|
![]() |
#61 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Vent za 12v neće ni raditi na 5v, trebaš nabaviti 5v ventilator. Skupi primjer jer je Noctua > https://www.adm.hr/noctua-nf-a9-5v-p...59322/product/ |
![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Premium
Datum registracije: Jul 2021
|
Tnx dječaci. Vidjet ću kaj ću dalje. Kako imam mrežni ormar mislio sam te ventove iskoristiti da jedan upuhuje a drugi ispuhuje zrak.
![]() |
#63 |
Nikad sit, uvijek žedan
Datum registracije: Jun 2005
|
Ako ti treba 12V, uvijek možeš poseći za napajanjem za led traku https://www.chipoteka.hr/led-driver-...rice&order=ASC
![]() |
#64 |
Adrenaline junkie
Datum registracije: Apr 2006
|
Problem je u struji koju GPIO pin može da isporuči.
![]() |
#65 |
Premium
|
![]() |
#66 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Citiraj:
Skoro svaki 12V ventilator iz PCa će se okretati (sporije) na 5V, znam jer imam par 12V ventilatora za procesor ili kućište kojima sam napravio da se napajaju preko USBa tako da ih mogu staviti da mi hlade hard disk u vanjskom docku kad mu radim dulji test. A često i interne 12V ventilatore spojim na 5V ili 7V kad treba hladiti nešto što nije termalno prezahtjevno, tipa mrežnu karticu. Ali na Arduinu će problem biti GPIO pinovi koji ne mogu dati dovoljno struje za te ventilatore. To onda treba spojiti preko MOSFETa i nema problema. Onda ventilator može i na 12V, a Arduino na 5V. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Premium
|
Za sada sam samo spojio 2x8cm venta koji inicijalno rade na 12V ali vrte se i na 5V, sporije ali to mi ne igra ulogu, ovako se manje čuju. Spojeni su na USB punjač. Sada kada to radi dalje ću se poigrati s arduinom i mjerenjem temperature.
![]() |
|
|