Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 27.04.2020., 06:42   #31
Thermaltake
1

Thermaltake's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Citiraj:
Autor m4dm4n Pregled postova
Ultrazvučni ne proizvodi nikakav zvuk recimo.
Da i to sam sad vidio u specifikacijama. Pa sam malo detaljnije čitao na stranici i kolko vidim on samo za Lower airways disease što znači za plućne probleme i bolesti, ali i ne za upper tj. nos. a meni trenutno treba i za upper i lower tj. i plućne i nosne probleme.
Thermaltake je offline   Reply With Quote
Staro 27.04.2020., 21:16   #32
m4dm4n
Does youer dewg byte?
Moj komp

m4dm4n's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor Thermaltake Pregled postova
Da i to sam sad vidio u specifikacijama. Pa sam malo detaljnije čitao na stranici i kolko vidim on samo za Lower airways disease što znači za plućne probleme i bolesti, ali i ne za upper tj. nos. a meni trenutno treba i za upper i lower tj. i plućne i nosne probleme.

Evo, samo da te nadopunim. Dakle, ovaj omron što sam ti linkao stvarno i jest za donji dio, ali to nema veze što je ultrazvučna tehnologija, nego možeš na slici primijetiti da se uređaj stavlja u usta (donji dišni putevi), a ne diše kroz nos (gornji).

Recimo, ovdje možeš primijetiti da dobiješ dvije maske (veća i manja) , te taj dodatak za disanje kroz usta.

https://www.aliexpress.com/item/3288...27424c4dLmuVWW
Staro 29.04.2020., 18:50   #33
Thermaltake
1

Thermaltake's Avatar

Da li postoji neki inhalator za gornje i donje dišne puteve u koji mogu stavljat eterična ulja da mi preporučite ili su svi oni isključivo napravljeni da se samo lijek i fiziološka otopina mogu stavit ?
Staro 29.04.2020., 20:13   #34
buljo
Strichek Moderator
Moj komp

buljo's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Ne inhalira se sa etericnim uljima, nikad pa ni tad.
Ako nije dovoljna fizioloska postoji sinomarin ili nesto drugo hipertonicno sto sadrzi morsku sol.
Inace ja vec par godina imam Medikoel i za onog tko ne zeli davat previse para za Omron odlican izbor.
Krajnji rezultat je isti.

/// Asus Maximus VII Hero /// Intel i7 4790K with Cryorig H5 /// 4*8GB Kingston DDR3 1600 /// Gigabyte 1070 Ti Gaming 8GB ///
/// HDD_0 Samsung 970 Evo Plus 500 GB SSD /// HDD_1 Samsung 860 Evo 500 GB /// HDD_2 WD 1TB Black /// HDD _3 WD 2TB Red /// HDD _4 WD 3TB Red /// HDD _5 WD 4TB Red /// DVD-RW Pioneer DVR-212 ///
/// Creative Gigaworks T20 /// Fnatic Gear Red /// Logitech G502 /// Razer Goliathus /// HyperX Cloud /// Corsair 650D Obsidian /// DELL U2719D + DELL U2719D /// CorsairHX650W ///
/// Synology 918+ = 2 x 4 TB WD Red & 2 x 6 TB Seagate IronWolf ///

/// Lenovo T480s /// i5 8250u, 16 GB, NVME 500 GB /// Lenovo ProDock ///

žmnpp
buljo je offline   Reply With Quote
Staro 29.04.2020., 20:39   #35
Thermaltake
1

Thermaltake's Avatar

Citiraj:
Autor buljo Pregled postova
Ne inhalira se sa etericnim uljima, nikad pa ni tad.
Ako nije dovoljna fizioloska postoji sinomarin ili nesto drugo hipertonicno sto sadrzi morsku sol.
Inace ja vec par godina imam Medikoel i za onog tko ne zeli davat previse para za Omron odlican izbor.
Krajnji rezultat je isti.
Ček šta je onda ono šta u onaj obični inhalator ubaciš par kapljica pa se inhalira nego eterično ulje ?

