Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 02.09.2024., 17:20   #1561
webstartm
Sandy!!!
Moj komp

webstartm's Avatar

Datum registracije: Sep 2008
Pitanje oko glupog HEPa
Znaci plačen je priključak 7kw, 32A
U stanu je plombirani limitator 32A
Al vanka kraj brojila su ostavili stari rastalni osigurač 16A, nisan ni zna do danas kad je prigoria (pečnica+perilica+klima+usisivač je bilo dovoljno da izgori). Zakrpa san ga zdravoseljačkom metodom 5-10 licni unutra.
Sad me zanima kad oden kupit, ako kupin rastalni 32-35A pretpostavljam da neće stat u trenutno kučište? ima deblju glavu pa nisam siguran...ako neko ima iskustva
webstartm je offline   Reply With Quote
Staro 02.09.2024., 17:39   #1562
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Kad smo kod struje, također imam zakupljeno 7,36 kW monofaznu. Do brojila imam sve tri faze. Koliko se sad plaća spajanje trofazne, ako je netko recentno prolazio tu proceduru? Zanima me samo administrativno + izlazak HEP-ovca da mi spoji odgovarajuće brojilo.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 02.09.2024., 18:37   #1563
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
@webstartm
"stari rastalni osigurač" nam ne govori ništa tj. koja je verzija kućišta osigurača.
Stari klasični osigurači prije mjerila primaju uredno DIII 32A ili 35A uložak.
Primjer > https://www.ellabo.hr/osiguraci-rast...talni-5-25-250
Usput vizualno provjeri stanje "prisjednog vijka", primjer > https://www.ellabo.hr/osiguraci-rast...iii-35a-25-500

Ovo šta ti zoveš "deblja glava", su osigurači preko 35A tj. 50A ili 63A i cijelo tijelo osigurača je veće.

To prije mjerila smije dirati jedino "HEP".
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 02.09.2024., 19:04   #1564
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
U mene je takva situacija bila 25A limitatoe, a odma oza brojila pecatiran 20A obicni osigurac, dosa covik, zva sefa u hepu kaze sef "Ma kidaj to samo napravi da coviku radi"

To je neka fora od prije, nekuzim ni ja sta su postizali sa tim. I btw u mene je bilo 1x25A a placen 3x20A
OuttaControl je offline   Reply With Quote
Staro 02.09.2024., 19:14   #1565
mkey
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2018
Postizali su to da ne možeš koristiti to što si platio, to su postizali.
But there’s a reason. There’s a reason. There’s a reason for this, there’s a reason education sucks, and it’s the same reason that it will never, ever, ever be fixed. It’s never gonna get any better. Don’t look for it. Be happy with what you got. Because the owners of this country don't want that. I'm talking about the real owners now, the real owners, the big wealthy business interests that control things and make all the important decisions. Forget the politicians. The politicians are put there to give you the idea that you have freedom of choice. You don't. You have no choice. You have owners. They own you. They own everything. They own all the important land. They own and control the corporations. They’ve long since bought and paid for the senate, the congress, the state houses, the city halls, they got the judges in their back pockets and they own all the big media companies so they control just about all of the news and information you get to hear. They got you by the balls. They spend billions of dollars every year lobbying, lobbying, to get what they want. Well, we know what they want. They want more for themselves and less for everybody else, but I'll tell you what they don’t want: They don’t want a population of citizens capable of critical thinking. They don’t want well informed, well educated people capable of critical thinking. They’re not interested in that. That doesn’t help them. Thats against their interests. Thats right. They don’t want people who are smart enough to sit around a kitchen table to figure out how badly they’re getting f*cked by a system that threw them overboard 30 f*cking years ago. They don’t want that. You know what they want? They want obedient workers. Obedient workers. People who are just smart enough to run the machines and do the paperwork, and just dumb enough to passively accept all these increasingly shittier jobs with the lower pay, the longer hours, the reduced benefits, the end of overtime and the vanishing pension that disappears the minute you go to collect it, and now they’re coming for your Social Security money. They want your retirement money. They want it back so they can give it to their criminal friends on Wall Street, and you know something? They’ll get it. They’ll get it all from you, sooner or later, 'cause they own this f*cking place. It's a big club, and you ain’t in it. You and I are not in the big club. And by the way, it's the same big club they use to beat you over the head with all day long when they tell you what to believe. All day long beating you over the head in their media telling you what to believe, what to think and what to buy. The table is tilted folks. The game is rigged, and nobody seems to notice, nobody seems to care. Good honest hard-working people -- white collar, blue collar, it doesn’t matter what color shirt you have on -- good honest hard-working people continue -- these are people of modest means -- continue to elect these rich c*cksuckers who don’t give a f*ck about them. They don’t give a f*ck about you. They don’t give a f*ck about you. They don't care about you at all -- at all -- at all. And nobody seems to notice, nobody seems to care. That's what the owners count on; the fact that Americans will probably remain willfully ignorant of the big red, white and blue dick that's being jammed up their assholes everyday. Because the owners of this country know the truth: it's called the American Dream, because you have to be asleep to believe it.
mkey je offline   Reply With Quote
Staro 02.09.2024., 19:49   #1566
sinisa1989
Bazinga
Moj komp

