|
![]() |
#1 |
1
Datum registracije: Dec 2005
|
Koji router uzet za wlan
Imam 100mpbs vezu i prešitni router koji nemože potegnut dovoljno na wifiju i ima jako slab range wifi-a pa sam planirao uzet Linksys EA2750 pošto ima jak wifi a i potreban mi je radi kamera koje su udaljene od routera i spojene bežićno. Potrebno mi je uzet neki router koji ima jak wifi da riješim par muha jednim udarcem jer imam i na laptopima nekim koji su malo udaljeniji od routera, recimo u kuhinji, jako slab signal ili čak nikakav. No zanima me da li netko ima preporuku možda kakvog boljeg routera za jeftiniju cijenu možda ?
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Aug 2009
|
Imaš od Asusa malo bolje opcije, tipa: Wireless router Asus RT-AC1200G+ ili jeftinije Asus RT-N12 C1 2,4GHz Wireless N300 |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
Banned
Datum registracije: Jan 2012
|
xiaomi mini, koristiš stock fw ili flešaš asus fw (routerclub). s openwrtom je još uvijek borba oko jačine signala, mada ako ti je baš potreban na 5GHz može proći. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||||
1
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Ako imate iskustva dobra sa baš nekim brandom i da ste ga osobno isprobali ili koristite pa da mi kažete.
![]() |
![]() |
#8 |
1
|
Nisu gluhi ok su, samo je ovaj trenutni router tj. wifi kartica u njemu je i loša i spora. A router novi ću spojit fino žično i preko njega imat wifi.
![]() |
#9 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Vidim da ti predlažu Ferarije i Lamborginije ko da si iz emirata a vozit ćeš se po kaldrmi ![]() To da trebaš pokrivati nekakav hostel / apartman ili nešto sl. pa bi razumio tj. imao potrebu uzimati skupe uređaje sa naprednom pameti, za SOHO (small office / home) ovo ispod bi trebalo biti skroz OK. Jel imaš klijenata koji mogu raditi na 5 Ghz ? Ako nemaš ili možda jedan mob onda nema smisla nabavljat skupe AC ili dual-band uređaje. Daljnjim slijedom igraju 2.4 Ghz uređaji sa 2 ili 3 vanjske promjenjive antene, da nisu hw slabašni / osakačeni i po mogućnosti malo bolje pameti. E sad, na ovo nadodaš koliko krznenih beštija misliš potrošiti. Ne kažem da su "sveto pismo", u zadnje vrijeme najčešće sugeriram TL-WR843ND koji je ustvari router ali može raditi kao AP, Universal Repeter, ... WiFi N 300 + 4 port switch ... za cca 200 krznenih. Po priči iz drugih tema u biti tebi treba samo bolji (jači) AP, pa bi tu priča počela od TL-WA801ND ili nešto skuplji TL-WA901ND, WiFi N 450, 3 skidljive antene (D na kraju oznake modela), ... za cca 300 krznenih. Zašto baš D model sa skidljivim antenama ? Zato da ako se ukaže potreba onda lako skineš postojeće i staviš "jače" antene (npr. 8 - 10 dBi). Kvaka je šta postoje isti modeli bez D kojima antene nisu skidljive, mizerno malo su jeftiniji a kasnija modifikacija ispadne preskupa. Kad smo već kod modifikacija, možda nebi bilo loše "nakeljit" nekakav hladnjak na SoC wireless chip. Prst metoda provjere temperature bi sve rekla. Poželjno da ga spojiš preko žice (Lan) i podesiš kao klasični AP, a problematični WiFi na ISP routeru ugasiš. Za kraj, ako ne budeš zadovoljan kako bude radio na stock fw, može se ubaciti OpenWRT, podržane su sve verzije, najvjerojatnije je da ćeš naći V 4.X. Za tu operaciju se treba pravilno informirati i imati nekog iskustva. Nekoliko linkova kad su mi već bili otvoreni: http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=tl-wa901ND https://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-wa901nd https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=60117&p=3 |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
1
|
Nisam baš ljubitelj tp-linka pogotovo ove serija sa tim rupicama. Šta kažeš na ovaj šta sam mislio uzet linksys EA2750 ? I imam jedno 3-4 uređaja na 5Ghz
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Moderator
|
Kasnije pogledam i napišem komentar. Ovako na prvu, možda je bolje da preko szk operatera zatražiš da Internet konekciju u njihovom routeru prebace u Bridge mode i ugase WiFi, a ti potom Internet konekciju podesiš u tom novom routeru. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
1
|
Sumnjam da će mi to htjet amis napravit, i ovako su katastrofalni postali od kad ih je vip kupio, a vremena nemam za natezanje s njima pa ću napravit samo shemu da mi wifi ide preko drugog routera, a ovog ugasit na routeru, ostalo ostavljam na njemu da i dalje ide jer radi normalno samo wifi zeza.
P: Razne PC i serverske komponente, Laptope, Dijelove za laptope... Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 31.08.2016. u 21:02. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Uptime 99.99%
Datum registracije: Nov 2001
|
U amisu su davali bez problema bridge mode, sad za vip ces vidjeti. Od ovih predlozenih ja bi uzeo Asusa, inace preferiram Buffala, ali nije bas dostupan kod nas. Covjek hoce izvuci cistih 100mbita preko wirelessa, a vi mu tu predlazete tplinkove.
![]() |
#14 |
1
|
Dok je bio amis da, sad mi se stvarno ne da više ni pričat s njima kolko sam se narazgovarao u ovih 2 tjedna, prestrašno. Tp link iz iskustva znam da nije baš kvalitetan prije bi uzeo linksys-a kojeg sam planirao. A kojeg asusa si imao i buffala recimo za predložit ? Gore spomenuti RT-AC1200G+ mi je još 100kn skuplji od linksys-a kojeg sam mislio, jel se isplati dat 100kn više još za njega ? I ne samo max. brzinu već i da ima dobar range i 2.4 i 5Ghz jer imam 3-4 uređaja koja mogu potegnut na petardi.
P: Razne PC i serverske komponente, Laptope, Dijelove za laptope... Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 31.08.2016. u 21:03. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Što fali tplinku? Imaš neki review od tog linksysa, tražim ali ništa pošteno na netu? Koliko vidim ima mediatek MT7620A chipset, taj je očito nešto popularan u zadnje vrijeme. Nisam ga baš puno sretao okolo pa ne bi znao kako radi. Doma koristim Linksysa EA2700, taj ima stari dobri broadcom chipset i 4 interne antene. Navedeni 2750 je očito noviji, 2 vanjske antene i USB port. Linksys na EA modele stavlja neki svoj cloud firmware koji je malo naporan, a ne znam da li za tvoj model uopće ima classic verzija pa ako s time ne budeš zadovoljan onda si popušio. Na tplinka skoro sve modele/revizije možeš natočiti dd ili openwrt pa kompenziraš na taj način. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
1
|
Pratim baš review od kolege Sa_Stilom ovdje pa vidim da ima nekih mušica sa asusom. Što se tiče tp linka ne znam nisu se pokazali stabilnim nešto i griju dosta bar određeni modeli.
P: Razne PC i serverske komponente, Laptope, Dijelove za laptope... Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 01.09.2016. u 10:14. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Moderator
|
Hm, ne znam zašto si zapeo za taj Linkač ali: - na žalost davno je bilo kada su izbacivali dobre uređaje, otprilike kad je bio aktualan WRT54GL - noviji uređaji su im "igračke", najčešće sa internim antenama, ovaj koji spominješ ima vanjske ali su fiksne (čitaj nisu skidljive) - modeli koji valjaju i liče na čuvenog ali sa novim karakteristikama je WRT1200AC ili WRT1900AC koji su masno skupi - navode da je WiFi N 600 šta je čista laž, oba banda su mu N 300, nismo u trgovini da se tako zbraja - ... Ako ti se ne sviđa TP-Link brand onda pogledaj ASUS - e, mogli bi te interesirati novi na tržištu RT-AC55U > http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=asus+rt-ac55u ili od prije poznati RT-AC56U, samo taj ima interne antene pa je pitanje šta ćeš postići sa njime. I dalje mislim da možeš sam riješiti / postaviti da ti glavni router bude u Bridge ili Semi - Bridge modu za Internet. Otvori mu web konfig i vidi jel imaš na raspolaganju opciju koja se zove PPPoE Pass-Trough ? Ako je ima onda ćemo lako dalje. Poanta je da cijeli Internet promet prebaciš na novi uređaj, ne samo zbog wireless - a nego i zbog mreže koja je na ovim novijim uređajima (pa i na predloženom) sa GB portovima. Od mene toliko, vidi šta će ti kolege reći. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
1
|
Čini mi se zgodan ovaj RT-AC55U, mogo bi on bit meta ![]() A ne znam točno kako ove opcije su baš totalno drukčije nego na drugim routerima pogotovo ovaj dio koji kao ja nebi smio vidit. A i ne znam da li se baš može prebacit cijeli promet jer imam i VoIP i IPTV preko njega.
P: Razne PC i serverske komponente, Laptope, Dijelove za laptope... Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 01.09.2016. u 10:15. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Moderator
|
Nisi dobro razumio, ne cijeli promet nego samo Internet, VoIP i IPTV ostanu na gl. routeru a Internet samo "propušta" (Bridge mode ili PPPoE Pass-Trough). Napravi slike web konfiga, pogotovo vezano za WAN / Internet i upload - aj negdje. Možeš mi poslati i na pvt ako ne želiš da se vidi ... EDIT: Sad vidio da postoji RT-AC55UHP (High Power) varijanta, samo je pitanje koliko je skuplja > https://www.youtube.com/watch?v=y3KLJh1wvWo Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 31.08.2016. u 22:52. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
1
|
Kolko vidim tog RT-AC55UHP niti nema kod nas nigdje morao bi se naručivat ili nešto. Evo pošaljem sad.
P: Razne PC i serverske komponente, Laptope, Dijelove za laptope... Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 01.09.2016. u 10:16. |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Cigan.
Datum registracije: Jan 2010
|
Treba mi ovih dana doci RT-AC68U pa ti mogu prenijeti neke informacije ako treba..
![]() |
#23 |
Moderator
|
Izgleda da je ovaj UHP samo za Indoneziju i sl. zemlje, šteta. Šta kažeš jedino narudžba iz vani. |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Extrema Thule
Datum registracije: Feb 2005
|
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
1
|
Je odličan je samo košta duplo ko ovaj RT-AC55U. A da li mi je zaista tolko potrebno, najudaljenije će mi biti kamere dijele ih jedno 3-4 zida od routera i ispred mojih ulaznih vrata je udaljeno nekih cca 4 metra znači treba mi dobar signal do tamo da eleminiram ova pucanja koja trenutno imam, a da li će to RT-AC55U moć odradit kako treba ako ga netko ima jedino mi taj može reć. evo nekakva paint skica stana i gdje se bi se nalazio router i gdje je risiver od kamera ![]() Ovaj telsey koji ima šugavu antenu u sebi tamo lovi 1 crticu i mjerio sam sa speedtestom, ulovi nekih 2-3mbps, pa valjda bi ovaj asus koji ima vanjske dve velike antene morao lovit više plus još bolja wifi kartica koja će potegnut više od 43Mbps kolko mi potegne na telsey-u max brzinu.
P: Razne PC i serverske komponente, Laptope, Dijelove za laptope... Zadnje izmijenjeno od: Thermaltake. 01.09.2016. u 07:47. |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Premium
Datum registracije: Aug 2009
|
Imam sve ostale osim tog ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
1
|
Nije metal cigla je i to puna.
P: Razne PC i serverske komponente, Laptope, Dijelove za laptope... Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 01.09.2016. u 10:18. |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Moderator
|
Kad mi je već otvoreno u Browseru, reviews spomenutog ASUS RT-AC55U: http://www.enlacehw.com/2015/06/asus...5u-review.html https://translate.google.com/transla...tml&edit-text= |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
1
|
Uzeo sam ASUS RT-AC55U, što se tiče brzine vozi ko i na lanu na svim uređajima to je odlično, range mu je dosta bolji od ovih običnih routera ko eltek i telsey recimo sa unutarnjima antenama dva debela zida puna cigla kroz njih dva mi od 100 potegne do 30Mbps to mi je ustvari bilo i najbitnije za kamere da može potegnut da ne puca veza više, a po stanu mi cijelom lovi ili na full ili na crticu možda dvije manje, no to ću riješit tako da ću prišerafit jače antena od 12dBi. Sve u svemu router mi se sviđa i taj procesor i memorija njegova šta ima stvarno jako dobro hendla sve šta je spojeno probao sam ga opteretit kolko god sam mogao proc je došao do nekih 50-60% više od toga ga nisam mogao i čak i tada pri tom opterećenju nema zastajkivanja, štucanja ništa radi ko za 5.
![]() |
#30 |
Moderator
|
Jedna napomena radi kolega, tebi je taj Asus sada u AP funkciji a ne kao gl. router, hendla switch + AP, zato je cpu manje opterećen. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|