|
![]() |
#74371 |
Premium
Datum registracije: Jul 2006
|
2.0 TDI mi je skuplji 5500€, radim 10.000km godišnje, par put more i sve ostalo grad, kratka vožnja svaki dan 3-5km (posao, vrtić, dućan,..).. Nekak ne vidim opravdanje za dizel. Vidjeti ću nakon probne vožnje.
![]() |
#74375 |
Premium
Datum registracije: Aug 2009
|
Ja imam Tarraca (2021g) 2.0 TSI FR, jel ti on dolazi pod opciju kupnje, u budzet? Mozes i kod mene probati. Vec sam pisao u temi o Kodiaq 1.5. TSI (2018g., vozio ga puno puta posto ga ima sogi), da ako ti nije toliko bitno, al opet nije toliko niti lose, moras malo planirati pretjecanja, ubrzanja jer je auto dosta trom. Voznja je udobna, mjenjac dobro radi, mjesta ima i preglednost je dobra. Sto mi se ne svida su osnovni, standardni sicevi, to su oni ravni, bez uzdignutog sastrane da drzi butove. Ti mi nisu toliko udobni, jerdnostavno nema drzanja tijela u njima. U usporedbi s mojim Tarracom se ta Skoda vise ljulja, vjerojatno je moj ovjes tvrdi, stabilniji. |
![]() |
![]() |
![]() |
#74376 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Espace? Ima i 4control pa ga lakše smotaš ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#74377 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Austral? Lijep auto, veličinom sličan X-Trailu. Imao sa Qašu. Stari mi se žalio da mu je tvrd na zadnjem sicu jer je imao ovjes sa krutom osovinom. Popust od 10% za VW ti ne znači ništa kada auto sa opremom po tvojoj želji košta osjetno više nego sličan model sa više opreme kod konkurencije.
![]() |
#74378 |
Premium
Datum registracije: Jul 2006
|
Seat je opcija, ali kako sam napisao nema više za konfigurirati. Ove koje sam vidio su samo najviš oprema iznad 45soma€ (na netu odmah dostupni modeli). Espace moram pogledati, za austral sam mislio da je manji, budem i njega. Moram staviti sve na papir i isprobati u vožnji pa odlučiti.
![]() |
#74379 |
#erase startup-config
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#74380 |
Omicron Alpha resident
Datum registracije: Jun 2009
|
Kaj se tiče 1.6 TDI motora, evo nakon skoro 150k kilometara u Ibizi, motor je fantastičan. Toči vozi, super motor za tu klasu auta, pouzdan i fakat štedljiv (ispod 5l sam skoro većinu vremena). Naravno, održavan je pa nema problema sa EGR i DPF, regeneraciju napravi tak da digne motor na 1000 okretaja umesto 800, i nikad mi se nije pojavila lampica za DPF. Nema razloga ga ne gledati za kompaktnu klasu. Naravno, ak je isključivo gradska vožnja onda dizel nema nikakvog smisla.
![]() |
#74382 |
Omicron Alpha resident
Datum registracije: Jun 2009
|
A dobro zato i velim kompaktna klasa, ne Passat, taj dio apsolutno kuzim ![]() I Octavia mi je prevelika za taj motor, ali u A3/Golf klasi i dalje je dovoljno OK za većinu ljudi. Ali naravno da je 2.0 TDI bolja opcija.
![]() |
#74385 |
Džabe si krečio!
Datum registracije: Oct 2004
|
Ekipa, ima netko da je uzeo neki EV uz ovu državnu subvenciju? Ja sam uzeo Teslu Model 3, obavio prijavu, i sad kao čekamo fizičkom poštom ugovor (kao to je to, subvencija odobrena) ili odbijenicu. Ugovori su kao trebali stići u lipnju, sad je već sredina srpnja... Ali scimao sam se kad sam pročitao da su neki već i dobili. Meni naravno ništa u sandućiću ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#74386 | |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
Pa kaj nisu ukinuli subvencije na EV? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#74387 | |
Pod naletima kopita zla
Datum registracije: Dec 2005
|
Možda se vozi po otvorenoj cesti/autoputu? Možda ima dva auta? ![]() Ja sa skodom napravim 13k, a sa cliom 6k. ![]() Možda šeraju platformu ali prostorno to nisu isti auti. ![]() Citiraj:
Baš tako. Održavati i voziti kak se dizel vozi...aka ne uzaludno po gradu nego autoceste/brze ceste. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#74388 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
Citiraj:
Isto Tesla 3. Nisu. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#74390 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
Citiraj:
Ja radim preko 20k godišnje (28k prošle), žena se vozi na posao nekih 3km svaki dan u jednom smjeru, točno osjetim da se auto uništava na toj relaciji, pogotovo zimi, temperatura ulja se ne makne s nule ona ga već ugasi. Tako da, za 10k, nekakav tfsi ti je najbolji izbor. Čak i nekakav hibrid. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#74392 | |
Moderator
Datum registracije: Jun 2003
|
Citiraj:
Ove godine osvojili smo Karavanke i Roglu, po serpentinama na 1200 mnv. ![]() Prošlih godina Sljeme, Učka, Velebit. I onda mi netko kaže da nema snage i da se pregrijava.
![]() |
![]() |
#74393 |
#erase startup-config
|
“Ima pecta iljada i tek se razradijo” ![]() Sjednem u propisno održavani 1.6 TDI sa 80.000km i odmah osjetim kako drugačije radi nego novi. A di tek 260.000km… U svakom slučaju bolji izbor nego 1.4 TDI |
![]() |
![]() |
![]() |
#74394 |
(-(-(-(--)-)-)-)
Datum registracije: Sep 2009
|
Do prije par mjeseci su pisali da je EV najbolja stvar, sve u superlativima, a sada ovo https://www.facebook.com/evclinic/vi...19575/?app=fbl |
![]() |
![]() |
![]() |
#74395 | |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
Problem je sto je politika htjela nesto nesto a nisu sve promislili od pocetka do kraja. I na kraju tko je htio kupiti EV ga je kupio - ko nije - ni nece. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#74397 | |
Moderator
Datum registracije: Jun 2003
|
Citiraj:
A ovo kaj velim da se razradio živa je istina. Auto sam uzeo u Štasniju. Bio je 5 godina star, taman istekao leasing. Vozili su ga trgovački putnici kod Tokića u Varaždinu. Natukli su 203k km. I auto je imao tako lijen odaziv na gas. Užas. Servis LL, većinpm od 30k do 33k km. I to se servisiralo po PSu VWa. Neki servisi su bili samo ulje i filtar za ulje. Moguće i bez njega. A veliki servis tek na 210k km kojega sam sam odradio kod susjeda mehe. Nakon toga jednom godišnje na 15-20k km dobije LL Castrol 507.00 i sva 4 filtra i litru DOT5 ulja. Auto se je sad ponovno rodio. Na 19.500 km dolijao sam 4 dcl ulja.
![]() |
![]() |
#74398 |
Adrenaline junkie
Datum registracije: Apr 2006
|
I interval od 15000 km je predug ako se vozi većinom grad, naročito ako je u pitanju Euro6 motor bez AdBlua. Veliki broj započetih i prekinutih regeneracija DPF-a ubija ulje. Kod Euro 6 motora koji nemaju AB regeneracija se postiže ubrizgavanjem goriva nakon momenta paljenja regularno ubrizgane smjese ("post injection"). Svaki put kada se prekine regeneracija određena količina dizela se slije niz cilindar u karter. Nakon određene kilometraže i velikog broja prekinutih regeneracija može se primjetiti i povećanje nivoa ulja. Zapravo to nije samo ulje, nego ulje razrjeđeno dizelom. Ja kod sebe mjenjam na 10000 km. Na svojoj octaviji sam ove sedmice uradio i veliki servis. Svaka čast konju koji je smislio onaj retardirani rukav preko propelera pumpe za vodu, ruke mu se osušile. 2020. (prije 85000 km) je zamjenjena pumpa u kompletu sa zupčastim remenom, rolerima i zatezačem. 2022. me jedno jutro prilikom paljenja dočekala poruka o niskom nivou rashladne tečnosti (40-50000 km naokn zamjene pumpe). Od tada sam povremeno dosipao tekućinu kad se sjetim provjeriti (više mi se nijepalilo upozoenje ali je nivo pomalo opadao). Prošle nedjelje nakon nekih 12km vošnje upali mi se upozorenje da se motor pregrijava, bacim pogled na temepraturu kad ono skoro u crvenom. Lagano stanem sa strane, sačekam da se ohladi, ponovo krenem kad ono opet temperatura preko 90°C nakon 500 m. Odmah sam znao šta je, u ponedjeljak ujutru odem i pokupujem dijelove i zamjenim pumpu u kompletu sa zupčastim, rolerima i natezačem. Ona priča da je VW riješio problem te budalaštine jednostavno ne stoji. Problem je očito idalje prisutan.
Lenovo ThinkPad W530 - Core i7 3840QM, 32 GB RAM, SSD Samsung 512 GB, nVidia Quadro K1000M 2 GB, 15.6" 1920x1080 IPS, baterija 9 ćelija Zadnje izmijenjeno od: Milentije. 15.07.2024. u 23:07. |
![]() |
![]() |
![]() |
#74399 |
Strichek Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Fulao si izmjenu ulja za nekih 4500 km ![]() 15k ili 1 godišnje, sve preko je glupost. Jel se itko od vas pita zašto su LL ulja i zašto je servisni interval na 30k? Također za ekipu koja misli odgovorit na ovo iznad nek usput i napišu zašto proizvođač auta za određeni automatik kaže da se nikad ne mijenja ulje u mjenjaču a proizvođač tog istog automatika kaže da je zamjena ulja na cca 60k?
![]() |
#74400 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Skupa je ta Lancia. 39k za gradski auto je malo previše. Lijepa je, unutra izgleda kvalitetno (pozicija dugmeta za paljenje mi se ne sviđa), ali 39k je previše. C3/2008/Corsa koji su pandani po veličini i mehanici su oko 30k.
![]() |
|
|