sinisa1989's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Bok ekipa
Imam problem s ulaznim vratima. Riječ je o PVC vratima/izlogu. Vrata su se objesila i više nemam mogućnosti korekcije na pantima. Otvaranje i zatvaranje je dosta teško jer stružu o pločice. Razmišljao sam o podloškama na pantima, ali to mi neće proći jer će vjerojatno zapinjati onda u okvir (ako je uopće moguće te pante podložiti). A i vjerojatno će pod težinom/temperaturom opet iskriviti, pa mi ideja pada u voda (jugozapadna strana, cijelo vrijeme prži sunce po njima). Sad već vidim pukotinu u donjem kutu kod panta.

Trenutno mi se po glavi vrti ideja da vrata lagano podignem i poduprem kotačićem, pa da umjesto struganja imam rolanje. Nešto poput ovog.

https://www.bauhaus.hr/fiksni-kotaci...taj/p/10138185
Zamjena je vjerojatno zadnje rješenje jer je problem birokracija (iznajmljen prostor).
Mišljenja? Ideje i prijedlozi?
Staro 02.09.2024., 20:43   #1567
webstartm
Sandy!!!
Moj komp

webstartm's Avatar

Datum registracije: Sep 2008
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
@webstartm
"stari rastalni osigurač" nam ne govori ništa tj. koja je verzija kućišta osigurača.
Stari klasični osigurači prije mjerila primaju uredno DIII 32A ili 35A uložak.
Primjer > https://www.ellabo.hr/osiguraci-rast...talni-5-25-250
Usput vizualno provjeri stanje "prisjednog vijka", primjer > https://www.ellabo.hr/osiguraci-rast...iii-35a-25-500

Ovo šta ti zoveš "deblja glava", su osigurači preko 35A tj. 50A ili 63A i cijelo tijelo osigurača je veće.

To prije mjerila smije dirati jedino "HEP".
Hvala na odg. Znaci DIII bi moga stat, jer sad je unutra DII od 16A.

Kupim taj 35A i probam, provjerim i prisjedni vijak.
To prije mjerila znam da smije samo hep dirati,al nije plombirano,i bili su tu prije 10 miseci spajat taj prikljucak,i ostavili 16A unutra,tako da...neda mi ih se cekat 2 miseca da dodju to prominit,a ja stavia licne unutra,ipak volim da je "tvornicko" pa cu stavit 35A ako stane,a ako ne stavit cu 25A rastalni,on je DII
webstartm je offline   Reply With Quote
Staro 03.09.2024., 08:20   #1568
tiki66
tiki
Moj komp

tiki66's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Često i na samom dosjednom vijku piše koliki osigurač ide unutra:

https://www.el-zap.hr/wp-content/upl.../002342005.jpg

To su valjda stavili jer nisu imali veći osigurač ili što već, a dosjedni vijak je vjerojatno predviđen za puno veći osigurač, obično su to žice od 10mm2...
tiki66 je offline   Reply With Quote
Staro 03.09.2024., 09:44   #1569
strgani
Premium

strgani's Avatar

Datum registracije: Oct 2008
Drvena dvorišna ograda

Bok ekipa,

imam u planu jedno dvorište od 1200kvadrata ograditi ovakvom ogradom: yt link

Vjerojatno ne toliko visokom, i stavio bi samo 2 ili tri poprečne daske, ali u tom stilu.
Nekoliko me stvari muči, tj interesira:

Prvo: Gdje nabaviti stupove i daske, a da me ne ispadne k'o svetog petra kajgana skupo?
Drugo: na tih 250m ograde koju trebam ima nekih 15ak metara visinske razlike, znači 7.5m spuštanja prema kraju dvorišta, i toliko nazad kad se vraćamo početku dvorišta, hoće li mi to raditi kakve probleme ili samo stavim daske da prate kosinu terena?
strgani je offline   Reply With Quote
Staro 03.09.2024., 17:30   #1570
sinisa1989
Bazinga
Moj komp

sinisa1989's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Ako ideš na neki country stil, svaka pilana ti prodaje okrajke, pa sigurno možeš probrati koji kubik "boljih" komada (hrastovine). Dosta ljudi to kupuje za ogrjev jer je najjeftinija varijanta. Stupove gledaj od agacije/bagrema. To je praktički korov u šumama, pa je relativno jeftin.
Razvuci špagu i posloži si kosinu prema terenu. Ako je ta visinska razlika u obliku stepenastih razlika, onda ćeš morati shodno tome raditi i prijelaze. Ako je linearno, vjerojatno možeš samo pratiti prema nagibu terena. Ali to ćeš procijeniti dok razvučeš špagu.

Zadnje izmijenjeno od: sinisa1989. 03.09.2024. u 17:35.
sinisa1989 je offline   Reply With Quote
Staro 03.09.2024., 23:41   #1571
dzajko
Premium
Moj komp

dzajko's Avatar

Datum registracije: Jul 2007
Pozdrav, gdje ima za kupiti foliju koja se postavlja ispod oplocnjaka, protiv trave/korijenja? Bauhaus, pevex, ne nalazim u njih to na web-u.
dzajko je offline   Reply With Quote
Staro 04.09.2024., 00:02   #1572
mamutarka
ODUZIMAM VAM RIJEČ
Moj komp

mamutarka's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Staro 04.09.2024., 08:15   #1573
smuchac
AMD Hammer
Moj komp

smuchac's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
Kad smo kod struje, također imam zakupljeno 7,36 kW monofaznu. Do brojila imam sve tri faze. Koliko se sad plaća spajanje trofazne, ako je netko recentno prolazio tu proceduru? Zanima me samo administrativno + izlazak HEP-ovca da mi spoji odgovarajuće brojilo.
Ne plaća se "spajanje trofazne" to ide u cijenu kupljene snage. Za tri faze najprije moraš dokupit snagu preko 11kW da bi postao trofazan. Uz pretpostavku da ti do brojila i nakon brojila dolazi 4 ili 5 žila, manje više je sve drugo lako. Također,kad se mijenja faznost,potrebna je potvrda instalatera o ispravnosti instalacije a vjerojatno i izjava ispitivača,mislim da ispituju uzemljenje i gromobransku zaštitu,ne uzimaj me za riječ. Jbg,ne može hep pustit 3 različite faze u monofazno izvedenu instalaciju. Zato je potrebno da ovlašteni električar to rasčešlja, pripremi i potvrdi da je to ok za 3x230/400V. Imaš dakle za platit taj kusur od cca 4kW priključne snage po 230€ ili koliko je po kilovatu, dobit ćeš od hepa brojilo koje će vrlo lako bit limitirano u samom brojilu. Ja bih sebi ostavio 7,36kW ili koliko sad imaš i ne bih talasao bezveze ako ne moram.

Sent with my Poco X4 Pro 5G using Tapatalk
smuchac je offline   Reply With Quote
Staro 04.09.2024., 11:15   #1574
dzajko
Premium
Moj komp

dzajko's Avatar

Datum registracije: Jul 2007
dzajko je offline   Reply With Quote
Staro 04.09.2024., 14:53   #1575
strgani
Premium

strgani's Avatar

Čime učvrstiti stupove, ne radi mi se beton, a ne radi mi se ni s ovakvim nečim s čim oni u videu rade. Mislio sam ubaciti neku vodonepropusnu foliju unutra, ubaciti stup i dobro okolo zatrpati i učvrstiti zemljom.
Staro 04.09.2024., 15:02   #1576
Hamm
Pod naletima kopita zla
Moj komp

Hamm's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Postoje nabijači za stupove pa baci oko https://www.njuskalo.hr/poljoprivred...oglas-33221155

Ili uzmeš dva frenda macolu, stolček i dva dana nabijate lijepo. Mislim to je pun k posla da se razumijemo. Samo kolce od kestena kaj sa sam zabijao pored vočki sam se namučio. Oko 40 komada ali opet.

Zadnje izmijenjeno od: Hamm. 04.09.2024. u 15:09.
Hamm je offline   Reply With Quote
Staro 04.09.2024., 15:22   #1577
conan
Premium

conan's Avatar

Majstori dajte savjet/ideju s čime poravnati i donekle zaštititi vanjski betonski zidić za ogradu.
Šalovao sam i betonirao sam i dosta je ravno ali kako planiram kasnije navući teraplast moram zidić prije malo poravnati.
Razmišljao sam možda sa flex lepilom i mrežicom ili nekom vanjskom žbukom.
Zidić je širine 20 cm i na njega idu oni antracit paneli od 2.5 m čije stupove tiplam u beton.

From Tapatalk with love
conan je offline   Reply With Quote
Staro 04.09.2024., 16:06   #1578
strgani
Premium

strgani's Avatar

Citiraj:
Autor Hamm Pregled postova
Postoje nabijači za stupove pa baci oko https://www.njuskalo.hr/poljoprivred...oglas-33221155

Ili uzmeš dva frenda macolu, stolček i dva dana nabijate lijepo. Mislim to je pun k posla da se razumijemo. Samo kolce od kestena kaj sa sam zabijao pored vočki sam se namučio. Oko 40 komada ali opet.
Imam onaj benzinski stroj s nastavcima kaj buši rupe (s ovakvim svrdlima kakvo je na traktoru ovdje u videu gore), razne promjere imam, to nije problem, ali je pitanje hoće li i koliko dugo durati ako samo u zemlji ostavim stupove, koliko god nabio zemlje nazad u rupu oko njih.
Staro 04.09.2024., 16:27   #1579
Badboy
Premium
Moj komp

Datum registracije: Nov 2006
Citiraj:
Autor strgani Pregled postova
Imam onaj benzinski stroj s nastavcima kaj buši rupe (s ovakvim svrdlima kakvo je na traktoru ovdje u videu gore), razne promjere imam, to nije problem, ali je pitanje hoće li i koliko dugo durati ako samo u zemlji ostavim stupove, koliko god nabio zemlje nazad u rupu oko njih.
Ako su drveni stupovi to se inače na selu radi tak da se premažu sa resitolom 2 puta taj dio koji ide u zemlju.,a dok je deda bio živ on je prvo spalio kestenov stup pa ga onda premazao...

