Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Aplikacije
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 19.02.2003., 03:43   #1
gospar
Faraon

gospar's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Savjet vas drugovi linux

koristim XP i nemam nikakvih problema sa njime sto je cudno jer sam se sa 95 ubijao doslovno i mucio sa 98 nisam bas imao problema osim sto mi se katkad zamrzavao i nekako sad ovaj xp radi savrseno i odlican je i ide mi na kurac razmisljam da predem na linux. sto vi mislite o tome, sto nebi mogao koristiti? , dali ga itko od vas koristi ? jeli ima ikakvih prednosti nad windowsima? razmisljam o mandrake i red hat vas savjet? hvala
Staro 19.02.2003., 11:16   #2
Trash
Premium

Trash's Avatar

Datum registracije: Apr 2002
Re: Savjet vas drugovi linux

Citiraj:
Originally posted by gospar
koristim XP i nemam nikakvih problema sa njime sto je cudno jer sam se sa 95 ubijao doslovno i mucio sa 98 nisam bas imao problema osim sto mi se katkad zamrzavao i nekako sad ovaj xp radi savrseno i odlican je i ide mi na kurac razmisljam da predem na linux. sto vi mislite o tome, sto nebi mogao koristiti? , dali ga itko od vas koristi ? jeli ima ikakvih prednosti nad windowsima? razmisljam o mandrake i red hat vas savjet? hvala
Ovdje se postavlja pitanje - a za sto ces ga koristiti? Linux je odlican izbor za servere u svakom slucaju, ali za desktop jos nije dosegao tu razinu doradjenosti. Ukoliko si spreman uloziti dosta vremena u proucavanje i zezanje s Linuxom, probaj ga - Mandrake 9.0 ili Red Hat 8.0 su odlicne distribucije za pocetak. Ja ga instaliram, odrzavam te na kraju koristim *iskljucivo* za servere.

Sto se tice brzine - buduci da imas dovoljno jako racunalo, prevelika razlika se nece osjetiti osim u kolicini raspolozive memorije koju Linux puno efektivnije koristi.

Softver za svakodnevnu potrebu (recimo Office aplikacije, surfanje internetom, e-mail, news i ostalo) je puno doradjenije i brze na Linuxu sa istom razinom jednostavnosti kao na Windowsima. Ali bilo kakav izlet u 'egzoticniji' hardver ce vise-manje rezultirati neuspjehom u instalaciji.

Moj savjet: Za isprobati - da. Za koristiti na desktopu - ne.

Oglas
Oglasni prostor

Staro 19.02.2003., 11:25   #3
z3D
Moderator
Moj komp

z3D's Avatar

Datum registracije: Aug 2002
rjesenje: dual boot sa LILO-om izmedju Win98 ili kojih vec, i RedHata. Tako ja imam, sta mislite? Fora je
Staro 19.02.2003., 16:37   #4
Trash
Premium

Trash's Avatar

Citiraj:
Originally posted by z3D
rjesenje: dual boot sa LILO-om izmedju Win98 ili kojih vec, i RedHata. Tako ja imam, sta mislite? Fora je
Yup, to je uobicajena praksa. Tako i ja imam..
Staro 20.02.2003., 00:49   #5
z3D
Moderator
Moj komp

z3D's Avatar

Datum registracije: Aug 2002
eto. to je najjaca kombinacija. bolje ne moze
Staro 20.02.2003., 02:22   #6
Andjelko
Premium

Datum registracije: Oct 2001
Question e, da kad smo kod pingvina...

ma, probao sam sve moguće Linux distribucije od onog Debian što je izašao na "Vidi" prije dosta godina. Povremeno mi se javljao problem deinstalacije LILO loadera... i nitko mi, čak i na Linux forumu nije dao odgovor. Sve u redu, Red Hat ili Mandrake se lako i brzo instalira, ali ako ne pogodi hardware, onda ostaje ručno editiranje bezbroj zapisa istog imena na raznim mjestima, na kraju zaključim: igrali smo se, hajdmo natrag.
Kako volim ladice i čiste instalacije, nema zime za stare Windoze koji podržavaju sav HW.
Disk, na kojem je bio Linux sam koji puta uspjevao vratiti sa format c: /mbr, fdisk, ali kad ni to nije išlo, onda nekako sa Partition Magic-om.
Baš me zanima što treba učiniti za elegantniju deinstalaciju Linuxa. Jer: probati ću svaku novu verziju, pa kad bude dovoljan za po doma...
Jedan puta sam, ne znajući više što učiniti, pribjegao low-level formatiranju, blamaža, ali što raditi? Nisam mogao naći u uputstvima, tja. Evo, imam Mandrake 8.2 i rado bih ga povremeno koristio.
Staro 20.02.2003., 14:34   #7
Trash
Premium

Trash's Avatar

Re: e, da kad smo kod pingvina...

Citiraj:
Originally posted by Andjelko
Baš me zanima što treba učiniti za elegantniju deinstalaciju Linuxa. Jer: probati ću svaku novu verziju, pa kad bude dovoljan za po doma...
Za elegantnu deinstalaciju: pokrenes instalaciju Linuxa sa originalnog cd-a ponovo, tamo iz njegovog fdiska obrises sve Linux native i Linux swap particije, bootas se sa boot disketom (ako je rijec o Win9x), oderes jedan fdisk /mbr i mirna bosna. Ako je rijec o W2k/XP, oderes recovery console sa cd-a i napises 'fixmbr'. To je otprilike to.

Hint: Ako radis instalaciju na W2k/XP stroj, onda nemoj dopustiti Lilu da se instalira u MBR, vec napravi disketu i onda pomocu "Linux+NT-Loader" mini-HOWTOa prepravis W2k/XP boot loader tako da oni dizu Linux. As simple as that.
Staro 21.02.2003., 01:49   #8
Black Dragon
Premium
Moj komp

Black Dragon's Avatar

Datum registracije: Dec 2002
Wink Patuljak (gospar) pojma nema

Nije naslov uvreda, već stanje tvoga znanja glede Linuxa. Pa bi ti ja savjetovao:
1) Install Win98SE
2) Install Win XP
3) Install Mandrake 9.0

Zašto, mislim da je za Linux početnike nekako najjednostavniji za učiti. Ja nisam tata - mata kak bi naši stari rekli za Linux. Planiram ga i ja malo dublje proučiti i naučiti, a ovaj Mandrake mi za početak preporučuju ljudi od zanata (Linuxa).

Some men aren't looking for anything logical. They can't be bought, bullied, reasoned or negotiated with. Some men just want to watch the world burn.
Black Dragon je offline   Reply With Quote
Staro 21.02.2003., 02:06   #9
Andjelko
Premium

Thumbs up

Vidiš, vidiš...
Izgleda zgodno!
Čim uhvatim malo vremena, instaliram si Linuxića. Neke stvari mi se jako sviđaju tamo, možda čak i na ovaj disk, ionako imam viška prostora, ne mučim sebe kolekcijom DivXa i mptrica, pa mi prazno 35 GB. Mogao bih lijepo i staviti dva diska pa na jednog samo swap fajliće, kao pravi. Nego!
Nema wintera, uvijek su friški ghostovi na CD, ako Murphy bude u pravu
Hvala!
Staro 21.02.2003., 02:22   #10
Black Dragon
Premium
Moj komp

Black Dragon's Avatar

Meni je do SMPa

Linux zna puuuuuuunoooo bolje SMP od Windowsa, pa čak i Windowsa 2000 SP3 Advanced Server (Data još nisam kod nikoga vidio,a taj je M$ Tata - mata u SMPu). Ali Linux - Unix ipak je gazda SMPa.

Some men aren't looking for anything logical. They can't be bought, bullied, reasoned or negotiated with. Some men just want to watch the world burn.
Oglas

Oglas
Oglasni prostor

Staro 21.02.2003., 11:58   #11
Annihilator
Registered User

Datum registracije: Feb 2003
Re: Meni je do SMPa

Citiraj:
Originally posted by Black Dragon
Linux zna puuuuuuunoooo bolje SMP od Windowsa, pa čak i Windowsa 2000 SP3 Advanced Server (Data još nisam kod nikoga vidio,a taj je M$ Tata - mata u SMPu). Ali Linux - Unix ipak je gazda SMPa.
Bwahahahahahahahahha-HA! Ovakvu glupost već dugo nisam čuo! Linux zealoti uistinu na svakakve načine promoviraju svoj "izrod", a da im nije strano ni notornim lažima pribjegavati već odavno znamo. No ovo... ovo je vrhunac!
Annihilator je offline   Reply With Quote
Staro 21.02.2003., 13:02   #12
Black Dragon
Premium
Moj komp

Black Dragon's Avatar

Promo Linuxa

Ja o Linuxu u odnosu na ono koliko znam o Windowsima je Jack Ass. Dakle skoro da nemam pojma o Linuxu. Ono što znam o njemu je to što su mi rekli ljudi koji rade u veeeeliiikiiiim tvrtkama gdje skoro pa da i ne postoji singl CPU machina, sve su skoro sa barem 2 - 4 proca. Dakle ljudi rade godinama i znaju kaj rade i šta mi govore.
Da li je istina da Linux ubija Windowse u SMPu to ću saznati još vlastitim iskustvom u narednih par mjeseci. Još jedna stvar, ako te nešto zanima o SMPu, odi na www.2cpu.com, oni se bave multiprocesiranjem i ne znam zakaj ali njihov server je 2 x Tualatin 1,13 sa 2Gb PC133 memorije, SCSI, ... i vrti se na Slackwareu. Meni za sada sve ide u prilog Linuxa.

Nikoga ne branim, jer još nemam pretjerano velikog iskustva u SMPu bilo pod Linuxom ili Windowsom ali ću ga uskoro steći Ono što sam ovdje iznio je ono što su mi rekli ljudi za koje ja držim da su dobi i znaju šta pričaju.

Staro 21.02.2003., 16:07   #13
msvrtan
..

ma svi drze linux jel je besplatan i bolji od win2k za web server...i obicne masine koje glume web servere najcesce imaju linux...sad da li je bolji linux ne znam ali to nije sigurno glavni razlog....vise je navika admina....
msvrtan je offline   Reply With Quote
Staro 21.02.2003., 20:38   #14
Trash
Premium

Trash's Avatar

Re: Re: Meni je do SMPa

Citiraj:
Originally posted by Annihilator
Bwahahahahahahahahha-HA! Ovakvu glupost već dugo nisam čuo! Linux zealoti uistinu na svakakve načine promoviraju svoj "izrod", a da im nije strano ni notornim lažima pribjegavati već odavno znamo. No ovo... ovo je vrhunac!
A tebi je ocito zivotni cilj u zivotu da seres po Linuxu. Zapravo - radis li ti ista osim toga i osim sto propagiras Windows vjeru u svom Consortiumu?
Staro 22.02.2003., 01:34   #15
msvrtan
..

Re: Re: Re: Meni je do SMPa

Citiraj:
Originally posted by Trash
A tebi je ocito zivotni cilj u zivotu da seres po Linuxu. Zapravo - radis li ti ista osim toga i osim sto propagiras Windows vjeru u svom Consortiumu?

ma joj nemojte sad poceti jel bolji windows ili linux...jedan voli win drugi linux...ovisi od covjeka do covjeka...ima ljudi kao ja koji hoce upalit i radit a ima ljudi koji hoce upaliti,prckati(nisam mislio nista lose s ovime) pa raditi ...

npr.ja ne zelim za sada linux na masini doma ali ne zelim isto tako nikako windowse na web serveru...
msvrtan je offline   Reply With Quote
Oglas

Oglas
Oglasni prostor

Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno