Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > ISP > HT
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 19.07.2024., 20:13   #6391
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Htio sam i ja isprva jeftino umreziti tri kata kuce, pa na kraju shvatio da nema od toga kruha - s tim da ja imam 200/100mbps net, ali htio sam imati lokalne brzine cim blize gigabitu. Na kraju zavukao ruku u dzep i probusio betonske ploce za centralne kablove te pospajao ap-ove zicom.

Trenutno vrtim:
Na drugom katu gdje zivim imam stropne ap-ove eap653 dva komada, bez beda drze ~800/800 lokalno u prostorijama koje su mi od interesa.

Dobacuju i kat ispod bez beda i brzine su taman za turiste - lokalno ide parsto mbps, nije puno, ali dosta za limitirani net od 100mbps koliko im pustam. Dogodine kad se malo skockam i skuzim sto bit, tu cu staviti jos par ap-ova, ali u mesh, bez zica. Cisto da elimiram rupe u pokrivenosti.

Na prizemlju vise nemam tako dobar signal od 2. kata, ali tu mi je bas low priority lokacija. Imam random asus-a u repeater modu i on uspijeva drzati 50ak mbps wifi backhaul link (nemam pojma kako) i to je dosta za cijelo prizemlje i terasu, da se moze surfati itd.

Ne pitaj za cijenu. Wifi je zlo. Pogotovo ako mislis ganjati gigabit iza par zidova. Doslovno je koliko para toliko muzike :/
Staro 19.07.2024., 22:03   #6392
zvonac
Premium
Moj komp

zvonac's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
https://www.speedtest.net/result/16517776752
Ovo je brzina prek optike..

Stavili su neki crni ruter tehnicolor.. Stari mesh su maknuli..
E sad, očito nije puštena full brzina ili kaj već..
zvonac je offline   Reply With Quote
Staro 19.07.2024., 22:05   #6393
dakky
Uptime freak
Moj komp

dakky's Avatar

Datum registracije: Dec 2002
glupo pitanje, ali zasto sa HT-a mjeris prema terrakomu. Mjeri prema A1 ako vec nema HT u listi... iako su svi na CIX-u, mozda je terrakomov link zatrpan.
dakky je offline   Reply With Quote
Staro 19.07.2024., 22:20   #6394
zvonac
Premium
Moj komp

zvonac's Avatar

Staro 20.07.2024., 11:57   #6395
tascam
Registered User

Datum registracije: Jun 2010
Citiraj:
Autor zvonac Pregled postova
https://www.speedtest.net/result/16517776752
Ovo je brzina prek optike..

Stavili su neki crni ruter tehnicolor.. Stari mesh su maknuli..
E sad, očito nije puštena full brzina ili kaj već..
To je očito preko 2.4 .Uključi 5 ghz wifi, pa ćeš imati brzinu kako treba
tascam je offline   Reply With Quote
Staro 20.07.2024., 12:10   #6396
zvonac
Premium
Moj komp

zvonac's Avatar

Oboje lampice svijetle, 2.4 i 5.
Nego, u ovaj okrljašteni ruter se uopće nemre ući.. Jel se uopće da promjenit nekaj u njemu? Imam onu tcom aplikaciju i promjenio sam samo ime mreže.

Uglavnom, stari mesh (bijeli arcadyan) neiskorišten, tip veli nije mogao spojit na sadašnji ruter. Ruter se privremeno nalazi dolje u hodniku i privremeno je spojen komp prek kabela, brzina je oko 950/520.
https://www.speedtest.net/result/16519572079

Malo mi čudno, bio sam gore u drugoj sobi na katu i pokrenem speedtest prek (OP12) smartfona, povukao mi je do 700Mbits, nakon toga prosječna brzina je bila oko 100+/ 200, uglavnom varira.

Dogovorio sam se s tipom koji je instaliral ruter da napravimo preinake tj preseljenje rutera na drugu poziciju, stavio bi ga gore na katu u sobu do naše i da proba zamjenit za neki drugi ruter, pa će vidit kaj se da napravit tu, oko zamjene rutera.
Staro 20.07.2024., 12:35   #6397
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Pročitaj malo po ovoj i susjednim temama,
uvalilo ti je router sa RDK platformom koju guraju u zadnje vrijeme,
u prevodu, u samom routeru ne možeš ništa promijeniti / podesiti kako je normalno / kako je bilo prije,
sve se odrađuje daljinski preko t portala ili tog šaljivog appa, naravno vrlo vrlo škrto sa opcijama.

