Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > ISP > HT
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 14.06.2024., 13:46   #6301
skalar
Premium
Moj komp

skalar's Avatar

Datum registracije: Apr 2015
Citiraj:
Autor Ante M Pregled postova
Imam feeling da su svi operateri pretjerali ovim nabijanjima brzina koje realno ni ne trebaju za 90-95 posto korisnika. Meni ne znači previše sa 200 na 500 Mbps, bitnija mi je stabilnost brzine. A ne da u određene sate imamo zagušenja ko nekad na modemima.
ja sam godinu i pol na a1 preko ht infrastrukture,prvih 10 dana je bilo problema sa brzinom i pucanjima,izišao tehničar izmjerio signal utvrdio da je ht pustio preslab signal,i onda dolazimo do slabosti a1 unutarnja komunikacija unutar firme,5 dana je trajalo da mail od tehničara stigne do a1 centrale i daljnjih 5 dana od a1 centrale do ht centrale kad je to stiglo na ht centralu u roku od sat vremena su ispravili i od onda brzina 940/540 cijelo vrijeme osim 2 tjedna prije 2 mjeseca kad su trolali na 800/540 nakon toga opet 940/540,uz napomenu da nakon spajanja sam izbacio njihov router i stavio svoj ,nijedno pucanje osim ta 2 tjedna konstantna brzina,čak i nešto bolje radi nego tht optika ,prije prelaska na a1,možda ovisi o lokaciji ali do onta i ont je tht samo router je a1,a centrala a1 je linkovana na ht-ovu centralu tako da ozbiljnije kvarove smetnje obavlja ht,tehnička podrška na a1 se nešto popravila ali je i na t-ht nešto pala pa su sad tu negdje možda mrvicu t-com bolji,ali na optici kad se jednom posloži to postaje prilično nebitna stavka,cijene su im tu negdje sad tih 6 mjeseci naspram t-comovih 3 mjeseca za 1 euro čini a1 jeftinijim.

-

skalar je offline   Reply With Quote
Staro 14.06.2024., 17:33   #6302
dakky
Uptime freak
Moj komp

dakky's Avatar

Datum registracije: Dec 2002
Danas vidim na ONT-u žmiga lampica LAN (cijelo vrijeme spojen na mikrotika, ali internet preko bakra) i zgasim PPPoE klijenta na bakru i dignem na ONT interfaceu i boom, spoji se. Tehničar još nije bio ni zvao.

Uglavnom, skonfigurirao onda smart switch od tp-linka ovako:

I sad internet radi i dalje, PPPoE se digne uredno, ali maxtv na port 4 (ili 5,6,7) na switchu neće... mozda moraju pustiti u "centrali" signal, ali nema mi to logike.

Gdje je greška? Trunk je port 8, bar sam tamo spojio ONT.

Zadnje izmijenjeno od: dakky. 14.06.2024. u 17:43.
dakky je offline   Reply With Quote
Staro 14.06.2024., 17:46   #6303
scrin378
Registered User

scrin378's Avatar

Datum registracije: Apr 2011
Fiberland, T-Com Optika (Ultra MAX)

Citiraj:
Autor dakky Pregled postova
Danas vidim na ONT-u žmiga lampica LAN (cijelo vrijeme spojen na mikrotika, ali internet preko bakra) i zgasim PPPoE klijenta na bakru i dignem na ONT interfaceu i boom, spoji se. Tehničar još nije bio ni zvao.

I sad internet radi i dalje, PPPoE se digne uredno, ali maxtv na port 4 (ili 5,6,7) na switchu neće... mozda moraju pustiti u "centrali" signal, ali nema mi to logike.

