|
![]() |
#2071 |
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
Prva serija fotki je s Canon EOS M3 i kit EF-M 18-55mm f3.5-5.6 IS STM. ISO nije išao iznad 200, otvor blende je praktički cijelo vrijeme bio na f/5.6 Druga serija fotki je Canon G1X. Većina fotki je ISO 1250-1600, s f/2.8 Treća serija je opet Canon G1x ISO 100, f/10 u većini slučajeva, negdje je korištena i opcija ugrađenog ND filtera, ali fotkama je namjerno dignut kontrast na +65. EOS M3 je mirrorless s APS-C senzorom. G1X je kompakt s 1.5" senzorom.
![]() |
#2072 |
Premium
Datum registracije: Jul 2004
|
Da odgovorim na sve iz ove teme... Portfolio nemam, ne živim od fotografije (niti to želim) To je hobi kojeg volim Što se tiče fotki Prva serija, neki kompakt, ići ću toliko daleko i reći da je senzor manji i od aps c Druga i treća serija, tehnički gledano, nešto nekvalitetnije od prve serije. Ajd sad kad si već napisao, uploadaj neki raw da pogledam nekaj (od eosa m) |
![]() |
![]() |
![]() |
#2073 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2074 | |
The mighty pirate
|
Citiraj:
Meni je to blesavo kao da nabaviš neki bolid F1 za vožnju Zagrebom ![]() Ako imaš financijsku mogućnost da si to priuštiš i ne osjetiš na životnom standardu, onda samo naprijed, ali za hobista je sve preko APS-C senzora srednje klase čisti overkill. Sve više ljudi oko mene ostavlja DSLR-e i ide na mirrorless, pretežito Fuji, bilo s izmjenjivim, bilo fiksnim objektivima. RAW je na linku, pa vidi https://onedrive.live.com/redir?resi...nt=photo%2cCR2 Što se EOS M3 tiče, ovaj kit košta 550€. Za usporedbu, A6000 sa 16-50 košta 580€, Fuji X-A2 je 500€ (s objektivom), Olympus E-M10 mkII je 600€ (bez objektiva). Canon je prema njima kao netko tko se slučajno našao u budućnosti. Ovako siromašne mogućnosti nisam vidio ni kod jednog mirrorless aparata. Da sad opet kupujem mirrorless u toj klasi, pobjedu bi odnio Olympus zbog 5 axis stabilizacije u tijelu.
Zadnje izmijenjeno od: 1v@n. 04.04.2016. u 01:32. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2075 |
Premium
|
Ovaj raw mi izgleda dosta bolje nego ona fotka pune rezolucije koju si postavio. Da, kupujem 5dmk3, mogu si ga priuštit sasvim normalno, nikakve rate krediti itd... Ja ti nikad nisam, niti ću, pratiti trendove, pa tako ni taj za mirorless.... Jer, gle, realno, mirorless po pitanju kvalitete same fotke nema kaj tražit pored dSLR Ako je nekome teško nosit opremu gdje god ide, pa odi u teretanu, malo si podigni formu. Ako nekad i bude bolji od dSLR-a onda ću to kupit. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2077 | |
The mighty pirate
|
Citiraj:
Baterija kraće traje, no ne sjećam se kad sam ispucao 300 komada odjednom i morao mijenjati bateriju. Najveća prednost mirrorlessa je što su se proizvođači napokon probudili i nakon 30-ak godina napokon počeli iz nule dizajnirati objektive. Fotke s mirrorlessa su identične ili bolje, kad se usporedi s DSLR-om koji koristi isti senzor. Lošije nikako ne mogu biti. [QUOTE=zvonac;2910419]Puno bolji grip i bolje leži u ruci nego EOS M3. Ima ugrađeni ND filter. Ima hotshue. Video mogućnosti su osnovne kao i kod M3. Dobar IS. Baterija dosta dugo traje. Ljepše mi je bilo raditi s njim nego s M3. Nešto negativno nisam našao i nisam proučavao MK II, tako da ne znam što su nadogradili. Uglavnom, uzeo bih ga prije nego M3, a i samo sve više potvrđuje moju odluku da odem na tu klasu aparata.
![]() |
![]() |
#2078 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
Citiraj:
Onda se kolega pojavio sa igračkom od Fuji X-M1, za koju sam unaprijed zaključio da je... upravo to igračka. Onda sam ju posudio na par dana... Ukratko... Nedugo nakon toga sam kupio isti, i od tada je Penatax 90% vremena u ormaru. Fuji u kombinaciji sa 27mm je smiješno mali fotoaparat, što znači da ga uvijek imam sa sobom. Da ne kažem da radi i bolje fotografije od Pentaxa. I ovo o teretani su gluposti, vukao sam 5kg foto opreme preko cijelog Velebita, nije da je nemoguće... samo mi više ne pada na pamet. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2079 |
Premium
|
Dečki, pa probao sam dosta aparata. Uvijek završim na kraju na FF Canonu, s njim sam najzadovoljniji, jedina stvar koja me smeta je dynamic range, to riješim sa bracketingom. Ne preferiram niti jednu marku, nego probam pa odlučujem. Sad sam gledao a7 II, a7r, nikon d810,d750,5dmk3,6d Jedino nisam isprobao a7r od svih nabrojanih. Opet, odabrao sam 5dmk3 Svi kukaju da im je teško nosit opremu, meni nije, a nosim valjda 10kila na leđima. Edit: ne mislim da su glupost, ali mislim da dSLR aparati još uvijek imaju prednost. I OPET ponavljam, kad budu bolji (u kategoriji koju ja gledam, možda su u nekoj drugoj već bolji), prebacit ću se na njih bez pol frke. Zadnje izmijenjeno od: jed2i. 04.04.2016. u 10:58. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2080 | |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Citiraj:
Ma M3 je dost manji, al pretpostavljam da je G1X za klasu bolji od M3 a i jeftiniji je dost.. A gledam cijene G1X Mkll, dost je jeftiniji od RX 100 M3, kojih 500tinjak kn.. EDIT: Sad tek vidim bolje ![]() ![]() Da imam love na bacanje, od FF bi jedino i isključivo dolazio u obzir, Sony rx1, mali a moćan.. Kolko čitam, dost ljudi se prebacuje sa dslra na manje sisteme, iz samo jednog razloga, a to svi znamo koji su.. Zadnje izmijenjeno od: zvonac. 04.04.2016. u 11:20. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2081 |
The mighty pirate
|
Velik je, ali taman velik. Na grip od M3 ti stanu 2 prsta, ovdje stanu 3. Tu je bolji i od RX100 serije. Koliko je bolji...ovisi za što. Ako se hoćeš igrati s objektivima, onda G1x nema što tražiti. Ako pak hoćeš all round dobar aparat, definitivno G1x. Pazi samo ako se hoćeš igrati s makrom ili općenito close up fotografijom, ima dosta veliki MFD (minimum focus distance), čak i na najširem području. Mislim da ipak nije konkurencija RX aparatima, ali daleko od toga da je loš. Uf, RX1R II...samo 3500€ ![]()
Zadnje izmijenjeno od: 1v@n. 04.04.2016. u 17:46. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2082 | ||
Lika u mom srcu
Datum registracije: Jan 2004
|
Citiraj:
mislim da bi ti bilo vrijeme da uzmes jedan na probu pa onda pises. ALi kao kako i sam pises da si amater i ne bavis se fotografijom za novac ili profesionalno, onda mi apsolutno nije jasno sto radis sa FF aparatima takve klase. ili ono, ima se moze se i onda nista ispod toga vise ne valja kao fol. stavio sam ti link od jason daniera, pa malo vidi sto se radi sa novim sony a6300 mirrorlesom. [QUOTE=1v@n;2910431]Ne znam u čemu je problem, da nikako ne možeš shvatiti da su senzori identični, kvaliteta slike je identična, mogućnosti su identične. Mirrorless je brži, manje sklon mehaničkim problemima jer mehanike skoro ni nema (eventualno shutter), i gotovu fotografiju vidiš i tijekom kadriranja. Video mogućnosti su jače, kod fotkanja ima više FPS, tiši su, sve zbog micanja klepetajućeg ogledala. Baterija kraće traje, no ne sjećam se kad sam ispucao 300 komada odjednom i morao mijenjati bateriju. Najveća prednost mirrorlessa je što su se proizvođači napokon probudili i nakon 30-ak godina napokon počeli iz nule dizajnirati objektive. Fotke s mirrorlessa su identične ili bolje, kad se usporedi s DSLR-om koji koristi isti senzor. Lošije nikako ne mogu biti. Citiraj:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#2083 |
The mighty pirate
|
Jedino što na svim modelima ispod A7 serije uvijek nedostaje, je prednji kotačić. Kad sam negdje na koncertu i opali mi spotlight na onog kojeg fotkam, srednji prst leti na prednji kotačić i zatvara blendu, dok palac diže brzinu okidača na stražnjem. Kad prednjeg nema, to obično znači da je potrebno pritisnuti ili držati određenu tipku i koristiti samo taj jedan kotačić. Malo usporava cijelu priču, ali navikne se čovjek s vremenom. Nije problem ako se ne fotka sport i stvari gdje je rasvjeta ovako dinamična i ako se fotka u A ili S modu
Zadnje izmijenjeno od: 1v@n. 04.04.2016. u 17:57. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2086 |
Lika u mom srcu
|
m10 mk2 ti ima hrpu kotacica ![]() ![]() ja gledam s cim zamijeniti svoj e-pl3, samo jer mi je video na njemu ocajan, ili ja ne znam sto da podesim a da bolje snima, sve je premekano, van fokusa uvijek, koma. i uzasno je neerhonomican, tipke, meniji, su uzas. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2087 |
The mighty pirate
|
Što više gledam taj drugi aparat, više mi se mogućnosti otvara. Sad je pak u budžet upao i Sony RX1R, a i otkrio sam Panasonic LX100 sam slučajno otkrio... Bit će veselo...
![]() |
#2088 |
SCSI Freak, deda :P
Datum registracije: Sep 2009
|
![]() ja imam canon 33v, 50 f1.4, 70-200 f2.8 i 100-400 f4.5-f5.6, kupujem 1v hs zato jer mogu i hocu, a ne treba mi realno... ![]() portfolio nemam i ne treba mi ![]()
![]() |
#2091 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2094 |
The mighty pirate
|
Veličina? https://i.ytimg.com/vi/loOC87Ni4x8/maxresdefault.jpg Uzmeš jednu dimenziju i uspoređuješ? Komedija Sony se trudi izmišljati nove kategorije i pomicati granice, zato ih iznimno cijenim.
![]() |
#2095 |
Lika u mom srcu
|
isss ko je ovome platio da pljuje po mirrorlesima jer tako zvuci. moje osobno misljenje je da je upravo ta tezina i velicina presudna, to sto moras ponest dodatnu bateriju (a kao na dslru ne moras) nista ne znaci, jer je bitno ono sto ti je u ruci taj tren, a tu su mirrorlesi PUNO laganiji i spretniji zbog velicine. pa jedan FF dslr je kao da sam uzeo komad cigle u ruku, ukoci mi se ruka od drzanja. i bravo za sliku, jer one slike gore nisu uopce realne jer su slozene digitalno i ne predstavljaju pravi odnos velicina. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2096 |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
Mislim da taj clanak najvise ide na 7 seriju i G Masta i gleda na nju u usporedbi sa ostalim profi aparatima. Manje za mirrorles generalno i manje bitno za vecinu.. Meni Sony marketing sucks i nis drugo u vezi njih. Nisu jos spremni da se bodu sa dslrovima na najvisem nivou a reklamiraju svasta.. Najvisi nivo su Canon ili Nikon podrska za profice, raspon FF objektiva i te stvari. Manje sam aparat i dide mide.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2097 |
SCSI Freak, deda :P
Datum registracije: Sep 2009
|
tebi je ocito onda netko maznul ogledalo iz njega, ako ti je mirrorless... ![]() posto tako hvalite taj mirroles, neka mi netko onda objasni zasto nitko od ljudi koje zive od fotografije ne koriste tak nekaj tipa slony a7, olympus om-d ili slicno? nego i dalje tegle dinosaurus slr cigle i objektive, to mi nije jasno, ako su ovi mirrorlessi tako superiorni nad tim ciglama ![]()
![]() |
#2099 | |
Lika u mom srcu
|
Citiraj:
I tko kaze da se ne koriste. Nitko ne kaze da su superiorni, da su u nekim stvarima i bolji, jesu. pogledaj malo ovo https://www.youtube.com/watch?v=aIw8bFM5rJQ&t=1414s |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|