Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > ISP > HT
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 16.08.2024., 15:07   #6451
Karlo666
Premium
Moj komp

Karlo666's Avatar

Datum registracije: Oct 2010
Citiraj:
Autor slasak Pregled postova
Pozdrav, trebala bi mi pomoć.

Naime nakon instalacije optike od Runea, dobio sam njihov ONT NT GPON innbox G23, te Arcadyan router od HT-a.Isti je bio na RDK platformi pa su na moj zahtjev ga zamjenili za drugi sa mogućnošću bridge moda.

Nakon što sam za probao zamjeniti sa svojim Asus pro routerom, a prema tutorialu na forumu, Max tv mi radi normalno, ali nema interneta.

Da li imate neki savjet što napraviti, nabaviti novi Ont ili nešto drugo.
Screenshotaj System Log i kaži nam koji VLAN ID si taggao za Internet?

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk
Staro 16.08.2024., 17:52   #6452
skalar
Premium
Moj komp

skalar's Avatar

Datum registracije: Apr 2015
pišeš vlan id: 100 ,na port 1 za internet
za max tv su ti port 3 i 4 ako imaš 2 televizora i recivere onda na njih vlan id: 1500 ,ako je maxtv preko aplikacije(tv,android box) onda 1500 otpada jer tv ide preko interneta
vlan id koji stvaviš na port 1 automkatski preuzimaju svi portovi osim ako na 3 ili 4 nestaviš drugi vlan id voip ili maxtv, nakon toga sejvaš i to bi trebalo biti sve,
u tvojem slučaju najpametnije sve vratit na tvorničke postavke ,ili još bolje hard reset i ponovno konfigurirati ,jer osim vlan id netreba apsolutno ništa dirati,postavi google dns,
wifi mrežu ,lozinku eventualno se sa kanalima na 5g malo poigrati naći koji najbolje odgovara svim uređajima u stanu/kući (nemora biti najbrži) i drugo ne dirati,
savjet pogledaj ako ima merlin firmware za tvoj asus i njega postavi,provjeri kod korisničke službe dali su ti dali ispravni user i pass za spajanje na internet-drži ih na telefonu dok se ne spojiš

-

Zadnje izmijenjeno od: skalar. 16.08.2024. u 17:57.
skalar je offline   Reply With Quote
Staro 16.08.2024., 17:57   #6453
Karlo666
Premium
Moj komp

Karlo666's Avatar

Pomalo druže skalar.
Treba vidjet što veli System Log.
Ja sam se u više navrata susreo da ekipa sa SZK i dalje čita krivi PPPoE password pa end user bude u panici kada neradi.

Staro 19.08.2024., 07:52   #6454
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
zna netko login za huawei ont?

edit, glup sam piše na naljepnici.

eto ftth radi uredno na mikrotiku sa gpon sfp-om jednom kad nisi na rdkurcu. promijenio sam serijski samo, i sve se spojilo. nema ploam passworda više.

Zadnje izmijenjeno od: jp_rv. 19.08.2024. u 08:30.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 19.08.2024., 10:12   #6455
maraxx
Registered User

Datum registracije: Mar 2008
jel zna netko kako pristupiti adminu (T-Com Optika, Speedport Smart 3) ako nisi kod kuce (remote admin)?
Imam dynamic DNS (DDNS) and ne znam kako pristupiti adminu
maraxx je offline   Reply With Quote
Staro 19.08.2024., 10:21   #6456
BundyR
Registered User

Datum registracije: Sep 2011
Citiraj:
Autor Karlo666 Pregled postova
Pomalo druže skalar.
Treba vidjet što veli System Log.
Ja sam se u više navrata susreo da ekipa sa SZK i dalje čita krivi PPPoE password pa end user bude u panici kada neradi.

S ovim sam se ja zahebavao, najbolje da si promjeni pass preko aplikacije pa si siguran koji je.
BundyR je offline   Reply With Quote
Staro 19.08.2024., 11:20   #6457
njOob
Premium
Moj komp

njOob's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
Moze li mi netko rec da li treba za optiku spoj ista osim struje gdje se spaja router i opticki kabel? Gledam kad mi budu spajali gdje cu dovest router jer mi stan nije bas predvidjen za busenje cijelim putem zbog dekorativnih obloga.