Pa ne moze ti default biti svih 8 portova, ako su ti 2, 3 i 4 zauzeti

Sent from my iPhone using Tapatalk
scrin378 je offline   Reply With Quote
Staro 14.06.2024., 17:46   #6304
dakky
Uptime freak
Moj komp

dakky's Avatar

Pa nemožeš obrisati taj default group.
Staro 14.06.2024., 17:48   #6305
scrin378
Registered User

scrin378's Avatar

Citiraj:
Pa nemožeš obrisati taj default group.
Odi na sticky POSTAVKE ISPova, tamo imas konfiguraciju switcha pa si vidi…

Staro 14.06.2024., 17:49   #6306
dakky
Uptime freak
Moj komp

dakky's Avatar

Hvala, složim kao kod tebe!
Staro 14.06.2024., 17:55   #6307
dakky
Uptime freak
Moj komp

dakky's Avatar

Ali tebi su VOIP, ACS, MAXTV na istom portu, znači od tam ideš ipak u T-comov router pa onda iz njega dalje na maxtv i telefon. Meni cilj izbaciti njihov router tak da ću probat odvojiti te portove!

Evo ovako sam složio kao kod tebe (i to sam probao) i opet internet radi, maxtv ne.

Možda moraju pustiti "signal" preko optike, jer još uvijek radi na bakru.

Zadnje izmijenjeno od: dakky. 14.06.2024. u 18:22.
Staro 14.06.2024., 18:26   #6308
scrin378
Registered User

scrin378's Avatar

Citiraj:
Ali tebi su VOIP, ACS, MAXTV na istom portu, znači od tam ideš ipak u T-comov router pa onda iz njega dalje na maxtv i telefon. Meni cilj izbaciti njihov router tak da ću probat odvojiti te portove!

Evo ovako sam složio kao kod tebe (i to sam probao) i opet internet radi, maxtv ne.

Možda moraju pustiti "signal" preko optike, jer još uvijek radi na bakru.

Ne, to je slika s stickya…ja nemam maxtv, tj imam ali preko app..ali sve ostalo je isto. VoIP mi ide na tcomov router sa switcha, da..i na optici sam
Sorry, ja sam krivo shvatio…ne znam za bakar…jer meni ide ONT-switch-Asus. Voip je odvojen na ISPov router.

Staro 14.06.2024., 22:16   #6309
Karlo666
Premium
Moj komp

Karlo666's Avatar

Datum registracije: Oct 2010
Citiraj:

Jel ONT od HTa ili imaš vlastiti ONT tipa TPLink G7?
Koji si GPON serial unio ako je tvoj ONT?
Pitam radi toga što sada čekam poziv od HTa da mi ponude FTTH jer su prije 3 tjedna mjerili signal i sve je bilo uredu.

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk
Staro 15.06.2024., 00:03   #6310
dakky
Uptime freak
Moj komp

dakky's Avatar

ONT je od RUNE-a. Nisam nigdje upisivao nikakav GPON serial, samo ukopčao Mikrotik direktno u ONT.

Poslije sam probao skonfat switch da iz ONT ide u switch i onda iz switcha u Mikrotik, i to isto radi,
Staro 21.06.2024., 12:21   #6311
RedSky
Premium

RedSky's Avatar

Datum registracije: Apr 2017
Kod mene u ulici HT provlači optički kabel, provlačili su točnije do susjedne kuće, kažu da se treba prijaviti za do kod HTa???? Kako to i gdje? Zar kabel ne bi trebao biti provučen do svih korisnika?
RedSky je offline   Reply With Quote
Staro 21.06.2024., 12:59   #6312
skalar
Premium
Moj komp

skalar's Avatar

Datum registracije: Apr 2015
izgleda da u zadnje vrijeme svi dovode optiku do glavnog čvorišta,a poslje na zahtjev ulaze u ulaze,tako je i kod mene bilo sa telemachom ,da se nisam raspitivao nebi ni znao da su u kvartu (ne reklamiraju više taj dio),
zahjev za uvođenje možeš podnjeti ti ali uz tel. broj predstavnika stanara ili ako je riječ o kući vlasnik kuće,u oba slučajeva oni moraju dati pristanak,zatim imaju rok od do 30 dana za uvođenje optičkog kabla,nakon što uvedu radiš ugovor za uslugu,
taj dio ti može biti vrlo bitan radi dana kad možeš raskinut ugovor bez posljedica,ako nešto neće štimati sa linijom,nije često ali se dešava,a t-ht se više baš previše netrudi provjeravati kablovsku liniju.

