|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Apr 2003
|
RAID thing
Posto sam poprilicno zelen u podrucju RAID-a i spajanja diskova u RAID,molio bi da mi netko objasni kako,i sto se time mjenja-dobiva,mislim uzet jos jedan Seagate 200 GB i stavit da oba rade u taj cudesni raid Moraju li diskovi biti potpuno isti da bi radili u raidu?
![]() |
#2 | ||||||||||||
Premium
Datum registracije: Aug 2003
|
nisi navea koji raid zelis pa cemo pretpostavit da diskove oces spojit u stripping (raid 0), tj. da se datoteke dijele na male dijelove koji se paralelno zapisuju na dva ili vise diskova u takvom modu kvarom jednog diska gubis sve podatke tako da ti ne preporucam u raid 0 stavljat diskove od 200GB. A i s manjim diskovima moras radit redovit backup (naravno ako radis ista ozbiljno) sto je dodatna gnjavaza unatoc tome sto neki tvrde da se raid poljima slozenima na raid kontrolerima integriranima na chipset ili dodanima na maticnu plocu nista ne dobija, ja se s tim ne bi slozija. Dobitak ces (logicno) osjetit pri radu s velikim datotekama (obrada videa npr.) te ako radis s vise diskovno zahtjevnih aplikacija odjednom i na kraju nacin na koji se raspitujes o raidu dovodi me do zakljucka da ti to ne treba te da ti moze donijet samo pobleme
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Potpuno se slažem s Toomom, samo bih dao prijedlog da umjesto tog dodatnog 200 GB diska kojeg namjeravaš kupit, kupiš dva od 80 i njih staviš u RAID 0 te u tom polju držiš Windowse, swap, instalirane programe i igre te sve što ima veze s videom, a na 200 GB disku ostale stvari. Razlika u cijeni je nikakva.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Apr 2003
|
Hvala!!Onda nish ![]()
|
|
Oglas