|
|||||||||||
|
|
#22953 | ||
|
gadget freak
Datum registracije: Oct 2009
|
Citiraj:
Citiraj:
![]() Neću nikad zaboravit ćaćin izraz lica kad smo 99e kupili na 306icu sa sto i kusur ks, sve 4 ganc nove save rapidex (naravno sa vrlo friškim dot-om), a one nakon 10.000km poluslick -.-
|
|
|
|
#22954 |
|
Extrema Thule
Datum registracije: Feb 2005
|
__________________ |
|
|
|
|
|
#22956 |
|
Premium
Datum registracije: May 2007
|
|
|
|
|
|
|
#22960 |
|
Premium
Datum registracije: May 2007
|
Niš, kupujem Ladu Nivu. Kolko se sjećam, bio je tu isto oštećen, al sad je dobio ovo ispod fara. Ima hrpu ogrebotina i rock chipova, bio bi red obnovit ga jednog dana - skinuti prednji i zadnji bumper i prelakirat ih. Samo kad bi znao gdje su sposobni i pedantni lakireri, da ne postane dvobojan. |
|
|
|
|
|
#22961 |
|
Guest
|
kod mog auta ne postoji prokizavanje straznjeg kraja, ali sam svejedno nove gume montorao odostraga ![]() Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk |
|
|
|
#22962 | |
|
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
Citiraj:
Pred dosta god sam sredio prednji branik na Miceku, skoro 2000kn i isti dan mi ga je razbila baba pred velesajmom. Zadnje izmijenjeno od: MAGARAC. 02.08.2016. u 02:51. |
|
|
|
|
|
|
#22963 |
|
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
Super je ova ideja s gumama, ali treba uzeti u obzir i raspodjelu mase na prednjem i stražnjem ovjesu. Prednjeg stišće, bubnut ću, 2/3 mase vozila, čak i više (vozač i suvozač, motor, skalamerija), dok zadnjeg stišće rezervar, kotač i nešto limarije. Znači zadnje gume ne prianjanju ni blizu dobro kao prednje. Treba li zato baš imati iza nove, a naprijed stare, ili možda staviti nove naprijed, pa ako i prokližeš, lakše se iščupaš... U konačnici, bespotrebno komentiram kad ću ionako kupiti sve 4 nove, guma glavu čuva. btw Icy koji bog, kaj si zacopran? I čuvaj se Italije, nisu normalni s onim svojim skuterčićima i inim piydarijama koje voze, kao vozači su grozni i ne pitaju.
|
|
|
#22964 | |
|
Lika u mom srcu
Datum registracije: Jan 2004
|
Citiraj:
. Najbolje da ne mos probusit gumu na saraf :dooh: Sto nes sve procitat u ovoj temi jao |
|
|
|
|
|
|
#22965 |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2008
|
Ljudi koja je procedura kod kupnje novog auta ? Kad stigne u salon, plati se I sta onda ? Tehnicki I probne jel ? Ili ? Nakon toga osiguranje pa tablice u mjestu prebivalista ? Hvala. Sent from my ALE-L21 using Tapatalk |
|
|
|
|
|
#22966 |
|
Premium
Datum registracije: Dec 2007
|
Zadnje gume će proklizati ako su lošije na kiši ako voziš luđački po okukama a šta je sa svim ostalim situacijama koje se dešavaju češće tipa kočenje i upravljanje te koliki je odnos sile kočenja naprijed-nazad i gdje će prije proklizati? Ja uvijek nove naprijed a ove sprijeda nazad i tako svake godine po jedan par... |
|
|
|
|
|
#22967 |
|
Premium
Datum registracije: Jul 2005
|
Daj mi recite ima li netko najgluplju dimenziju na planeti, 195 50 15 cola i koje zimske uzet a da su vrh ? I di ima za uzet celicnih felgi, vidim da svi zivi to klasificiraju po modelu auta, marki itd. Izgubi se covjek Sent from my iPhone using Tapatalk
|
|
|
#22968 |
|
Bazinga
Datum registracije: Nov 2007
|
Imam ja. Za zimske ne znam. Po zimi su gore čelične 14".