Poslano sa mog M2103K19G koristeći Tapatalk
Staro 04.09.2024., 16:51   #1580
Hamm
Pod naletima kopita zla
Moj komp

Hamm's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Kesen najdulje dura.
Hamm je offline   Reply With Quote
Staro 04.09.2024., 17:03   #1581
DoxyTheCroat
Premium
Moj komp

DoxyTheCroat's Avatar

Datum registracije: Jul 2019
Obavezno tretiranje brenerom dijela kaj ide u zemlju.
I onda zaštita/premaz po želji.
DoxyTheCroat je offline   Reply With Quote
Staro 04.09.2024., 21:35   #1582
strgani
Premium

strgani's Avatar

Citiraj:
Autor DoxyTheCroat Pregled postova
Obavezno tretiranje brenerom dijela kaj ide u zemlju.
I onda zaštita/premaz po želji.
Zašto brenerom?
Koji premaz predlažeš?
Staro 04.09.2024., 22:27   #1583
mkey
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2018
Citiraj:
Autor strgani Pregled postova
Imaš nekoliko videa (tonu) od onog lika koji je Haxmanu u tvom videu došao pomoći postaviti ogradu. Frajer je više puta uspoređivao razne izvedbe postavljanja stupova. Postave stupove pa ih čupaju van da vide kako napravljeno izgleda i sl.

Koriste ljudi umjesto betona i nekakvu pjenu, to je i kod američana opsceno preskupo.

Ovaj plan sa zatrpavanjem mislim da nije baš dobar zato jer tamo gdje se zatrpa tlo očito nije kompaktirano kako treba. Ako ga dobro nabiješ možda bude i OK.

Ono što mene zanima je kako funkcioniraju ti nabijači stupova u kršnim predjelima gdje ima pun k kamena?

strgani, što se tiče osmuđivanja drveta, istraži "Shou Sugi Ban".

Za "premaze" sam vidio da su stari ljudi znali izbušiti rupu u stupu (pod 45° prema dolje), natočiti u rupu rabljeno motorno ulje te rupu začepiti. Onda je potrebno svakih par godina na stupovima napraviti mali servis
But there’s a reason. There’s a reason. There’s a reason for this, there’s a reason education sucks, and it’s the same reason that it will never, ever, ever be fixed. It’s never gonna get any better. Don’t look for it. Be happy with what you got. Because the owners of this country don't want that. I'm talking about the real owners now, the real owners, the big wealthy business interests that control things and make all the important decisions. Forget the politicians. The politicians are put there to give you the idea that you have freedom of choice. You don't. You have no choice. You have owners. They own you. They own everything. They own all the important land. They own and control the corporations. They’ve long since bought and paid for the senate, the congress, the state houses, the city halls, they got the judges in their back pockets and they own all the big media companies so they control just about all of the news and information you get to hear. They got you by the balls. They spend billions of dollars every year lobbying, lobbying, to get what they want. Well, we know what they want. They want more for themselves and less for everybody else, but I'll tell you what they don’t want: They don’t want a population of citizens capable of critical thinking. They don’t want well informed, well educated people capable of critical thinking. They’re not interested in that. That doesn’t help them. Thats against their interests. Thats right. They don’t want people who are smart enough to sit around a kitchen table to figure out how badly they’re getting f*cked by a system that threw them overboard 30 f*cking years ago. They don’t want that. You know what they want? They want obedient workers. Obedient workers. People who are just smart enough to run the machines and do the paperwork, and just dumb enough to passively accept all these increasingly shittier jobs with the lower pay, the longer hours, the reduced benefits, the end of overtime and the vanishing pension that disappears the minute you go to collect it, and now they’re coming for your Social Security money. They want your retirement money. They want it back so they can give it to their criminal friends on Wall Street, and you know something? They’ll get it. They’ll get it all from you, sooner or later, 'cause they own this f*cking place. It's a big club, and you ain’t in it. You and I are not in the big club. And by the way, it's the same big club they use to beat you over the head with all day long when they tell you what to believe. All day long beating you over the head in their media telling you what to believe, what to think and what to buy. The table is tilted folks. The game is rigged, and nobody seems to notice, nobody seems to care. Good honest hard-working people -- white collar, blue collar, it doesn’t matter what color shirt you have on -- good honest hard-working people continue -- these are people of modest means -- continue to elect these rich c*cksuckers who don’t give a f*ck about them. They don’t give a f*ck about you. They don’t give a f*ck about you. They don't care about you at all -- at all -- at all. And nobody seems to notice, nobody seems to care. That's what the owners count on; the fact that Americans will probably remain willfully ignorant of the big red, white and blue dick that's being jammed up their assholes everyday. Because the owners of this country know the truth: it's called the American Dream, because you have to be asleep to believe it.
mkey je offline   Reply With Quote
Staro 05.09.2024., 05:16   #1584
Disco
Prvoklasni Krkan
Moj komp

Disco's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Citiraj:
Autor smuchac Pregled postova
Ne plaća se "spajanje trofazne" to ide u cijenu kupljene snage. Za tri faze najprije moraš dokupit snagu preko 11kW da bi postao trofazan. Uz pretpostavku da ti do brojila i nakon brojila dolazi 4 ili 5 žila, manje više je sve drugo lako. Također,kad se mijenja faznost,potrebna je potvrda instalatera o ispravnosti instalacije a vjerojatno i izjava ispitivača,mislim da ispituju uzemljenje i gromobransku zaštitu,ne uzimaj me za riječ. Jbg,ne može hep pustit 3 različite faze u monofazno izvedenu instalaciju. Zato je potrebno da ovlašteni električar to rasčešlja, pripremi i potvrdi da je to ok za 3x230/400V. Imaš dakle za platit taj kusur od cca 4kW priključne snage po 230€ ili koliko je po kilovatu, dobit ćeš od hepa brojilo koje će vrlo lako bit limitirano u samom brojilu. Ja bih sebi ostavio 7,36kW ili koliko sad imaš i ne bih talasao bezveze ako ne moram.

Mene zanima obrnuto. Prebacivanje sa 3 fazne (cca 13kW) na monofaznu (cca 11kW). Pitao sam HEP i odgovor je otprilike ''tu vam je ovih 2-3 obrazca, (svaki od par strana), ispunite i mi šaljemo BESPLATNU PONUDU (vau!! besplatna ponuda!!!), radovi će se napraviti kada vidimo da ste platili''. Kao da pričam sa botom.
Što mene zanima, mene zanima pošto idem na manje kW i 1 fazu, da li je to za mene besplatno? Struja ide preko nekog Iskrinog sata iz 70ih unutar stana, usput ih pitao mogu li mi instalirati ako postoji onak komplet daljinski sat pošto nemam gdje stavt onaj port za očitavanje, i zato da mi ne ulaze u kuću. Dobijem isti odgovor kao gore, samo sa još više obrazaca za ispunti.....jebemti državne firme...ugl koliko sam shvatio, njihov sat ja kupujem. OK, reko pitat ću tu ponudu jer me zanima cijena, da li je simbolična, ili je neka kretenska (očekujem ovo drugo), ali ako mi se ne svidi cijena, ostaje Iskra dok se ne smrvi. A očitavanje će se napraviti onda kad me HEPovci ulove doma. Pretpostavljam da imaju i popodnevnu smjenu.

Apropos 3F u 1F, već sam pričao sa električarem i rekao je da nije problem, po svemu mi se čini da je zapravo puno veći problem obrnuto.
Staro 05.09.2024., 07:21   #1585
Gilbert5
Agent 0
Moj komp

Gilbert5's Avatar

Citiraj:
Autor dzajko Pregled postova
Pozdrav, gdje ima za kupiti foliju koja se postavlja ispod oplocnjaka, protiv trave/korijenja? Bauhaus, pevex, ne nalazim u njih to na web-u.
Ja sam naručio iz ikome. https://www.ikoma.hr/hr/betonski-opl...gaAmqIEALw_wcB

Geotekstil ti ne služi da spriječiš rast trave nego da spriječi da se kamen ne mjesa za zemljom.

Trava će ti rasti iz fuga gdje je kvarcni pijesak.
Gilbert5 je offline   Reply With Quote
Staro 05.09.2024., 08:30   #1586
Buger
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor Disco Pregled postova
Mene zanima obrnuto. Prebacivanje sa 3 fazne (cca 13kW) na monofaznu (cca 11kW). Pitao sam HEP i odgovor je otprilike ''tu vam je ovih 2-3 obrazca, (svaki od par strana), ispunite i mi šaljemo BESPLATNU PONUDU (vau!! besplatna ponuda!!!), radovi će se napraviti kada vidimo da ste platili''. Kao da pričam sa botom.
Što mene zanima, mene zanima pošto idem na manje kW i 1 fazu, da li je to za mene besplatno? Struja ide preko nekog Iskrinog sata iz 70ih unutar stana, usput ih pitao mogu li mi instalirati ako postoji onak komplet daljinski sat pošto nemam gdje stavt onaj port za očitavanje, i zato da mi ne ulaze u kuću. Dobijem isti odgovor kao gore, samo sa još više obrazaca za ispunti.....jebemti državne firme...ugl koliko sam shvatio, njihov sat ja kupujem. OK, reko pitat ću tu ponudu jer me zanima cijena, da li je simbolična, ili je neka kretenska (očekujem ovo drugo), ali ako mi se ne svidi cijena, ostaje Iskra dok se ne smrvi. A očitavanje će se napraviti onda kad me HEPovci ulove doma. Pretpostavljam da imaju i popodnevnu smjenu.

Apropos 3F u 1F, već sam pričao sa električarem i rekao je da nije problem, po svemu mi se čini da je zapravo puno veći problem obrnuto.
Ne, ovo je veći problem. Ne smiješ u kući nigdje imat 4-5 žilni kabel, odnosno kad se prebaciš na jednofaznu, svaka faza mora imat svoju nulu (broj žila)
Buger je offline   Reply With Quote
Staro 05.09.2024., 08:44   #1587
smuchac
AMD Hammer
Moj komp

smuchac's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Citiraj:

Prvi put čujem da netko traži s konja na magarca,vjetojatno imaš svoje razloge. Viđao sam da ljudi od trofaznog naprave dva monofazna ali da od jednog jačeg napraviš jednog slabijeg,još nisam. Enivej,ako to i napraviš,skida se trofazno brojilo i ide monofazno i za očekivati je da ćeš dobit pametno brojilo s daljinskim očitanjem jer starih indukcijskih brojila je sve manje a i hepovcima je u interesu ugradit daljinca na nedostupna i slabo dostupna mijesta. Instalacija može ostat kakva jeste bez ikakvih modifikacija,samo se tri odvodne faze ubodu u jednu rupu u monofaznom brojilu. Napominjem ,ako si dosad imao neki uređaj koji se vrti (motor) spojen trofazno,više ga kao takvog nećeš moći koristiti (tokarski stroj,trofazni motor hidrofora bla bla). Grijači tipa neka TA peć ili pećnica spojena trofazno će raditi normalno. Ja to sebi ne bi radio.

smuchac je offline   Reply With Quote
Staro 05.09.2024., 08:55   #1588
Disco
Prvoklasni Krkan
Moj komp

Disco's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Citiraj:
Autor smuchac Pregled postova
Prvi put čujem da netko traži s konja na magarca,vjetojatno imaš svoje razloge. Viđao sam da ljudi od trofaznog naprave dva monofazna ali da od jednog jačeg napraviš jednog slabijeg,još nisam. Enivej,ako to i napraviš,skida se trofazno brojilo i ide monofazno i za očekivati je da ćeš dobit pametno brojilo s daljinskim očitanjem jer starih indukcijskih brojila je sve manje a i hepovcima je u interesu ugradit daljinca na nedostupna i slabo dostupna mijesta. Instalacija može ostat kakva jeste bez ikakvih modifikacija,samo se tri odvodne faze ubodu u jednu rupu u monofaznom brojilu. Napominjem ,ako si dosad imao neki uređaj koji se vrti (motor) spojen trofazno,više ga kao takvog nećeš moći koristiti (tokarski stroj,trofazni motor hidrofora bla bla). Grijači tipa neka TA peć ili pećnica spojena trofazno će raditi normalno. Ja to sebi ne bi radio.

Struja je rađena na novo pred neko vrijeme, nisam bome nigdje vidio 5-o žilni kabel, svugdje su 3-o žilni. Nemam apsolutno nikakvu potrebu za 3 faze. Razmišljam na način da ne znam kako je koja faza podijeljena i iskreno neda mi se razmišljat o tome kada ću što upalit da ne pređem tih cca 4,5kW po fazi. Prebacim se na monofaznu i palim sve što zakupljeni kW podnose bez razmišljanja na kojoj je fazi tj bez straha da će fidova (ili koja već) izbaciti.
Koristim neke normalne potrošače tipa pećnica, ploča za kuhanje (kad nestane plina u boci), klima, bojler od 80L i peć na pelete...ostalo je zanemarivo. Ne koristim ni skoro nikakve alate, tu i tamo bušilica ili brusilica koji su max 700w snage. Ali to u prosjeku manje od 1 godišnje.

Otvoren sam za prijedloge, objasnite mi zašto mi je bolje ostat na 3 faze uzevši u obzir moje potrebe?
Staro 05.09.2024., 09:12   #1589
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Datum registracije: May 2008
Također, nebih nikad prelazio sa 3 na jednu fazu.
U biti tebe muči što imaš po fazi 4.5kw, a na jednofaznoj bi imao tih max 11kw.
Pa kad slažeš trofaznu instalaciju, razdijeliš "snagu" pošto znaš što će gdje biti
Staro 05.09.2024., 09:39   #1590
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Citiraj:
Struja je rađena na novo pred neko vrijeme, nisam bome nigdje vidio 5-o žilni kabel, svugdje su 3-o žilni. Nemam apsolutno nikakvu potrebu za 3 faze. Razmišljam na način da ne znam kako je koja faza podijeljena i iskreno neda mi se razmišljat o tome kada ću što upalit da ne pređem tih cca 4,5kW po fazi. Prebacim se na monofaznu i palim sve što zakupljeni kW podnose bez razmišljanja na kojoj je fazi tj bez straha da će fidova (ili koja već) izbaciti.
Koristim neke normalne potrošače tipa pećnica, ploča za kuhanje (kad nestane plina u boci), klima, bojler od 80L i peć na pelete...ostalo je zanemarivo. Ne koristim ni skoro nikakve alate, tu i tamo bušilica ili brusilica koji su max 700w snage. Ali to u prosjeku manje od 1 godišnje.

Otvoren sam za prijedloge, objasnite mi zašto mi je bolje ostat na 3 faze uzevši u obzir moje potrebe?

sa tim potrosacima neces pric limit i ne moras se sekirat, limitatori su vrlo tromi, meni je 25A limitator na 10kw radio nekih 30 min prije nego je prnio. Noviji su brzi, prnu nakon 5-10 min konstantnog opterecenja

Dakle podno 2kw, podno 0.5kw, indukcija, perilica posuđax2, pereilica robe x2 bojler x2, termo pec 2.5kw, pećnica x2, indukcijax1

Mene je pokojni stari spustio sa 3x na 1x i sad sam ja to vratio jer ipak ona lista potrosaca nije to bas mogla podnit.

Kljucno pitanje, jeli ti ikad iskocio taj limitator? Ako nije prst u uvo i ne sekiraj se.
OuttaControl je offline   Reply With Quote
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na