Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Audio, Video, Foto
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 25.02.2016., 22:37   #1951
Touni
Premium

Datum registracije: Nov 2014
Da i da
Touni je offline   Reply With Quote
Staro 25.02.2016., 22:59   #1952
blackened
Premium
Moj komp

blackened's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Iv@ne - smatram te kompetentnim, no s obzirom da sam za sebe kažeš da imaš toliko iskustva, školovanje, klijente nije mi jasno zašto moraš ići s tako oštrom retorikom i to u većini tema koja se ne slaže s tvojim viđenjem . Sam kažeš da je nebulozno dati preporuku početniku stroj od 1000 eura, a opet od svih ovdje prijedloga ti sa tolikim iskustvom nisi dao kolegi niti jedan.

Apsolutno se ne smatram mjerodavnim, u ovome sam kratko, no ponudio sam svoje mišljenje bazirano više na iskustvu s drugim stvarima, primjerice sviram već 15 godina, i bas i gitara. Kad se sjetim samo koliko sam instrumenata promijenio i novaca potrošio na opremu da bih došao do recimo sada nečeg što mi odgovara dođe mi da se propucam. Stalno mjenjaj, prodaj, apgrejdaj jedan level, gubi novce pri prodaji umjesto da sam odmah šparao sa strane i uletio u bolju opremu. Da se razumijemo, i najjeftinija gitara će svirati, na gaži 90% ljudi neće skužiti da li sviram Konzumcastera ili origigi Stratocastera.

I da, imam između ostalog Konzumcastera od 400 kn ( pogledaj na YT kako gitara zvuči), svirat će on, no morati ću drhtati cijelo vrijeme hoće li se početi raštimavati, krčati potenciometri i na kraju krajeva ja sam ću znati da sa boljom gitarom bih imao bolji zvuk. Bih li svirao bolje na skupljoj? Nikako, isti đavo, no zašto bih se morao tlačiti sa potencijalnim problemima koji bi mogli nastupiti, ako ćeš svirati naučiti ćeš se svirati i na veslu, a isto tako i na cjenjenijem komadu opreme, a tako je i sa fotoaparatima.

Ako je kolega spreman odvojiti tolke novce za prvi DSLR, što da ne, manje će ga koštati ako za godinu dana ako skuži da to nije za njega pa rasproda, nego da skuži da je pa onda nanovo apgrejdaj svu opremu od prvog levela.

Off topic, ali čisto ono, nije nitko u ratu ovdje, bolje konstruktivni prijedlozi, NHF no ne možeš ti znati jel nekome nešto treba ili ne, možeš mu pojasniti razloge zašto bi bilo dobro ili ne, a ne ga sasjeći u korijenu.

Zadnje izmijenjeno od: blackened. 25.02.2016. u 23:04.
blackened je offline   Reply With Quote
Staro 25.02.2016., 23:24   #1953
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Autor MAGARAC Pregled postova
Po meni je bolje odmah kupit bolju kameru nego kasnije stalno razmisljat o upgradeu zbog limitacija kaj jefine kamere znaju imat a netko malo entuzijasticniji ce vrlo brzo naletit na njih.. Osim toga skuplje kamere imaju opcije tipa wireless za flash koje na kraju stede novac ili vece baterije, vise ulaza itd... To se odnosi najvise na novo, druga, pametnija opcija je Nikon 5100 za 1500kn sa njuske ili sl.. pa kasnije kad sve zna uzet nes kaj odgovara vecini potreba.. Pod bolju ne mislim na full frame, nego neke srednje ili iznad entry modela tipa 750d mada i te nisu bas idealne za malo naprednije. Za nas standard preskupo na zalost u normalnim zemljama sasvim normalno..

Ako nekome fotkanje dosadi ili nesto taj si je sam kriv kaj je potrosio lovu na skuplji dslr umjesto na nes jednostavnije i jeftinije. Za takve me bas briga.

Ja drukam za Canon samo zbog love. Znam i da mnogi nemaju kes nego kartice i da im polovne opcije nisu realne pa moraju kupovat novo. Mislim da je za njih Canon najbolja opcija,. Super je sto za Canon postoji brdo trecih opcija tipa yonguno, mozda najvise od svih.. Jasno da netko nece slozit profi stroj od toga ali za vecinu je to vise nego dovoljno, iako yonguno ima par dobrih stvari kaj koriste i profici...
Ne kužim...

Fotoaparat ili kamera?

Koje limitacije imaju jeftine "kamere"?

Wireless za flash? Skuplje kamere? Nema veze s aparatom, ni najmanje. Skuplji aparati obično nemaju pop up flash, pa nemaju čime okinuti vanjski flash, a o flashu i njegovoj klasi ovisi kako će raditi bežično. IR ili RF.

Drukaš za Canon zbog love, a Canon je nakon Nikona najskuplji sustav čim odlučiš krenuti dalje od kit objektiva, a ni kao kit opcija nije najjeftiniji.

Yongnuo radi dodatke za sve brandove, u jednakom broju, isto kao i Nissin, Phottix, Meike i sl. Ništa Canon nije bolje zastupljen od ostalih.

Sad da se vratimo na cijene i to činjenice, za promjenu

Što možeš kupiti danas u Hrvatskoj za 3000 kn (+200 kn)?

1. Sony A58 i 18-55 SAM II objektiv
(20 mpx APS-C, 5 FPS, FHD 50i - 24 Mbps AVCHD, 15 point Phase Detection AF, 3 cross AF point, MF Peaking, stabilizacija, AF motor u tijelu i AF motor u objektivu, video AF

2. Canon 100D i 18-55
(18 mpx APS-C, 4 FPS, FHD 24 FPS, 9 AF points, 1 cross AF

3. Canon 1200D i 18-55
(18 mpx APS-C, 6 FPS, FHD 24 FPS, 9 AF points, 1 cross AF

4. Nikon D3200 i 18-55
(24 mpx APS-C, 4 FPS, FHD 30p, 11 AF points

5. Pentax K-50 i 18-55 WR
(16 mpx APS-C, 6 FPS, FHD 30 FPS, 11 AF points, 9 cross AF, MF peaking, video AF, stabilizacija, tijelo i objektiv potpuno zabrtvljeni - 81 brtva ukupno)

Ajde sad po prvi puta budi objektivan i reci koji bi uzeo od ovih?

Canon nema konja za utrku ovdje, nijednom karakteristikom nisu konkurentni.

Nikon je nešto bolji, ali i dalje iza Sonya i Pentaxa. Zbrka oko DX i FX objektiva i (ne)mogućnosti korištenja nekih objektiva na nekim tijelima im sigurno ne ide na ruku.

Sony ima najjače video mogućnosti, najjači AF, stabilizaciju i masu smiješno jeftinih AF objektiva od Minolte koji su svi FF objektivi (50mm f/1.7 objektiv ide za 600 kn, 35-70mm f/4 macro se nađe za 200-300, 70-210mm f/4 ide od 600-800...)

Pentax možda nudi najviše za novce, ali dostupnost rabljenih objektiva na tržištu je kriminalna i cijene su visoke. Za nekog tko se ne planira dublje baviti fotografijom, ovo je vjerojatno najbolja opcija. Nema brige jel na mokrom, suhom, u pijesku ili je na suncu ostao usred ljeta.

CPU: Intel Core i7 8809G
MBO: Intel NUC8i7HVK
RAM: 2x16GB Crucial DDR4 2400
GPU: Radeon™ RX Vega M GH

SSD: 2x Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2
LCD: BENQ PD3200Q
Periferija: Microsoft Sidewinder X6, Logitech Performance MX

Zadnje izmijenjeno od: 1v@n. 25.02.2016. u 23:36.
1v@n je offline   Reply With Quote
Staro 25.02.2016., 23:44   #1954
MAGARAC
Premium
Moj komp

MAGARAC's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Ja jedno ti drugo, sve po starom.. Neda mi se tako. Sve kaj sam napisal je tocno ukljucujuci i wireless al ne znas o cemu pisem..

Jedan dan cemo se nac i opalit po necem brzom sa continousom/servom ti kak hoces ja kak hocu pa cemo vidit kolko ce ko na kraju imat slika u fokusu. Ja sa sva svoja tri frejma i jednom dobrom AF tockom, ti koristi kaj hoces od Sonija, osim FF.. Jedino tak ces me uvjerit u podatke sa papira vezane za AF. Ne vjerujem nista, ne tebi nego svima dok ne vidim sam. Zato ti nema smisla bacat te brojke i mene quotat.

Malo prije pises kak ljudi gledaju buku a ne fotke a onda pocnes trazit razlike medu foticima kojih bez pixel peepinga skoro da nema razlika.

