|
![]() |
#1561 |
Sandy!!!
Datum registracije: Sep 2008
|
Pitanje oko glupog HEPa Znaci plačen je priključak 7kw, 32A U stanu je plombirani limitator 32A Al vanka kraj brojila su ostavili stari rastalni osigurač 16A, nisan ni zna do danas kad je prigoria (pečnica+perilica+klima+usisivač je bilo dovoljno da izgori). Zakrpa san ga zdravoseljačkom metodom 5-10 licni unutra. Sad me zanima kad oden kupit, ako kupin rastalni 32-35A pretpostavljam da neće stat u trenutno kučište? ima deblju glavu pa nisam siguran...ako neko ima iskustva |
![]() |
![]() |
![]() |
#1562 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Kad smo kod struje, također imam zakupljeno 7,36 kW monofaznu. Do brojila imam sve tri faze. Koliko se sad plaća spajanje trofazne, ako je netko recentno prolazio tu proceduru? Zanima me samo administrativno + izlazak HEP-ovca da mi spoji odgovarajuće brojilo.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1563 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
@webstartm "stari rastalni osigurač" nam ne govori ništa tj. koja je verzija kućišta osigurača. Stari klasični osigurači prije mjerila primaju uredno DIII 32A ili 35A uložak. Primjer > https://www.ellabo.hr/osiguraci-rast...talni-5-25-250 Usput vizualno provjeri stanje "prisjednog vijka", primjer > https://www.ellabo.hr/osiguraci-rast...iii-35a-25-500 Ovo šta ti zoveš "deblja glava", su osigurači preko 35A tj. 50A ili 63A i cijelo tijelo osigurača je veće. To prije mjerila smije dirati jedino "HEP". |
![]() |
![]() |
![]() |
#1564 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
U mene je takva situacija bila 25A limitatoe, a odma oza brojila pecatiran 20A obicni osigurac, dosa covik, zva sefa u hepu kaze sef "Ma kidaj to samo napravi da coviku radi" ![]() To je neka fora od prije, nekuzim ni ja sta su postizali sa tim. I btw u mene je bilo 1x25A a placen 3x20A ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1566 |
Bazinga
Datum registracije: Nov 2007
|
Bok ekipa ![]() Imam problem s ulaznim vratima. Riječ je o PVC vratima/izlogu. Vrata su se objesila i više nemam mogućnosti korekcije na pantima. Otvaranje i zatvaranje je dosta teško jer stružu o pločice. Razmišljao sam o podloškama na pantima, ali to mi neće proći jer će vjerojatno zapinjati onda u okvir (ako je uopće moguće te pante podložiti). A i vjerojatno će pod težinom/temperaturom opet iskriviti, pa mi ideja pada u voda (jugozapadna strana, cijelo vrijeme prži sunce po njima). Sad već vidim pukotinu u donjem kutu kod panta. Trenutno mi se po glavi vrti ideja da vrata lagano podignem i poduprem kotačićem, pa da umjesto struganja imam rolanje. Nešto poput ovog. ![]() https://www.bauhaus.hr/fiksni-kotaci...taj/p/10138185 Zamjena je vjerojatno zadnje rješenje jer je problem birokracija (iznajmljen prostor). Mišljenja? Ideje i prijedlozi? ![]()
![]() |
#1567 | |
Sandy!!!
Datum registracije: Sep 2008
|
Citiraj:
Kupim taj 35A i probam, provjerim i prisjedni vijak. To prije mjerila znam da smije samo hep dirati,al nije plombirano,i bili su tu prije 10 miseci spajat taj prikljucak,i ostavili 16A unutra,tako da...neda mi ih se cekat 2 miseca da dodju to prominit,a ja stavia licne unutra,ipak volim da je "tvornicko" pa cu stavit 35A ako stane,a ako ne stavit cu 25A rastalni,on je DII |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1568 |
tiki
Datum registracije: Sep 2007
|
Često i na samom dosjednom vijku piše koliki osigurač ide unutra: https://www.el-zap.hr/wp-content/upl.../002342005.jpg To su valjda stavili jer nisu imali veći osigurač ili što već, a dosjedni vijak je vjerojatno predviđen za puno veći osigurač, obično su to žice od 10mm2... |
![]() |
![]() |
![]() |
#1569 |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Drvena dvorišna ograda
Bok ekipa, imam u planu jedno dvorište od 1200kvadrata ograditi ovakvom ogradom: yt link Vjerojatno ne toliko visokom, i stavio bi samo 2 ili tri poprečne daske, ali u tom stilu. Nekoliko me stvari muči, tj interesira: Prvo: Gdje nabaviti stupove i daske, a da me ne ispadne k'o svetog petra kajgana skupo? Drugo: na tih 250m ograde koju trebam ima nekih 15ak metara visinske razlike, znači 7.5m spuštanja prema kraju dvorišta, i toliko nazad kad se vraćamo početku dvorišta, hoće li mi to raditi kakve probleme ili samo stavim daske da prate kosinu terena? |
![]() |
![]() |
![]() |
#1570 |
Bazinga
Datum registracije: Nov 2007
|
Ako ideš na neki country stil, svaka pilana ti prodaje okrajke, pa sigurno možeš probrati koji kubik "boljih" komada (hrastovine). Dosta ljudi to kupuje za ogrjev jer je najjeftinija varijanta. Stupove gledaj od agacije/bagrema. To je praktički korov u šumama, pa je relativno jeftin. Razvuci špagu i posloži si kosinu prema terenu. Ako je ta visinska razlika u obliku stepenastih razlika, onda ćeš morati shodno tome raditi i prijelaze. Ako je linearno, vjerojatno možeš samo pratiti prema nagibu terena. Ali to ćeš procijeniti dok razvučeš špagu.
The best place to hide a dead body is page 2 of Google search results. Zadnje izmijenjeno od: sinisa1989. 03.09.2024. u 17:35. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1572 |
ODUZIMAM VAM RIJEČ
Datum registracije: Aug 2005
|
![]() |
#1573 | |
AMD Hammer
Datum registracije: Jan 2008
|
Citiraj:
Sent with my Poco X4 Pro 5G using Tapatalk |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1574 |
Premium
Datum registracije: Jul 2007
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1575 |
Premium
|
Čime učvrstiti stupove, ne radi mi se beton, a ne radi mi se ni s ovakvim nečim s čim oni u videu rade. Mislio sam ubaciti neku vodonepropusnu foliju unutra, ubaciti stup i dobro okolo zatrpati i učvrstiti zemljom. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1576 |
Pod naletima kopita zla
Datum registracije: Dec 2005
|
Postoje nabijači za stupove pa baci oko https://www.njuskalo.hr/poljoprivred...oglas-33221155 Ili uzmeš dva frenda macolu, stolček i dva dana nabijate lijepo. Mislim to je pun k posla da se razumijemo. Samo kolce od kestena kaj sa sam zabijao pored vočki sam se namučio. Oko 40 komada ali opet. Zadnje izmijenjeno od: Hamm. 04.09.2024. u 15:09. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1577 |
Premium
|
Majstori dajte savjet/ideju s čime poravnati i donekle zaštititi vanjski betonski zidić za ogradu. Šalovao sam i betonirao sam i dosta je ravno ali kako planiram kasnije navući teraplast moram zidić prije malo poravnati. Razmišljao sam možda sa flex lepilom i mrežicom ili nekom vanjskom žbukom. Zidić je širine 20 cm i na njega idu oni antracit paneli od 2.5 m čije stupove tiplam u beton. From Tapatalk with love |
![]() |
![]() |
![]() |
#1578 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1579 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
Citiraj:
Poslano sa mog M2103K19G koristeći Tapatalk
![]() |
![]() |
#1582 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1583 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Citiraj:
Koriste ljudi umjesto betona i nekakvu pjenu, to je i kod američana opsceno preskupo. Ovaj plan sa zatrpavanjem mislim da nije baš dobar zato jer tamo gdje se zatrpa tlo očito nije kompaktirano kako treba. Ako ga dobro nabiješ možda bude i OK. Ono što mene zanima je kako funkcioniraju ti nabijači stupova u kršnim predjelima gdje ima pun k kamena? strgani, što se tiče osmuđivanja drveta, istraži "Shou Sugi Ban". Za "premaze" sam vidio da su stari ljudi znali izbušiti rupu u stupu (pod 45° prema dolje), natočiti u rupu rabljeno motorno ulje te rupu začepiti. Onda je potrebno svakih par godina na stupovima napraviti mali servis ![]()
![]() |
![]() |
#1584 | |
Prvoklasni Krkan
Datum registracije: Jan 2006
|
Citiraj:
Što mene zanima, mene zanima pošto idem na manje kW i 1 fazu, da li je to za mene besplatno? Struja ide preko nekog Iskrinog sata iz 70ih unutar stana, usput ih pitao mogu li mi instalirati ako postoji onak komplet daljinski sat pošto nemam gdje stavt onaj port za očitavanje, i zato da mi ne ulaze u kuću. Dobijem isti odgovor kao gore, samo sa još više obrazaca za ispunti.....jebemti državne firme...ugl koliko sam shvatio, njihov sat ja kupujem. OK, reko pitat ću tu ponudu jer me zanima cijena, da li je simbolična, ili je neka kretenska (očekujem ovo drugo), ali ako mi se ne svidi cijena, ostaje Iskra dok se ne smrvi. A očitavanje će se napraviti onda kad me HEPovci ulove doma. Pretpostavljam da imaju i popodnevnu smjenu. Apropos 3F u 1F, već sam pričao sa električarem i rekao je da nije problem, po svemu mi se čini da je zapravo puno veći problem obrnuto. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1585 | |
Agent 0
|
Citiraj:
Geotekstil ti ne služi da spriječiš rast trave nego da spriječi da se kamen ne mjesa za zemljom. Trava će ti rasti iz fuga gdje je kvarcni pijesak. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1586 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1587 | |
AMD Hammer
Datum registracije: Jan 2008
|
Citiraj:
Sent with my Poco X4 Pro 5G using Tapatalk |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1588 | |
Prvoklasni Krkan
Datum registracije: Jan 2006
|
Citiraj:
Struja je rađena na novo pred neko vrijeme, nisam bome nigdje vidio 5-o žilni kabel, svugdje su 3-o žilni. Nemam apsolutno nikakvu potrebu za 3 faze. Razmišljam na način da ne znam kako je koja faza podijeljena i iskreno neda mi se razmišljat o tome kada ću što upalit da ne pređem tih cca 4,5kW po fazi. Prebacim se na monofaznu i palim sve što zakupljeni kW podnose bez razmišljanja na kojoj je fazi tj bez straha da će fidova (ili koja već) izbaciti. Koristim neke normalne potrošače tipa pećnica, ploča za kuhanje (kad nestane plina u boci), klima, bojler od 80L i peć na pelete...ostalo je zanemarivo. Ne koristim ni skoro nikakve alate, tu i tamo bušilica ili brusilica koji su max 700w snage. Ali to u prosjeku manje od 1 godišnje. Otvoren sam za prijedloge, objasnite mi zašto mi je bolje ostat na 3 faze uzevši u obzir moje potrebe? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1589 |
Premium
Datum registracije: May 2008
|
Također, nebih nikad prelazio sa 3 na jednu fazu. U biti tebe muči što imaš po fazi 4.5kw, a na jednofaznoj bi imao tih max 11kw. Pa kad slažeš trofaznu instalaciju, razdijeliš "snagu" pošto znaš što će gdje biti
![]() |
#1590 | |
Premium
|
Citiraj:
sa tim potrosacima neces pric limit i ne moras se sekirat, limitatori su vrlo tromi, meni je 25A limitator na 10kw radio nekih 30 min prije nego je prnio. Noviji su brzi, prnu nakon 5-10 min konstantnog opterecenja Dakle podno 2kw, podno 0.5kw, indukcija, perilica posuđax2, pereilica robe x2 bojler x2, termo pec 2.5kw, pećnica x2, indukcijax1 Mene je pokojni stari spustio sa 3x na 1x i sad sam ja to vratio jer ipak ona lista potrosaca nije to bas mogla podnit. Kljucno pitanje, jeli ti ikad iskocio taj limitator? Ako nije prst u uvo i ne sekiraj se. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|