Mogao bi i taj pogledat, da li ima neki poseban model ili je svejedno ?
Staro 29.04.2020., 21:36   #36
buljo
Strichek Moderator
Moj komp

buljo's Avatar

Ono prije ak mislis na mentoklar iz devedestih je old school
I to si duvao dok je voda bila vruca (zbog isparavanja).

Sada je situacija drugacija i svi inhalatori se koriste ili sa fizioloskom ili kod tezih upala sa hipertonicnim otopinama sa soli, nikakve druge kapi ne dolaze u obzir. Za to postoje difuzori koji su sasvim drugacija prica ali isto odlicna.

Postoje dvije vrste inhalatora: kompresijski i ultrazvucni.
Kompresijski je glasniji i to mu je najveca mana ali zato za razliku od ultrazvucnog koji je jako tih ima dugo crijevo, tak da ga stavis na lice i mozes buljit u ekran ili gledat tv iz naslonjaca. Kod ultrazvucnog si udaljen jako malo od njega jer ima samo neki tubu iznad njega.
Iskreno bmk za buku jer ga koristis kad moras.

Ja imam Medikoel me-100 ali da sam znao uzeo bi me-110, razlika je kaj ovaj ima spremnik za cijevi pa ga je lakse pospremit nakon upotrebe.

Vidio sam i razne omrone u radu i razlika je kaj su tisi i djeluju kvalitetnije ali je i cijena bar ko dva ova sto mi je bacanje love obzirom da je krajnji rezultat isti.

Moj je dva put zavrsio na servisu (big thumbs up za servis, promjenili mi motor na licu mjesta za 5min) jer smo ga koristili za spavanje deteta. Dete je zaspalo samo uz njega i probudilo bi se kad smo ga ugasili, znaci 2-3 sata rada u komadu SVAKI dan po par puta. A u uputama pise da smije radit pol sata pa se hladit pol sata. Garantiram da bi svaki inhalator u takvom rezimu krepao nakon par mj koristenja ko moj bez obzira na marku.
Da kupujem opet inhalator uzeo bi me-110.

/// Asus Maximus VII Hero /// Intel i7 4790K with Cryorig H5 /// 4*8GB Kingston DDR3 1600 /// Gigabyte 1070 Ti Gaming 8GB ///
/// HDD_0 Samsung 970 Evo Plus 500 GB SSD /// HDD_1 Samsung 860 Evo 500 GB /// HDD_2 WD 1TB Black /// HDD _3 WD 2TB Red /// HDD _4 WD 3TB Red /// HDD _5 WD 4TB Red /// DVD-RW Pioneer DVR-212 ///
/// Creative Gigaworks T20 /// Fnatic Gear Red /// Logitech G502 /// Razer Goliathus /// HyperX Cloud /// Corsair 650D Obsidian /// DELL U2719D + DELL U2719D /// CorsairHX650W ///

žmnpp
Staro 29.04.2020., 21:44   #37
Thermaltake
1

Thermaltake's Avatar

Citiraj:
Ono prije ak mislis na mentoklar iz devedestih je old school
I to si duvao dok je voda bila vruca (zbog isparavanja).

Sada je situacija drugacija i svi inhalatori se koriste ili sa fizioloskom ili kod tezih upala sa hipertonicnim otopinama sa soli, nikakve druge kapi ne dolaze u obzir. Za to postoje difuzori koji su sasvim drugacija prica ali isto odlicna.

Postoje dvije vrste inhalatora: kompresijski i ultrazvucni.
Kompresijski je glasniji i to mu je najveca mana ali zato za razliku od ultrazvucnog koji je jako tih ima dugo crijevo, tak da ga stavis na lice i mozes buljit u ekran ili gledat tv iz naslonjaca. Kod ultrazvucnog si udaljen jako malo od njega jer ima samo neki tubu iznad njega.
Iskreno bmk za buku jer ga koristis kad moras.

Ja imam Medikoel me-100 ali da sam znao uzeo bi me-110, razlika je kaj ovaj ima spremnik za cijevi pa ga je lakse pospremit nakon upotrebe.

Vidio sam i razne omrone u radu i razlika je kaj su tisi i djeluju kvalitetnije ali je i cijena bar ko dva ova sto mi je bacanje love obzirom da je krajnji rezultat isti.