Traži da ti stavi ONT + Router kombinaciju, vjerojatno će biti Speedšrot,
nakon toga gradi mrežu sa svojom opremom nad kojom ćeš imati punu kontrolu.

Ta ti kombinacija olakšava "premještanje" jer staviš ONT gdje je sada dovučena optika a odatle ideš Lan kabelom gdje želiš gl. router.

Normalna stvar da komp spojiš Lan kabelom na router ako želiš brzo i stabilno, WiFi je za mobitele i igračke.

Stari mesh probaj utopiti negdje i nabavi pristojne uređaje a ne šrotekse.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 22.07.2024., 21:26   #6398
zvonac
Premium
Moj komp

zvonac's Avatar

Evo me nazad..

Danas je bil tip iz tcoma, prebacili smo ruter u sobu do naše (djeli nas jedan zid), a telefon je ostao dolje u prizemlju (provukli žice).

Ovo je brzina preko kabela
https://www.speedtest.net/result/16528401982

A onda sam uštekao u komp wifi usb asus ac56.
I ovo je rezultat
https://www.speedtest.net/result/16528391619

U sobi gdje mi je komp, prek smartfona OP12 imam brzine oko 700-920mbits.

Pital sam tipa za ruter, veli mi da zovem szk i da mi otvore trenutni ruter da ga iskonfiguriram ili da ih tražim drugi ruter koji je otvoren. Al opet veli, to je na kog se čovjek (agent) namjeri, veli mi da i oni imaju internih problema s njima, a kak je tek korisnicima, to je povuci potegni, veli da samo treba bit uporan..
Staro 22.07.2024., 22:01   #6399
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Taj wifi adapter je low end model, nista o cemu treba pisati kuci. Ta brzina je okeish, mozda bi mogla dogurati do 300 ali to je to.

Ne mozes danasnji mobitel usporediti s tim adapterom. OP12 ima miljama napredniji wifi i ocito to uspijeva iskoristiti u paru s tim ruterom.

Pomozi samom sebi i kupi bolju wifi karticu za pc ili ako bas mora biti onda usb adapter.
Staro 23.07.2024., 10:53   #6400
zvonac
Premium
Moj komp

zvonac's Avatar

U ono vrijeme dok sam kupovao wifi adapter, nisam bas nailazio na neke preporuke pcie wifi adaptera, pa sam uzeo za utjehu usb wifi.

Bacit cu oko na neku pcie wifi adapter. Mada nekad (12-13+god.)prije komp je bio stalno na kabelu, ali, od kad je grom udario u blizini moje kuce, skurio je i maticnu, znam da sam zaboravio istekat lan kabel iz kompa, od onda sam rekao, idem ja na bezicno, al i s tim usb wifijem stalno neke peripetije. Kabel je kabel i nemre ga nis zamjenit. Na usb wifi sam samo gledao kao na nesto prakticno tj da imam cim manje kabela oko kompa.
Staro 24.07.2024., 17:18   #6401
slasak
Registered User

Datum registracije: Jul 2024
Pozdrav svima
Novi sam član na forumu, i iako sam dosta već naučio čitajući prethodne postove još uvijek sam laik.
Naime T-Com mi je uveo optiku (preko RUNE infrastrukture) sa paketom 1000/500 i brzina je za sada ok.
Ono što me zanima je da bih stavio vlastiti router Asus AX86U Pro te da li je moguće izbaciti T com router skroz, ili je samo bridge mode opcija.
S obzirom da su mi rekli da ovaj trenutni Arcadian ne podržava bridge nego bi trebali napraviti zamjenu, preferirao bih samo svoj router ako je moguće.
Inače router je spojen na uređaj na slici pa molim vaš savjet ukoliko pratim tutorial koji sam ovdje našao da li je to izvedivo.
Unaprijed zahvaljujem.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 25.07.2024. u 01:31. Razlog: Vratio sam post a uklonio sliku ONT - a
slasak je offline   Reply With Quote
Staro 24.07.2024., 17:55   #6402
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Koliko vidim to je Innbox G23 ONT, probaj ući u Arcadian i vidi kako je konfiguriran.
Nisam upoznat sa detaljima kada je RUNE infrastruktura u pitanju tj. jeli isto kao na HT infrastrukturi, možda kolege više znaju.
Ako je isto onda bi trebali vrijediti savjeti iz tutorijala.

Šta imaš od usluga ?
Ako je samo Internet onda bi trebalo biti lako, makneš Arcadian i umjesto njega staviš svoj router,
podesiš PPPoE konekciju sa user i pass koji bi trebalo izvaditi iz Arcadian - a + Vlan = 100 (isti kao i na HT optici).

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 24.07.2024. u 18:00.
Staro 24.07.2024., 18:22   #6403
slasak
Registered User

Zahvaljujem na odgovoru.Od usluga imam internet + maxtv.
Vezano za PPPOe, user vidim, ali pass ne.Da li to moram zatraziti od SZK?
Staro 24.07.2024., 19:36   #6404
scrin378
Registered User

scrin378's Avatar

Datum registracije: Apr 2011
Da, a možeš ju i sam promijenit preko t com portala.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 25.07.2024. u 01:34.
scrin378 je offline   Reply With Quote
Staro 24.07.2024., 22:47   #6405
Karlo666
Premium
Moj komp

Karlo666's Avatar

Datum registracije: Oct 2010
Citiraj:
Autor slasak Pregled postova
Zahvaljujem na odgovoru.Od usluga imam internet + maxtv.
Vezano za PPPOe, user vidim, ali pass ne.Da li to moram zatraziti od SZK?
FYI pobrisao sam ti post gore.Prije postanja pobriši sa slike tvoj GPON/XGS-PON Serial.
Isto vrijedi i za PPPoE username/password ako ISP ga koristi.
Staro 25.07.2024., 01:33   #6406
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Vratio sam mu post jer je blesavo bez pitanja a uklonio sliku.
Staro 25.07.2024., 17:27   #6407
slasak
Registered User

Citiraj:
Autor Karlo666 Pregled postova
FYI pobrisao sam ti post gore.Prije postanja pobriši sa slike tvoj GPON/XGS-PON Serial.
Isto vrijedi i za PPPoE username/password ako ISP ga koristi.
Isprike, nisam znao da se treba izbrisati.
Staro 28.07.2024., 15:36   #6408
zvonac
Premium
Moj komp

zvonac's Avatar

Zvao sam SZK, pristup tehnicoloru mi ne mogu odobrit, ali, ženska mi je ponudila dva rutera, Speedport w724CI AC
Arcadyan vrv9518ba ax24
Naravno u ta dva rutera mogu ulazit u meni i mjenjat postavke.

Zanima me, dal tko ima od vas ima iskustva s ta dva rutera i kolko su bolji od ovog kojeg imam, tehnicolor? Ono što me zanima dal su wifi antene jače spram tehnicolora?
Staro 28.07.2024., 17:16   #6409
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Imao (i jos imam) oba. Uzmi bilo koji od ta dva, tesko mi je reci koji je bolji u wifiju... Bez nekog ekstra razloga osim sto je noviji bi dao prednost Arkanu (ne znam ima li Speedport uopce podrsku za ax).

Racunaj da wifi ovisi i o klijentu - ako klijent ima wifi karticu od klinca, nece moci dobaciti do rutera koji je recimo daleko i bez beda pokriva gomilu prostora jer ima jake antene. Wifi je dvosmjerna veza, a kvaliteta ovisi o najslabijoj karici u lancu.

Neces nimalo pogrijesiti ako jedan od ta dva rutera bacis u brigde i usparaj za posten wifi ruter.
Staro 28.07.2024., 17:17   #6410
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Sve je to ISP šroteks sa internim antenama .... za svaki ima tema sa detaljima i iskustvima.
Da ne tražimo napiši koje usluge imaš da ne tražimo, ako se ne varam Internet + VoIp + vjerojatno i MaxTv.

Traži neka te maknu sa idiotske RDK platforme, uzmu taj Tehnicolor (i račun bi trebao biti nešto manji bez "premum drek" routera),
neka stave Arcadyan (vidi šta će kolege reći, mislim da je manje zlo).
Kad dođe tehničar odmah traži da ga stave u Bridge mode za Internet + ugase WiFi na njemu + saznaj / potvrdi user i pass za PPPoE Internet konekciju.
Na Arcadyan - u ostaje MaxTv i VoIp a za Internet nabavi (ovisno o mogućnostima i potrebama) pristojni router iz Asus ili TP-Link game (provrti po temama, više puta smo govorili šta / koji ...).

Malo troška ali na ovaj način ćeš se riješiti ISP šroteksa, gradiš svoju mrežu nad kojom imaš potpunu kontrolu.
Staro 28.07.2024., 17:39   #6411
zvonac
Premium
Moj komp

zvonac's Avatar

Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Imao (i jos imam) oba. Uzmi bilo koji od ta dva, tesko mi je reci koji je bolji u wifiju... Bez nekog ekstra razloga osim sto je noviji bi dao prednost Arkanu (ne znam ima li Speedport uopce podrsku za ax).

Racunaj da wifi ovisi i o klijentu - ako klijent ima wifi karticu od klinca, nece moci dobaciti do rutera koji je recimo daleko i bez beda pokriva gomilu prostora jer ima jake antene. Wifi je dvosmjerna veza, a kvaliteta ovisi o najslabijoj karici u lancu.

Neces nimalo pogrijesiti ako jedan od ta dva rutera bacis u brigde i usparaj za posten wifi ruter.
Znači onda bolje uzet arkana, ček malo, kaj uz njega još dolazi onaj ONT uređaj?
Ili bolje uzet ovaj Speedport w724CI AC samo ruter dolazi, već mi je dost kablovinja.

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Sve je to ISP šroteks sa internim antenama .... za svaki ima tema sa detaljima i iskustvima.
Da ne tražimo napiši koje usluge imaš da ne tražimo, ako se ne varam Internet + VoIp + vjerojatno i MaxTv.

Traži neka te maknu sa idiotske RDK platforme, uzmu taj Tehnicolor (i račun bi trebao biti nešto manji bez "premum drek" routera),
neka stave Arcadyan (vidi šta će kolege reći, mislim da je manje zlo).
Kad dođe tehničar odmah traži da ga stave u Bridge mode za Internet + ugase WiFi na njemu + saznaj / potvrdi user i pass za PPPoE Internet konekciju.
Na Arcadyan - u ostaje MaxTv i VoIp a za Internet nabavi (ovisno o mogućnostima i potrebama) pristojni router iz Asus ili TP-Link game (provrti po temama, više puta smo govorili šta / koji ...).

Malo troška ali na ovaj način ćeš se riješiti ISP šroteksa, gradiš svoju mrežu nad kojom imaš potpunu kontrolu.
Ma znam..
Imam samo telefon+net.

Našao na tavanu stari ruter Asus RT AC66U, nekad prije bio je u briđ modu još dok sam bio na adslu poslije sam ga maknuo..
Dal sam osjetio kakvu razliku? Možda je Asus bio stabilniji, teško mi je za govorit, al kolko me sjećanje služi i on se znao zblesirat, poslije mi se više nije dalo s njim zafrkavat pa sam ga maknuo.
Staro 28.07.2024., 18:19   #6412
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

ONT ćeš svakako dobiti uz Speedporta ili Arkana, ali to neka te nimalo ne brine.

Uvijek možeš probati tog Asusa, ali to je stari i slabiji AC model. Ne bih ga preporučio za gigabitni link koji imaš. Kao što kolega reče, neki Asus ili TP-Link s modernijim hardverom i wifi6 (ax) bi bio moj odabir. Ako imaš sreće, taj RT-AC66U možeš jednom iskoristiti za AImesh za neka mjesta u kući gdje ne trebaš neke velike brzine wifija, ali ti fali signala. Mislim da samo AC66U B1 model podržava AImesh.

Kad ti spoje novu opremu, ne moraš ništa taj dan odlučiti - bridge i pppoe podatke možeš na svoju ruku i kasnije odraditi/dobiti. Ne ovisiš o tehničaru tako da ako želiš isprobati taj ISP-ov ruter, go for it. Ako ne valja, dalje je lako sve promjeniti.
Staro 28.07.2024., 18:24   #6413
zvonac
Premium
Moj komp

zvonac's Avatar

Al uz arcadyan ne dolazi ONT (?)
SADRŽAJ KUTIJE:
1. Telefonski kabel
2. Mrežni kabel
3. Strujni adapter
4. Modem
5. Korisničke upute
6. Sigurnosne upute i službeni propis

Al dolazi uz speedport
Staro 28.07.2024., 18:42   #6414
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Arkadyan VRV9518BAAX24-B-2C
Uz njega ide ONT.

Je i kod tebe naveden isti taj model (ovo moje je prepisano s etikete) ili postoji druga varijanta Arkana? Držim ga u ruci skupa sa Speedportom Plus
Staro 28.07.2024., 19:06   #6415
zvonac
Premium
Moj komp

zvonac's Avatar

Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Arkadyan VRV9518BAAX24-B-2C
Uz njega ide ONT.

Je i kod tebe naveden isti taj model (ovo moje je prepisano s etikete) ili postoji druga varijanta Arkana? Držim ga u ruci skupa sa Speedportom Plus
Pital sam na SZK da mi navede točan model rutera, Arcadyan vrv9518ba ax24
Vjerojatno su to isti ruteri.

Znači imam dvije opcije za biranje ili speedšrot ili arcadyan.

Samo me zanima da li su bolji od ovog tehnicolora, mada će to teško bit vidljivo zato kaj sam spojen kablom, a brzina je skoro pa top notch, eventualno bih mogao izvuć možda još veću brzinu zamjenom sa gore navedenim ruterima, mislim da najviše do izražaja dolazi wifi signal između tih šrot rutera.

Kabel je najbolji pokazatelj brzine i kvalitete veze, pa s te strane je praktički svaki ruter dobar pa čak i ovi iz tcoma.
Staro 28.07.2024., 19:12   #6416
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Preko kabela bi oba trebali biti ok, ali sad sam se sjetio da je Speedport imao nekih problema u nekim situacijama (ne mogu se sjetiti kada točno) da mu se cpu zakucava na max. Karlo je pisao o tome, ali da me ubiješ sad ne znam detalje...

Uzeo bi Arkana samo zbog novijeg wifija i vjerojatno hardvera.

Mogao bi ti probati složiti oba modela i testirati wifi, ali mi treba dan-dva za to.
Staro 28.07.2024., 19:23   #6417
zvonac
Premium
Moj komp

zvonac's Avatar

Nema frke, ne trebaš se zafrkavat.
Arcadyan bi trebao bit dobar. Budemo vidli dok dofura jel to valja čemu Valda neće bit gori od ovg tehnicolora kojeg imam

Nekaj čitam na drugom forumu da arcadyan dolazi sa novim formwareom koji onemogućuje neke opcije unutar njega, e sad..

Ne očekujem čuda od tih rutera, al opet da mogu podesit ono što mi treba i eventualno wifi signal i kvaliteta wifi mreže, to me zanima. Budem vidio s tehničarem dal može osposobit stari cosmote mesh, pa da proba nekak složit, tšrot bi trebao dat besplatno mesh uređaje uz rutere a oni naplaćuju 2€/mj.
Staro 28.07.2024., 19:46   #6418
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Meni su oba rutera ugasena dok su bila u bridgeu tako da nije mi ih problem spojiti na trenutnu opremu i brzo podesiti wifi na njima za test. Taman malo razonode uz jutarnju kavu.

Ako znas koje su to ugasene opcije, javi pa ti pogledam.
Staro 28.07.2024., 19:51   #6419
zvonac
Premium
Moj komp

zvonac's Avatar

Evo ima tu nešto o tome.

Pozdrav, potvrđujem isto da verzija 2.00.10 ima sve ograničeno na routeru

https://forum.bug.hr/forum/topic/hrv...10.aspx?page=1
Staro 28.07.2024., 20:14   #6420
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Bacim oko. Mozda ce biti problem jer je moj modem iskopcan iz struje tamo pocetkom ove godine, a postovi su prilicno novijeg datuma. ACS ne bih ni konfigurirao pa mi sigurno nece povuci novi fw, pustit cu mu samo net za wifi.

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na