Zadnje izmijenjeno od: MAGARAC. 25.02.2016. u 23:58.
MAGARAC je offline   Reply With Quote
Staro 25.02.2016., 23:52   #1955
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Tupiš cijelo vrijeme da je Canon najbolja opcija, a bez ikakvog pokrića. Imaš ga i najbolji ti je, super. Daj malo proširi vidike i pogledaj da postoje druge stvari, koje možda početnici više cijene i čije mogućnosti im više znače dugoročno.

Nije teško malo proučiti, ali ti samo Canon, Canon i Canon...

Staro 26.02.2016., 00:28   #1956
Forace
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jul 2012
Canon je dobra opcija samo zbog relativno dobre raspodjele cijena. Imaš 3 kategorije tijela i dvije objektiva jednostavnije nejde.

Koliko sam čuo nikon za razliku od canona nema dvije kategorije objektiva ili se varam?

A ako po strani ostavimo polovno i vanjsko tržište koliko je ta tvoj sony dostupan, znači ušećeš u trgovinu i kupiš? Iskreno cijene sony sustava ne znam.

Na Canonu sam zbog određenih već prije opisanih razloga, zadnja investicija je bila širokokutni objektiv na ovkm cashbacku zadnjem. I tu mi je Canon digo živac jer ima je nova verzija 430 bljeskalice dolazi natrpana svim glupostima + Rf dok ova šta sam prošle godine nabavljo nije imala ništ uz sebe i nema RF.

A za preporuke: sustav je nebitan isto kao i tijelo, čak bolje početniku uzet entry level DSLR, ak se nauči može mjenjat tijelo zadržavat objektive itd.

Nije DSLR za svakoga, a već ak početnik mora pitat koji sustav je bolji, jeftiniji primovi itd. ... slabo će tu bit od njega šta god mi preporučili i napisali.

Uostalom sve je već stoput u ovoj ili onoj drugoj temi rečeno.
Forace je offline   Reply With Quote
Staro 26.02.2016., 00:37   #1957
MAGARAC
Premium
Moj komp

MAGARAC's Avatar

Ja isto Canon drukam samo zbog cijene i ponude kod nas. Samo kaj on misli da je ne gledam youtube i ne citam po ostalim forumima kao i on i nemam poima o nicem. Njegov problem uglavnom. Nemaju svi prilike kupovat po aukcijama i narucivat adaptere itd ili zelju slikat manualno AF... Ja kupujem na firmu i nemam takvog izbora pa znam kak stvari stoje u ducanima. Isto je i za ekipu sa karticama. Tko hoce mirrorles ima drugu temu.

Mogu sutra prodat sve kaj imam i prec na Nikon, nebu mi zao ali to onda nebu trica ili petica nego 7x00 ili FF ... Nisam puno love ulozio niti sam zaglibio zbog toga u Canon, zato jer je najjeftiniji za pocet i solidno opremit objektivima. Da mi netko ponudi dobar deal na SOny sa par brzih objektiva vjerojatno bi pristal, video mi je isto dosta bitan pa i zbog toga. Ne znam dal trebam nastavit, mislim da ne.

Zadnje izmijenjeno od: MAGARAC. 26.02.2016. u 00:54.
Staro 26.02.2016., 07:57   #1958
riceburner
SCSI Freak, deda :P
Moj komp

riceburner's Avatar

Datum registracije: Sep 2009
Question

Citiraj:
Autor 1v@n Pregled postova

Imam iza sebe velike, respektabilne klijente
godine iskustva,
konkretno akademsko školovanje
sad sam tek procitao sve kaj si napisao i zanima me jel imas cime potkrijepiti ove izjave? ako imas onda cu te ozbiljno shvatit, jer po masu topica imas svo znanje svijeta i najpametniji si

riceburner je offline   Reply With Quote
Staro 26.02.2016., 09:44   #1959
jed2i
Premium
Moj komp

jed2i's Avatar

Datum registracije: Jul 2004
Dečki nek svatko fotka s čim god hoće.
Ja znam zakaj sam na Canonu, a to je AF i nema pizdarija s objektivima.
Ako je objektiv ispravan, AF je UVIJEK točan i brz, što bi značilo pouzdan.
To nisam našao ni kod Sony-a a pogotovo kod Nikona, D800 koji sam probao je fokusirao ko ćorava krava sa dioprijom -456872.

Dinamički raspon lako riješim + sad se pojavio i Magic Lantern koji je u nekim slučajevima uspio izvući čak 16 stopa (5dmk3)

To je što se tiče tehničke strane, što se tiče umjetničke, e jbg netko ima oko, netko nema, postoje pravila naravno, ali netko ni uz sva moguća pravila neće moći snimiti dobru fotku.

Zadnje izmijenjeno od: jed2i. 26.02.2016. u 09:52.
jed2i je offline   Reply With Quote
Staro 26.02.2016., 09:49   #1960
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Citiraj:
Autor Forace Pregled postova
Canon je dobra opcija samo zbog relativno dobre raspodjele cijena. Imaš 3 kategorije tijela i dvije objektiva jednostavnije nejde.

Koliko sam čuo nikon za razliku od canona nema dvije kategorije objektiva ili se varam?

A ako po strani ostavimo polovno i vanjsko tržište koliko je ta tvoj sony dostupan, znači ušećeš u trgovinu i kupiš? Iskreno cijene sony sustava ne znam.

Na Canonu sam zbog određenih već prije opisanih razloga, zadnja investicija je bila širokokutni objektiv na ovkm cashbacku zadnjem. I tu mi je Canon digo živac jer ima je nova verzija 430 bljeskalice dolazi natrpana svim glupostima + Rf dok ova šta sam prošle godine nabavljo nije imala ništ uz sebe i nema RF.

A za preporuke: sustav je nebitan isto kao i tijelo, čak bolje početniku uzet entry level DSLR, ak se nauči može mjenjat tijelo zadržavat objektive itd.

Nije DSLR za svakoga, a već ak početnik mora pitat koji sustav je bolji, jeftiniji primovi itd. ... slabo će tu bit od njega šta god mi preporučili i napisali.

Uostalom sve je već stoput u ovoj ili onoj drugoj temi rečeno.
Ne kao što Canon ima L i non L klasu, ali imaju D i G objektive. D prepoznaš lako jer imaju prsten za blendu pa se daju koristiti i na starijim tijelima. Nikon je malo problematičan početniku jer se može nać u situaciji da će jednom kupiti objektiv koji na tijelu možda neće htjeti raditi, ako prije toga ne istraži kompatibilnost.

Canon ima jednostavne klase, xxxxD je entry level, xxxD je amaterski, xxD je polu profi i x je profi klasa. Numeracija unutar tih klasa jedino zbunjuje ljude. Ono što Canonu zamjeram je nedostatak inovacija, samo recikliranje tehnologije i elemenata koji su koju godinu ranije bili dostupni u višoj klasi, tipa drugi kotačić ili gornji ekran. Apsolutno nebitne stvari za početnike, ali dižu cijenu i rade hype.

Citiraj:
Ja isto Canon drukam samo zbog cijene i ponude kod nas. Samo kaj on misli da je ne gledam youtube i ne citam po ostalim forumima kao i on i nemam poima o nicem. Njegov problem uglavnom. Nemaju svi prilike kupovat po aukcijama i narucivat adaptere itd ili zelju slikat manualno AF... Ja kupujem na firmu i nemam takvog izbora pa znam kak stvari stoje u ducanima. Isto je i za ekipu sa karticama. Tko hoce mirrorles ima drugu temu.

Mogu sutra prodat sve kaj imam i prec na Nikon, nebu mi zao ali to onda nebu trica ili petica nego 7x00 ili FF ... Nisam puno love ulozio niti sam zaglibio zbog toga u Canon, zato jer je najjeftiniji za pocet i solidno opremit objektivima. Da mi netko ponudi dobar deal na SOny sa par brzih objektiva vjerojatno bi pristal, video mi je isto dosta bitan pa i zbog toga. Ne znam dal trebam nastavit, mislim da ne.
Napisao sam ti sinoć da ti drukanje za Canon zbog cijene i ponude ne drži vodu. Imaš druge razloge i nisi objektivan, ali reci onda, nisam objektivan.

Ako opet pročitaš raniji post, Canon nudi najmanje u klasi. Otvori oglasnik, imaš možda količinski najviše Canon opreme, ali većina je ili L opreme ili kit objektiva. Ponuda profesionalne klase objektiva je veća, tu se mogu složiti, ali koliko je ovdje ljudi koji će si moći priuštiti rabljeni objektiv od 5000+ kn?

Gore nisam pričao o manualnim objektivima i adapterima, kao ni mirrorlessima. Pričamo o entry level DSLR-ima. Vrati se opet na post s usporedbom entry level DSLR-a gdje imaš 2 Canona, Nikon, Pentax i Sony.

Za usporedbu, evo ti tri sustava, cijene novih i rabljenih, pa imaš sve crno na bijelom. Uzeo sam domaće cijene u trgovinama za novo, rabljeno s njuškala ili ako nema, onda cijene s ebaya unutar EU.
Vani se još da uštediti na novome (amazon i sl.)

Sony sustav:

Sony A58 kit - 3000 kn kod nas (rabljeni oko 2000-2400)
35mm f/1.8 - 1550 kn (700-800 kn)
50mm f/1.8 - 1250 kn (700-800 kn)
85mm f/2.8 - 1950 kn (1000-1200)

Total: 7750 kn za novo / max 5200 za rabljeno

Canon sustav:

Canon 1200D kit - 2750 nov (rabljeni oko 2200)
35mm f/2 - 4000 kn (1400 kn)
50mm f/1.8 - 750 kn ili 1100 kn za STM - (400+ kn)
85mm f/1.8 - 2800 kn (2000 kn)

Total: 10300 za novo / 6000 za rabljeno, ak imaš sreće da ova cijena od 1400 za 35-icu nije kriva

Nikon sustav:

D3200 kit - 2899 kn novi / rabljeni 2000-2400
35mm f/1.8 - 1650 kn (1400 kn)
50mm f/1.8 - 1600 kn (1000-1300)
85mm f/1.8 - 3520 kn (2000-2500)

Total: 9669 kn za novo / 7600 za rabljeno

Ono što još ide u prilog Sonyu je brdo rabljenih Minolti u ponudi za smiješne novce. Minoltina optika je i dalje u Sony objektivima, AF je moderniziran, premazi i materijali kućišta (metalne Minolte su sad plastični Sonyi)
Da opet napomenem, jer voliš spominjati manualce, apsolutno svi su objektivi s AF i kompatibilni sa svakim Sony DSLR (SLT) aparatom. Također, Minolte su sve FF objektivi, nema APS-C only ili FF only...

20mm f/2.8 - 2000-2500 kn
24mm f/2.8 - 800-1000 kn
28mm f/2.8 - 500-800 kn
50mm f/1.7 - 400-700 kn
50mm f/2.8 macro - 1000-1500 kn
28-75mm f/2.8 - 1400 kn
35-70mm f/4 macro - 200-400 kn
100-200mm f/4.5 - 300-500 kn
70-210mm f/4 - 600-800 kn

A58, 50mm, 35-70 i 70-210 te, da ih danas kupuješ rabljene (aparat pod garancijom) izađu sve skupa malo više od 4000 kn u najgorem slučaju. Nađi sustav, koji ti za te novce nudi aparat i 4 kvalitetna objektiva s fiksnom blendom.
Citiraj:
Ja jedno ti drugo, sve po starom.. Neda mi se tako. Sve kaj sam napisal je tocno ukljucujuci i wireless al ne znas o cemu pisem..

Jedan dan cemo se nac i opalit po necem brzom sa continousom/servom ti kak hoces ja kak hocu pa cemo vidit kolko ce ko na kraju imat slika u fokusu. Ja sa sva svoja tri frejma i jednom dobrom AF tockom, ti koristi kaj hoces od Sonija, osim FF.. Jedino tak ces me uvjerit u podatke sa papira vezane za AF. Ne vjerujem nista, ne tebi nego svima dok ne vidim sam. Zato ti nema smisla bacat te brojke i mene quotat.

Malo prije pises kak ljudi gledaju buku a ne fotke a onda pocnes trazit razlike medu foticima kojih bez pixel peepinga skoro da nema razlika.
Super, idemo na pivu. A58 sam prodao, ali posudit ću ga za tu priliku od Sony Hrvatska ili nekog od kolega i uspoređuj do mile volje. FF, osim senzora, nema nekih većih razlika u funkcijama od ostalih APS-C mirrorlessa.

Uostalom, za posao koristim Minolte 80-200mm f/2.8 APO G i 20mm f/2.8. Ako A7II stavim u APS-C mod, možeš ga usporediti s čime god hoćeš, još se senzor spusti na 10 mpx, pa je još zanimljivije, pa i s kit objektivom njegovim (28-70 postane 35-105) Definitivno sam za to.

Pa cijelo vrijeme ti pokušavam objasniti, nema razlike među njima, sve je jednako dobro ili loše. Razlika je samo u tome koliko dobiješ za svoj novac i koliko ti slobode ostavlja za buduće nadogradnje i razvijanje sustava.
Citiraj:
Autor riceburner Pregled postova
sad sam tek procitao sve kaj si napisao i zanima me jel imas cime potkrijepiti ove izjave? ako imas onda cu te ozbiljno shvatit, jer po masu topica imas svo znanje svijeta i najpametniji si
Imam... želiš diplomu, diplomski rad, autorske ugovore ili popis firmi za koje sam radio? Ispada kao da se kurčim ovdje, a samo pokušavam pomoći ljudima koji žele kupiti aparat, a isključivo im se preporuča skupa DSLR oprema.

Citiraj:
Autor jed2i Pregled postova
Dečki nek svatko fotka s čim god hoće.
Ja znam zakaj sam na Canonu, a to je AF i nema pizdarija s objektivima.
Ako je objektiv ispravan, AF je UVIJEK točan i brz, što bi značilo pouzdan.
To nisam našao ni kod Sony-a a pogotovo kod Nikona, D800 koji sam probao je fokusirao ko ćorava krava sa dioprijom -456872.

Dinamički raspon lako riješim + sad se pojavio i Magic Lantern koji je u nekim slučajevima uspio izvući čak 16 stopa (5dmk3)
Kažeš da točan AF nisi našao ni na Sonyu ni Nikonu. Daj detalja malo. Koji aparati i koji objektivi, fokusiranje u kojim uvjetima?
Sony ima 3 vrste AF (motor u tijelu aparata, SAM motor u objektivu, SSM motor u objektivu). Vjerujem da i Nikon ima bar 2 vrste motora u objektivima. Nije isto jel fokusiraš na točku bez ikakvog kontrasta ili na prijelaz. Toliko različitih situacija može biti...

Zadnje izmijenjeno od: 1v@n. 26.02.2016. u 09:58.
Staro 26.02.2016., 10:06   #1961
riceburner
Moj komp

riceburner's Avatar

Citiraj:
Imam... želiš diplomu, diplomski rad, autorske ugovore ili popis firmi za koje sam radio? Ispada kao da se kurčim ovdje, a samo pokušavam pomoći ljudima koji žele kupiti aparat, a isključivo im se preporuča skupa DSLR oprema.
hocu na pm, jer ispada tocno tako kako si rekao i takav sam dojam stekao u drugim topicima...
zacepi mi gubicu i daj da te shvatim ozbiljno barem u foto topicu...

Staro 26.02.2016., 10:07   #1962
jed2i
Premium
Moj komp

jed2i's Avatar

Citiraj:
Kažeš da točan AF nisi našao ni na Canonu ni Nikonu. Daj detalja malo. Koji aparati i koji objektivi, fokusiranje u kojim uvjetima?
Točan AF sam jedino na Canonu našao.
Isprobao sam objektive i stare po 10 godina koji su radili odlično.

Nikon D800
kad mi fula fokus na nečem što je jako kontrastno i to u sred bijela dana na način da malo baca front malo backfocus...poludim, shvatio bi da stalno baca front ili back, software podesiš i bok, ali ovo... odmah nemam pouzdanja.
+ samo se usudi koristit bilo koju drugu točku osim centralne, tu tek show počinje.
Fotkam već valjda 15 godina.
Svako malo me primi da bi promijenio sistem (valjda iz dosade), i uvijek se vratim na Canon.
Staro 26.02.2016., 10:15   #1963
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Još se nisam susreo sa sustavom koji ima netočan AF, a da nije neispravan aparat/tijelo, ili da je Tamron u pitanju

Nadam se da fokusiraš na jednu točku, AF-S, a ne na sve ili AF-C, pa da aparat bira što je bitno? Ako koristiš samo jednu i tu uspije fulati, onda nešto ne valja s opremom.

Od low end do high end opreme, samo kod aparata više klase s micro AF adjustmentom sam imao sitnih problema, ali s objektivom starim 20 godina koji je trebao korekciju, no tome ta funkcija i služi.

Primjer... baš zadnji posao koji sam radio.
Ovo je Minoltin AF objektiv iz 1987. Nikakvog micro AF adjustmenta ne treba, a i da treba, na zoom objektivu ga je skoro nemoguće napraviti.

Da sam ovdje išao s f/2.8, možda bi više došlo do izražaja gdje je zapravo bila točka fokusa. I ono što ne mogu na Canonu i Nikonu napraviti za iste novce...s 1/60s ići na 200mm, bez da moram dizati ISO, a dobiti oštru i čistu fotku.

Druga situacija, gdje sam odlučio otvoriti blendu do kraja, ali opet ne dizati ISO i gdje me opet Sony izvlači na niskoj brzini okidanja.

I treća...dobiti publiku u rubnim dijelovima kadra. Što zatvorenija blenda, a što manji ISO. Na kraju s 1/40s, a da apsolutno ničiji pokret nije mutan, a lica su prepoznatljiva.

Citiraj:
Uvijek fokusiram jednu tocku, nikad ne dam aparatu da bira.
Onda si definitivno imao sreće da si naletio na neispravnu opremu.

Zadnje izmijenjeno od: 1v@n. 26.02.2016. u 10:40.
Staro 26.02.2016., 10:20   #1964
jed2i
Premium
Moj komp

jed2i's Avatar

Kaj se tiče tvoje fotke, taj Sony ima stabilizaciju jelda? Koristi Canon sa objektivom koji ima stabilizaciju i dobit ćeš identičnu stvar.

Zadnje izmijenjeno od: jed2i. 26.02.2016. u 10:31.
Staro 26.02.2016., 10:43   #1965
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Citiraj:

Kaj se tiče tvoje fotke, taj Sony ima stabilizaciju jelda? Koristi Canon sa objektivom koji ima stabilizaciju i dobit ćeš identičnu stvar.
Sony ima stabilizaciju u 5 osi, ali na aparatu je još i službeni adapter s A na E-mount koji ima svoj AF sustav s poluprozirnim ogledalom i skida 1/3 blende.

Ono na što ciljam je da moj aparat s adapterom i objektivom, košta nešto više nego samo Canonov 70-200 f/2.8 IS L. Bez aparata i adaptera, Minoltin objektiv košta 3x manje od Canonovog. Ne možemo nikako pričati o isplativosti Canona ovdje.

Zadnje izmijenjeno od: 1v@n. 26.02.2016. u 10:49.
Staro 26.02.2016., 11:08   #1966
jed2i
Premium
Moj komp

jed2i's Avatar

E sad smo došli do cijene, dakle Sony ti je bolji jer košta manje od Canona.
I rest my case.
Staro 26.02.2016., 11:32   #1967
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Citiraj:
E sad smo došli do cijene, dakle Sony ti je bolji jer košta manje od Canona.
I rest my case.
Radi isti posao uz znatno manje ulaganja...činjenica.

Osobno, fotografija mi je dodatni izvor prihoda. Zaradim dovoljno da pokrijem opremu koju imam i kupujem ono za što znam da ću si moći isplatiti poslom.

Ako me Minolta 80-200 f/2.8 košta 6000 kn, a Canon 70-200 f/2.8 IS L košta 13 000 kn, onda mi zdrav razum kaže da kupim jeftiniji objektiv istih sposobnosti, a da razliku od 7000 uložim u nešto drugo

Objektiv isplatim s 2-3 odrađena posla i nakon toga imam čistu zaradu koju mogu uložiti u ostalu opremu ili otići na godišnji.

Ovdje se ne radi o usporedbi Dacije i Mercedesa, jer oba su napravljena bez ikakvih kompromisa u kvaliteti. Samo zdrav razum dolazi do izražaja ovdje.

Staro 26.02.2016., 12:00   #1968
jed2i
Premium
Moj komp

jed2i's Avatar

Dakle svi mi koji koristimo Canon nemamo zdrav razum (ili svi oni koji se ne slažu s tobom?)
Fantastično

Koristi opremu koju želiš, ali nemoj izjavljivati da je nešto bolje na osnovu cijene jer se to tak ne gleda.
Ti imaš kompromis i to je to.
Staro 26.02.2016., 12:21   #1969
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Ne pratiš...svaki put se vraćam na rečeno da je Canon najjeftiniji sustav. Nije ni za početnika, ni za prosječnog amatera, a kasnije ni za profesionalca.

Iznova se predlaže Canon, kao iz topa, čim netko pita za preporuku, bez obzira na namjenu.

Nadam se da je gore jasno objašnjeno, da postoje alternative koje su jednako dobre, ali im cijena nije prenapuhana.

Nijednom nije spomenut jedan Pentax, na spomen Sonya se nekima diže kosa na glavi. O mirrorlessima da ne pričam...

Već sam napisao nekoliko puta...

Sve je isti drek, sa svakim ćeš dobiti dobru fotku, samo je pitanje koliko si taj drek spreman platiti

Staro 26.02.2016., 13:10   #1970
jed2i
Premium
Moj komp

jed2i's Avatar

Nemrem više.
You win.
Staro 26.02.2016., 13:50   #1971
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Ja isto odustajem. Umjesto da se pročita s razumijevanjem, izvlače se stvari iz konteksta.

Tko želi čitati, ima gore sve napisano.

Poštar stigao, nova igračka je u rukama

Staro 26.02.2016., 15:23   #1972
riceburner
Moj komp

riceburner's Avatar

ma kakav canon, nikon, slony, olympus je zakon
malo riba, ipak je petak

Staro 26.02.2016., 15:25   #1973
jed2i
Premium
Moj komp

jed2i's Avatar

Malo su mi mrsave ove ribice, ja vise volim neku skarpinicu
Staro 26.02.2016., 15:30   #1974
riceburner
Moj komp

riceburner's Avatar

Citiraj:
Malo su mi mrsave ove ribice, ja vise volim neku skarpinicu
i tata bi sine

Staro 07.03.2016., 12:54   #1975
RascaL
Premium
Moj komp

RascaL's Avatar

Datum registracije: Dec 2009
Koliko je isplativo dati 2500kn za Canon 650D tijelo? S obzirom da bi primarna namjena bila snimanje videa, postoji li neka bolja opcija u tom cjenovnom rangu?
RascaL je offline   Reply With Quote
Staro 07.03.2016., 20:27   #1976
riceburner
Moj komp

riceburner's Avatar

Citiraj:
Autor RascaL Pregled postova
Koliko je isplativo dati 2500kn za Canon 650D tijelo? S obzirom da bi primarna namjena bila snimanje videa, postoji li neka bolja opcija u tom cjenovnom rangu?
ako trebas snimat video, kupi video kameru, a ne foto aparat

Staro 07.03.2016., 21:39   #1977
RascaL
Premium
Moj komp

RascaL's Avatar

Datum registracije: Dec 2009
Citiraj:
Autor riceburner Pregled postova
ako trebas snimat video, kupi video kameru, a ne foto aparat
Koliko mi je poznato, kamere koje snimaju raw su podosta skuplje od navedenog aparata. Nisam još naišao na kameru/aparat u tom rangu da ima podjednak bitrate i format videa (Magic Lantern), kao i low light performanse.

S obzirom da imam na raspolaganju nekolicinu Canon objektiva to mi je bio logičan odabir. Možda postoji nešto slično od strane Sonya i ostalih, ali nisam previše upućen što je ujedno i razlog pitanja...
RascaL je offline   Reply With Quote
Staro 07.03.2016., 22:00   #1978
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

RAW video?

DSLR-i većinom snimaju .MOV ili .MP4 s H.264 codecom, a to je daleko od RAW-a...

650D ima .MOV s 1920 x 1080 (29.97, 25, 23.976 fps)

Sonyev A58 ima AVCHD s 1920 x 1080 (50i, 25p) i .MP4 1440 x 1080

Ako hoćeš bolje od toga za te novce, samo mirrorlessi i kompakti

Staro 07.03.2016., 22:02   #1979
MAGARAC
Premium
Moj komp

MAGARAC's Avatar

Ak je tip top onda to nije puno za 650d. To je u biti 90% 700d pa bi trebal slicno kostat polovni ak ne i malo manje. Oba imaju sve kaj ti treba za video. Ne znam kaj nudi Sony, Nikon za video za tu lovu tesko.

Raspal mi se monopod, platforma se izvukla van sa cijevi. Srecom po se to desilo dok je bio u torbi. Giottos karbonski, sutra ga nosim na reklamaciju. Razocaran sam poprilicno. To je monopod kaj moze nosit 15 kila i onda mu se to desi. Nisam jos gledal dal se to da vratit ali sumnjam.

Zadnje izmijenjeno od: MAGARAC. 07.03.2016. u 22:28.
Staro 07.03.2016., 22:15   #1980
riceburner
Moj komp

riceburner's Avatar

giotttos je otisel vrit s kvalitetom... manfrotto jedino poboljsao kopce da ne pucaju tolko, ali isto generalno downsizing na kvaliteti...
mislim da meni na novoj 55ci jedino kopce budu dulje trajale nego na staroj....

Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na