|
![]() |
#1 |
driver
Datum registracije: Oct 2004
|
Samsung laptop ne boota
Model je malo stariji Samsung NP355 serija, instalirao sam bez problema win 11. Trenutno pri paljenju prikaže logo Samsunga i uobičajeno f2 za bios / f4 za recovery i dalje ne miče nikud, hard je SSD. Bios se uredno prikazuje ako lupim f2, pokušao sam podesiti sve po propisu u biosu za bootanje sa sticka ( što je prije radilo ) da pokrenem Hirens ili neki sličan live alat, ali neće. Stick "vidi" ali ne boota, probao sam tri različita i neće. Ako stisnem f4 ne pojavljuje se recovery opcija. Može li pomoći vađenje harda u vanjsko kućište pa onda uz pomoć drugog računala poduzeti nešto za što također trebam savjet. Svaka ideja je dobrodošla.
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Aug 2016
|
Mislim da je win 11 malo prejak za taj proc ... No nema veze, probaj izvaditi hard, stavi neki "prazan" u njega, vidi kaj se događa ... U biosu probaj resetirati sve na default, pa da vidiš jel se boota sa stika ... (najvjerojatnije onaj uefi/efi postavka) ... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
driver
|
Citiraj:
Probat ću s drugim hardom no nije mi jasno zakaj neće u defaultni Samsungov recovery na F4 tipku ne reagira.
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
F4 recovery je radio na origigi instalaciji i os sa kojim je došao. Naknadne instalacije to "ubiju" i gnjavaža je to ponovo osposobiti. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
driver
|
Citiraj:
Hoće li format disk pomoći ? Ili možda instalacija nekog OS ? Pretpostavljam da clear cmos neće puno pomoći.
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
A šta želiš, koji os ? Vjerojatno će proći sve ok ako ssd / hdd pripremiš na način da ga pripremiš: - obrisati sve particije - W10 gofno forsira GPT pa ga i ti postavi - ostalo bi trebao moći odraditi unutar install procedure (kreiranje i formatiranje particije za os, dodatne za Data ako hoćeš) Nakon instalacije provjeri jeli odabran Boot Loader sa SSD / HDD - a u UEFI. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
driver
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#8 |
DIY DILETANT
Datum registracije: Jan 2009
|
Taj procesor ne podržava sigurnosne W11 điđe-miđe, baci pogled ovdje. "Core Isolation" je potrebito isključiti na "nepodržanim" procesorima. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
driver
|
Pokušao sam sljedeću metodu oživljavanja laptopa. Napravio sam clear cmos na mehanički način. Pomoću alata Macrum reflect napravio sam klon instaliranih win 10 s drugog računala na izvađeni SSD disk iz laptopa. Kad sam ga vratio na mjesto i dalje ništa, ide logo Samsunga i onda muk. Više nije moguć ni boot sa sticka ( win 10, linux iso by Rufus / Unetbootin) iako je u biosu vidljiv te podešeno sve kako treba. Probao sam s dva stika i na sva 4 usb porta pa neće. Ima li netko još neku ideju ? Može li bios biti krivac iako na oko djeluje ok, vidi disk, usb stick i memoriju ? Ili da ga nosim u oporabilište... ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|