|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Aug 2006
|
USB 3.0 to Gigabit Ethernet adapter na USB 2.0
Trebam spojiti ethernet adapter na USB 2.0 port tako da dođem što bliže teoretskom maksimumu od 480mbps USB 2.0 protokola (da dobijem 200mbps to bi bilo dovoljno dobro). Kupio sam 2 USB 3.0 to Gigabit Ethernet adaptera:
Ali kad testiram brzinu na speedtest.net dobijem uredno 200mbps. Razlika je vjerujem da je otvorena jedna TCP konekcija za download ili više paralelnih na speedtest.net, ali ne znam kakve to veze ima sa USB 2.0 bandwidthom. Isto ponašanje je na različitim OS-ovima (Win10, Win8.1, Arch, Fedora 40, Alpine 3.20) i sa više različitih kabela (cat5e, cat6) i download sa više različitih servera. Windowsi reportaju 1gbps konekciju a UsbTreeView prijavljuje High-Speed (USB 2.1). Ako ih spojim na USB 3.0 sve radi normalno, i single download i speedtest.net. Međutim silom prilika sam ograničen na USB 2.0. Koje je moguće objašnjenje za ovo? Opcije je isto kupiti drugi USB to Ethernet adapter ako bi mi omogućio blizu 200mbit na USB 2.0, ako netko zna koji bi točno model radio. Zadnje izmijenjeno od: Dule. 02.08.2024. u 17:48. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: May 2014
|
ako na kompu imaš samo usb 2 portove, to je mašina stara jedno 15tak godina ? je li moguće da nemaš dovoljan write speed na disk? ili skidaš na drugi USB drive? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
U pitanju je Raspberry Pi Zero 2W za specifične potrebe koji podržava samo USB 2.0, na ostalim računalima imam USB 3.0 ali testiram na 2.0 portovima da shvatim gdje je problem sa ovim adapterima. Disk bandwidth nije problem, isto se ponašaju na dva različita laptopa sa SSD-om dok su spojeni na USB 2.0 hub. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
|
bo. imam 2 usb 3.0 gigabit adaptera od tplinka (taj crni, i jedan koji ujedno ima i 3 port usb hub u sebi) i nisam NIKAD gurao file transfer kroz to, iako po pitanju pristupa netu daju punu brzinu koja mi je dostupna, 200mbita. dal sam ih ikad spajao na usb2.0 port, nisam siguran. mislim da nisam. zanimljivo pitanje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
|
Hvala, znači isto je kod tebe, USB 3.0 port na USB 2.0 hub i dobiješ 7mbps? Znači 0 bodova sa ovim adapterom? Ne znam da li je problem u adapteru pa da tražim neki drugi ili pokušavam nešto što jednostavno ne ide... Fun fact, sa 802.11ac wireless adapterom dobijem 150mbps na USB 2.0. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
da, 7-10mbit kroz hub. drito na usb2.0 port ide oko 200-300. očito ne voli hub. kupi usb 3.0 hub. vjerojatno, da ne kažem sigurno , je do kontrolera od huba. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Kako kaže kolega, "krivac" je USB 2.0 HUB, naprosto guši promet .... iako rijetko slično se znalo događati sa nekim drugim USB 2.0 uređajima akobi bili spojeni preko nekog USB 2.0 HUB - a a uredno bi radili ako se spoji direktno na PC. HUB radi na time share principu i ako se radi o šroteks chipu / rješenju rezultat je tu. Bilo bi dobro ako možeš posuditi / isprobati prije kupovine taj neki USB 3.0 HUB. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
|
Problem je što ako spojim ovaj USB 3.0 to Ethernet adapter direktno na USB 2.0 port od Raspberry Pi Zero 2W (bez huba) rezultat je isti, tako da ne vjerujem da će USB 3.0 hub pomoći ![]() EDIT: spajanje USB 3.0 huba na USB 2.0 port nije pomoglo, testirano na Raspberry Pi Zero 2W i na starijem laptopu sa USB 2.0 portovima... ethernet i dalje radi ispod 10mbit, bilo kroz hub, bilo direktno na USB 2.0 portovima ![]() Zadnje izmijenjeno od: Dule. 03.08.2024. u 22:58. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|