Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 26.07.2016., 09:07   #1
arroyo
Registered User

arroyo's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
dlink DNS-320 ShareCenter

Pozdrav

U kučištu su 2 diska od 1 TB u RAID1. Kada izvadim 1 disk i spojim ga na računalo , direktno ili preko usb docka, javi mi da trebam formatirati disk. U disk managmentu se vidi kao raw particija, sve free space. Kad ga vratim nazad dlink ga prepoznaje kao novi disk. Kliknem na rebuild i on kopira podatke sa 2 diska. Kako da spojim disk iz dlinka na računalo bez da se to desi ?

https://postimg.org/image/96rhrb5yf/

arroyo je offline   Reply With Quote
Staro 26.07.2016., 09:29   #2
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Imam isti problem sa tim NAS-om, ali meni su diskovi različitog kapaciteta i nisu u RAID polju. Ne želim izgubiti podatke sa tih diskova.
Oglas

Oglas
Staro 26.07.2016., 09:54   #3
rendula
Registered User

Datum registracije: Oct 2003
Ne kuzim se uopce u raid polja, ali mislim da je nemogu spojiti disk koji je u dlink raidu na kompjuter i da ga ovaj prepozna. Ne znam uopce koji filesystem koristi dlink i kako sve to sljaka, ali mislim da nece ici ovako.

Prekopiraj stvari preko nreze.
rendula je offline   Reply With Quote
Staro 26.07.2016., 11:34   #4
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Kolega rendula je sve rekao, kopiraj podatke preko mreže,
druga je sad stvar / problem ako nemaš pri ruci hdd "viška".
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 26.07.2016., 12:20   #5
skalar
Premium
Moj komp

skalar's Avatar

Datum registracije: Apr 2015
Citiraj:
Autor rendula Pregled postova
Ne kuzim se uopce u raid polja, ali mislim da je nemogu spojiti disk koji je u dlink raidu na kompjuter i da ga ovaj prepozna. Ne znam uopce koji filesystem koristi dlink i kako sve to sljaka, ali mislim da nece ici ovako.

Prekopiraj stvari preko nreze.
NAS-ovi su obično na linux particijama Ext4, Ext3, ili Ext2 (što veća to brža) da bi iz windowsa mogao pristupiti tim particijama moraš instalirati neki čitać ili slično za linux particije tu ti je nekoliko primjera :

http://www.howtogeek.com/112888/3-wa...-from-windows/

p.s. ako NAS ima mogučnost formata NTFS trebalo bi u startu ga i formatirat u NTFS, po defulu bar ono kaj sam ja doma imao formatira u Ext4 ili Ext3

-

Zadnje izmijenjeno od: skalar. 26.07.2016. u 12:28.
skalar je offline   Reply With Quote
Staro 26.07.2016., 12:36   #6
mann
Premium

mann's Avatar

Datum registracije: May 2004
Citiraj:
Autor skalar Pregled postova
NAS-ovi su obično na linux particijama Ext4, Ext3, ili Ext2 (što veća to brža) da bi iz windowsa mogao pristupiti tim particijama moraš instalirati neki čitać ili slično za linux particije tu ti je nekoliko primjera :

http://www.howtogeek.com/112888/3-wa...-from-windows/

p.s. ako NAS ima mogučnost formata NTFS trebalo bi u startu ga i formatirat u NTFS, po defulu bar ono kaj sam ja doma imao formatira u Ext4 ili Ext3
Čekaj, čekaj malo. Hoces reci da ako se disk izvadi iz ovo D-Link NAS-a koji ima RAID polje ispod sebe ti mozes procitati file system povrh toga RAID polja kao da RAID-a uopce nema?

E bome, cudilo bi me to, jako. Ali ok, nisam nikada drzao taj i njemu slicne NAS-ove pa neznam kako rade taj RAID. Generalno, kada ubacis disk koji je u RAID polju u "OS" dobijes smece jer je to samo jedan dio polja.
mann je offline   Reply With Quote
Staro 26.07.2016., 12:41   #7
arroyo
Registered User

arroyo's Avatar

@skalar Da, linux particije su, preko linux reader-a vidim podatke. thx. Sad kad sam vratio disk nazad u NAS sve je po starom RAID 1. Bio je spojen preko usb docking stanice. Kad je bio spojen direktno u racunalo, pri povratu u NAS ostao je RAID 1 degradirani a vraćeni disk je vidio kao novi. Nezam, možda računalo zapiše nešto od windowsa šta ga kasnije zblesi il ise to tako meni potrefilo.

@mann da, može se pročitati i spremiti preko linux readera ili nekog sličnog programa. sad probao. RAID 1.
Staro 26.07.2016., 12:45   #8
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Vidi #4 post.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 26.07.2016., 13:37   #9
mann
Premium

mann's Avatar

Datum registracije: May 2004
Citiraj:
Autor arroyo Pregled postova
@skalar Da, linux particije su, preko linux reader-a vidim podatke. thx. Sad kad sam vratio disk nazad u NAS sve je po starom RAID 1. Bio je spojen preko usb docking stanice. Kad je bio spojen direktno u racunalo, pri povratu u NAS ostao je RAID 1 degradirani a vraćeni disk je vidio kao novi. Nezam, možda računalo zapiše nešto od windowsa šta ga kasnije zblesi il ise to tako meni potrefilo.

@mann da, može se pročitati i spremiti preko linux readera ili nekog sličnog programa. sad probao. RAID 1.
Fakat nisam to znao. Svaka cast, vrijedna informacija za imati negdje u pozadini.
mann je offline   Reply With Quote
Staro 26.07.2016., 16:48   #10
skalar
Premium
Moj komp

skalar's Avatar

Citiraj:
Autor arroyo Pregled postova

to bi se trebalo raditi kad nešto krene po zlu na NSA-u pa spašavat podatke, to bar ja tako radim, kasnije ionako ponovo formatiram NSA,
to se nebi trebalo često dešavat konkretno kod mene se samo jednom desilo kad je počela elektronika ići u k.... na disku,
s toga je moj savjet da provjeriš disk,2 diska u relativno malom kučištu sa hlađenjima i protokom zraka ,
kod kojeg si mogu zamislit da bi moglo biti i bolje,rade 24h 7 dana u tjednu , pa nije nemoguće da pokoji
i rikne s vremena na vrijeme,doduše kod mene je vrisnulo nakon nekih 5 godina,ali nije na odmet provjeriti.

-

Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 01.08.2016., 11:41   #11
arroyo
Registered User

arroyo's Avatar

Citiraj:
Autor skalar Pregled postova
to bi se trebalo raditi kad nešto krene po zlu na NSA-u pa spašavat podatke, to bar ja tako radim.
ma da, to je napravljeno da uopće ne petljaš po diskovima osim ako ti jedan ne rikne pa trebaš staviti novi prazni.
Kad sam opet samo izvadio disk bez spajanja na računalo i vratio nazad, nas ga nije prepoznao nego je opet potreban raid rebuild i ide kopiranje podataka.
Staro 01.08.2016., 13:05   #12
skalar
Premium
Moj komp

skalar's Avatar

to ti ima veze sa "maunt i unmaunt" kad izgubi maunt onda disk nestaje,
možda da pogledaš na stranicama proizvođača diska dali ima noviji firmware za disk a i noviji software za nsa neškodi kod mene u prosjeku za synology izlazi svakih 15 dana,
a gotovo na tjednoj razini add-onovi

-

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 01.08.2016. u 20:07.
Staro 01.08.2016., 14:50   #13
Black Dragon
Premium
Moj komp

Black Dragon's Avatar

Datum registracije: Dec 2002
RAID 1 je dakle jedan disk je identična kopija drugog diska. Ako jedan krepa imaš drugi, ovaj krepani ekološki zbrineš i ubaciš novi istog ili većeg kapaciteta (višak ne možeš koristiti).
Imam D-Link NAS 325 dva komada i u svakom se do sada to dogodilo. Dakle nakon što ubaciš novi disk pokreneš WebGUI (ako je sličan ili isti ovom na 325 modelu) i odeš na Managment, odeš na DiskManagment i onda HardDrive Configuration i izabereš Rebuild Now i onda NAS lagano sa ispravnog diska ponovo sve skopira na novi i imaš opet zdravo, sretno i veselo RAID 1 polje. To je jedan od smisla RAID 1 polja

Some men aren't looking for anything logical. They can't be bought, bullied, reasoned or negotiated with. Some men just want to watch the world burn.
Black Dragon je offline   Reply With Quote
Staro 01.08.2016., 18:17   #14
skalar
Premium
Moj komp

skalar's Avatar

Upravo to samo ljudima je teško svatiti jer diskovi ne rikavaju odjednom sve u pravilu, taj dis ako je malo sreće, može još godinama kao disk za pohranu u računalu solidno raditi.

-

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 01.08.2016. u 20:06. Razlog: Ne treba quote za post poviše
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno