Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 01.09.2024., 17:06   #301
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Otvaranje firme ili obrta

Treba nadodati da najam/zakup je dohodak i porez na najam je 12% kojeg placa zakupodavac.
spawn je offline   Reply With Quote
Staro 01.09.2024., 17:08   #302
Libertus
Premium
Moj komp

Libertus's Avatar

Datum registracije: Jul 2017
Citiraj:
Autor spawn Pregled postova
Treba nadodati da najam/zakup je dohodak i porez na najam je 12% kojeg placa zakupodavac.
Da, ali nešto manje. Računa se 12% na 70% osnovice, što ispada 8,40%.
Libertus je offline   Reply With Quote
Staro 01.09.2024., 18:57   #303
strgani
Premium

strgani's Avatar

Datum registracije: Oct 2008
Citiraj:
Autor Libertus Pregled postova
Naravno. Dobit se isplaćuje vlasnicima, ne direktorima.

Porez na dobit ti je 10% i to knjigovođa obračunava zajedno s rdg za prethodnu godinu. Uglavnom svi plaćaju akontaciju dobiti na temelju prethodnih godina.

Kada želiš isplatiti dobit onda plaćaš porez na kapitalnu dobit (mislim da se tako zove) od 12%. To se plaća prilikom isplate.

Neki od legalnih načina smanjenje dobiti, a ujedno i isplate sebi novaca su.

1. Najam nekretnine, uglavnom sjedišta tvrtke kod većine. Trebaš biti u nekom normalnom rasponu ali je taj raspon donekle rastezljiv. 500, 1000 ili 1500eur, možeš se igrati ali ne previše da ti ne bi osporiti.

2. Posudba novca tvrtki za poslovanje ili kupovinu opreme, nekretnina itd. uz kamatu. Plaćaš 12% na kamatu, što je jeftinije nego 10+12%.

3. Kupovina opreme za tvrtku koja ujedno služi i privatno. Npr. knjigovođa si i kupiš Ryzen 9950x, 128gb ram i rtx 4090 za posao. To što može vrtiti sve AAA igre je samo bonus. Ide u trošak, smanjuje dobit.