Moj je dva put zavrsio na servisu (big thumbs up za servis, promjenili mi motor na licu mjesta za 5min) jer smo ga koristili za spavanje deteta. Dete je zaspalo samo uz njega i probudilo bi se kad smo ga ugasili, znaci 2-3 sata rada u komadu SVAKI dan po par puta. A u uputama pise da smije radit pol sata pa se hladit pol sata. Garantiram da bi svaki inhalator u takvom rezimu krepao nakon par mj koristenja ko moj bez obzira na marku.
Da kupujem opet inhalator uzeo bi me-110.
Haha upravo to old skul i dan danas upotrebljavam kad nemam ovo moderno

Puno ti hvala na opširnom odgovoru ovo mi je puno pomoglo. Onda uzimam taj medikoel ME 110 i možda dodatnu masku da imamo buraz i ja svako svoju.
Staro 19.05.2020., 22:17   #38
Thermaltake
1

Thermaltake's Avatar

Na kraju sam uzeo Medikoel Me 110 i danas sam po prvi puta išao isprobat inhalator i uglavnom ne znam jesam ja to dobro prikopčao sve ako netko ko ga je koristio mi može reći

u ovu posudicu sam nasipao fiziološke otopine jedno 3/4 čašice
https://i.imgur.com/gwdAH2M.jpg

te priključio sa maskom
https://i.imgur.com/Se6MGh6.jpg

Kada upalim inhalator samo mi lagani zrak ide kroz masku bez ikakve maglice kao šta piše da bi trebala ići u priručniku. Sad ne znam jesam šta krivo napravio pa zbog toga neće i kako da stavim onaj filter za zrak (spužvice) preko tog usisa za zrak kada on vibrira pa odleti negdje

Guglao sam ali nema ovog 110 modela nigdje da ga netko isprobava pa da vidim, samo 100 model ima, a on je malo drukciji.

Zadnje izmijenjeno od: Thermaltake. 19.05.2020. u 22:46.
Staro 19.05.2020., 23:32   #39
buljo
Strichek Moderator
Moj komp

buljo's Avatar

U toj čašici bi trebao bit još jedan komad plastike (stožac) koji ide unutra na prozirni.
On je neke zelenije boje (bar moj) a ne vidim na slici jel ga ima ili nema, bez toga neće radit.

žmnpp
Staro 20.05.2020., 06:23   #40
Thermaltake
1

Thermaltake's Avatar

Citiraj:
U toj čašici bi trebao bit još jedan komad plastike (stožac) koji ide unutra na prozirni.
On je neke zelenije boje (bar moj) a ne vidim na slici jel ga ima ili nema, bez toga neće radit.
Ima, al ga naravno nisam metnuo jer sam mislio da je to nastavak za jos nesto, a i u uputstvima o tome ništa ne piše, užas su ih napravili.

A kako onu spužvicu iliti filter stavljam ? Prvo sam mislio da se onaj vrh podiže, ali nisam ga uspio podić jer se čini fiksan.

hvala.

Zadnje izmijenjeno od: Thermaltake. 20.05.2020. u 07:16.
Staro 20.05.2020., 13:49   #41
buljo
Strichek Moderator
Moj komp

buljo's Avatar

Citiraj:
Ima, al ga naravno nisam metnuo jer sam mislio da je to nastavak za jos nesto, a i u uputstvima o tome ništa ne piše, užas su ih napravili.

A kako onu spužvicu iliti filter stavljam ? Prvo sam mislio da se onaj vrh podiže, ali nisam ga uspio podić jer se čini fiksan.

hvala.
Na inhalatoru imas kao neki mali cep (ili taj vrh na kaj mislis), skines ga sa prstima/noktima i tamo ide ta spuzvica.

žmnpp
Staro 20.05.2020., 21:30   #42
Thermaltake
1

Thermaltake's Avatar

Citiraj:
Na inhalatoru imas kao neki mali cep (ili taj vrh na kaj mislis), skines ga sa prstima/noktima i tamo ide ta spuzvica.
Skužio sad sve i inhalirao upravo, super stvar.

Pitanjce jedno onako informativno, da li u fiziološku recimo mogu špricnut dva puta flixonase sprej pa to inhalirat ? I da li se može kupiti negdje ja nisam uspio naći guglajući ova čašica još jedna sa tim zelenim stožcem.

Hvala na pomoći.

Zadnje izmijenjeno od: Thermaltake. 20.05.2020. u 22:18.
Staro 20.05.2020., 23:25   #43
buljo
Strichek Moderator
Moj komp

buljo's Avatar

Citiraj:
Skužio sad sve i inhalirao upravo, super stvar.

Pitanjce jedno onako informativno, da li u fiziološku recimo mogu špricnut dva puta flixonase sprej pa to inhalirat ? I da li se može kupiti negdje ja nisam uspio naći guglajući ova čašica još jedna sa tim zelenim stožcem.

Hvala na pomoći.
Nemoj niš stavljat u fiziološku.

Ima svih tih potrošnih dijelova po ljekarnama, bar tamo di ima i inhalatora, čašica ti ne bu otišla, jedino nakon korištenja isperi tu čašicu pod vodom i to je to.

žmnpp
Staro 21.05.2020., 09:14   #44
Thermaltake
1

Thermaltake's Avatar

Citiraj:
Nemoj niš stavljat u fiziološku.

Ima svih tih potrošnih dijelova po ljekarnama, bar tamo di ima i inhalatora, čašica ti ne bu otišla, jedino nakon korištenja isperi tu čašicu pod vodom i to je to.
Aha, okej onda necu nista stavljat.

Hvala jos jednom na svoj pomoci oko ovog.
Staro 21.05.2020., 14:59   #45
buljo
Strichek Moderator
Moj komp

buljo's Avatar

Nemaš frke, ak kaj treba pitaj, zato i služi informatički forum

žmnpp
Staro 06.09.2024., 18:32   #46
ALiEN17
Premium
Moj komp

ALiEN17's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
ajde malo da ja i ovu temu dignem iz prahistorije

davno, kao dijete u vrtiću i osnovnoj školi imao sam često bronhitis, upalu pluća dvaput čak mislim, i onda sam koristio mentoklar kojeg je gore neko pokazao, pa je stari uspio doći i do nečijeg kompresorskog prastarog inhalatora ili ga je posudio od nekog, tokom godina, problemi su se smirivali, ali i dalje nakon toliko godina imam problema s cjelogodišnjim alergijskim rinitisom za koji redovno koristim terapiju antihistamin tableta, kortikosteroida - sprej za nos, ventolin po potrebi, a kada me uhvati neka jača upala grla, onda uz antibiotik obvezno i fluimukan, jer mi se stvara jako puno sekreta...

...ove godine sam za rođendan dobio čudan poklon kompresorski inhalator Medisana IN 510, a dotična je rekla da ni sama ne zna zašto ju je puklo da mi baš to kupi i onda nadodaje "pa kada si stalno bolestan" šalu na stranu, stvarno cijeli život imam problema s dišnim organima i eto, sudbinski se potrefilo da dobijem inhalator u ruke

uopće nemam pojma kako se to koristi, a upute postoje, ali su tako jadno napisane, sve se uglavnom svodi na "pridržavajte se uputa liječnika"

to je ovaj: https://www.youtube.com/watch?v=taupqcfiNUg (dolazi s dvije maske - za odrasle i djecu, s komadom koji ide samo u nos i komad koji ide samo u usta te nekoliko zamjenskih filtera dolje, znači služi i za upper i za down dišne sustave)

mislio sam da u njega ide obične voda iz špine ili demineralizirana za pegle, ispada da ide isključivo samo fiziološka ili da se fiziološka miješa s još nečime:

