Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 04.08.2017., 12:58   #1981
njuskalo
Premium
Moj komp

njuskalo's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Imam problem s klimom. Samsung AQ12FCN 3.5KW klima iz 2003/2004. Dijagnostika servisera je da je otišao motor ventilatora (vrti se ali valjda presporo). Ako je, kakav zamjenski motor bi trebao tražiti (serviser kaže da oni nemaju dijelova za tak staru Samsung klimu)?

Simptomi su takvi da se nakon (kraćeg) rada kompresor ugasi i klima prestane hladit. Navodno se ventilator presporo okreće (i čudno zvuči) pa se kompresor pregrijava i isključuje. Probali su s drugim (većim) kondenzatorom i opet se kompresor i ventilator upale (nakon cca 5min) ali se vent i dalje vrti jednako sporo. Trenutno se uopće ne žele upalit ni kompresor ni ventilator. Probao sam upalit grijanje, i to radi (iako vent i dalje stoji).

Ako netko ima znanja i živaca odgovorit na par pitanja a da ne smara temu može i na pm

njuskalo je offline   Reply With Quote
Staro 04.08.2017., 13:27   #1982
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Datum registracije: May 2008
Citiraj:
Autor nexteen Pregled postova
Pa ako je ispravna i ima u sebi dovoljno freona onda bi ti sigurno radila posao . Poenta je da je taj uredjaj najverovatnije sa R22 freonom a koji se od vas jako tesko ili nikako ne nalazi jer ste u EU . To bi trebao prvo proveriti da li ima neki servis koji bi ti dopunio taj freon po potrebi da ne bude imam auto a nemam goriva :P

Pitaj lika koji je freon u sistemu i bice ti jasnije ..

Koji plinovi se mogu dopunjavati tj. da su dostupni R126, R407 ili?

Zadnje izmijenjeno od: lowrider. 04.08.2017. u 13:35.
lowrider je offline   Reply With Quote
Staro 04.08.2017., 14:22   #1983
Amd_Shill
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Dec 2016
Citiraj:
Autor lowrider Pregled postova

Koji plinovi se mogu dopunjavati tj. da su dostupni R126, R407 ili?
Možeš još uvijek nabavit R22 iako smo u EU. Pitaj malo okolo.

Inače,sistemi na R407c se mogu zamijeniti sa R22 dok obrnuto ne može.
Amd_Shill je offline   Reply With Quote
Staro 04.08.2017., 14:26   #1984
Amd_Shill
Registered User
Moj komp

Citiraj:
Autor njuskalo Pregled postova
Imam problem s klimom. Samsung AQ12FCN 3.5KW klima iz 2003/2004. Dijagnostika servisera je da je otišao motor ventilatora (vrti se ali valjda presporo). Ako je, kakav zamjenski motor bi trebao tražiti (serviser kaže da oni nemaju dijelova za tak staru Samsung klimu)?

Simptomi su takvi da se nakon (kraćeg) rada kompresor ugasi i klima prestane hladit. Navodno se ventilator presporo okreće (i čudno zvuči) pa se kompresor pregrijava i isključuje. Probali su s drugim (većim) kondenzatorom i opet se kompresor i ventilator upale (nakon cca 5min) ali se vent i dalje vrti jednako sporo. Trenutno se uopće ne žele upalit ni kompresor ni ventilator. Probao sam upalit grijanje, i to radi (iako vent i dalje stoji).

Ako netko ima znanja i živaca odgovorit na par pitanja a da ne smara temu može i na pm

A jel ti taj što je dijagnosticirao da je vent uopće provjerio tlak u sistemu?
Staro 04.08.2017., 15:05   #1985
njuskalo
Premium
Moj komp

njuskalo's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Citiraj:
Autor Amd_Shill Pregled postova
A jel ti taj što je dijagnosticirao da je vent uopće provjerio tlak u sistemu?
Rekao da je tlak ok, sad dali je provjerio ne bih znao... Vanjski isparivač je također jako vruć bio dok je klima radila.
njuskalo je offline   Reply With Quote
Staro 04.08.2017., 18:02   #1986
DiTech
Premium