Nije savjet niti preporuka, samo navodim što sam sve čuo. Ovo je sve legalno ili ono na rubu. Naravno imaš i onih koji kupuju bračne krevete na firmu, roštilje, lažiraju putne troškove itd., ali to uglavnom ne ispadne dobro na kraju.
Odlično, hvala na dužem odgovoru.
Da rezimiram još ovo , to sve mogu makar sam uredno zaposlen u drugoj firmi na puno radno vrijeme i ako toj firmi ne smeta što radim nešto sastrane?
strgani je offline   Reply With Quote
Staro 01.09.2024., 19:04   #304
mkey
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2018
Ipak je u redu da si direktor omogući skupa kola svako toliko, kome bi to u RH moglo biti čudno? Sumnjiv si ako to ne napraviš.
But there’s a reason. There’s a reason. There’s a reason for this, there’s a reason education sucks, and it’s the same reason that it will never, ever, ever be fixed. It’s never gonna get any better. Don’t look for it. Be happy with what you got. Because the owners of this country don't want that. I'm talking about the real owners now, the real owners, the big wealthy business interests that control things and make all the important decisions. Forget the politicians. The politicians are put there to give you the idea that you have freedom of choice. You don't. You have no choice. You have owners. They own you. They own everything. They own all the important land. They own and control the corporations. They’ve long since bought and paid for the senate, the congress, the state houses, the city halls, they got the judges in their back pockets and they own all the big media companies so they control just about all of the news and information you get to hear. They got you by the balls. They spend billions of dollars every year lobbying, lobbying, to get what they want. Well, we know what they want. They want more for themselves and less for everybody else, but I'll tell you what they don’t want: They don’t want a population of citizens capable of critical thinking. They don’t want well informed, well educated people capable of critical thinking. They’re not interested in that. That doesn’t help them. Thats against their interests. Thats right. They don’t want people who are smart enough to sit around a kitchen table to figure out how badly they’re getting f*cked by a system that threw them overboard 30 f*cking years ago. They don’t want that. You know what they want? They want obedient workers. Obedient workers. People who are just smart enough to run the machines and do the paperwork, and just dumb enough to passively accept all these increasingly shittier jobs with the lower pay, the longer hours, the reduced benefits, the end of overtime and the vanishing pension that disappears the minute you go to collect it, and now they’re coming for your Social Security money. They want your retirement money. They want it back so they can give it to their criminal friends on Wall Street, and you know something? They’ll get it. They’ll get it all from you, sooner or later, 'cause they own this f*cking place. It's a big club, and you ain’t in it. You and I are not in the big club. And by the way, it's the same big club they use to beat you over the head with all day long when they tell you what to believe. All day long beating you over the head in their media telling you what to believe, what to think and what to buy. The table is tilted folks. The game is rigged, and nobody seems to notice, nobody seems to care. Good honest hard-working people -- white collar, blue collar, it doesn’t matter what color shirt you have on -- good honest hard-working people continue -- these are people of modest means -- continue to elect these rich c*cksuckers who don’t give a f*ck about them. They don’t give a f*ck about you. They don’t give a f*ck about you. They don't care about you at all -- at all -- at all. And nobody seems to notice, nobody seems to care. That's what the owners count on; the fact that Americans will probably remain willfully ignorant of the big red, white and blue dick that's being jammed up their assholes everyday. Because the owners of this country know the truth: it's called the American Dream, because you have to be asleep to believe it.
mkey je online   Reply With Quote
Staro 01.09.2024., 19:09   #305
Exy
Premium
Moj komp

Exy's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Citiraj:
Autor strgani Pregled postova
Odlično, hvala na dužem odgovoru.
Da rezimiram još ovo , to sve mogu makar sam uredno zaposlen u drugoj firmi na puno radno vrijeme i ako toj firmi ne smeta što radim nešto sastrane?
Ne trebaš nikakvo odobrenje od te firme, jedino ako se planiraš baviti istom djelatnošću kao i ta firma.
Nemoj se opterećivati radnim vremenom, to je nebitno. Ti u trenutnoj firmi kao zaposlenik radiš 8h na dan za plaću. U svojoj firmi nemaš radno vrijeme nego radiš kad hoćeš, gdje hoćeš i koliko hoćeš, za udjel u dobiti. Idealno je da ne radiš ništa nego drugi rade za tebe, ali to dođe kasnije
Što se isplate novca tiče (osim dobiti), to ćeš se posavjetovati sa knjigovođom. Ali jasno je da kod nas, pogotovo u manjim firmama, skoro da i ne postoji razlika između poslovnog/privatnog, tako da eto. Nemoj zaboravit slijedeći put uzet vešmašinu na R1
Exy je offline   Reply With Quote
Staro 01.09.2024., 19:24   #306
Libertus
Premium
Moj komp

Libertus's Avatar

Što znaš, možda čovjek planira otvoriti praonicu rublja.
Staro 02.09.2024., 09:52   #307
Colop
Premium

Datum registracije: Sep 2011
Citiraj:
Autor Exy Pregled postova
Nemoj zaboravit slijedeći put uzet vešmašinu na R1

Ako si praonica, ajde.....
Mislim, mi imamo kupljenu mašinu za pranje suđa na R-1,ali nam ta mašina stvarno stoji u uredu.

Inače smiješna priča, trebao mi je TV za konferencijsku sobu, i kada sam rekao knjigovđi da uzimam TV, maltene me molila da ne uzimam, jer kao porezna, kontrola, itd.
Na kraju uzeo neki Dell monitor od 37", pitam u čemu je razlika, govori ona ne piše TV.

Osim toga, legalno izvlačenje novca iz tvrtke:

-Stipendije (daš svojoj djeci stipendiju, maksimalno 500 eura mjesečno).
-Hranarina (100 eura mjesečno)
-Nagrade - 1.120 eura
-Auto na račun tvrtke
-Nagrada za rođenje dijeteta 1.400,00 eura

https://www.rif.hr/povecani-iznosi-n...u-2024-godini/
Colop je online   Reply With Quote
Staro 02.09.2024., 19:16   #308
mkey
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor Colop Pregled postova
-Stipendije (daš svojoj djeci stipendiju, maksimalno 500 eura mjesečno).
-Hranarina (100 eura mjesečno)
-Nagrade - 1.120 eura
-Auto na račun tvrtke
-Nagrada za rođenje dijeteta 1.400,00 eura

https://www.rif.hr/povecani-iznosi-n...u-2024-godini/
E, ovo je dobro. Samo treba djece imat I to djecu koja će razumjet da 500€ treba zaslužiti.
But there’s a reason. There’s a reason. There’s a reason for this, there’s a reason education sucks, and it’s the same reason that it will never, ever, ever be fixed. It’s never gonna get any better. Don’t look for it. Be happy with what you got. Because the owners of this country don't want that. I'm talking about the real owners now, the real owners, the big wealthy business interests that control things and make all the important decisions. Forget the politicians. The politicians are put there to give you the idea that you have freedom of choice. You don't. You have no choice. You have owners. They own you. They own everything. They own all the important land. They own and control the corporations. They’ve long since bought and paid for the senate, the congress, the state houses, the city halls, they got the judges in their back pockets and they own all the big media companies so they control just about all of the news and information you get to hear. They got you by the balls. They spend billions of dollars every year lobbying, lobbying, to get what they want. Well, we know what they want. They want more for themselves and less for everybody else, but I'll tell you what they don’t want: They don’t want a population of citizens capable of critical thinking. They don’t want well informed, well educated people capable of critical thinking. They’re not interested in that. That doesn’t help them. Thats against their interests. Thats right. They don’t want people who are smart enough to sit around a kitchen table to figure out how badly they’re getting f*cked by a system that threw them overboard 30 f*cking years ago. They don’t want that. You know what they want? They want obedient workers. Obedient workers. People who are just smart enough to run the machines and do the paperwork, and just dumb enough to passively accept all these increasingly shittier jobs with the lower pay, the longer hours, the reduced benefits, the end of overtime and the vanishing pension that disappears the minute you go to collect it, and now they’re coming for your Social Security money. They want your retirement money. They want it back so they can give it to their criminal friends on Wall Street, and you know something? They’ll get it. They’ll get it all from you, sooner or later, 'cause they own this f*cking place. It's a big club, and you ain’t in it. You and I are not in the big club. And by the way, it's the same big club they use to beat you over the head with all day long when they tell you what to believe. All day long beating you over the head in their media telling you what to believe, what to think and what to buy. The table is tilted folks. The game is rigged, and nobody seems to notice, nobody seems to care. Good honest hard-working people -- white collar, blue collar, it doesn’t matter what color shirt you have on -- good honest hard-working people continue -- these are people of modest means -- continue to elect these rich c*cksuckers who don’t give a f*ck about them. They don’t give a f*ck about you. They don’t give a f*ck about you. They don't care about you at all -- at all -- at all. And nobody seems to notice, nobody seems to care. That's what the owners count on; the fact that Americans will probably remain willfully ignorant of the big red, white and blue dick that's being jammed up their assholes everyday. Because the owners of this country know the truth: it's called the American Dream, because you have to be asleep to believe it.
Staro 03.09.2024., 09:40   #309
Zeryx
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jun 2007
ko kaze da ti to zapravo moras i dati djeci
Zeryx je offline   Reply With Quote
Staro 03.09.2024., 09:49   #310
Exy
Premium
Moj komp