- koliko ml fiziološke otopine unutra/u tu čašicu ide?
- koliko dugo se koristi uslijed nekih respiratornih problema? minutno/dnevno/tjedno?
- ako sam dobro skužio, malo guglajući, postoje samo 2-3 lijeka koja idu na recept i prepisuje ih doktor uslijed neke upale dišnih sustava, npr. ventolin koji se zove salbutamol
- šta je taj sinomarin babies kojeg isto pronalazim na google-u?
- postoji i bisolvon također za inhalaciju - koji bi trebao djelovati dekongestivno?
- neko je bio spomenuo, a i čitao sam, da je svakako strogo zabranjeno koristiti bilo kakva eterična ulja za inhalaciju u običnoj vodi i onoj old skul posudi: https://www.google.com/search?client...h=518&dpr=1.76

vidio sam da model IN 520 ima i ovaj nastavak, kao nekakav nosal cleaner: https://www.medisana.com/en/Accessor...r-inhaler.html (ja koristim s aromatičnom soli WaterPulse zimi kada nisam u moru, fantastično pomaže i izbacuje sav katar/sekret iz nosa), ja imam neki dvostruki za nos

dakle, suma sumarum - u električnom kompresorskom inhalatoru se smije koristiti ili samo čista fiziološka otopina koja je zapravo slana vodica sterilna ili pak neki lijek, ali taj lijek mi može prepisati samo doktor te ništa drugo? znači nema ništa u slobodnoj prodaji, a da ide u uređaj (ne mislim sada na "zabranjena" eterična ulja gore spomenuta)... i to ono čak šta može doktor napisati na recept se svodi na samo par lijekova, jedan je za bolje disanje, drugi za rastvor katara/sekreta i treći dekongestiv?

p.s. morao sam pitati chat gpt za pomoć

Citiraj:
Kada govorimo o inhalaciji s električnim kompresorskim inhalatorom (tzv. nebulizatorom), liječnik može propisati različite vrste lijekova ovisno o stanju pacijenta i dijagnozi. Ovi lijekovi se koriste za liječenje bolesti dišnog sustava, kao što su astma, kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB), bronhitis, cistična fibroza i druge respiratorne bolesti.
Neki od najčešćih lijekova koje liječnici propisuju za inhalaciju su:
1. Bronhodilatatori
  • Ovi lijekovi pomažu opuštanju mišića dišnih puteva i olakšavaju disanje. Često se koriste za liječenje astme i KOPB-a.
  • Primjeri:
    • Salbutamol (Ventolin)
    • Ipratropium bromid (Atrovent)
    • Fenoterol (Berotec)
    • Formoterol (Foradil)
    • Tiotropij (Spiriva)
2. Kortikosteroidi
  • Ovi lijekovi smanjuju upalu u dišnim putevima i koriste se za dugotrajnu kontrolu simptoma astme i drugih upalnih bolesti dišnih puteva.
  • Primjeri:
    • Budesonid (Pulmicort)
    • Flutikazon (Flixotide)
3. Kombinacija bronhodilatatora i kortikosteroida
  • Lijekovi koji sadrže i bronhodilatator i kortikosteroid koriste se za kontrolu simptoma i prevenciju pogoršanja kod astme i KOPB-a.
  • Primjeri:
    • Seretide (kombinacija salmeterola i flutikazona)
    • Symbicort (kombinacija budesonida i formoterola)
4. Mukolitici
  • Ovi lijekovi razrjeđuju sluz i olakšavaju iskašljavanje, što može pomoći kod bolesti s nakupljanjem guste sluzi, kao što je cistična fibroza.
  • Primjeri:
    • Acetilcistein (Fluimucil)
    • Ambroksol (Lazolvan)
5. Antibiotici (u obliku inhalacije)
  • U slučajevima bakterijskih infekcija pluća, liječnik može propisati antibiotike koji se daju putem inhalacije.
  • Primjeri:
    • Tobramicin (TOBI)
    • Kolistin (Colomycin)
6. Antialergijski lijekovi
  • Ovi lijekovi smanjuju alergijske reakcije i koriste se kod alergijske astme.
  • Primjeri:
    • Kromolin natrij (Intal)
7. Fiziološka otopina
  • Koristi se za ovlaživanje dišnih puteva i može pomoći pri čišćenju sluzi.
  • Primjer:
    • Fiziološka otopina (NaCl 0,9%)
8. Hipertonična otopina
  • Koristi se za razrjeđivanje i izbacivanje guste sluzi, posebno kod pacijenata s cističnom fibrozom.
  • Primjer:
    • Hipertonična otopina (3% ili 7% NaCl)
Liječnik odabire lijek na temelju specifične dijagnoze, ozbiljnosti simptoma i drugih faktora, kao što su dob pacijenta i pridružene bolesti.
Staro 06.09.2024., 19:40   #47
mamikulcic
Premium

