|
![]() |
#75121 | |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Automobili
Citiraj:
amen to that. @xlr vozim benzinca sa 75KS. Što bi ja trebao reći ![]() Treba šaltat ![]() Zadnje izmijenjeno od: medo. 24.08.2024. u 14:33. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#75122 |
Pod naletima kopita zla
Datum registracije: Dec 2005
|
@medo…kaj znas o ovim motorima? Afaik trrbalo bi biti pouzdani. https://www.njuskalo.hr/auti/renault...oglas-44610991 |
![]() |
![]() |
![]() |
#75123 |
#erase startup-config
|
Automobili
Alu blok, isti problemi kao i 1.0TCe koji je derivat tog motora ali ne crkava jer nije toliko opterećen. Trokut glava je od Daimlera. Na Nisanima je bilo problema s pucanjem blokova upravo na toj kilometraži zbog defektnih termostata koji ne bi otvorili. Alu blok lakše pukne od pregrijavanja. 2019. je bio opoziv zbog varijabilne remenice. Lanac je malo deblji od onoga na biciklu. Hoće se rastegnuti ako ga opterećuješ. Ide jako dobro. Nemoj vući prikolicu s time. Nije za velike terete. |
![]() |
![]() |
![]() |
#75124 |
Vocna iglica u mudante
Datum registracije: Oct 2005
|
čuj to, 1.3 motor karavan a ne može prikolica.. hyundai accent 1.3 motor benzinac sa 75hp, koliko prikolica građevnog i raznog materijala je odvukao u 24g koliko ga se ima.. nema smisla ovo danas, skupo a ne valja 4 poštena pc ekspert momka koja idu na svinjokolju i iza prikolica s 4 pole.. ae Zadnje izmijenjeno od: John Creasy. 24.08.2024. u 16:46. |
![]() |
![]() |
![]() |
#75125 |
#erase startup-config
|
Ta vremena su prošla. Odavno. Sad imamo male turbo mlince koji manje troše i puno bolje idu ali kraće traju. |
![]() |
![]() |
![]() |
#75126 | |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
Pa dobro jel valja kaj od tih 1.3-1.5 Turbo benzinaca koji su proizvedeni u zadnjih 5 godina? Iduce godine bi nekaj novijeg uzeo al s obzirom na sve gubim volju za novim autom iz dana u dan iskreno. Mazda mi je zasad favorit (6 kombi/CX-5) sa 2.5 Skyactive-G motorom bas zato jer nit je hibrid nit ima Turbo a i unutrasnjost mi se ipak vise svidjela od Toyote (Corolla TS 2.0/RAV-4). Novi Civic mi je zakon ali nije bas da ih ima. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#75127 | |
Pod naletima kopita zla
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#75128 |
#erase startup-config
|
Automobili
Sranje je što su zbog ekologije bili prisiljeni raditi to što rade. Lanac je tu jer smanjuje trenje pa se štedi par kapi goriva. Trebao bi trajati koliko i auto ali svi znamo da nije tako. Neki poput Forda stavljaju remen u ulje da da smanje trenje pa se on počne trusiti u ulje i imaš njesra…. Izravno ubrizgavanje: auto bolje ide, baca manje CO2… kad je nov. Već nakon 50ak soma km začađi usisne ventile i više nije tako. Prvi simptom: grubo radi na hladno. Kasnije počne više trošiti i spontano gubi snagu pogotovo kod ubrzanja. Varijabilne vodene pumpe (od plastike) ne rade dok je motor hladan pa se motor brže zagrije na radnu temp. Manje CO2. Problem je kad se prije ili poslije raspadnu na krtom aluminijskom bloku (tebe gledam VW) koji puno lakše pukne od pregrijavanja nego žilavi čelični. Varijabilne uljne pumpe rijetko crkavaju ali opet puno više nego one prije koje bi trajale kao i auto. Turbo mlinci se često puno bolje voze nego atmosferci ali… puno više stvari koje mogu krepati. Tlakovi izgaranja i temperature su puno veće pa je opterećenje na karike puno veće pa prije počnu trošiti ulje i nabijat kompresiju u karter. A i manje su tolerantni na staro ulje, stare svjećice, slabe bobine, zaštopane injectore… A kada ekipa na takvom motoru šalta kako im kaže dashboard pa u PRENISKIM okretajima na hladan motor nabijaju gas do poda pa probiju karike a možda i klip… I valjda su svi poddimenzionirani. |
![]() |
![]() |
![]() |
#75131 |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#75132 |
#erase startup-config
|
Automobili
Ja bi to dva puta provjerio. Pričalo se to i za 0.9 TCe Dacije dok ih nisu Cammeovci počeli prodavati s manje od 200.000km na Njuški ![]() Ako je taj 1.0 TGDI pouzdan i ako bi imao pouzdanog meštra koji zna s time, ja bi ga uzeo (iako se priča da ne ide s mjesta). |
![]() |
![]() |
![]() |
#75133 |
Vocna iglica u mudante
Datum registracije: Oct 2005
|
blizu je istine Borko iz Budućih Klasika kad je rekao da se isplati uzeti auto s preko 200k km, na njemu je sve već promijenjeno što treba biti ![]() evo meni na satu prešlo 300k, od toga sam ja napravio 91k km |
![]() |
![]() |
![]() |
#75134 |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#75135 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2007
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#75136 |
Premium
Datum registracije: May 2008
|
Karike ubije ganjanje u okretaje, posebno hladan, loše ulje, malo ulja u motoru, uz navedeno stradaju i leteći ležajevi radilice, pa se hoće okrenut, zacvikaju, polome klipnjaču i načrave rupu u bloku. Kod turbaka najbinija je zamjena ulja, jer ako se napravi talog u cijevi za dovod ulja do iste, neke imaju i šraf s filterom, pa ostane bez ulja, dobi lufta, ili se pregrije, pukne rotor itd
![]() |
#75137 | |
#erase startup-config
|
Automobili
Citiraj:
Iz istog razloga zbog kojeg ti je teško tjerati bicikl u 21 brzini kada se jako sporo voziš. Benzin se zapali i ekspandira. On uvijek gori jednakom brzinom neovisno o okretajima. Zato kompjuter motora stalno mijenja kut paljenja. Kada začepiš gas na niskim okretajima klip ide sporo prema dolje ali smjesa as always brzo izgori. Tlak i temperature koji se pri tome stvaraju (ekspanzija) hoće gurnut klip prema dolje ali to teško ide jer je preveliki moment koji je potrebno savladati (analogija s biciklom) a ekspanzija gura… i tako nadrapaju (najslabije) karike koje dulje trpe veće temperature i tlakove. Loše je nabijati gas u niskim okretajima pogotovo na uzbrdici neovisno je li dizel ili benzinac. Posebno turbaci. Spusti prozor na autu, nabij gas u drugoj na 1000-1500 okretaja pored visokog zida i slušaj pinganje motora… |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#75138 |
Strichek Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
![]() |
#75139 |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
A ne gedžobelu fahrende badewanne ![]() Ko neki, jel ![]()
![]() |
#75140 |
Premium
Datum registracije: Oct 2007
|
Može li netko preporučiti dobrog majstora za kontrolu dpf-a i peripetije s istim? Čini mi se da mi je auto poceo ucestalije raditi regeneraciju pa bi to provjerio prije nego kasnije. Čuo sam za pinjušića u dubravi, on hoće 150€ samo za pregled. To u suštini nije problem, samo da tih 150€ ne ode u vjetar. Poslano sa mog PGT-N19 koristeći Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#75142 |
Premium
Datum registracije: Oct 2007
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#75143 | |
Brat od Đon Vejna
Datum registracije: Nov 2007
|
Citiraj:
Znam da točno znaš kaj hoću reć, al izvlačiš kontekst iz nekog razloga.. DPF, EGR i AdBlu off i teraj miško, uz to odmah odradiš mapu da prodiše
![]() |
![]() |
#75144 | ||
Strichek Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Mazda 3 2022 ima ravno 0 hibrida (mild ne uzimam u istu rečenicu sa hibridom). https://www.auto-data.net/en/mazda-3...eneration-6894 Citiraj:
122ks- 10,4s do 100 150ks- 9,1s do 100 180ks- 8,2s do 100 Odbijanje da znaš što voziš i odbijanje guglanja uz povlačenje zaključaka temeljem upitnog subjektivnog dojma ostavi za birtiju. P.S. Ta vrla 2.2 dizel 150ks ima 8,1s do 100. Stvarno je raketa za hibrid. Evo puni kontekst: Citiraj:
![]() Uz to sve čovjeku želiš auto napraviti tehnički neispravnim. ![]()
![]() |
![]() |
#75145 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Bio vlasnik Mazde 3 SkyactivX 180 (2020. model). Baš nedavno ju prodao. Mogu potvrdit da auto nije išao s mjesta, tražio je teranje u okretaje (4,5k+) da se osjeti bilo kakva snaga. A onda potrošnja ode preko 14l/100km u gradu. Ali sve ostalo na auto je top, od interijera, udobnosit, tehnologije.. Imao i 1.6 16v Clia iz 2003. koji je bio "živahan" već od 2,5k pa nadalje, a samo 110ks imao. |
![]() |
![]() |
![]() |
#75146 | |
Pod naletima kopita zla
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#75147 |
Omicron Alpha resident
Datum registracije: Jun 2009
|
![]() |
#75148 |
Premium
Datum registracije: Dec 2007
|
Bio nekidan na tehničkom i i bivši kolega sad radi tamo - pitao ga upravo o pregledu DPF-a. Kaže da su bili na nekom seminaru vezano uz isto te da se spominje mogućnost uvođenja iduće godine. Koliko sam ja skužio problem je vjerovatno što su prozvođači varali/lagali na samim novim vozilima pa je pitanje koliko je sve realno . Primjer - Kaže da su na jednoj Octaviji i nakon instalacije novog DPF-a dobili sitno bolje rezultate i nedovoljne za prolazak i to je realnost na ovim dpf vozilima. Vjerovatno bi iz ovog razloga ko zna koliko vozila bilo za otpis što nema logike jer stariji čađaši bi i dalje prolazili.. Zadnje izmijenjeno od: zupy. 28.08.2024. u 07:28. |
![]() |
![]() |
![]() |
#75149 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
@buljo > pa kaj nije vecina Toyota hybrid vozila bas mild hybrid? I kolko mi je poznato hybrid tehnologija u Mazdi je "posudena" od Toyote. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|