-

skalar je offline   Reply With Quote
Staro 21.06.2024., 13:07   #6313
RedSky
Premium

RedSky's Avatar

Živim van grada, gdje su samo privatne kuće, nema zgrada.

Po nekoj logici tu bi trebalo dovesti do svake kuće...
Staro 21.06.2024., 14:46   #6314
dakky
Uptime freak
Moj komp

dakky's Avatar

Znači, pospajao sam sve... preko svog VLAN switcha... koji je podešen ovako...

znači mikrotik u port 2 - internet radi
njihov router u port 3 - maxtv i voip NE rade

pa ako netko ima ideju zašto?

e da, switch ima još onu dodatnu konfig, možda je tu negdje greška

https://i.imgur.com/Mqrxjju.jpeg
https://i.imgur.com/D7WruUB.jpeg
Staro 21.06.2024., 15:14   #6315
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Jesi li vidio ovu temu ?
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=319691

Vidi štoseve koje xlr spominje.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 21.06.2024. u 23:33.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 21.06.2024., 15:23   #6316
dakky
Uptime freak
Moj komp

dakky's Avatar

Ovu sam prošao uzduž i popreko, moguće da sam nešto omašio u 200 stranica, ali imam feeling da si htio napisati neku drugu temu
Staro 21.06.2024., 15:33   #6317
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Port 3 koji spajas u tcom ruter - vrati pvid na 1 umjesto 1500.

Vlan ID 1 membership, vrati vlan 1 na portove 1-8, takodjer i untagged vlan 1 na portove 1-8.

Dobro si to slozio, ovdje je tutorial pa samo usporedi je li sve na mjestu:
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?p=3739674
Staro 21.06.2024., 15:57   #6318
dakky
Uptime freak
Moj komp

dakky's Avatar

Ništa, stavio taj vlan id na 1, sve kao na tutorialu, i dalje na Arcadyanu svijetli samo Power i niš drugo. U postavkama (statusu) i dalje brije da se spaja na xDSL.

Čim ga preštekam direktno na ONT proradi telefonija i maxtv.
Staro 21.06.2024., 16:36   #6319
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Arcadyan je prebačen u bridge?
Rebootaj switch jednom.
Staro 21.06.2024., 16:59   #6320
dakky
Uptime freak
Moj komp

dakky's Avatar

SZK kaže da njima nalog još nije zatvoren, da im je u sustavu još da sam na bakru, pa da nemogu prebaciti Arcadyana u bridge niti ugasiti wifi na njemu jer se još vodi stari Speedport pa kao zvat će u ponedjeljak.

Čudna neka priča. Uglavnom bez gašenja Arcadyana preštekao u switch i switch u ONT, mikrotik je digno net, a telefon i maxtv rade. Arcadyan se pokušava spojiti na net, ali ko ga j.

BTW, kako uopće doći do sučelja od Arcadyana?! Ovaj šroteks status se otvara na njegovoj ip... https://i.imgur.com/HzrrEkX.png .. smeta mi na 192.168.1.1, trebao bi mu makar promjeniti IP... ako već nemogu sam staviti bridge... wifi uspio ugasiti na tipku

Zadnje izmijenjeno od: dakky. 21.06.2024. u 17:06.
Staro 21.06.2024., 18:30   #6321
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
Citiraj:
Autor RedSky Pregled postova
Živim van grada, gdje su samo privatne kuće, nema zgrada.