Datum registracije: Mar 2019
Ukratko, odlična stvar jer umjesto skupih sprejeva za nos koristiš jeftinu fiziološku tekućinu. Mi smo klinkama stavljali cca 5ml fiziološke + eventualno lijek koji su dobile na recept od pedijatrice.
Ako ti je nos jako začepljen možeš doslovno svaki sat si pustiti jednu turu od 5ml ali dobro je recimo 3-4 puta dnevno odraditi inhaliranje. Ja sam lijen za to (nisam ni često bolestan) ali supruga se zimi često inhalira i puno joj pomogne oko začepljenog nosa i sinusa. Nakon toga dobro napuni maramicu 🤣
Za neka ozbiljnija stanja trebaš neki lijek na recept od liječnika, mislim da ništa što je u slobodnoj prodaji ne pomaže nešto posebno...
EDIT:
Pročitao sam ovo što ti je izbacio chatgpt i prisjetio sam se da su klinke nekoliko puta dobile Pulmicort za inhaliranje i dok su bile baš male smo odradili par kura Ventolina i 2-3 puta dobile neke inekcije kod jačeg laringitisa.
mamikulcic je offline   Reply With Quote
Staro 06.09.2024., 20:02   #48
telefunken
Premium

telefunken's Avatar

Datum registracije: Apr 2015
Cijeli život se inhaliram ali običnim inhalatorom na paru. Problemi vezani uz devijaciju septuma i stalno začepljen nos zimi. Ono što sam naučio je da inhalacija čajevima od određenih biljki jako pomažu pogotovo kod kašlja.
Toplo preporučam biljku oman jer odlično smiruje dišni sustav i opušta kašalj.
Staro 06.09.2024., 20:20   #49
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Električni inhalator

Iskreno mislim da je to drek.

Stari old school inhalatori na vruću paru su bili bolji i efikasni bar meni. I dezinficirali su štogod si udisao jer je to doslovno kuhalo tekučinu koja je isparavala.

Ova moderna hladna g*vna postoje zbog zelenih i Grete jer troše manje struje.

Fiziološka otopina nije sterilna. U nos će ti ući sve što se nakotilo u fiziološkoj otkako si ju otvorio i od onoga što je ostalo u inhalatoru. I radi veliku buku. Djeca se teško navikavaju. Moj Žaomi Air Purifier poludi kada je to upaljeno. Onoga na paru ne doživljava što bi značilo da kompresorski inhalatori kontaminiraju zrak.

Ja sam kupio Omron inhalator koji radi na baterije i nečujan je. Atomizira tekućinu pomoću neke vibrirajuće mrežice. I na njega Purifier poludi. Kupio sam to zbog mira u kući jer je žena bila uvjerena od strane kvartovskih baba da će pomoći. Nije pomagalo. Posudili smo i taj kompresorski - nije pomoglo. I dijete je imalo traume od njega zbog buke.
Staro 06.09.2024., 20:26   #50
Juice
Fresh Juice

Juice's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Sinomarin babies ti je morska voda.
Koristimo inhalator na maloj kad treba. U spremnik stavimo ampulu sinomarina i inhalira se dok se ne potroši (ampula je par ml). Možeš inhalirat više puta dnevno.
Ova kaj si ti dobio je isti princip samo drukčiji dizajn, mi imamo neki u obliku žabe od Chicco
Juice je offline   Reply With Quote
Staro 06.09.2024., 21:24   #51
ALiEN17
Premium
Moj komp

ALiEN17's Avatar

@mamikulcic - a kojih skupih sprejeva brate mili? ovo sve šta koristim nije ni toliko skupo, koliko je vražja kemijuština, bez koje ne mogu, a da je ne upotrebljavam, bilo bi mi još gore (cipla flutikazonfuroat, ksilometazolin itd.)

imam osjećaj kada se spominje obična fiziološka otopina i to pomogne vama odraslima/vašoj djeci, da to meni ne bi apsolutno ništa pomoglo nakon sve ove kemijuštine :/ šta ti žena koristi zimi, samo fiziološku otopinu? koju?

šta postoji u slobodnoj prodaji za električne kompresorske inhalatore?

@telefunken - ti se inhaliraš u onom old skul - na vruću, tj. vrelu vodu/paru? meni ni to kao djetetu nije bilo praktično jer bi se full brzo spustila temp. vode i prestala bi se stvarati para, ne znam ... odakle ti ta biljka? to kupuješ nešto gotovo ili sam radiš?

@medo - pa ta "moderna" go*na sam koristio prije 30-ak godina, kada sam bio dijete, nije baš to neka novina sada... a za fiziološku otopinu, vidiš da ljudi kupuju one male 5 ml-arske ampule u mekanim plastičnim pakiranjima, i to bace, ne zatvaraju/otvaraju nekakve litarske boce fiziološke otopine, a za buku imam ušne štitnike s gradilišta ubijaju bilo kakvu buku, garantirano ne kužim zašto i po čemu kompresorski inhalatori kontaminiraju zrak?

@Juice - samo fiziološku i to je to? ništa drugo?

prema povijesti lijekova koje koristim unazad sto godina, teško mi je povjerovati da će mi obična fiziološka otopina pomoći (a s druge strane mi je jako drago da vašoj djeci i vama tako nešto "vulgaris" pomaže), a da prethodno nešto nije dodatno kapano u nju (i to preko recepta), ali ajde, budemo sutra isprobali sutra, idem u apoteku malo prošnjofati šta preporučuju za kompresorski električni inhalator, čisto da ubijem radoznalost kako nova aparatura radi
Staro 06.09.2024., 22:14   #52
mamikulcic
Premium

Datum registracije: Mar 2019
Citiraj:
Autor ALiEN17 Pregled postova
@mamikulcic - a kojih skupih sprejeva brate mili? ovo sve šta koristim nije ni toliko skupo, koliko je vražja kemijuština, bez koje ne mogu, a da je ne upotrebljavam, bilo bi mi još gore (cipla flutikazonfuroat, ksilometazolin itd.)

imam osjećaj kada se spominje obična fiziološka otopina i to pomogne vama odraslima/vašoj djeci, da to meni ne bi apsolutno ništa pomoglo nakon sve ove kemijuštine :/ šta ti žena koristi zimi, samo fiziološku otopinu? koju?

šta postoji u slobodnoj prodaji za električne kompresorske inhalatore?
Sory ali nisam doktor pa ne znam što i kako koristiš za svoje probleme tako da ti ne mogu dati konkretni savjet.
Velim samo da bez recepta ne možeš dobiti ništa posebno za svoj inhalator.
Supruzi i djeci kod prehlade, začepljenog nosa, kašlja i sličnih "zimskih" bolesti pomogne obična fiziološka. Uzmeš bilo koju u ljekarni, sve bi trebale biti iste.
U vezi cijene, pola litre fiziološke košta mislim nešto malo više od 1€ a mali obični Meralis HA baby kojeg ponekad uzmem klinkama 10ml košta oko 7€.
mamikulcic je offline   Reply With Quote
Staro 07.09.2024., 00:28   #53
ALiEN17
Premium
Moj komp

ALiEN17's Avatar

da, ali zato ne možeš niti uspoređivati "način rada" ksilometazolina/dekongestiva kojeg spominješ sa običnom fiziološkom otopinom, po učinku, sastavu, načinu djelovanja, kemijuštini unutra itd.
Staro 07.09.2024., 09:28   #54
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Citiraj:
ne kužim zašto i po čemu kompresorski inhalatori kontaminiraju zrak?
Ako pročistač zraka detektira čestice u zraku on se pojača i pokaže na displayu kolika je koncentracija. To znači da je inhalator dodao u zrak neke čestice koje nisu para.