DiTech's Avatar

Datum registracije: Oct 2007
Kad upalim klimu malo zasmrdi, pocistio sam filtere i naspricao neko dezinfekcijsko sredstvo po rebrima, ali jos uvjek zasmrdi. Ima neko ideju zasto i kako to rijesiti?
DiTech je offline   Reply With Quote
Staro 04.08.2017., 19:35   #1987
nexteen
Registered User
Moj komp

nexteen's Avatar

Datum registracije: Sep 2009
Sta znaci po rebrima i sa cime si prskao ?
Stan 48m2 , PVC stolarija , jedan spoljni zid - cigla - 45cm , izolovan stiroporom s unutrasnje strane : decija soba 3cm , kuhinja 2cm , terasa spolja 5cm i iznad stana je tavan izolovan mineralnom vunom 10cm
nexteen je offline   Reply With Quote
Staro 04.08.2017., 20:02   #1988
kukuc
Registered User

Datum registracije: Mar 2008
Pozdrav, ako mi neko moze dati savjet, misljenje za klimu izmedju 3500-4000kn bio bih zahvalan Pokvarila se stara klima, samsung, jacine 3,6kw, hladila je jednu prostoriju, ali je na poziciji tako da puse u sobu od cca 28m2 i hodnik od 6-7m2, pretpostavljam da ispod ove jacine ne bih trebao ici. Malo sam gledao po netu i vidim da se japanci i dalje preporucaju, jedino su oni nesto skuplji od ove cifre koju sam naveo, osim mozda jednog ili 2 modela Toshibe.Eventualno ako neko ima preporuku za neki model koji je ok gree, korel, vivax, midea i slicnih proizvodjaca. Hvala!
kukuc je offline   Reply With Quote
Staro 04.08.2017., 20:15   #1989
nexteen
Registered User
Moj komp

nexteen's Avatar

Ako ti treba samo za hladjenje i dogrevanje tih 35m2 , TOSHIBA RAS-13BAV-E / RAS-13BKV-E za 3533kn je vise nego dobra klima .. Nemas potrebe za jacom
Stan 48m2 , PVC stolarija , jedan spoljni zid - cigla - 45cm , izolovan stiroporom s unutrasnje strane : decija soba 3cm , kuhinja 2cm , terasa spolja 5cm i iznad stana je tavan izolovan mineralnom vunom 10cm
Staro 04.08.2017., 20:33   #1990
Amd_Shill
Registered User
Moj komp

Citiraj:
Autor njuskalo Pregled postova
Rekao da je tlak ok, sad dali je provjerio ne bih znao... Vanjski isparivač je također jako vruć bio dok je klima radila.
Da li je smrzavala tlačna cijev dok je klima radila?
Staro 04.08.2017., 21:23   #1991
kvaju
Registered User

kvaju's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Citiraj:
Autor DiTech Pregled postova
Kad upalim klimu malo zasmrdi, pocistio sam filtere i naspricao neko dezinfekcijsko sredstvo po rebrima, ali jos uvjek zasmrdi. Ima neko ideju zasto i kako to rijesiti?

Dali ti ona cijev sto ispusta tekucinu je negdje vani ili?
Ja imam isti problem, meni je ta cijev ugurana u odvod od wc, kako je bila totalna renovacija stana to sam uradio jer imam 6-7 m instalacije vecinom kroz rigips i zidove, tako da sam tu cijev htio tako uraditi u slucaju pojave neznam kamenca ili neke baje, pa ako zastopa slucajno nesto u cijevi da ne pukne, pa da ne moram stemati.
Uglavnom to su moje amaterske ideje bile, al eo sad mislim da zbog toga sto sam uradio to sa tom cijevi imam problema ponekada sa neugodnim mirisima.
kvaju je offline   Reply With Quote
Staro 04.08.2017., 21:24   #1992
DiTech
Premium

DiTech's Avatar

Datum registracije: Oct 2007
Citiraj:
Sta znaci po rebrima i sa cime si prskao ?
Kad maknes filtere onda se vide rebra od hladnjaka ona aluminijska.
Spricao sam sa nekim KLIMASEPT.

2kvaju: je vani je cijev, ima 2-3m, i jedan zavoj pa moguce da se tu skupi stari odvod pa nesto od toga zasmrdi.
DiTech je offline   Reply With Quote
Staro 04.08.2017., 22:01   #1993
nexteen
Registered User
Moj komp

nexteen's Avatar

Mozda si trebao malo ozbiljnije naprskati izmenjiva jer je lako moguce da to sto ti se oseca nije samo od njega vec od kade koja odvodi vodu ,pa ako si malo naspricao onda nisi ni dosao do kade ..
Staro 05.08.2017., 11:34   #1994
kukuc
Registered User