Sent from my SM-S926U1 using Tapatalk
njOob je offline   Reply With Quote
Staro 19.08.2024., 11:26   #6458
jp_rv
Premium

ne. šta bi mu još trebalo? eventualno češ htjet spojit telefon na njega.

uvijek možeš sam provuć kabel kuda ti paše.

nemoj stavit router negdje di će optički kabel stalno smetat, jer ako pukne morat ćeš ga mijenjat cijeloga.
Staro 19.08.2024., 11:28   #6459
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Treba ti samo uticnica za ruter ili dvije uticnice ako budes imao ont+ruter. Nisam siguran dal ce ti tehnicar splajsati opticku nit na licu mjesta, ne znam rade li to na terenu... Meni je izvadio nit odgovarajuce duzine od tavana do sobe. Problem je ako ces busiti rupe za nit. Treba ti barem fi 12 da bi kroz to nekako progurao opticki konektor i jednom kad to proguras, ostaje ti komicno tanka nit i siroka rupa Imao sam dvije rupe na putu do sobe. A mozda sam samo naletio na tehnicara koji nema alat za konektor.
Staro 19.08.2024., 11:29   #6460
njOob
Premium
Moj komp

njOob's Avatar

Mislim ga stavit odma povise ulaznih vrata da ne razvlacim optiku dalje od toga samo moram izvuc struju utikac. Znaci samo struja treba.

Edit: optika se nalazi u zgradi u prizemlju a ja sam par katova povise. Tako da ce ic do ulaznih pa unutra

Staro 19.08.2024., 11:34   #6461
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

A gledaj si poziciju i zbog wifija ili lakse dostupnosti ethernet portova. Ovisi o konfigu stana, da ne bi bilo u hodniku najbolji wifi, a u sobama jadan. Opticka nit se jako lako sakrije minimalnom kanalicom 5x5mm jednom kad je dovuces di zelis. Wifi se teze "popravlja" ako krivo postavis ruter.
Staro 19.08.2024., 11:42   #6462
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Ako misliš tražiti / dobiti ONT + Router kombinaciju onda je "lako",
obično je poviše ulaznih vrata ili negdje blizu kutija sa el. osiguračima ... za izvući struju za ONT,
njega negdje sakriješ / uglaviš a od njega vučeš Cat6 sa shirmom do lokacije routera po želji ...
Mada stoji i ovo šta xlr govori.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 19.08.2024., 11:51   #6463
jp_rv
Premium

ona prozirna nit se niti ne vidi, zakeljiš ju silikonom po kantunima i stoji sama od sebe. prefarbaš jupolom i nećeš to više ni vidit.

s druge strane lan kabele vuć po stanu da bi došli do routera je... meh...

i onda će bit, zakupiš gigabit, pa krene cendranje zašto u spavaćoj nemaš gigabit na wifiju. ako već ne tvoje, onda od (potencijalne) djece. za 10 godina će to opet bit tema kad dođu 10G brzine, zašto na wifi ide samo 1.

ili ćeš o tome razmišljat za 10 godina...
Staro 19.08.2024., 11:52   #6464
mladen_lucky
Registered User

mladen_lucky's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Čak mu niti ne treba struja kraj mjesta gdje je ONT, uz malo truda može se kroz Cat kabel pustiti pasivni PoE i koristiti spliter kao na slici za Eth / 12VDC.

mladen_lucky je offline   Reply With Quote
Staro 19.08.2024., 12:16   #6465
njOob
Premium
Moj komp

njOob's Avatar

Na iskonu sam imao 7mbit. Da mi Wifi da 100 od 500 koji sam narucio ja zadovoljan. Inace planiram od te struje koristit powerline.

Staro 19.08.2024., 12:40   #6466
jp_rv
Premium

nećeš se usrećit s powerline-om... nisam nikad vidio da ide brže od 80mbita, a to je tehnika koja se baš ne razvija. devolo je zadnji nešto radio po tom pitanju ali to dođe do 200njak mbita.

imat ćeš više sreće s mesh sustavima ali to je za neku drugu temu.
Staro 21.08.2024., 15:06   #6467
BundyR
Registered User

Datum registracije: Sep 2011
Citiraj:
Autor BundyR Pregled postova
Probao sam sa Speedšrotom od HT koji sam zamijenio sa Arcadyanom ista stvar na svim routerima (kod asusa je "možda" učestalost trokiranja manja ali se i dalje javlja).
Budem probao to poslikati kad uhvatim vremena pa pošaljem sliku. Da li ovaj signal level treba pratiti "duže" ili je dosta samo trenutna vrijednost ?
Ekipa molim pomoć znalaca da ne trošim previše vremena (kojeg nemam). Pošto uz sve promjene imam i dalje trzavicu na MaxTV palo mi je na pamet da probam još jednu stvar ,a to je da spojim ARCADYAN-a i ASUSa u bridgu i da provjerim još da li u toj kombinaciji ima štekanja (probao sam kombinaciju sa SW AUSUS net+MAXTV /ARCADYAN VRV9518BA za IPTV kao i solo ASUS bez telefonije).
Može mi netko reći taksativno šta sve trebam uključiti/isključiti na routerima da bi to proradilo. moram li bilo što mjenjati na ASUSU koji je sada konfiguriran i radi umjesto HT routera. Da li ga mogu direktno uštekati bez promjena u ARCADYAN koji prebacim u bridge (da li je tu dovoljno samo staviti kvačicu na passthrough mode ili ...?).
Htio bi to napraviti što brže i sa što manje promjena u konfiguracijama tek toliko da istestiram još ovu kombinaciju za vikend jer planiram idući tjedan tražit nekog tehničara da mi ako ništa ne pomogne dođe još istestirati liniju (prije nego su me spojili na optiku orgijali su po ormariću sa kojeg je povlačena optika jedno 10 puta jer je navodno neš inicijalno bilo krivo spojeno pa se hvatam za zadnju slamku).
Hvala unaprijed.
BundyR je offline   Reply With Quote
Staro 24.08.2024., 12:54   #6468
Karlo666
Premium
Moj komp

Karlo666's Avatar

Ako nemožeš rješiti problem sa vlastitom opremom preostaje ti da zoveš da dođe tehničar i da ispita nivo signala a po mogućnosti da te prebaci na drugu bolju nit.

Staro 24.08.2024., 17:58   #6469
jp_rv
Premium

ti si barem druga osoba na ovom forumu koja je više od jednom (ili ti je ovo prvi put, nije da vodim statistiku) spomenula "nivo signala" na optici.

optika nije bakrena parica. optici ne pada "brzina" padom optičkog "signala".

uslijed milijun krpanja, naravno, razina signala će pasti ispod razine koja je potrebna za osiguranje stabilne veze i krenut će pucanja konekcije, ali prestanite spominjat "signal" u optici. ne postoji. optika ili radi ili ne radi. veze ili ima ili nema.

isto tako nema "neka pronađe drugu nit". ne postoji druga nit. imate točno tu nit. nema reglete, pa da ti tehničar na terenu "očisti kontakte" s optike ili ti kućnu instalaciju prebaci na "drugu nit".

na terenu se ništa ne dira. na relaciji kuća - centrala se optička mreža ne dira. ne "šaltaju" se niti.

ako je u vašem selu odrađeno kao i kod nas - svaka kuća, svaka zgrada, svaki poslovni prostor - su dobili točno onu količinu niti koliko na toj adresi ima stanova / prostora. nema rezervne.

moguće da je drugim dijelovima HR to riješeno drugačije. mada sumnjam.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 24.08.2024. u 19:40.
Staro 24.08.2024., 19:47   #6470
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Generalno sve šta govoriš stoji ali
Više kolega je imalo slučaj da je do ONT - a / Routera dolazila optika ispod donjeg Rx nivoa (vidi vraga ima taj parametar kao da je xDSL).
U takvom slučaju dolazi do pucanja konekcije i raznih drugih anomalija.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 24.08.2024., 21:57   #6471
skalar
Premium
Moj komp

skalar's Avatar

Citiraj:
Autor jp_rv Pregled postova
ti si barem druga osoba na ovom forumu koja je više od jednom (ili ti je ovo prvi put, nije da vodim statistiku) spomenula "nivo signala" na optici.

optika nije bakrena parica. optici ne pada "brzina" padom optičkog "signala".

uslijed milijun krpanja, naravno, razina signala će pasti ispod razine koja je potrebna za osiguranje stabilne veze i krenut će pucanja konekcije, ali prestanite spominjat "signal" u optici. ne postoji. optika ili radi ili ne radi. veze ili ima ili nema.

isto tako nema "neka pronađe drugu nit". ne postoji druga nit. imate točno tu nit. nema reglete, pa da ti tehničar na terenu "očisti kontakte" s optike ili ti kućnu instalaciju prebaci na "drugu nit".

na terenu se ništa ne dira. na relaciji kuća - centrala se optička mreža ne dira. ne "šaltaju" se niti.

ako je u vašem selu odrađeno kao i kod nas - svaka kuća, svaka zgrada, svaki poslovni prostor - su dobili točno onu količinu niti koliko na toj adresi ima stanova / prostora. nema rezervne.

moguće da je drugim dijelovima HR to riješeno drugačije. mada sumnjam.
nije baš nivo signala ,ali može biti kao kod mene nedavno na telemachu gušenje,posledica loše izvedene ulazne intalacije u ulaz optički kabel ide kroz kanalice i lagano se svrkne i imaš gušenje na graničnim vrijednostima (na telemachu je 30 dBm),
posljedica je svako malo zastoj u uslugama nije pucanje veze nego slika/internet stane/smrzne se na trenutak dok se ne spusti ispod tih 30 dBm,na sreću to se vidi na telemachu u firmwareu routera kod mene je bilo 28,7 dBm,prije izlaska tehničara,
koriščenjem usluga varira 1-2 dBm,tehničar je zamjenio optički kabel od vanjskog ormara do kutije na katuoko 50m optičkog kabla smo bacili, sad je 23 -24 dBm,20dBm je ko startni šum do 25 je odlično iznad je već problematično u mirovanju
,u svakom slučaju moraš tražiti mjerenje linije,najsigurnije mailom pritužbama, najbolje spomenuti razuman rok i spomenuti prijetnju raskidom ugovora,ako se to ne riješi (baš i ako nemisliš to napraviti) služi kao lagani pritisak
da pošalju tehničara koji zna ,odnosno baš njihovog tehničara,jer treba provjeriti da ont ne stvara probleme. jer kod tcoma ti obično iziđe vanjski suradnik(ja sam ih zvao "nosaći routera" jer im je uvjek rešenje bilo mada nikada nije pomoglo zamjena routera),
a na centrali baš ih nije briga ako oni puštaju ok signal,tako da ulaznu liniju u zgradu nitko ne kontrolira.

-

Zadnje izmijenjeno od: skalar. 24.08.2024. u 22:19.
skalar je offline   Reply With Quote
Staro 25.08.2024., 11:30   #6472
jp_rv
Premium

zvuči mi loše da imaš tako blizu rubu... jes da rade svašta po terenu ali opet.

ovo je kod mene

koliko vidim za gpon je "ok" do nekih -33dBm.
imali smo situaciju da je optika prekidala kod jednog nevremena (negdje oko delnica) kad su se zapetljali kabeli od struje sa optikom i kako je puhala bura tako su se ti kabeli presavijali previše i dolazilo je do prekida optičkog linka.

htio sam reć da - ne pada brzina sa udaljenošću i slabljenjem signala - već u jednom trenutku jednostavno pukne link. moguće da u nekom trenutku krene jak error correction i retransmisije šta posljedično sroza korisnu brzinu, ali to još nisam vidio u praksi.

rune je trenutno jedini provider koji mrežu gradi malo neplanski odnosno kako teren pita pa se i ti splitteri stavljaju malo random, ali HT barem tu u istri provlači direktne niti od korisnika do centrale, tj splajsa ih da budu u jednom komadu. to je jedini način da u budućnosti ne dođe do zagušenja. a1 i telempah koriste splittere na terenu i koliko se može čitati po forumu, ni xgs-pon im ne pomaže da ne dođe do zagušenja, dok HT na "starom" gponu (2.5/1.25gbit) nema tih problem. u tih 2.5gbit treba uračunati simulcast cijelog (klasičnog) iptv-a. tako smo mi radili barem, privatno - linija sa iptv-om i linija bez iptv-a na OLT-u. linija sa iptv-om je u startu trošila oko 300mbita za sve iptv boxeve. tako da moguće da i HT ima to odvojeno na splitterima - korisnike sa iptv-om spajaju na splitter na kojemu ide iptv, a korisnici koji nemaju iptv su spojeni na splittere bez iptv-a.

bilo bi zanimljivo to provjeriti.

ustvari izgleda da sam u pravu - na mojoj liniji ne ide vlan za iptv. idu vlanovi za net, telefon i acs, ali nema vlana za iptv.

Staro 25.08.2024., 12:15   #6473
Karlo666
Premium
Moj komp

Karlo666's Avatar

Ako nemaš ugovoren MaxTV(IPTV) onda nećeš ni vidjet VLAN ID za IPTV nije ti provisionan.

Staro 25.08.2024., 12:51   #6474
jp_rv
Premium

Ako sam na splitteru na kojem netko drugi ima iptv, trebao bi i ja vidit taj vlan.
Barem ja to tako kužim. Na opt portu bi se sve šta je na toj grani trebalo vidit.
Splitter je pasivan.
Ako sam uboden na switch, to je onda drugo.
Staro 26.08.2024., 14:09   #6475
jp_rv
Premium

vezano za raskid - ponašaju se malo šupački.

poslao sam mail prošli petak. nikakav odgovor osim automatskog nisam dobio u međuvremenu. zamolio sam u mailu da se ugovor raskine sa zadnjim danom 8. mjeseca. danas zovu da ponude "neodoljivu" ponudu za 27eura mjesečno.

hvala ljepa, skupi ste, potpisao sam ugovor s konkurencijom. mislim da njima to ne ide u glavu, nije im pojmljivo da netko želi otkazati sa ht-om, štaviše pokušava mi uvaliti mobilne usluge.

i krene lik prijetiti da ću ostat bez "parice" jer da će ju dat nekom drugom i da više neću moć dobit uslugu. frende ne seri.

nije prošlo pola sata od razgovora, modem odspojen, počela kuknjava da nema neta, turisti, ukućani, šira porodica. pa jebemtimater. dobro da imam fizičku konekciju od doma do firme pa sam preko remotea prepodesio gateway.

uglavnom, prošlo je bezbolno ali da su elegantni u postupku nisu nikako.
Staro 26.08.2024., 15:08   #6476
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

To sa raskidom na dan koji ti zelis zaboravi, mene su isto prcali. Onda sam isao zaobilaznom metodom - prvo uveo iskon i njegovu nit, pa se bakcao s tcom-om.

Edit: slucajno sam saznao da ce mi iskon uvoditi novu nit pored postojece tcom-ove, pa sam isto zbog turista odgodio gasenje tcoma dok se ne uvjerim u uslugu. Isto se sve izdesavalo u sezoni pa sam puhao i na jogurt... A tcom mi na upit nije mogao garantirati da ce ugasiti uslugu kad bi ja htio.

Zadnje izmijenjeno od: xlr. 26.08.2024. u 15:55.
xlr je offline   Reply With Quote
Staro 26.08.2024., 18:13   #6477
jp_rv
Premium

to sam i ja napravio, prvo sam ugovorio iskon i kad je to proradilo sam poslao zahtjev za gašenjem ht-a.

samo sam očekivao da ću imat više vremena posložit stvari. a onda sad zbog brzine sam spojio nazad ONT i samo ga umjesto ht-ovog uboo u router.
Staro 26.08.2024., 22:53   #6478
Tirion
Registered User

Datum registracije: Oct 2021
Iskon još uvijek postoji kao zaseban entitet? Ako se dobro sjećam ne tako davno bila je vijest u medijima da je HT u potpunosti preuzeo i usisao Iskon i da će ga kompletno ugasiti kao brend.
Tirion je offline   Reply With Quote
Staro 26.08.2024., 22:59   #6479
franzD
Premium

Ne, Iskon će im ostati "dumpinški" brend, kao što je i bonbon u mobilnoj telefoniji.
franzD je offline   Reply With Quote
Staro 26.08.2024., 23:20   #6480
Tirion
Registered User

Datum registracije: Oct 2021
Možda, makar nisam siguran. Isto se bilo govorilo svojedobno kad je tadašnji vipnet preuzeo b.net da će ostati postojati kao zaseban brend i je, da bi ih nakon 2-3 godine ugasili u potpunosti. I tako se danas praktički više nitko ni ne sjeća b.neta.
Ovo mi izgleda slično, samo se postepeno priprema teren i potrebne radnje, dok jednog dana ne osvane PR priopćenje o "pojednostavljivanju i unificiranju usluga i ponude korisnicima bla bla.. " No ne mora biti tko zna, sad ionako to ovisi samo o tome kako se nekom menadžeru u HT-u digao to jutro
Tirion je offline   Reply With Quote
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na