Po nekoj logici tu bi trebalo dovesti do svake kuće...

ne...baš... da ali ne.

ako si bio doma kad su išli popisivači za optiku, onda si u komadu dobio sve odmah u prvoj fazi. mi smo tako odmah dobili drito na kući kutiju sa spremnim nitima.

u susjedstvu vidim one koji "ćemo uzet optiku" ali ju nisu nikad uzeli do kraja - njima su došli sa kabelom do ruba parcele i tamo pustili šlingu. takvih je dosta na moje čuđenje. ipak smo u zoni grada koja ima 10-15mbit dsl.

zadnji koji su mi enigma su oni koji su dobili samo prazan bužir bez kabela unutra. oni vjerojatno nisu nikad bili zainteresirani za optiku ali već kad je išao prekop ceste, su im stavili bužir ako se ikad predomisle.

ako imaš išta od toga, onda si spreman za iduću fazu spajanja. ako nemaš niti prazan bužir, onda jebiga.

ps govorim o podzemnim kabelima. na zračni će te spojit ako imaš mogućnost odnosno stup blizu kuće.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 21.06.2024., 18:39   #6322
RedSky
Premium

RedSky's Avatar

Kakvi su to popisivači? Kod mene je uvijek netko doma...

A kad su postavljali taj optički kabel i kopali cestu, uništili bakreni kabel i mjesec dana smo bio bez neta ..
Staro 21.06.2024., 18:55   #6323
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
ovdje je ht angažirao pred par godina popisivače, išli od vrata do vrata i od kuće do kuće i pitali ljude dali oće optiku. na temelju tog iskaza interesa ili si dobio ili nisi dobio kabel do kuće.

sad to vjerojatno više ne postoji i stvar rješavaš direktno telefonski i čekaš srazmjerno dugo.

ne sjećam se više koliko sam čekao da usluga postane dostupna, tj od kad sam dobio kabel do kad sam mogao ugovoriti uslugu, mislim 2-3 mjeseca.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 21.06.2024., 20:13   #6324
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

@Dakky
Nije bas najsretnije da Arkan pokusava dizati pppoe konekciju ako to radi tvoj ruter - zato ga bacamo u bridge.
Ja sam tog Arkana imao na bakru, a u bridge sam ga prebacio preko moj telekom portala. Isto kao i sadasnjeg speedport plusa na optici. Ovako iz glave, na bakru mi je uredno radio pristup Arkanu. Kad je bio u bridgeu nisam mu mogao bas nikako pristupiti preko IP-a. Speedport plus na optici je drukcija prica, njemu normalno pristupam dok je u bridgeu... Ne znam, malo me potjera na wc kada pricam o isp-ovim ruterima.

U pon mi stize iskon oprema, vec mi mudruju da ne mogu izbaciti ruter, da mora biti u bridgeu, a ono... Imam samo net ugovoren. Daj me nemoj, samo mi daj podatke i pusti na miru
Staro 21.06.2024., 23:48   #6325
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
@Dakky
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Jesi li vidio ovu temu ?
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=319691
Vidi štoseve koje xlr spominje.
Citiraj:
Ovu sam prošao uzduž i popreko, moguće da sam nešto omašio u 200 stranica, ali imam feeling da si htio napisati neku drugu temu
Dobar ti je feeling, zabotavio staviti link
Bila još jedna slična tema sa slikama.

Vjerojatno ćeš morati sačekati da u njihovom sistemu "legne" da si na optici,
da možeš daljinski preko drek web / app postaviti da je router u Bridge mode za Internet ... pa nebi trebao sam pokušavati dignuti Internet konekciju.

Ako na routeru nemaš klasični web konfig nego te upućuje na drek web / app moguće je da si na "novoj platformi" a tada ne rade / zezaju ove igre sa custom router - om.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 22.06.2024., 13:46   #6326
Karlo666
Premium
Moj komp

Karlo666's Avatar

Samo kada je AllInOne GPON Tehnicolor onda ide RDK platforma inače sve je po starome klasika ONT+Router.

Dok glavni odgovorni u HTa za ACS negenerira config za Fiber navedenom korisniku možeš zaboraviti na upravljanje putem aplikacije ili weba te postavljanja u Bridge.

Ovi jedan moj HTovac što ima isti Modem Router kao ja dan danas nema generiran Fiber config pa sve sam mu morao ručno na Asusu konfigurirat i evo tako već cca 3+ mjeseca mu sve radi a ovi njegovi se i dalje čude kako može da radi.

Zadnje izmijenjeno od: Karlo666. 22.06.2024. u 13:51.
Karlo666 je offline   Reply With Quote
Staro 22.06.2024., 17:46   #6327
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004

Rdk vs klasika? Kakva je razlika? Mogu li traziti ONT + Router umjesto allinone unaprijed kad uzmem optiku ili sta dobijem dobijem?
spawn je offline   Reply With Quote
Staro 23.06.2024., 13:27   #6328
Karlo666
Premium
Moj komp

Karlo666's Avatar

Ako si dobio Tehnicolor AllInOne GPON Router nemožeš kupiti vlastiti ONT i upogoniti ga jer si lockan na RDK platformu.
Trebaš tražiti od SZK ili Tehničara da želiš ONT+Router kombinaciju.
Staro 23.06.2024., 17:32   #6329
tascam
Registered User

Datum registracije: Jun 2010
Dobro je dok se jos moze traziti ONT.Sto kada nas sve prebace na RDK?
tascam je offline   Reply With Quote
Staro 23.06.2024., 18:20   #6330
Karlo666
Premium
Moj komp

Karlo666's Avatar

Baš ništa kako bi rekao Ričard "Znači Kurčina".
Valjda dotada nađu neku soluciju jer HT jedini je dao sve postavke i podatke za xDSL i FTTH za razliku od ostalih koji gledaju kako sve zaobići.
I dalje se dobije ONT+Router kombinacija kada Telemach ili A1 ponude uslugu preko HTa.
Dakle mislim da jedino HT će kompletno ispoštovati RouterFreedom.

Telemach je kompletno na RDKu te također se dobije Fake O5 State na vlastitiom ONTu, znači isto kao na HTu kada je Tehnicolor.

Citiraj:
This known issue with Alcatel/Nokia OLT giving fake O5 ONU Status, OLT will hold OMCI Provisioning until correct OMCI Information
A ono što vjerovatno OLT traži u slučaju RDK platforme moglo bi biti sljedeće:

Citiraj:
Subscriber Identity
flash set GPON_PLOAM_FORMAT 1
flash set GPON_PLOAM_PASSWD DEFAULT012
Device Identitiy
flash set GPON_ONU_MODEL HG8240H
flash set GPON_SN HWTC12345678
flash set PON_VENDOR_ID HWTC
flash set HW_HWVER BF9.A
flash set OMCI_SW_VER1 V3R017C10S100
flash set OMCI_SW_VER2 V3R017C10S100
Device Capability
flash set OMCC_VER 128
flash set OMCI_TM_OPT 0
flash set OMCI_FAKE_OK 1
flash set OMCI_OLT_MODE 1
Možda bi se moglo podići na RDK sa TPLink G3 ONTom jer postoji full open Firmware mod pa s time se mogu gotovo svi parametri promjeniti.
https://www.youtube.com/watch?v=hPedTKrreEA

Saznao sam VLAN IDove i manje više sve postavke od Telemach FTTHa zahvaljujući jednom članu PCEForuma pa mu se ovdje zahvaljujem ali to nama ničemu nesluži jer kod njih je sve na RDKu pa odmah u startu nema ničega.

ISP što mene brine je A1.
Nedaju Bridge iako bi trebali (čast iznimkama),PortForwarding,itd...

Pitanje je samo vremena kada će početi sa RDK platformom a kad počnu možemo pisati propalo sa 3rd party opremom na A1.
Tada preostaje samo kemijanje sa Wiresharkom i SFPom pa da sniffaš koji magic packet (aka enabler paket) šalje ISP Router OLTu da pusti promet.
To je već next level i mislim da dosta usera će jednostavno kompletno odustati od vlastite opreme.

Zadnje izmijenjeno od: Karlo666. 23.06.2024. u 18:49.
Karlo666 je offline   Reply With Quote
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na