Citiraj:
Ako ti treba samo za hladjenje i dogrevanje tih 35m2 , TOSHIBA RAS-13BAV-E / RAS-13BKV-E za 3533kn je vise nego dobra klima .. Nemas potrebe za jacom
Hvala na savjetu, mislim da cu tu uzeti, vidim da u specifikacijama pise kapacitet hlađenja (kW) 3,1 (0,75-3,50), 3.1 je prosjecna vrijednost?
Staro 05.08.2017., 12:14   #1995
nexteen
Registered User
Moj komp

nexteen's Avatar

Stani , ima ta klimu za manje para , 3199kn

https://www.hgshop.hr/klima-uredjaj-...roizvod/222153

Da to je prosecna vrednost ali veruj mi na rec da je ona sigurno bolja i kvalitetnija od neke noname od 3.5kw ..
Staro 05.08.2017., 13:14   #1996
kukuc
Registered User

Citiraj:
Stani , ima ta klimu za manje para , 3199kn

https://www.hgshop.hr/klima-uredjaj-...roizvod/222153

Da to je prosecna vrednost ali veruj mi na rec da je ona sigurno bolja i kvalitetnija od neke noname od 3.5kw ..
Odlično, hvala!
Staro 09.08.2017., 18:17   #1997
ALiEN17
Premium
Moj komp

ALiEN17's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
kakve su klime FUJITSU? trebati će mi i za grijanje po zimi - jednosoban stan sa ukupno 45 m2
Staro 09.08.2017., 19:05   #1998
nexteen
Registered User
Moj komp

nexteen's Avatar

Prvoklasne , samo trebas ubosti jacinu , dobru poziciju unutrasnje tj da duva ka prostoru koji zelis pokriti , uraditi instalaciju po pravilima i to je to .. Ja imam Fujitsu 12LU , a grejem ovo dole u opisu ,,

Prosle sezone potrosio 618kwh , a ove 843 kwh ..
Staro 09.08.2017., 19:14   #1999
kvaju
Registered User

kvaju's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
U mene je nokria fujitsu, ona jaca neka, stvarno sam prezadovoljan klimom. Jedina mana nije ljepa

Izgleda bas ko bjesna zvijer neka, doduse i radi tako.
kvaju je offline   Reply With Quote
Staro 09.08.2017., 20:07   #2000
nexteen
Registered User
Moj komp

nexteen's Avatar

Ups tek sad vidim da si napisao Nocria .. Sta se ti zalis , ruzna , imas najbolji modelFujitsua i ti tako , ma ljubi joj auspuh jer takve klime , po toj ceni , skoro nece biti da se kupi .. Nov model Nocria basnoslovno skup :P

Zadnje izmijenjeno od: nexteen. 09.08.2017. u 20:14.
Staro 09.08.2017., 23:23   #2001
ALiEN17
Premium
Moj komp

ALiEN17's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
Citiraj:
Prvoklasne , samo trebas ubosti jacinu , dobru poziciju unutrasnje tj da duva ka prostoru koji zelis pokriti , uraditi instalaciju po pravilima i to je to .. Ja imam Fujitsu 12LU , a grejem ovo dole u opisu ,,

Prosle sezone potrosio 618kwh , a ove 843 kwh ..
kroz koji dan budem javio povratno, i lokaciju, tj. tlocrt stana, mada je jako jednostavan stan, uglavnom javim kada budem imao više info i slika
Staro 15.08.2017., 02:42   #2002
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Preselio se u novi stan i u njemu dvije tošibe inverteri. Stan je napravljen 2007, i klime su vrlo lijepo izvedene, znači samo unutranja jedinica na zidu, nema nikakvih kanalica i sličnih stvari koje dolaze kad se klima naknadno ugrađuje.

Pretpostavljam da se radi o multi splitu, u dnevnoj je unutranja Toshiba RAS-M13NKCV-E (nazivno 3,5kw) i onda hladi cca 28 m2, a u spavaćoj je Toshiba RAS-M10NKCV-E (nazivno 2,5 kw) i ona hladi nekih 11m2.

Klime odlično rade, tihe su, na "dodir" pusu dosta hladno, ne smrde, na brzinu pogledao filtere, doslovno začepljeni, tako da sutra ide detaljno čišćenje filtera, provjera stupnja zaprljanosti ventilatora i tave. Ali posto nemam nikakvih problema ovako na prvu, vjerujem da ce i dubinska inspekcija to i potvrditi. Naravno, sve samo dobro počistiti.

Iskreno, ne znam gdje se nalazi vanjska jedinica, pretpostavljam negdje na krovu, pa me zanima jel postoji mogućnost da s nekako sazna koja je vanjska isla u ovakav multi split? Za unutranje sam si skinuo service manual, volio bi da ga imam i za vanjsku.

I drugo pitanje, jel ima smisla kad prođe ljeto, zvati majstora da provjeri tlak plina i evenetualno ako jos nesto treba provjerit, čisto iz razloga sto su klime stare 10 god, preventive radi?

srale7 je offline   Reply With Quote
Staro 15.08.2017., 09:28   #2003
Amd_Shill
Registered User
Moj komp

Citiraj:
Autor srale7 Pregled postova
Preselio se u novi stan i u njemu dvije tošibe inverteri. Stan je napravljen 2007, i klime su vrlo lijepo izvedene, znači samo unutranja jedinica na zidu, nema nikakvih kanalica i sličnih stvari koje dolaze kad se klima naknadno ugrađuje.

Pretpostavljam da se radi o multi splitu, u dnevnoj je unutranja Toshiba RAS-M13NKCV-E (nazivno 3,5kw) i onda hladi cca 28 m2, a u spavaćoj je Toshiba RAS-M10NKCV-E (nazivno 2,5 kw) i ona hladi nekih 11m2.

Klime odlično rade, tihe su, na "dodir" pusu dosta hladno, ne smrde, na brzinu pogledao filtere, doslovno začepljeni, tako da sutra ide detaljno čišćenje filtera, provjera stupnja zaprljanosti ventilatora i tave. Ali posto nemam nikakvih problema ovako na prvu, vjerujem da ce i dubinska inspekcija to i potvrditi. Naravno, sve samo dobro počistiti.

Iskreno, ne znam gdje se nalazi vanjska jedinica, pretpostavljam negdje na krovu, pa me zanima jel postoji mogućnost da s nekako sazna koja je vanjska isla u ovakav multi split? Za unutranje sam si skinuo service manual, volio bi da ga imam i za vanjsku.

I drugo pitanje, jel ima smisla kad prođe ljeto, zvati majstora da provjeri tlak plina i evenetualno ako jos nesto treba provjerit, čisto iz razloga sto su klime stare 10 god, preventive radi?
Ne mora značiti da je multi.
Podji na krov i cekiraj sam.

Što se tiče tlaka plina,ako nije iscurio u 10 godina onda ni neće.
Pregledaj kakve su vanjske jedinice i ako su kondenzatori čisti ustedi sebi lovu i ne zovi nikoga.
Staro 15.08.2017., 11:42   #2004
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
ako ti tako zaštopane ne smrde i pušu hladno, onda si daj mira

počisti to, dezinficiraj i doviđenja.
syss je offline   Reply With Quote
Staro 15.08.2017., 13:19   #2005
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Tako je, najbolje je ništa ne dirati dok radi uredno, osim redovnog održavanja.

Nego, zna itko što je "ispod" haube Končara i Gorenja, te Vaillant klima. Dal su prva dva klase Vivax, Quadro, i sličnih, a ovaj treći nešto bolji?
Staro 15.08.2017., 15:10   #2006
Amd_Shill
Registered User
Moj komp

Citiraj:
Tako je, najbolje je ništa ne dirati dok radi uredno, osim redovnog održavanja.

Nego, zna itko što je "ispod" haube Končara i Gorenja, te Vaillant klima. Dal su prva dva klase Vivax, Quadro, i sličnih, a ovaj treći nešto bolji?
Ispod haube gorenja je bila izraelska Elektra.
Staro 15.08.2017., 17:01   #2007
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Moguće. Končar je neka turska kombinacija, isto ko i Blaupunkt, ne?
Staro 15.08.2017., 17:18   #2008
Amd_Shill
Registered User
Moj komp

Citiraj:
Moguće. Končar je neka turska kombinacija, isto ko i Blaupunkt, ne?
Neki kineski no name vjerojatno.
Možeš i ti tako kupit kontejner klima i nazvat ih "lowrider"

Elektra je već ozbiljniji proizvod.
Staro 15.08.2017., 19:20   #2009
Xenon
Banned

Datum registracije: Oct 2005
Ja imam Panasonic i Daikin, obje rade bez greške s time da je Panasonic starija par godina.
Xenon je offline   Reply With Quote
Staro 15.08.2017., 19:45   #2010
Kal-EL
Premium
Moj komp

Kal-EL's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Tražim klimu, sposobnu i za dogrijavanje u prijelaznim razdobljima (podno grijanje), termo blok, bit će izolacija do kraja ove godine 15 cm stiropor za nekih 50 m2.
Išao bi na neke bolje modele, provjerene da tako kažem. Može savjet modela i na PM.
thx
Kal-EL je offline   Reply With Quote
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno