Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 21.07.2016., 15:24   #1
vcendaki
Premium

Datum registracije: Apr 2016
TELESCOP

Pozdrav ekipo

zanima me da li netko ima za preporučiti neki telecope za gledanje zvijezda
po noći
za nekih 200-300 Eura

Hvala svima koji odogovore
vcendaki je offline   Reply With Quote
Staro 21.07.2016., 15:52   #2
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Datum registracije: May 2008
Manje, za bliže stvari

http://www.teleskopcentar.hr/index.p...product_id=205

Veće, za dublji svemir

http://www.teleskopcentar.hr/index.p...product_id=230

Ja ima već par godina Skywatchera 114/900
lowrider je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 21.07.2016., 17:47   #3
vcendaki
Premium

Citiraj:
Autor lowrider Pregled postova
Manje, za bliže stvari

http://www.teleskopcentar.hr/index.p...product_id=205

Veće, za dublji svemir

http://www.teleskopcentar.hr/index.p...product_id=230

Ja ima već par godina Skywatchera 114/900
ovaj drugi mi se čini poprilično dobar, baš sam čitao sada review

pošto se vidim kužiš u te stvari da te usput pitam da li znaš za neki dobar program na kojemu mogu vidjeti koje se zvijezde/planeti trenutačno vide iz moga mjesta i što bi se mogle vidjeti za koji dan i sl.
vidim da ih ima podosta pa ako ti koji koristiš da mi preporučiš HVALA
da ne gledam samo susjede po kvartu hehe
Staro 21.07.2016., 20:59   #4
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Ja sam ti početnik u tome.
Idealno ti je za mob ili tablet google sky, usmjeriš ga u nebo i pokaže ti na tom dijelu sve što je vidljivo, ja to koristim i meni je to taman
Staro 21.07.2016., 21:42   #5
vedranzeman
Premium
Moj komp

Datum registracije: Aug 2005
Za PC instaliraj Stellarium.
Staro 21.07.2016., 21:50   #6
Sn4k3
Premium
Moj komp

Sn4k3's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Za ovim cudom vec neko vrime, nadam se da cu ga uspiti i nabaviti do kraja godine
Staro 22.07.2016., 07:54   #7
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Da, ovi dobsoni su već ozbiljniji teleskopi, pa im je i cijena takva
Stellarium je odličan program, al dok si vani, idealan ti je google sky, ima night mode, odmah ti je pri ruci, i stvarno dobro radi
Staro 22.07.2016., 15:55   #8
Newmie
Premium

Datum registracije: Aug 2006
Oduvijek sam si htio kupiti teleskop, ali nikad nisam uspio. I sad taman kad zaboravim na tu stvar, vi me podsjetite

Jeste li nekad probali "uhvatiti" sliku koju vidite kroz teleskop, može li se neka kamera ili mobitel montirati na teleskop? Ako da, postajte neku sliku da vidim
Newmie je offline   Reply With Quote
Staro 22.07.2016., 19:47   #9
vcendaki
Premium

Citiraj:
Autor Newmie Pregled postova
Oduvijek sam si htio kupiti teleskop, ali nikad nisam uspio. I sad taman kad zaboravim na tu stvar, vi me podsjetite

Jeste li nekad probali "uhvatiti" sliku koju vidite kroz teleskop, može li se neka kamera ili mobitel montirati na teleskop? Ako da, postajte neku sliku da vidim
hehe tako je i kod mene, cijelo djetinstvo sam htio teleskop, ono nikad para za to kad si mali starci kažu "kompa ohebi" sa tim ,.....sada kada sam počeo raditi i imam nešto para nekako sam se osladio opet za tim
ženi nesmijem ni reči koliko košta to hehe
a uzeo bi si ono za gušt makar gledao 2h u prazno jbg. jedanput se živi.....čekam subotu da malo cugnem pa da me popuste kočnice pa da kliknem BUY i to je to kasno je za kajanje
Staro 22.07.2016., 20:04   #10
Bravo
Premium

Bravo's Avatar

Datum registracije: Nov 2006
Možeš svašta namontirat na teleskop. Evo ovo je iz ruke bilo mjesec i jupiter s običnim digitalcem i noname 150/750 teleskopom..A kumova slama s canon 400d mislim..

Bravo je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 22.07.2016., 22:50   #11
jed2i
Premium
Moj komp

jed2i's Avatar

Datum registracije: Jul 2004
Citiraj:
Autor Newmie Pregled postova

Fotkanje s teleskopom je nauka, i proces koji najmanje jednu cijelu noć traje (pričam o deep space objektima)

Pri tome moraš imati podešenu montažu da kontrira savršeno zemljinu rotaciju i naravno usjeverenu montažu što je moguće preciznije...

Osim fotkanja, dosta se gubi na obradu fotke, postoji dosta programa koji maksimalno rastežu fotku da se dobije nešto upotrebljivo

Ja imam cgem montažu i c9 teleskop (ne xlt, običan c9)

Fotkao sam sa običnim dslr-om (canon 5d sa uklonjenim IR filterom) našarafljenim na c9 + guider preko usb porta (ccd kamera na manjem teleskopu)
Prestao sam jer ne stignem više, nemam vremena za to, fakat jako puno vremena traži ako želiš nešto malo ozbiljnije snimiti.

Fotke....sam izgubio skupa sa diskom i još cca 5-7 000 non astro fotki.... (od tad sam naučio da je backup obavezan)

A imao sam fotkano svašta....od andromede,horse head maglice, m42.... svašta. Interesantne su mi bile galaksije za fotkanje.
jed2i je offline   Reply With Quote
Staro 23.07.2016., 01:25   #12
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
A reci mi, kad gledaš "uživo" jel to bolje izgleda nego na slikama, jer sam na dosta amaterskih slika vidio npr Saturn, koji je uvijek mutan, ako je teleskop pravilnno namješten(neki od ti do 500€) jeli saturn mutan ili se može lijepo vidjeti
OuttaControl je offline   Reply With Quote
Staro 23.07.2016., 04:37   #13
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Sve je to u biti mutno radi raznih razloga, leća, zrcala, atmosfere itd, sve slike svemira su obrađene, i one s Hubblea se farbaju itd
Staro 23.07.2016., 07:39   #14
jed2i
Premium
Moj komp

jed2i's Avatar

Citiraj:
Autor OuttaControl Pregled postova
A reci mi, kad gledaš "uživo" jel to bolje izgleda nego na slikama, jer sam na dosta amaterskih slika vidio npr Saturn, koji je uvijek mutan, ako je teleskop pravilnno namješten(neki od ti do 500€) jeli saturn mutan ili se može lijepo vidjeti
Jedino gdje bi ti možda bio oštar je Australija ili Yellowstone....i to ako se poklope uvjeti...

Uvijek će ljudsko oko lošije vidjeti od ccd čipa kamere (ili cmos ako fotkaš dslr-om)

Druga stvar, nema šanse da ćeš moći uloviti saturn i pratiti ga ručno uz ogromno povećanje, treba ti montaža.

Sve u svemu, skup je to sport ako želiš neke rezultate

Kužim kaj želiš, ali to na žalost nećeš moći napraviti....

Citiraj:
Autor lowrider Pregled postova
i one s Hubblea se farbaju itd
Fotke se ne farbaju
Snima se dosta ekspozicija sa rgb filterima, onda se te ekspozicije spajaju u jednu i dobiješ boje, takve kakve jesu

Hubble ima dosta kamera gore + van zemljine atmosfere je

Najbolji rezultati se postižu sa ccd kamerama, ohlađenim peltierovim člankom, crno bileje kamre, i naprijed je rgb filter, snima se određeni broj ekspozicija sa svakim od filtera, onda se snimaju dark frameovi za anuliranje šuma kamere.
Dark frameove je potrebno snimati na istoj temperaturi kao i rgb ekspozicije.

Postoji još filtera, ja sam naveo osnovne.
Staro 23.07.2016., 11:51   #15
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Negdje sam našao da se recimo maglice snimaju crno bijelo, onda se po spektralnoj analizi slika farba s obzirom na sastav plinova
Staro 24.07.2016., 13:46   #16
intel freak
Premium
Moj komp

Datum registracije: Mar 2009
ja sam isto sa onima koji cijeli život kupuju teleskop a nikako da ga kupe ajde barem imam kalendar pa gledam zanimljivosti dok dođu

uglavnom dosta toga sam pročitao i moja preporuka je da za te novce kupiš dalekozor i da se upoznaš sa nebom, teleskop za te novce je igračka za djecu i možda zbog toga izgubiš volju za promatranjem nema.

Znači dalekozor, karta, neki program te forum za zvijezde i puno rasprave s ljudima
nakon 2-5 godina kada skupiš novce ako bude volje kupiš nešto pošteno kvalitetan teleskop, montaža, GoTo montaža itd, možda dvorištu iza kuće neka zvjezdarnica jer samo postavljanje teleskopa, privikavanje na temperaturu okoline i optike itd odnosi par sati samo tako

onda je pitanje kakvo je kod tebe kod kuće svjetlosno zagađenje da li trebaš voziti 10-50-100 km od kuće

evo ovdje razlike između jeftinog i nešto skupljeg teleskopa http://www.deepskywatch.com/Articles...telescope.html

razlika je očigledna, pogotovo ako misliš slikati bitna je montaža te kamera baš za astronomiju
intel freak je offline   Reply With Quote
Staro 24.07.2016., 14:44   #17
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Nebih se baš složio da je teleskop za 300 eura igračka za djecu
Staro 25.07.2016., 11:30   #18
jed2i
Premium
Moj komp

jed2i's Avatar

Treba kupiti rabljenu opremu... moja preporuka je da odeš na neki astro susret, pa pogledaš kak se to sve skupa radi.
Sjećam se kak sam putovao 150km, došao, postavio skoro sve, skužio da sam zaboravio jedan mali adapter, spakirao sve i doma....jbg

Ili dođem, posložim sve, "usjeverim" .... i trknem nogom malo....dođe ti da poludiš

Treba jaaaako puno isprobavanja da sve "uglazbiš" za snimanje, onda trebaju idealni vremenski uvjeti za dobro snimanje.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno