|
![]() |
#271 | ||
Premium
Datum registracije: Sep 2011
|
Citiraj:
Prijaviš se na minimalnu moguću plaću, jer realno ionako radiš za dobit koju ćeš izvući. Pozajmice firme osnivačim nisu dobar način za izvući novce, jer porezna to prati, i to su pozajmice, dakle novci se moraju vratiti. Postoje drugi načini izvlačenja novca. Uz onu pazi s kime spavaš, nema istinitije od ove ![]() Citiraj:
Ja sam bio obrtnik od 2013 pa do 2020. Bilo je i velikih isplata i pozajmica i svega, i nikada me nisu ništa pitali. (Split) |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#272 | |
Premium
Datum registracije: Jul 2005
|
Citiraj:
U obrazlozenju zasto to traze je bilo nesto tipa "otkako je omoguceno obrtnicima primanje uplata na privatan racun, sav promet po svim racunima (poslovni, privatni) se gleda ukoliko je pausalni obrt primarno zaposlenje". Poslali su ispis transakcija sa poslovnog/privatnog, napisali da si prebacuju na privatni racun novac kako bi trosili i to je to. Ja sam full time zaposlen + pausalni, radim istu stvar, nitko me nista nije pitao. U prijevodu, ako ti je pauslani obrt primarno zaposlenje, u losijem si polozaju nego da ti je side hustle ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#274 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Citiraj:
Znači zapravo si isplaćujem svaki mjesec, ali tek na kraju godine se obračuna i plati porez. Navedeš koji? Može i na PM ako ti je jednostavnije ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#277 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#278 | |
Premium
|
Citiraj:
Dok dođemo do milju eura, onda ćemo preći preko tog problema. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#279 | |
Premium
Datum registracije: Jun 2013
|
Citiraj:
Registriran si 2005, zakljucujem da si star i mudar ![]() Kako uopce dodjes do 40ak posto? Doslovno na prosloj stranici pise da je porez 10% na dobit, plus jos 12 posto na izvlacenje te love van firme. Kako pobogu udres duplo ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#280 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() Od svakog računa koji naplatiš, kad oduzmeš PDV, dobit i isplatu dobiti ti fakat 'izgubiš' 40tak % iznosa. A pri tome nitko ne spominje akontaciju poreza na dobit, najidiotskiji izum koji postoji. Poslano sa mog REA-NX9 koristeći Tapatalk |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#281 | ||
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
Citiraj:
Citiraj:
Kao što postoji predujam poreza na dobit kojeg ti RH naplaćuje unaprijed, tako postoji i mogućnost da se vlasniku isplati i predujam dobiti. U tom slučaju se sastavlja privremeni račun dobiti i onda se na temelju njega vlasniku može isplatiti predujam dobiti i odmah se mora platiti 12% poreza. Ako na kraju godine ispadne da je dobit bila manja nego što je vlasniku isplaćeno, na višak će se obračunati porez na dohodak, što u prijevodu znači tridesetak posto. To nema nikakve veze sa pozajmicama, niti možeš na kraju godine jednostavno proglasiti pozajmice "isplatom dobiti", jer nisi platio 12% i poslao propisani obrazac itd. itd. blablabla Ako nedaj bože netko tko ne treba pronjuška te tvoje "pozajmice", tretirati ih neće kao isplatu predujma dobiti ![]() Takvi slučajevi su mi poznati ![]() Onda probaj pogledati koliko doprinosa/poreza se obračunava na iznose od par desetaka tisuća eur i sl. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#282 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Porezna od prošle godine ima uvid u sve račune, zato od obrtnika traže info zašto se promet ne slaže. Mene su baš jučer pitali zašto na računu obrta imam prihod x, a na tekućem računu 3x, pa sam onda imao krive uplate od stranaka koje su im vraćene itd. Prijenos s poslovnog na privatan račun uvijek vode kao interni prijenos, tu ne rade problem, i većina banaka već stavi napomenu "prijenos na vlastiti račun" i slično. U obrnutom smjeru se napiše "pozajmica" i nema problema.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#283 |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Otvaranje firme ili obrta
Ako si vlasnik obrta zaposlen u obrtu i to je jedini prijavljen dohodak, naravno da ce pitati zasto ti preko tekuceg imas puno vise prometa nego preko obrta. Ako radis negdje drugdje i imas veliku placu onda te nitko ne pita nista. Logika nalaze da ne mozes zaradjivati vise preko svog osobnog tekuceg nego preko svoje djelatnosti koju obavljas u obrtu. Sve se veze na oib. Pa u i VIES PDV EU bazi ne pise tvoj obrt nego ime i prezime i kucna adresa a ne adresa gdje obavljas djelatnost niti ime obrta. Ti si ustvari fizicka osoba koja obavlja djelatnost i svi racuni su vidljivi. Jedino sto nije javno kod obrta je godisnji prihod kao kod recimo d.o.o. Porezna ima uvid u sve transakcije na svim racunima i sve mora stimati ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#284 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Citiraj:
Nego, što se tiče "izvlačenja" (a zapravo smanjivanja dohotka nema to s izvlačenjem veze), valjda najrasprostranjenija metoda kojom se na veliko i političari služe su - putni troškovi. Rokaš koliko ide na odometar, i onda još malo.
![]() |
![]() |
#285 | |
Premium
|
Citiraj:
Išao si ST-ZG? Gdje su potvrde od autoceste? Gdje si spavao? Razlog putovanja? S kime si sastančio? Porezna je prije redovito pregledavala tvrtke a imale su preko 70 000 kn putnih naloga Locco vožnju (vožnja do 30 km u jednom smjeru) je ok za vaditi novce Poslano sa mog REA-NX9 koristeći Tapatalk |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#286 |
Premium
|
Bit će da ti imaš nekakava drugačija iskustva s time ili su ljudi koji su svoje iskustvo podijelili s tobom to činili na jako glup način. Ono što sam ja vidio do sada je sve uredno prolazilo: prilože se računi od goriva, autoceste i nisam nikada čuo da je itko ikada postavio pitanje vezano za smještaj. Praktično se bilo koje putovanje može pretvoriti u "službeno". Što je, uostalom, neslužbeno? Čovjek ode u toplice preko vikenda, usput nešto odveze i doveze te odradi poslovni razgovor. Nisu bili milioni u pitanju, nego bi se u firmi od 20ak zaposlenih skupilo mjesečno 5-10k KN na takav način. I na druge načine, naravno, se skupljalo, one očitije i manje čiste. U redu, moje iskustvo s time je staro 10 godina, moguće da su porezne zvijeri postale krvoločnije.
![]() |
#287 | |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Citiraj:
U VIES bazi ne piše niti moj obrt, niti ime i prezime, ne trebam to zasad.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#288 | |
jedan i jedini :D
Datum registracije: Sep 2005
|
Uh 😅 Ako sam ja star onda u k 🙊 Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#289 | |
Premium
|
Citiraj:
Očito je individualno, od uprave do uprave. Splitska porezna uprava je bila jako osjetljiva na putne naloge, i kontrola ti je 90 % dolazila ako je bilo isplaćeno više od 70 000 kn putnih naloga po godini. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#290 | ||
Premium
Datum registracije: Jun 2013
|
Citiraj:
Prica je krenula od otvaranja d.o.o. kao rad za klijente... Ja radim za EU klijenta, usao sam u sustav PDV-a ali ga klijent ne placa. Na racunu mi pise: Citiraj:
Zasto sam u sustavu? Zato sto tako mogu odbijat PDV od troskova. Zato mi nikako nije bilo jasno odakle ovih 40 posto |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#291 | |
Premium
|
Citiraj:
Postoji naravno, nego htio samo natuknuti da kad su uplate na tekuci vece nego promet po obrtu (jos ako je pausalni i/ili van pdv-a) onda ce naravno pitati odakle što i kako. Svaka zarada kad prođe neki limit se mora oporezivati, zato i pitanja ![]() Što se VIES baze tice, tu ulazis kad vadis EU PDV broj. Tu ulaze i recimo iznajmljivaci fizicke osobe koje nemaju veze s poslovanjem obrta. Htio sam reci da je obrt samo dodatak na tvoje fizicko ime, i sto se tice zarade, uplate isplate, bilo kakva transakcija se vidi po svim tvojim racunima vezanim za tvoj oib te se tada ispituje da li je tvoja dodatna zarada legal, ili radis nesto illegal sto treba kazniti i / ili oporezivati. Sto se putnih troškova tiče, sve je stvar visine zarade firme,broja zaposlenih itd. Ako imas 50k prihoda i na to nakalemiš 10k putnih troškova a imaš uz vlasnika još jednog zaposlenog (lupam) a popravljaš obuću (opet lupam) naravno da će pitati odakle ti troškovi. Ako si savjetnik ili odvjetnik koji zarađuje puno više (i također imaš još 1 zaposlenog, npr tajnica) i imaš 10k putnih troškova ne pitaju ništa jer ima logike da putuješ pa i u inozemstvo. Zadnje izmijenjeno od: spawn. 30.08.2024. u 10:45. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#292 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() Možda malo glupavo pitanje, ali tko radi illegal preko računa ![]()
![]() |
![]() |
#293 |
Premium
|
Illegal u smislu da radis neku djelatnost i placaju ti na tekuci. Npr kemijsko čišćenje namještaja, pranje svega i svacega, kupnja prodaja,odrzavanje racunala itd. Znaci neka djelatnost za koju moras imati registriranu djelatnost,obrt,firmu, i donosi ti ne bas malu dobit. Nisam bas mislio na neke ekstreme ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#295 |
Premium
|
A što zakon kaže, ako sam na punom radnom zaposlenju, mogu li otvoriti svoju firmu dodatno i primati i direktorsku plaću i raditi još dodatno za drugu firmu s tom svojom firmom? Ne full time, naravno |
![]() |
![]() |
![]() |
#296 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
Firmu naravno možeš otvoriti i možeš biti direktor, ali ako si već negdje prijavljen na puno radno vrijeme, onda ne možeš biti prijavljen i u svojoj firmi i tamo primati plaću. Formalno ne možeš raditi više od 40h tjedno, može se dodati još 8h tjedno pod određenim uvjetima ali to je sad nebitno jer ti nije potrebna prijava u tvojoj firmi ako već negdje radiš full time, samo bi bacao novac na doprinose/poreze. U praksi naravno da tebi nitko ne može zabraniti da za svoju vlastitu firmu radiš kad god hoćeš i koliko god hoćeš. Znači još si u boljoj situaciji nego netko tko ima samo svoju firmu pošto ne moraš sam sebi isplaćivati doprinose na direktorsku plaću. Možeš osnovati svoju firmu bez zapreka, jedino što treba imati na umu je da djelatnost te firme se ne bi trebala kositi sa djelatnošću firme u kojoj si nečiji zaposlenik, jer u tom slučaju te ta firma može tužiti sukladno Zakonu o radu (zakonska zabrana natjecanja) i tražiti te da predaš svoju zaradu njima. Znači ako radiš kod vulkanizera, onda nećeš otvoriti svoju firmu za auto gume dok si kod njega još ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#297 |
Premium
|
Ok, ali npr radim za svoju novu firmu još tih 8h tjedno, nebitno koliko, a ne isplaćujem si plaću. Mogu li si isplatiti svejedno novac nekako kojeg zaradim u toj firmi? |
![]() |
![]() |
![]() |
#299 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#300 |
Premium
Datum registracije: Jul 2017
|
Naravno. Dobit se isplaćuje vlasnicima, ne direktorima. Porez na dobit ti je 10% i to knjigovođa obračunava zajedno s rdg za prethodnu godinu. Uglavnom svi plaćaju akontaciju dobiti na temelju prethodnih godina. Kada želiš isplatiti dobit onda plaćaš porez na kapitalnu dobit (mislim da se tako zove) od 12%. To se plaća prilikom isplate. Neki od legalnih načina smanjenje dobiti, a ujedno i isplate sebi novaca su. 1. Najam nekretnine, uglavnom sjedišta tvrtke kod većine. Trebaš biti u nekom normalnom rasponu ali je taj raspon donekle rastezljiv. 500, 1000 ili 1500eur, možeš se igrati ali ne previše da ti ne bi osporiti. 2. Posudba novca tvrtki za poslovanje ili kupovinu opreme, nekretnina itd. uz kamatu. Plaćaš 12% na kamatu, što je jeftinije nego 10+12%. 3. Kupovina opreme za tvrtku koja ujedno služi i privatno. Npr. knjigovođa si i kupiš Ryzen 9950x, 128gb ram i rtx 4090 za posao. To što može vrtiti sve AAA igre je samo bonus. ![]() Nije savjet niti preporuka, samo navodim što sam sve čuo. Ovo je sve legalno ili ono na rubu. Naravno imaš i onih koji kupuju bračne krevete na firmu, roštilje, lažiraju putne troškove itd., ali to uglavnom ne ispadne dobro na kraju. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|