Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 10.12.2020., 12:48   #121
ALiEN17
Premium
Moj komp

ALiEN17's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
ljudi, kroz neko vrijeme planiram staviti na gornji i donju čeljust fiksni aparatić za zube... ići ću na najjeftiju opciju koju budemo mogao pronaći u istri/rijeci... vidim da na crnom jajetu i drugim popustima ima već od 4200kn po čeljusti, šta je super... kada sam bio mali i nosio na gornjoj koštalo je oko 7500kn, tada nisam nosio retainter navečer jer mi se povraćalo od toga (baš cijela udlaga) pa su mi se zubi opet malo razmaknuli... po meni, veći će problem biti namjestiti donju čeljust, jer mi je lijevo dolje trojka okrenuta za van nekih 90'C - znači baš gleda prema vani, ali tu problematiku ću prepustiti ortodontu, a na meni je da mu platim... invisialign je fora, ali 20 000 kn po čeljusti nema šanse da dam... kaže mi frend da postoje i neke jeftinije varijante tih maskica? zna ko šta o tome? i ono najveće pitanje u čitavom tom nizu... koliko se dugo nose ti fiksni aparatići i šta nakon? je li stvarno istina da ću do kraja života morati nositi navečer dok spavam retainer da se ne vrate u prvobitni položaj i/ili mogu li staviti onu žicu iza zubiju da ih drži? molim za sve koji imaju iskustva za dobronamjerne savjete i prijedloge! hvala
Staro 10.12.2020., 13:04   #122
fran123456
Premija

fran123456's Avatar

Datum registracije: Mar 2009
Citiraj:
Autor ALiEN17 Pregled postova
ljudi, kroz neko vrijeme planiram staviti na gornji i donju čeljust fiksni aparatić za zube... ići ću na najjeftiju opciju koju budemo mogao pronaći u istri/rijeci... vidim da na crnom jajetu i drugim popustima ima već od 4200kn po čeljusti, šta je super... kada sam bio mali i nosio na gornjoj koštalo je oko 7500kn, tada nisam nosio retainter navečer jer mi se povraćalo od toga (baš cijela udlaga) pa su mi se zubi opet malo razmaknuli... po meni, veći će problem biti namjestiti donju čeljust, jer mi je lijevo dolje trojka okrenuta za van nekih 90'C - znači baš gleda prema vani, ali tu problematiku ću prepustiti ortodontu, a na meni je da mu platim... invisialign je fora, ali 20 000 kn po čeljusti nema šanse da dam... kaže mi frend da postoje i neke jeftinije varijante tih maskica? zna ko šta o tome? i ono najveće pitanje u čitavom tom nizu... koliko se dugo nose ti fiksni aparatići i šta nakon? je li stvarno istina da ću do kraja života morati nositi navečer dok spavam retainer da se ne vrate u prvobitni položaj i/ili mogu li staviti onu žicu iza zubiju da ih drži? molim za sve koji imaju iskustva za dobronamjerne savjete i prijedloge! hvala

Nosis dok ti se ne poravnaju, par godina. Pregled je svakih par mjeseci na kojem ti zicu mijenjaju, upucuju sto i kako...

I istina je za retainer, ako ga neces nosit, vracat ce ti se polako u prvobitni polozaj. Zica iza zubiju se skida nakon par mjeseci nakon sto ti skinu aparatic, ja sam je vidio samo na donjoj celjusti od trojke do trojke. Ne rade svi sa tom zicom, ja sam isao preko HZZOa svojevremeno i nisam je dobio.
Staro 10.12.2020., 16:12   #123
Matta
El Mattador
Moj komp

Matta's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Autor fran123456 Pregled postova
Nosis dok ti se ne poravnaju, par godina. Pregled je svakih par mjeseci na kojem ti zicu mijenjaju, upucuju sto i kako...

I istina je za retainer, ako ga neces nosit, vracat ce ti se polako u prvobitni polozaj. Zica iza zubiju se skida nakon par mjeseci nakon sto ti skinu aparatic, ja sam je vidio samo na donjoj celjusti od trojke do trojke. Ne rade svi sa tom zicom, ja sam isao preko HZZOa svojevremeno i nisam je dobio.

Žica je također jedna vrsta retainer-a i ne vidim razlog zašto bi ju netko skinuo ako treba ostati. Ja imam već skoro 10 godina i na gornjoj i na donjoj vilici, ne smeta mi uopće i ortodont mi je rekao da je plan da mi ostane permanentno (pošto sam aparat nosio sa svojih 30 i kusur godina). Čak i sa tim žicama dvojka mi se malo odvojila od jedinice ali sam to riješio plombom jer nema druge.
Staro 10.12.2020., 17:29   #124
ALiEN17
Premium
Moj komp

ALiEN17's Avatar

koliko jako ti se vide te žice?
Staro 10.12.2020., 17:47   #125
Matta
El Mattador
Moj komp

Matta's Avatar

Citiraj:
Autor ALiEN17 Pregled postova
koliko jako ti se vide te žice?
Ne vide se nikako jer su s unutarnje strane zubiju. Mogu se jedino vidjeti ako se jako zine i da ti netko gleda unutar čeljusti (a osim stomatologa to nitko ne radi).

Sent from my OP8 Pro using Tapatalk
Staro 11.12.2020., 09:01   #126
ALiEN17
Premium
Moj komp

ALiEN17's Avatar

u svakom slučaju, savjetuješ svakako da se postave žice (ako je moguće), nego da se nosi retainer do kraja života preko noći? (ne znam dal samo meni zvuči to tako nevjerojatno bedasto u 21. stoljeću, kao da ne postoji nijedan drugi adekvatan/ADEKVATNIJI način)
Staro 11.12.2020., 09:06   #127
Matta
El Mattador
Moj komp

Matta's Avatar

Apsolutno žice. Mozda ce ti reci da neko vrijeme nosis i plastiku ali bez zica nemoj. Kad ti stave na gornju trebat ce mozda dobro stanjiti cement koji ju drži, da ti ne diraju donji zubi u sve to (pa ti puca žica) ali ne odustaj dok ti to ne naprave kako treba.

Sent from my OP8 Pro using Tapatalk

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na