Exy's Avatar

Citiraj:

Inače smiješna priča, trebao mi je TV za konferencijsku sobu, i kada sam rekao knjigovđi da uzimam TV, maltene me molila da ne uzimam, jer kao porezna, kontrola, itd.
Na kraju uzeo neki Dell monitor od 37", pitam u čemu je razlika, govori ona ne piše TV.
Da, to sam mislio kad sam pričao o knjigovođama. Nažalost je puno ovakvih računovođa sa određenim stupnjem autizma, koji se boje vlastite sjene i 20 centi viška negdje. Onda sa druge strane imaš ljude koji rade potpuno nezamislive stvari, nitko ih ništa ne pita i sve im prolazi
Kao i u svim stvarima u životu, prava mjera je sredina
Staro 03.09.2024., 10:07   #311
Colop
Premium

Citiraj:
Autor Zeryx Pregled postova
ko kaze da ti to zapravo moras i dati djeci

Poznanik ima troje djece, 1500 eura x 9 mjeseci nije zanemarivo.
Iako negdje piše da se može davati stipendija čitavu godinu.

Citiraj:
Da, to sam mislio kad sam pričao o knjigovođama. Nažalost je puno ovakvih računovođa sa određenim stupnjem autizma, koji se boje vlastite sjene i 20 centi viška negdje. Onda sa druge strane imaš ljude koji rade potpuno nezamislive stvari, nitko ih ništa ne pita i sve im prolazi
Kao i u svim stvarima u životu, prava mjera je sredina

Iskreno, draže mi je imati knjigovođu koji puše na hladno sa poreznom, nego nekoga koji će se junačiti sa mojom karticom
Porezna je jedina institucija koje se bojim.
Staro 03.09.2024., 10:27   #312
Exy
Premium
Moj komp

Exy's Avatar

Citiraj:
Iskreno, draže mi je imati knjigovođu koji puše na hladno sa poreznom, nego nekoga koji će se junačiti sa mojom karticom
Porezna je jedina institucija koje se bojim.

Pa u tome i je problem, jedini ljudi koji se boje porezne su oni koji pošteno rade. No dobro sad, to je kompleksna tema . Ako znaš što moraš pazit i zadovoljit da te ni ne gledaju, može se. Ali ovo su obične pizdarije da čovjeku ne da da kupi TV za salu. Znam jednu koja nije dala čovjeku da kupi ručnike za svoj fitnes centar . Takve bi odmah stjerao di im je mjesto i našo nekog normalnog, ima ih puno koji uživaju u plašenju klijenata inspekcijama, nadzorima i sl. pizdarijama
Staro 03.09.2024., 10:37   #313
Colop
Premium

Citiraj:
Znam jednu koja nije dala čovjeku da kupi ručnike za svoj fitnes centar . Takve bi odmah stjerao di im je mjesto i našo nekog normalnog, ima ih puno koji uživaju u plašenju klijenata inspekcijama, nadzorima i sl. pizdarijama

Dobro, to mi je suludo. Ručnici su nužni za obavljanje djelatnosti.

Znam i ja jednu koja je uredno knjižila svom klijentu opremanja ureda novom PVC stolarijom od cca 50.000,00 €, a stolarija završila na vikendici
Staro 04.09.2024., 11:52   #314
simpleplan
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jun 2013
Tko je uzimao auto na firmu?

Ja sam u fazi pregovaranja s racunovodjom i raspitivanja. Uzeo bih nesto od 30k eura s PDV-om.
Matematika je dosta komplicirana pa se gubim.

Da ne raspisujem sve, jel itko uzimao auto?

Inace sam developer i auto mi prakticki treba za privatne svrhe, ali racunovodja kaze da sam miran na operativnom leasingu i da na onih 50 posto pravdanja ga imam pravo koristit i za privatne svrhe. Treba mi malo prakse od drugih
simpleplan je offline   Reply With Quote
Staro 04.09.2024., 12:01   #315
Piksa
Premium
Moj komp

Piksa's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
Citiraj:
Autor simpleplan Pregled postova

Ja sam u fazi pregovaranja s racunovodjom i raspitivanja. Uzeo bih nesto od 30k eura s PDV-om.

Inace sam developer i auto mi prakticki treba za privatne svrhe, ali racunovodja kaze da sam miran na operativnom leasingu i da na onih 50 posto pravdanja ga imam pravo koristit i za privatne svrhe. Treba mi malo prakse od drugih
I mene to zanima. Posebno koliki dio pdv-a ide u trosak kod auta i isto kaj se tiče goriva ako je auto na firmu.
Piksa je offline   Reply With Quote
Staro 04.09.2024., 12:11   #316
Colop
Premium

Citiraj:

Zašto pobogu uzimati auto na operativni leasing ?
To se isplati jedino ako imaš velike kilometraže, pa nakon 3-4-5 godina mijenjaš auto.

Citiraj:
Autor Piksa Pregled postova
I mene to zanima. Posebno koliki dio pdv-a ide u trosak kod auta i isto kaj se tiče goriva ako je auto na firmu.

50 % PDV-a i svih ostalih troškova

Tretman 50/50% primjenjuje se za osobne automobile koji se koriste samo u poslovne svrhe. Što znači da po završetku radnog vremena zaposlenika/direktora, osobni automobil ostaje parkiran u krugu tvrtke/društva gdje se čuva tijekom neradnih sati. U ovom tretmanu svi troškovi u bruto iznosu računa dobavljača vezanih za osobno vozilo dijele se na 50 % priznatih troškova i 50 % nepriznatih troškova. Obvezno je imati/raditi svakodnevnu evidenciju prijeđenih kilometara koja nedvojbeno dokazuje da se kompletna kilometraža navedenog vozila odvija u poslovne svrhe.
Prema navedenom, poreznim propisima priznaje se pravo na odbitak pretporeza od 50%, odnosno u istom postotku povećava se porezna osnovica kod oporezivanja porezom na dobit odnosno dohodak. Izuzetak au osobni automobili koji se koriste u specijaliziranim djelatnostima koji se koriste za obuku vozača, testiranje vozila, servisnu službu, djelatnost prijevoza putnika i dobara, prijevoza umrlih, iznajmljivanja ili se nabavljaju za daljnju prodaju. Kod nabave takvih vozila dozvoljeno je odbiti 100% pretporeza kao i svih daljnjih troškova vezanih za njihovu uporabu. Pri tom su tretmanu svi troškovi automobila porezno priznati u 100%-tnom iznosu.
Troškovi koji su 50 % priznati;

• održavanje i popravak vozila,
  • registracija vozila i tehnički pregled,
  • amortizacija,
  • gorivo i ulje,
  • servis vozila,
  • auto gume,
  • pranje vozila i sl,
  • rent-a-car usluga uvećana za troškove goriva,
  • trošak naknade po ugovoru (vozila u najmu) i svi troškovi koje snosi korisnik po ugovoru.
TROŠKOVI KOJI SU 100 % PRIZNATI

• plaćeni porez na cestovna motorna vozila,
  • kamate po kreditima i zajmovima za financiranje nabave vozila,
  • obavezno osiguranje,
  • kasko osiguranje,
  • naknade i pristojbe koje se obavezno plaćaju prilikom registracije vozila,
  • cestarina.
Staro 04.09.2024., 12:52   #317
simpleplan
Premium
Moj komp

Zato sto na operativni leasing se lijepo prebiju troskovi
Staro 04.09.2024., 12:59   #318
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Ja uzeo auto 28k na leasing od 4g. sa otkupom od 1% vrijednosti. Gorivo, osiguranje, tehnički i rate leasinga sve na račun firme. Za putove duže od 30km pišem si putni nalog. Kada istekne ugovor, vidjeti ću što dalje - kupiti ovoga kao fizička osoba ili uzeti novoga.
Nekada je većina toga kao i sezonska zamjena guma bila uključena u rate leasinga, ali su to izbacili prije par godina.
Staro 04.09.2024., 13:47   #319
Libertus
Premium
Moj komp

Libertus's Avatar

Što se tiče auta, nemam iskustva, ali sam čuo dosta pozitivnih stvari o najmu automobila. Hvalili su mi Auto Benussi, tj. neki njihov rent-a-car gdje dogovoriš mjesečni najam vozila u što je uključeno sve osim valjda goriva. Možeš odbiti svih 25% PDV-a i ne moraš voditi evidenciju vožnje, putne naloge itd.

Možda ima i kombinacija da po isteku ugovora otkupiš auto, ne znam, ali treba pitati.
Staro 04.09.2024., 13:51   #320
Colop
Premium

Citiraj:
Što se tiče auta, nemam iskustva, ali sam čuo dosta pozitivnih stvari o najmu automobila. Hvalili su mi Auto Benussi, tj. neki njihov rent-a-car gdje dogovoriš mjesečni najam vozila u što je uključeno sve osim valjda goriva. Možeš odbiti svih 25% PDV-a i ne moraš voditi evidenciju vožnje, putne naloge itd.

Možda ima i kombinacija da po isteku ugovora otkupiš auto, ne znam, ali treba pitati.

Mislim da je zabranjeno da korisnik leasinga otkupi vozilo, HANFA je to davno zabranila.
Staro 04.09.2024., 14:06   #321
Libertus
Premium
Moj komp

Libertus's Avatar

Citiraj:
Mislim da je zabranjeno da korisnik leasinga otkupi vozilo, HANFA je to davno zabranila.
Ovo nije lizing. A i ako je zabranjeno, uvijek možeš privatno (na sebe, ženu, babu...) otkupiti auto koji si imao u najmu na tvrtku.
Staro 04.09.2024., 22:37   #322
mkey
Premium
Moj komp

Zadnje što sam ima kontakt s leasing pred desetak godina, njih nekoliko su si u firmi kupili nove aute, od kojih neki nisu niti znali zašto ih kupuju Kud svi Turci, tud i mali Mujo sistem.

Kako bilo, nakon što je istekao lizing i kada je lik vidio što još treba platiti da bi kupio auto skoro se vusral Pa je opet dogovorio još jednu turu lizinga.
Staro 05.09.2024., 09:42   #323
simpleplan
Premium
Moj komp

Citiraj:
Ovo nije lizing. A i ako je zabranjeno, uvijek možeš privatno (na sebe, ženu, babu...) otkupiti auto koji si imao u najmu na tvrtku.
Bas sam jucer bio u salonu... Teoretski mozes otkupit, ali po trzisnoj cijeni. Znaci za auto od 30 500 eura bi dao u startu 6000, 60 mjeseci po 270 eura sto je dodatnih 22,200 eura. Po njima je "ostatak vrijednosti" 8500 eura. Taj auto ce vrijedit bar duplo od toga, a ti ga mozes kupit samo za tu duplu cijenu, nakon sta si vec dao 28 200 eura od 30 500.
Staro 05.09.2024., 12:39   #324
simpleplan
Premium
Moj komp

Citiraj:

50 % PDV-a i svih ostalih troškova

Tretman 50/50% primjenjuje se za osobne automobile koji se koriste samo u poslovne svrhe. Što znači da po završetku radnog vremena zaposlenika/direktora, osobni automobil ostaje parkiran u krugu tvrtke/društva gdje se čuva tijekom neradnih sati. U ovom tretmanu svi troškovi u bruto iznosu računa dobavljača vezanih za osobno vozilo dijele se na 50 % priznatih troškova i 50 % nepriznatih troškova. Obvezno je imati/raditi svakodnevnu evidenciju prijeđenih kilometara koja nedvojbeno dokazuje da se kompletna kilometraža navedenog vozila odvija u poslovne svrhe.
Prema navedenom, poreznim propisima priznaje se pravo na odbitak pretporeza od 50%, odnosno u istom postotku povećava se porezna osnovica kod oporezivanja porezom na dobit odnosno dohodak. Izuzetak au osobni automobili koji se koriste u specijaliziranim djelatnostima koji se koriste za obuku vozača, testiranje vozila, servisnu službu, djelatnost prijevoza putnika i dobara, prijevoza umrlih, iznajmljivanja ili se nabavljaju za daljnju prodaju. Kod nabave takvih vozila dozvoljeno je odbiti 100% pretporeza kao i svih daljnjih troškova vezanih za njihovu uporabu. Pri tom su tretmanu svi troškovi automobila porezno priznati u 100%-tnom iznosu.
Troškovi koji su 50 % priznati;

• održavanje i popravak vozila,
  • registracija vozila i tehnički pregled,
  • amortizacija,
  • gorivo i ulje,
  • servis vozila,
  • auto gume,
  • pranje vozila i sl,
  • rent-a-car usluga uvećana za troškove goriva,
  • trošak naknade po ugovoru (vozila u najmu) i svi troškovi koje snosi korisnik po ugovoru.
TROŠKOVI KOJI SU 100 % PRIZNATI

• plaćeni porez na cestovna motorna vozila,
  • kamate po kreditima i zajmovima za financiranje nabave vozila,
  • obavezno osiguranje,
  • kasko osiguranje,
  • naknade i pristojbe koje se obavezno plaćaju prilikom registracije vozila,
  • cestarina.

A recimo da se registriram na Uber, odvozim sat mjesecno na Uberu - ustedim na PDV-u
Staro 05.09.2024., 12:42   #325
Colop
Premium

To bi ti trebala biti primarna djelatnost i glavni izvor prihoda da bi to prošlo.
Staro 05.09.2024., 13:33   #326
Jelc
Super Moderators

Datum registracije: May 2002
Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Ja uzeo auto 28k na leasing od 4g. sa otkupom od 1% vrijednosti. Gorivo, osiguranje, tehnički i rate leasinga sve na račun firme. Za putove duže od 30km pišem si putni nalog. Kada istekne ugovor, vidjeti ću što dalje - kupiti ovoga kao fizička osoba ili uzeti novoga.
Nekada je većina toga kao i sezonska zamjena guma bila uključena u rate leasinga, ali su to izbacili prije par godina.
Mi smo fino napravili cesiju
Nakon zadnje rate
Dakle leasing kuća, firma i fizička osoba
Najednostavnije

Phenom X4 9850 BE&OCZ Gladiator MAX/DFI 790FXB-M2RSH/2x1GB SuperTaljent CL4/Sapphire 5850&AVerTV Hybrid Speedy/WD 320GB/Bare 120GB/500GB/Zamzung F3 1TB/Zamzung SE-S184/Corsair TX650W/Zamzung 205BW/TerraTec SiXPack 5.1+/Klipsch ProMedia 2.1

Amiga 1200 HD/DELL externi floppy :-)/Commodore 1084S
Jelc je offline   Reply With Quote
Staro 05.09.2024., 14:19   #327
simpleplan
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor Jelc Pregled postova
Mi smo fino napravili cesiju
Nakon zadnje rate
Dakle leasing kuća, firma i fizička osoba
Najednostavnije

Jesi li uzeo po trzisnoj cijeni kao fizicka osoba, ili po "otkupnoj"?
Staro 05.09.2024., 21:34   #328
Jelc
Super Moderators

Datum registracije: May 2002
Citiraj:
Jesi li uzeo po trzisnoj cijeni kao fizicka osoba, ili po "otkupnoj"?
Mislim da smo.na početku ugovora uplatili kakti otkupnu cijenu
Oko 20 ili 25 posto, ne sjećam se više

Phenom X4 9850 BE&OCZ Gladiator MAX/DFI 790FXB-M2RSH/2x1GB SuperTaljent CL4/Sapphire 5850&AVerTV Hybrid Speedy/WD 320GB/Bare 120GB/500GB/Zamzung F3 1TB/Zamzung SE-S184/Corsair TX650W/Zamzung 205BW/TerraTec SiXPack 5.1+/Klipsch ProMedia 2.1

Amiga 1200 HD/DELL externi floppy :-)/Commodore 1084S
Jelc je offline   Reply With Quote
Staro 11.09.2024., 11:18   #329
simpleplan
Premium
Moj komp

Evo da ne ostanem duzan, narucen auto na firmu.

S obzirom da radim kao freelancer, a klijenti su daleko, nisam se htio igrat s opcijama gdje moram pisat km. Obracunavat cu si bruto placu kao da sam si neto povecao placu 1% vrijednosti novog vozila. Znaci bruto trosak place si dizem nesto manje od 300 eura mjesecno. Na kraju godine se s tim troskom smanjuje porez na dobit i na kapitalnu dobit ako podizem kes.

Gorivo, registracija, osiguranje, gume itd se odbija pola PDV-a, a druga polovica PDV-a se priznaje kao trosak.

Amortizacija je minimalno 2,5 godine, ja cu ga amortizirat kroz tri.

Plan ga je prodat nakon 3 godine. Ona polovica PDV-a koja nije vracena prilikom kupovine se vraca proporcionalno ako je prodan za manje od 5 godina. Znaci, dobit cu 2/5 od placenog PDV-a (1200 eura) nazad.
Racunajuci da ce vrijednost automobila bit 18k + PDV nakon 3 godine, te racunajuci sadasnji trosak mene kao fizicke osobe na gorivo, servise, registracije itd., auto ce mi zapravo ispast besplatan nakon sto ga prodam (umjesto da sad platim porez na dobit + porez na kapitalnu dobit).

Staro 11.09.2024., 11:26   #330
Dule
Premium
Moj komp

Dule's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
Evo da ne ostanem duzan, narucen auto na firmu.

S obzirom da radim kao freelancer, a klijenti su daleko, nisam se htio igrat s opcijama gdje moram pisat km. Obracunavat cu si bruto placu kao da sam si neto povecao placu 1% vrijednosti novog vozila. Znaci bruto trosak place si dizem nesto manje od 300 eura mjesecno. Na kraju godine se s tim troskom smanjuje porez na dobit i na kapitalnu dobit ako podizem kes.

Gorivo, registracija, osiguranje, gume itd se odbija pola PDV-a, a druga polovica PDV-a se priznaje kao trosak.

Amortizacija je minimalno 2,5 godine, ja cu ga amortizirat kroz tri.

Plan ga je prodat nakon 3 godine. Ona polovica PDV-a koja nije vracena prilikom kupovine se vraca proporcionalno ako je prodan za manje od 5 godina. Znaci, dobit cu 2/5 od placenog PDV-a (1200 eura) nazad.
Racunajuci da ce vrijednost automobila bit 18k + PDV nakon 3 godine, te racunajuci sadasnji trosak mene kao fizicke osobe na gorivo, servise, registracije itd., auto ce mi zapravo ispast besplatan nakon sto ga prodam (umjesto da sad platim porez na dobit + porez na kapitalnu dobit).
Jel računaš koliko ćeš više doprinosa platiti na to povećanje bruto plaće?

Ja kad sam računao sa tim faktorom prije par godina došao sam do zaključka da ću platiti više doprinosa na povećanje bruto plaće nego što bi uštedio PDV-a i poreza na dobit, i da se ne isplati (d.o.o. u sustavu PDV-a).
Dule je offline   Reply With Quote
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na