|
|
|
#22969 |
|
Premium
|
Automobili
Ma ljetne su 16 cola a za zimu bi iskombinirao celicane u dimenziji 15 cola da bude jeftinija guma a i da sacuvam aluminijske felge od soli ... Al opet trosak celicnih felgi i jos TPMS senzora koje mi netko mora programirat. Mozda se ni nije financijski pametno zezat s tim. Neki savjet, anybody ? Sent from my iPhone using Tapatalk
Zadnje izmijenjeno od: Hrconja. 02.08.2016. u 14:26. |
|
|
|
|
|
#22971 |
|
Premium
|
U dimenziji 15 da, gume su 500 kn sto je super. Ali u dimenziji 16 (s tim mi dodje auto) su gume po 800-900 kn komad . A da bi presao na zimsku dimenziju 15 moram pljunut za celicane, dodatne TPMS ventile i da mi to netko isprogramira usput. Je li se netko susreo s time ? Sent from my iPhone using Tapatalk
|
|
|
#22972 | |
|
Premium
Datum registracije: Aug 2007
|
Citiraj:
Prošla zima: loše save s nekih 4mm profila naprijed, iza s nekih 6 i nešto novije. Jednom sam bio u situaciji gdje je bio problem krenut, no malo pažljivije s gasom i sve pet. Nikakvih problema. Ova zima: iste gume, isti auto, samo lošije na zadnjoj osovini, novije naprijed. Popriličan broj oh shit situacija gdje je zadnji kraj pri kočenju, ili još gore u zavojima/skretanjima/odvojenjima volio malo pobjeć s putanje i zanijet cijeli auto. I to normalne vožnje, divljanjem/brze vožnje su stvari bile u najmanju ruku smiješne, zadnji kraj je bio svuda po cesti na najmanji spomen liftoffa. fwd drift car ![]() Naravno i prednje gume su pokazivale da su za smeće količinom understeera, ali normalne gradske vožnje neprimjetno. Stvar je jako jednostavna, ubrzavaš, auto se propinje iza(sva težina ide iza), kočiš, velik dio te težine ide na prednju osovinu, zadnje gume sad manje prijanjaju. Kak god okreneš u obje situacije ne želiš biti iza bez gripa jer te zadnji kraj prestigne. Sve ovo gore sam si potvrdio tak da sad stavljam zimske bolje iza a lošije naprijed. Jebeš ti onu jednu situaciju gdje mi je bilo teže krenut vs. hrpa situacija di sam jedva stao, skrenuo i slično. @Hrconja koji auto? |
|
|
|
|
|
|
#22973 |
|
Premium
|
To nije najgluplja dimenzija. Tu dimenziju blagoslivljam jer je brutalno jeftina. Odeš li jedan korak dalje (195/55/15) cijene rastu 30ak posto, negdje i više. Uvijek sam uzimao Save, ali mislim da je Goodyear lijepo pokrivao tu dimenziju (Ultragrip serije koje su bolesno dobre).
|
|
|
#22976 | |
|
Premium
Datum registracije: Dec 2007
|
Citiraj:
Gdje ideš po novi auto? |
|
|
|
|
|
|
#22977 |
|
Premium
|
Ljudi nemojte se zahebavat, kontrolirajte stanje guma, i nemojte biti naivni i oslanjati se na TPMS jer on kad se javi guma je vec dobrano ispod sigurnog limita. Guma glavu cuva koliko god vam se to cinilo otrcana fraza, govorim iz svog iskustva za volanom i neznam ni sam koliko km. Mjenjat treba sve 4 gume ako je to ikako moguce. Ako ne onda svakako novi par nazad a stari na prednju osovinu bez obzira jel auto FWD/RWD/AWD. Obicno mjenjam gume van HR ali ove godine sam to ucinio doma u Rijeci i sjecam se pogleda vulkanizera kad sam mu rekao da stare ljetne gume u smece da. Gotovo sam siguran da ih je stavio sa strane...kao pa imaju jos 4 mm sve cetiri...a tri sezone samo... Inace znam bacit tu i tamo pogled na gume dok se secem na parkingu rivi ili delti (oni koji su iz Ri znat ce o cem pricam) I svaki put se sablaznim kakvih sve guma vidim. To je strasno i samo se toga sjetim kad se vozim u Rijeci po kisici kad padne prva nakon duljeg vremena. Gledam sa svih strana ko ce me pogodit. Za primjer, ove godine dakle 4 nove goodyear eagle F1 Assym 2 225/45 R17 91Y sam platio 280 EUR bez PDV. Dovoljno je samo da jednom proklizem lagano i recimo kvrcnem prednji far. Trosak bi bio vjerojatno preko 1000 EUR, mozda i vise (bixenon) Naravno sve to podrazumijeva da se normalno vozi...ono sto se veli pamet u glavu, a dobra guma je tu samo da pomogne. |
|
|
|
|
|
#22978 |
|
Premium
Datum registracije: Jun 2009
|
Imao sam baš takve gume u toj dimenziji (jedino nisam 100% siguran jesu li Assym ili Assym 2, mislim da su dvojke). Bježi od njih, popucale sve 4 na spoju bočne stranice i gazne površine nakon druge sezone. Uredno su pumpane i kontrolirane, nije se na njima divljalo. Imam negdje još slike, svaki put kad ih vidim se sjetim zašto GY neće nikada više na moj auto (a imao sam ljetne i zimske od njih sigurno 10-ak godina). A inače potpis na tvoj post. ![]() |
|
|
|
|
|
#22979 |
|
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
Ajde nauči čitati s razumijevanjem za početak, onda možemo raspravljati. S obzirom na sve više šarafa, na isti način pronađenih u gumama, kažem da je minimalna vjerojatnost da su se svi slučajno zabili na isti način u gumu, nikad kroz ripne i nikad pod nekim oštrijim kutem. Možeš uvijek pokupiti zalutali čavao, ali ne možeš pokupiti torx šaraf s pločicom na ovakav način.
|
|
|
#22980 |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2008
|
|
|
|
|