|
![]() |
#1082 |
Premium
Datum registracije: Jul 2017
|
Mint kao zamjena za Windows će proći skoro svim korisnicima koji neće čačkati po sustavu. Znači korisnicima kojima ćete instalirati Firefox / Chrome, LibreOffice, nekoliko igara koje igraju, a podržane su na linuxu. Snalaženje je instant i nema obuke. Problemi krenu da se sjete da bi igrali desktop Roblox ili Fortnite (ili slično) gdje developeri aktivno blokiraju port na Linux ili ukoliko sami budu htjeli nešto instalirati. Onda kreću pozivi. ![]() Od kada je Valve pokrenuo taj svoj handheld i proton, začuđujuće puno igara radi na Linuxu bez nekih problema. Zavisi u kojem segmentu. Za stalne gejmere nema zamjene za windows pošto je sve pisano za windows. Za osnovno korištenje računala (web, email, office alati) je po meni bolje. Neće puknuti samo od sebe, puno manja vjerojatnost da pokupiš neko smeće itd. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1083 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Nisam primjetio nikakvo pucanje ili neko smeće još od windowsa 7. Bili je takvih stvari na windows 95, 98, XP, Visti...od sedmice pa desetke i sad windows 11 to je sve sigurno, samodostatno, plug and play . 11 se nešto lošije snalazila sa paljenjem HDRa ali dosta dugo da su to sredili. Rekao bi da nije nikad bilo bolje ali uvijek može bolje ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1084 |
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
@Mladenxy Koliko strojeva odrzavas ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#1085 |
Premium
|
Imam "pod nadzorom" više od desetak, svoje, rodbina, prijatelji ali nema se kaj održavati, osim zamjene hardvera kad postane slab. također radim u velikoj firmi u kojoj su računala jedan od glavnih alata, i kaj se windowsa tiče ne čujem puno kukanja. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1086 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Citiraj:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1087 |
Premium
Datum registracije: Mar 2008
|
Tko se želi riješiti Windowsa a opet želi imati ugođaj Windowsa, može probati Wubuntu - "Windows baziran na Ubuntu" https://www.wubuntu.org/ Navodno rade Windows aplikacije na ovome. Osobno još nisam stigao isprobati pa nemam info iz prve ruke kako sve to radi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1088 |
Premium
|
Puno programa radi kroz wine layer, uz ponašto umanjene performanse te sam izgled aplikacije koji može nešto odstupati od očekivanog. Najveći problem je hardware koji nije podržan na linuxu.
![]() |
#1089 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Može li se W10 upgradeati na W11 LTSC ili se baš mora napraviti friška instalacija?
![]() |
#1090 |
Premium
|
Ispada da ne ide niti 10 ltsc na 11 ltsc. https://learn.microsoft.com/en-us/an...m-windows-10-l
![]() |
#1091 | |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
Bullshit-po defaultu instaliran wine - wine i Lutris mozes na bilo kojoj distri instalirat
Lenovo LOQ || AMD Ryzen 5 8645HS / 16 GB DDR5 / 1TB Micron M.2 2242 / 1TB Sandisk Extreme nvme M.2 / nVidia Geforce RTX 4050 / Windows 11 Pro Lenovo Thinkpad T540p || Intel Core i7-4700MQ / 16GB DDR3 / 240GB Sandisk Plus / nVidia Geforce GT 730 / FreeBSD 14.3 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1092 | |
Premium
|
Citiraj:
https://www.techradar.com/computing/...er-advertising ![]()
Lenovo LOQ || AMD Ryzen 5 8645HS / 16 GB DDR5 / 1TB Micron M.2 2242 / 1TB Sandisk Extreme nvme M.2 / nVidia Geforce RTX 4050 / Windows 11 Pro Lenovo Thinkpad T540p || Intel Core i7-4700MQ / 16GB DDR3 / 240GB Sandisk Plus / nVidia Geforce GT 730 / FreeBSD 14.3 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1093 |
DIY DILETANT
Datum registracije: Jan 2009
|
Slabo je to. Trebali bi implementirat jogurt blokadu FTW! |
![]() |
![]() |
![]() |
#1094 | |
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
Ja se nesto limitirano kuzim, i apsolutno je sjajan bez obzira na nivo "kuzenja". Prva distribucija u kojoj mi je out-of-the-box radio triple monitor setup i u kojoj sam manje vise sve sto mi je trebalo imao nadohvat ruke, a nema klasicnih Ubuntoidnih snapova i drkalica...
![]() |
![]() |
![]() |
#1095 | |
Premium
|
Citiraj:
Siguran? Znam da je je kernel kreiran samo zato kaj je Linus htio doma prckat po Unix -like sistemu ali...Unix korijeni (Minix konkretno), KISS (Keep it simple, stupid) pristup, po defaultu jos davno je bio "out of the Box" sigurniji od Win95/98 (za NT nisam siguran 100% posto ak me sjecanje dobro sluzi W2K (i dalje mi najdrazi Windows OS nakon 7-ice) je imao neku funkciju ctrl-alt-del za prijavu ukljucenu odmah nakon instalacije). GNU alate necu dirat jer mislim da je Stalman malo (puno) ga-ga iako poticaj kreirat "FSF" i filozofija kreiranja softwera bazirana na razmjeni koda medu developerima je dobrim dijelom zasluzna za to da su Linux OSevi alternativa Windows platformi. Mislim Windows je cak i za NT vremena imao admin account po defaultu i nitko te nije silio kreirat lozinku za account kaj je bila jedna od sigurnosnih rupa starih Windows verzija (pre- Win7 ako me sjecanje dobro sluzi). Po defaultu imas minimalisticki sistem - manja povrsina napada dok je MS jedno vrijeme u pocetku automtski instalirao IIS (sto znamo kak je zavrsilo). Zato se MS jos od Windows 7 na desktopu i ak se ne varam Windows Server 2012 poceo debelo okretati po pitanju sigurnosti i katkad implementirao slicnu filozofiju (mislim prije svega na Windows Server Core, razvoj Powershella kao mocnog admin alata i opcenito da se okrenuo vise power userima ponovno) na inace dobar NT kernel kao bazu. Ovo bi bila interasantna diskusija uz pivce ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1096 |
E Pluribus UNIX
|
Nemam sto biti siguran, Linux (kernel) nebriga kakav ces ti autentifikacijski mehanizam koristiti i nitko te ne sili imati (root) password. Uzgred, povijesno, Linux opcenito ima poprilicno primitivne mehanizme segregacije korisnika, daleko inferiornije nekim (vec umrlim) sustavima.
![]() |
![]() |
#1097 | |
Premium
|
Citiraj:
No dobro kernel ko kernel je zaduzen samo za komunikaciju hardwera i softwera. Sto je tu sigurnije dal Linux ili NT kernel necu ici jer nisam tolko duboko u tome. Pricam naravno kad gledamo kompletan OS. Ako pricamo o modernim sustavima slazem se da su se sa Windows strane stvari dobrano poboljsale no ja se obazirem vise na to da su novi korisnici sa Windows strane kreirali admin Account po defaultu (bez lozinke po defaultu jer je bilo normalno) sto se nekako tek s Vistom pocelo mijenjat kad su skuzili da je mozda bolje obicnom korisniku smanjiti privilegije i eskalacija privilegija kad je to potrebno za zadatke koji trebaju eskalaciju privilegija. Dali je samo tehnologija ta koja je isla u tom smjeru ili su se i korisnici osvjestili - nisam siguran. Mozda pomalo s obje strane. Sudo je s Linux strane vec godinama cisto ok rijesenje i mozes njime vrlo detaljno korisnicima dodijelit prava na sistemskoj razini. S druge strane debela vecina Linux distri ti je kod instalacije uvijek nudila kreiranje lozinke za root korisnika i kreiranja normalnog korisnika. Moderni Windows 10 i 11 sustavi to imaju cisto solidno rijeseno uz Group Policies a po defaultu obican korisnik nebre na sistemskoj razini nist skrsit. Zato iskreno...kolko god se mnogima ne svida MS-ovo forsiranje kreiranje Accounta kod instalacije sa sigurnosne strane je korak u pravom smjeru (bolje bi bilo da je lokalni account al hebiga). Moglo bi se mozda argumentirati da Linux tu ide jedan korak dalje trenutno sa Flatpak instalacijama softwera na razini samog korisnika bez utjecaja na sistem ispod haube u globalu al trenutno na taj dio jos gledam malo skepticno... P.S.- daj mi malo detaljnije ovu drugu recenicu obrazlozi na sto tocno mislis da malo proucim.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1098 | |
E Pluribus UNIX
|
S ovakvim izjavama ulazis u poslovicno sklisko podrucje... Sto je po tebi "kompletan OS"? Sto cini JVM manje "kompletniji" od FreeRTOS ili FreeRTOS od WS2022 Datacenter? Slicno pitanje, jasno, mozes postaviti i za mnoge druge stvari, poput recimo "CPU-a". Stavljam navodnike namjerno, jer to mozemo koristiti kao meta-pojam. No ono sto te zapravo zelim pitati - je li Motorola 6800 ista manje "CPU" od Intel Xeon Max 9480? Vjerujem da razumijes moju analogiju i poantu. /snip Ono sto ne kuzim zasto esencijalno zaboravljas jest da usporedjujes komercijalni Microsoftov proizvod koji je, pa... "as is" - zajedno s "Linuxom" (i opet su tu navodnici zbog dvosmislenosti pojma) kojeg mozes pretvoriti u OS nekim build sustavom i imati ili ne imati na njemu security kakav zelis. To je bila moja elementarna poanta - ne postoji nista intrinzicno oko Linux implementacija sto ga cini "sigurnim" u smislu autentifikacije, da, zaista, do razine da ne moras imati root password. Nista vise od toga. ![]() Citiraj:
https://wiki.vmssoftware.com/ALL_privileges Mozes pogledati (doduse, standardno upozorenje za P9 okruzenje se klasicno primjenjuje) i kako su Cox i Pike to zamisljali nekada, s vrlo interesantnim konceptima. https://9p.io/sys/doc/auth.html Mozes pogledati i kako je security zamisljao Microsoftov Singularity: https://www.microsoft.com/en-us/rese...7_security.pdf Cinjenicno i tocno jest da tvoj krunski argument moze biti - VMS i Plan9 su mrtvi (uz dodatak da je P9 bila Bell Labs igracka), a Singularity je bio doslovce dubiozno koristan istrazivacki projekt, no isto tako je i cinjenica da postoje mnoge stvari u kojima Linux i dalje kaska u sigurnosti (ne, to nisu passwordi), a kao jedan od eklatantnih primjera ti je gotovo nikakva podrska za verifikaciju digitalno potpisanih ELF-ova/.so-ova i jos kojesta drugo oko tog cijelog ekosustava. Znaci li to da ces baciti svoju zadnju distribuciju u smece? Naravno da ne. Ima li opcija za napredak? Jos 30 godina komotno bez da trepnes.
![]() |
![]() |
![]() |
#1099 | ||
Premium
|
Citiraj:
Hm...da realnije bi bilo usporedivat LAMP/WAMP setup unazad zadnjih 10 godina i ako gledamo Desktop distre recimo Mint / Ubuntu (dakle kao kompletan OS) u odnosu na Windows. Najcesci argument na Linux strani je bio - brze krpanje sigurnosnih rupa makar u moderno vrijeme nisam bas 100% siguran jel zbilja tako (khm...Squid)... Citiraj:
Thanks na linkovima , ovo moram najprije probaviti posto osim BSD-a, Unixoide nisam proucavao. ![]() P.S.- jesam li samo ja ili nam ocajno treba vise ovakvih normalnih diskusija? Na stranu to sto malo spamamo al ono ...zbilja mi fale ovakvi inteligentni razgovori na dnevnoj bazi ![]()
||
![]() |
![]() |
![]() |
#1100 | |||
E Pluribus UNIX
|
Citiraj:
Kakve veze ima Squid (ako pricamo o proxiju, jel... ne znam mislimo li na isti Squid) s Linuxom? Ako gledas desktop distribucije naspram Windowsa (na desktopu), to mogu biti al pari usporedbe, da. S druge strane, sto Linux moze "pokrpati" (kao i Windowsi) ako se tice kernela a da je desktop korisniku bitno pa da bi nekakva brzina tog "krpanja" bila presudni faktor izbora? Linux ima zaista nevjerojatnu pokrivenost trzista u smislu diseminacije i unatoc svim svojim manama, neminovni je de facto standard u gotovo svakoj bransi. Kada to sagledas, zapravo je carobno koliko to dobro radi! Citiraj:
![]() Meni je systemd sjajan, volim njegovu implementaciju DBusa, upravljam(o) eBPF preko toga svega... Kome se ne svidja, zaboga, upravo uzivajuci u slobodi ekosustava, napravi si svoju distribuciju with blackjack and hookers. I to ti je manje vise cijela mudrost... Ali ponovno, je li systemd Linux? Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#1101 | |
Premium
|
Citiraj:
Nekad je toga bilo puno vise i forum je cvao. Ovaj forum bi se trebao primarno oko toga vrtjeti. Ovo je bio forum prije svega za entuzijaste , one koji znaju i koji su bili voljni pomoci drugima (najcesce). Razmjena informacija i znanja je bila na puno visljoj razini. To ne znaci da nebi trebali noobove akceptirat , pa svatko od nas je u pocetku bio noob. Samo ono sto mene brine jest da imam osjecaj da ovaj forum umire i da je je Management tu cinjenicu vec prihvatio kao takvu. Nadam se da grijesim jer alternative bas i nisu neke...a meni ocajno fali takvih diskusija do te mjere da me lovi i dosada i depresija iskreno. Al sad smo vec debelo u OT so - i'm out ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1104 |
Premium
|
Ja opet moram ponoviti da je danas situacija super iz pogleda igraćeg računala i kućne upotrebe. Nema potrebe za čestim reinstalacijama, nema nekog sranja koje pokupiš po netu, nema da windowsi polude kad nekaj deinstaliraš, nema problema sa driverima. Kupiš ključ za 3-4 eura i vozi. Šteta kaj nije bilo tak i prije dvadeset godina. Sad na zalasku karijere sve fercera, bolje ikad nego nikad ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1105 | |
Premium
Datum registracije: Apr 2006
|
Citiraj:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1106 | ||
Premium
Datum registracije: Mar 2020
|
Citiraj:
Citiraj:
moram se i ja slozit evo isao slucajno pogledat preko 3 godine mi star windows, mada ni onda ga nisam trebao instalirati nego nesto se desilo neznam sta, uptime mi padne jer na ovom workstationu nemam ups ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#1107 |
Premium
Datum registracije: Jan 2009
|
Problem. Imam 3 računala s windowsima 11, i želim koristiti remote desktop, al nemam pojma za pasword (kućna mreža). Na glavnom sam disejblo pasword, logiram se bez passworda. Na laptopu koristim pin i otisak prsta. Na drugom desktopu koristim pin, i sad ne kužim kak do tog passworda za remote desktop kad ne znam koji sam postavio. Na sva 3 računala se normalno logiram. Ne mogu te passworde popamtit nikako, a ne mogu postavit novi bez da me ne traži da upišem stari. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1108 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Neki dan sam slagao RDP izmedju dva kucna kompa doduse na Win10. Istina, password nije potreban za RDP. Nemam pojma kako maknuti pass kojeg ne znas. Htio sam samo reci meni su preporucili RustDesk kao alternativu i ona je potpuno neovisna o win accountu na masini pa baci oko. Vjerojatno ima i drugih boljih, ali ovo mi je chekiralo toliko kvacica da nisam ni gledao dalje.
![]() |
![]() |
#1109 | |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Citiraj:
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1110 |
E Pluribus UNIX
|
![]() |
![]() |
|