Tehnički to je kontaminacija.
Staro 08.09.2024., 10:18   #55
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Pa dodao je, čestice/kapljice fiziološke otopine koje su veće od čestica recimo pare kada kuhaš paštu. No big deal, malo ukapljenija vlaga/maglica.

Prije bi se pitao zašto pročistać registrira fiziološku maglicu kao šporkicu. Sigurno ne registrira viruse i bakterije u zraku, to je jasno. On valjda "vidi" samo veličinu kapljice i to ga trigera jer misli da je čađa ili boga pitaj što.

Po meni je onda i para od kuhanja pašte kontaminacija. Veća kontaminacija od maglice čiste fiziološke
Staro 08.09.2024., 21:40   #56
telefunken
Premium

telefunken's Avatar

Citiraj:
@telefunken - ti se inhaliraš u onom old skul - na vruću, tj. vrelu vodu/paru? meni ni to kao djetetu nije bilo praktično jer bi se full brzo spustila temp. vode i prestala bi se stvarati para, ne znam ... odakle ti ta biljka? to kupuješ nešto gotovo ili sam radiš?
Da, old skul plastični što se dobije sa Tusol kapima.
Meni traje para bar 10 min i odmah nakon podgrijem i opet se inhaliram istim čajem

Sve biljke kupujem od travara s placa. Oman nisam viđao nigdje osim kod travara a za kašalj i opustanje grla je definitivno top
Staro 08.09.2024., 21:58   #57
Mladenxy
Premium
Moj komp

Mladenxy's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Meni inhalator niš ne pomaže za bronhitis i astmu i zatvoren nos/sinuse, a baš sam se trudio inhalirati svaki dan fiziološkom jedno šest mjeseci ali šipak. Ono što mi koristi je povremeno na pumpicu ventolin i kortikosteroid pumpica Alvesco, oboje ide na recept specijalista pa najbolje dogovoriti pregled sa jednim od njih.
Inače za zadnjeg velikog bronhitičnog napada nakon Korone od kašljanja mi je puklo jedno rebro....toliko sam kašljao. Uz ova dva lijeka koje uzimam povremeno sam praktički bez simptoma tj. kašljanja.

Možda ti pomogne moje iskustvo.
Mladenxy je offline   Reply With Quote
Staro 09.09.2024., 08:43   #58
telefunken
Premium

telefunken's Avatar

Citiraj:
Autor Mladenxy Pregled postova
Meni inhalator niš ne pomaže za bronhitis i astmu i zatvoren nos/sinuse, a baš sam se trudio inhalirati svaki dan fiziološkom jedno šest mjeseci ali šipak. .
za početak treba naglasiti razliku između inhalatora jer nije isto jel se inhalira ultrasoničnim i onim na vruću paru.

Kod ovog na vruću paru je svejedno jel se inhalira običnom vodom ili fiziološkom obzirom da sol iz fiziološke ne isparava već isparava samo i isključivo voda.

zato i kažem da se treba inhalirati čajevima jer takva para u sebi nosi i eterična ulja i kemijske spojeve koji isparavaju i to jako čini razliku.
Meni su ko malom stalno davali da se inhaliram na kamilicu ali kamilica je ništ koristi za inhalaciju, pogotovo za smirivanje sluznice
Staro 09.09.2024., 10:33   #59
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Električni inhalator

Ako sol ne isparava zašto onda more miriši slano? Ili kako onda funkcioniraju one slane kuple gdje dođeš udisati sol?

Ne kazem da nisi u pravu samo ne kuzim…
Staro 09.09.2024., 15:31   #60
telefunken
Premium

telefunken's Avatar

Citiraj:
Autor medo Pregled postova
Ako sol ne isparava zašto onda more miriši slano? Ili kako onda funkcioniraju one slane kuple gdje dođeš udisati sol?

Ne kazem da nisi u pravu samo ne kuzim…
čista sol nema miris
Na moru se kapljice mora/valova rasprsnu u aerosol zbog djelovanja vjetra i valova. Takvo što radi ultrasonični inhalator koji razbija čestice u aerosol dok inhalator na vruću paru to ne može napraviti.
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na