium
Datum registracije: Apr 2006
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#316 | ||
Premium
|
Citiraj:
Zašto pobogu uzimati auto na operativni leasing ? To se isplati jedino ako imaš velike kilometraže, pa nakon 3-4-5 godina mijenjaš auto. Citiraj:
50 % PDV-a i svih ostalih troškova Tretman 50/50% primjenjuje se za osobne automobile koji se koriste samo u poslovne svrhe. Što znači da po završetku radnog vremena zaposlenika/direktora, osobni automobil ostaje parkiran u krugu tvrtke/društva gdje se čuva tijekom neradnih sati. U ovom tretmanu svi troškovi u bruto iznosu računa dobavljača vezanih za osobno vozilo dijele se na 50 % priznatih troškova i 50 % nepriznatih troškova. Obvezno je imati/raditi svakodnevnu evidenciju prijeđenih kilometara koja nedvojbeno dokazuje da se kompletna kilometraža navedenog vozila odvija u poslovne svrhe. Prema navedenom, poreznim propisima priznaje se pravo na odbitak pretporeza od 50%, odnosno u istom postotku povećava se porezna osnovica kod oporezivanja porezom na dobit odnosno dohodak. Izuzetak au osobni automobili koji se koriste u specijaliziranim djelatnostima koji se koriste za obuku vozača, testiranje vozila, servisnu službu, djelatnost prijevoza putnika i dobara, prijevoza umrlih, iznajmljivanja ili se nabavljaju za daljnju prodaju. Kod nabave takvih vozila dozvoljeno je odbiti 100% pretporeza kao i svih daljnjih troškova vezanih za njihovu uporabu. Pri tom su tretmanu svi troškovi automobila porezno priznati u 100%-tnom iznosu. Troškovi koji su 50 % priznati;
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#318 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Ja uzeo auto 28k na leasing od 4g. sa otkupom od 1% vrijednosti. Gorivo, osiguranje, tehnički i rate leasinga sve na račun firme. Za putove duže od 30km pišem si putni nalog. Kada istekne ugovor, vidjeti ću što dalje - kupiti ovoga kao fizička osoba ili uzeti novoga. Nekada je većina toga kao i sezonska zamjena guma bila uključena u rate leasinga, ali su to izbacili prije par godina.
![]() |
#319 |
Premium
Datum registracije: Jul 2017
|
Što se tiče auta, nemam iskustva, ali sam čuo dosta pozitivnih stvari o najmu automobila. Hvalili su mi Auto Benussi, tj. neki njihov rent-a-car gdje dogovoriš mjesečni najam vozila u što je uključeno sve osim valjda goriva. Možeš odbiti svih 25% PDV-a i ne moraš voditi evidenciju vožnje, putne naloge itd. Možda ima i kombinacija da po isteku ugovora otkupiš auto, ne znam, ali treba pitati. |
![]() |
![]() |
![]() |
#320 | |
Premium
|
Citiraj:
Mislim da je zabranjeno da korisnik leasinga otkupi vozilo, HANFA je to davno zabranila. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#321 |
Premium
Datum registracije: Jul 2017
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#322 |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Zadnje što sam ima kontakt s leasing pred desetak godina, njih nekoliko su si u firmi kupili nove aute, od kojih neki nisu niti znali zašto ih kupuju ![]() Kako bilo, nakon što je istekao lizing i kada je lik vidio što još treba platiti da bi kupio auto skoro se vusral ![]()
![]() |
#323 |
Premium
|
Bas sam jucer bio u salonu... Teoretski mozes otkupit, ali po trzisnoj cijeni. Znaci za auto od 30 500 eura bi dao u startu 6000, 60 mjeseci po 270 eura sto je dodatnih 22,200 eura. Po njima je "ostatak vrijednosti" 8500 eura. Taj auto ce vrijedit bar duplo od toga, a ti ga mozes kupit samo za tu duplu cijenu, nakon sta si vec dao 28 200 eura od 30 500. |
![]() |
![]() |
![]() |
#324 | |
Premium
|
Citiraj:
A recimo da se registriram na Uber, odvozim sat mjesecno na Uberu - ustedim na PDV-u ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#325 |
Premium
|
To bi ti trebala biti primarna djelatnost i glavni izvor prihoda da bi to prošlo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#326 | |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
Citiraj:
Nakon zadnje rate Dakle leasing kuća, firma i fizička osoba Najednostavnije
![]() |
![]() |
#328 |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
![]() |
#329 | ||||||||
Premium
|
Evo da ne ostanem duzan, narucen auto na firmu. S obzirom da radim kao freelancer, a klijenti su daleko, nisam se htio igrat s opcijama gdje moram pisat km. Obracunavat cu si bruto placu kao da sam si neto povecao placu 1% vrijednosti novog vozila. Znaci bruto trosak place si dizem nesto manje od 300 eura mjesecno. Na kraju godine se s tim troskom smanjuje porez na dobit i na kapitalnu dobit ako podizem kes. Gorivo, registracija, osiguranje, gume itd se odbija pola PDV-a, a druga polovica PDV-a se priznaje kao trosak. Amortizacija je minimalno 2,5 godine, ja cu ga amortizirat kroz tri. Plan ga je prodat nakon 3 godine. Ona polovica PDV-a koja nije vracena prilikom kupovine se vraca proporcionalno ako je prodan za manje od 5 godina. Znaci, dobit cu 2/5 od placenog PDV-a (1200 eura) nazad. Racunajuci da ce vrijednost automobila bit 18k + PDV nakon 3 godine, te racunajuci sadasnji trosak mene kao fizicke osobe na gorivo, servise, registracije itd., auto ce mi zapravo ispast besplatan nakon sto ga prodam (umjesto da sad platim porez na dobit + porez na kapitalnu dobit). |
||||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#330 | |
Premium
Datum registracije: Aug 2006
|
Citiraj:
Ja kad sam računao sa tim faktorom prije par godina došao sam do zaključka da ću platiti više doprinosa na povećanje bruto plaće nego što bi uštedio PDV-a i poreza na dobit, i da se ne isplati (d.o.o. u sustavu PDV-a). |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|