|
![]() |
#873 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#874 | |
Antimićanin
Datum registracije: Aug 2007
|
Citiraj:
![]() Ne moraš čak ni stick, EZ flash se spaja na net i sam si prema modelu ploče gutne zadnji BIOS. Sent from Mobara |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#875 |
ODUZIMAM VAM RIJEČ
Datum registracije: Aug 2005
|
![]() |
#877 |
Premium
Datum registracije: May 2007
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#881 |
ODUZIMAM VAM RIJEČ
|
![]() |
#885 |
Avocado
|
Ne, to je uobičajen proces prilikom flashanja bilo kakve stabilne non-volatile memorije. I predprodukcijski programi za flashanje tih tipova memorije ne dolaze bez provjere checksuma na bilo koji način. Najčešće je to suma XOR-ova nad određenim slijedovima bitova, koji jednoznačno određuju svaku i najmanju promjenu (1bit). Razlog je jednostavan: ako se flasha krivi program, ne može više niti bootblock funkcionirati, lookup table jednostavno ne funkcionira. Jedini način kako to spriječiti je provjerom prije flashanja. Slijedno tome nema veze s čega se prenosi binarna datoteka - ako se skine kriva s neta, cheksum se neće poklapati s očekivanim i neće se izvršiti flash. Bilo je čak donedavno doba kad je ekipa govorila da se ne smije vjerovati flashanju biosa s usb stickova, da je najbolje direkt s diska kojeg prije toga moraš potpuno nanovo formatirati i samo flash.exe i bios.rom staviti. Problemi nastaju kad se prekine sam proces flashanja, tad bootblock prilikom bootanja i vršenja cheskuma nad sadržajem non-volatile memorije ne dozvoli uopće učitavanje "programa" ako se ne poklapa s očekivanim. Gore napisano je ugrubo i naravno drugačije je ovisno o sustavu koji se flasha/programira, ali stvarno nije potrebna skepsa prema bilo kojem načinu flashanja AKO strah počiva na tome da će se odabrati kriva datoteka. Sam proces flashanja i stabilnost okoline u kojoj se flasha je drugi par rukava ![]()
![]() |
#886 |
ODUZIMAM VAM RIJEČ
|
![]() |
#887 |
Antimićanin
Datum registracije: Aug 2007
|
Tema za windowse tj ssdove je na drugom kraju foruma. Ajde da ovdje ostanemo fokusirani na Intelove matičnjare ![]() @Destroyer Istina. P8Z77-V sam valjda 20x flešao tako, bez sticka. Sama je našla BIOS na netu i flešala se. Na C6H to ne radim jer sam uvijek skidao Elmorove BIOSe koji nisu bili official pa... inače bi i sada. Sent from Mobara |
![]() |
![]() |
![]() |
#888 |
ODUZIMAM VAM RIJEČ
|
(neznam di ovo spada pa ću tu) kad upalim komp zašto treba 20ak sekundi da se uspostavi ethernet veza? komp je spojen kablom direkt na ruter upalim komp, prvo je crveni križić pa žuti trokut, sve to traje 20ak sekundi stari komp se bootao i odmah bio na netu, što bi to moglo bit?
![]() |
#889 |
McG
Datum registracije: Feb 2014
|
Instaliraj friške drivere za mrežnu karticu, usput makni bilo kakav bloatware koji obično dolazi s pločama i pomoću DPC Latency Checker alata provjeri kakva je situacija. |
![]() |
![]() |
![]() |
#890 |
ODUZIMAM VAM RIJEČ
|
nemam nikakav bloatware čak nemam niš ni instalirano, friški winsi skroz napravio sam update sa tvog linka, još sam stavio u properties od etherneta ''speed and duplex'' na 100mbs i nakon toga establishing konekcije traje 4 sekunde. sad jel to ok ili treba već bit spojen čim uđe u windowse? evo i slika dpc https://i.imgur.com/3gcnA3r.png
![]() |
#891 |
McG
|
Moguće da je neki od pozadinskih procesa uzrok tome, ali i to možeš provjeriti pomoću Sysinternals Suite (Autoruns + Process Explorer/Monitor alati) paketa. ![]() Nažalost i Windows 10 OS sam po sebi ima dosta toga (nepotrebnog) što se vrti u pozadini - aplikacije, procesi, servisi, telemetrija - od svega pomalo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#892 |
ODUZIMAM VAM RIJEČ
|
znači 4 sekunde su isto previše? ja ovo neznam dešifrirat što točno treba ![]() https://i.imgur.com/cHTXZ3X.png
![]() |
#893 |
McG
|
Nije previše, ako ti to odgovara. Na temelju ovog screenshota, u pozadini imaš Logitech, Razer, nVidia (telemetrija) i CCleaner (malware) čušpajz koji ti sigurno pridonosi svim ovim sekundama. Jednostavno, uzmi si vremena i prođi sve detaljno, pa postepeno makni ono što nije nužno za normalan rad. OK, ako su Logitech i Razer servisi povezani sa samom funkcionalnošću uređaja - takve stvari zanemari. Provjeri i Task Scheduler, jer se tu isto skrivaju kojekakve dodatne pizdarije. I pažljivo sa Sysinternals Suite alatima da ne napraviš veću štetu. ![]() Zadnje izmijenjeno od: The Exiled. 02.03.2018. u 15:24. |
![]() |
![]() |
![]() |
#894 |
ODUZIMAM VAM RIJEČ
|
al kužiš odmah nakon friške instalacije windowsa je isto bilo, ovo sam tek sada instalirao taj sav čušpajz gazio sam windowse jučer 3x i uvijek isto ![]() jel možda može ploča bit ''neispravna''? jer neznam šta bi drugo moglo bit nakon friških windowsa..
![]() |
#895 |
McG
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#896 |
ODUZIMAM VAM RIJEČ
|
Hjoj, nisam vičan linuxu, vjerojatno nebih to uspio ![]() Btw. Komp se stvarno kratko buda, od kad se upali do windowsa 5-10 sekundi valjda, jel mozda to prebrzo za mrezu? Pitam cisto da iskljucimo sve mogucnosti
![]() |
#897 |
McG
|
Ma nije prebrzo. ![]() Linux ionak sve automatski odradi prilikom bootanja. Možeš probati i Safe Mode with Networking. |
![]() |
![]() |
![]() |
#898 |
ODUZIMAM VAM RIJEČ
|
ajde prvo ću u safe modu sa networkingom probat kad dođem doma poslije, fala na linkovima koje ubacuješ u text, nemoram sam tražit ![]() čak prvi put kad sam instalirao windowse na ovom kompu neki dan, mislim da je sve radilo kak spada, a sad na fresh windowse (jer sam neš sjebao pa morao reinstall) zeza
![]() |
#899 |
ODUZIMAM VAM RIJEČ
|
exiled, u safe modu također isto, evo kako to izgleda https://drive.google.com/open?id=1Gm...Bsui-6Bx_ehKBM
![]() |
#900 |
McG
|
Provjeri u UEFI/BIOS-u i driverima mrežne kartice da nije možda uključena kakva sleep opcija za Ethernet. I probaj s Linuxom da eliminiraš Windows 10. Makar ovo nije ništ strašno, ali živcira te - pogotovo, jer je s prvom instalacijom radilo bez greške. Kaj si napravil u međuvremenu ili se jednostavno pojavilo? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|