|
![]() |
#19651 | |
Premium
Datum registracije: Apr 2007
|
Citiraj:
Jos bolji primjer https://www.youtube.com/watch?v=eSJ-HzNWJGM |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19653 | |
Into my head it goes
Datum registracije: Feb 2004
|
Citiraj:
Samim puštanjem gasa si prebacio inerciju na prednji kraj.Suspenziju i kočnicu još nismo niti spomenuli...
![]() |
![]() |
#19654 | |
Premium
Datum registracije: May 2007
|
LOL sa spojlerom. Nadam se da je onda barem V6-ica (ne izgleda mi tako). Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19655 | |
Premium
Datum registracije: Jul 2004
|
Citiraj:
Icy, mislim da je uzalud objašnjavati Slušajte instruktore, kočite motorima (posebno kad je frka) sve je ok ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19656 |
Into my head it goes
|
Koči se motorom (htio to ili ne htio,jer motor hoće stati samim zakonima fizike) i kočnicama.U čemu je problem? Ili ne kužim šta hoćeš reć.
![]() |
#19658 | |
Moderator
Datum registracije: Nov 2003
|
Citiraj:
![]() blasfemija opet na forumu... v6icu prepoznaš iz avijona ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19659 | |
Banned
Datum registracije: Jun 2007
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19660 |
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
Buraz je išao u školu sigurne vožnje od Oryxa u Mičevec. Veli da su im instruktori rekli da kod bilokakve situacije koja zahtjeva manevriranje, izbacuju auto u ler i fokusiraju se na kočenje i upravljanje.
![]() |
#19662 |
Premium
Datum registracije: Jan 2004
|
Ler i manevriranje i upravljanje ne idu u istoj recenici. Iz stvarno zajebanih situacija se bez gasa ne izvlaci. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19663 | |
Premium
Datum registracije: May 2007
|
Od krumpir kamere i tog spojlera ne vidim usise za zrak. ![]() Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19667 | |
Premium
Datum registracije: Dec 2011
|
Citiraj:
ako nekog zanima clio 2 ph 2 1.6 16V 2005. sa 56,000km, nek se javi na pm, u neko skoro vrijeme će na prodaju. Zadnje izmijenjeno od: adaksinjo. 05.02.2016. u 17:29. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19668 | |
Avocado
Datum registracije: Aug 2005
|
Citiraj:
![]() -- I sam sam nedavno bio na firminom tečaju sigurne vožnje i tamo su nam uvijek rekli da se stisne kuplung jer većina vozača ne zna gdje je granica kod koje se može izvući auto gasom. Malkec sam isprobao dal ide samo kontrola gasom, ali jako jako teško, ako je kut izbačaja ove klizne ploče jači nema šanse da vozač vrati auto samo gasom. Kaže instruktor da bez da znaš na koju te stranu izbaci nećeš moći ni kao profi izravnat auto u brzini. Naravno, na tečaju se simulira udarac drugog vozila u tvoj zadnji kraj, a proklizavanje i kontrola auta se radila na "ravnom", jednom na mokrom asfaltu, drugi put na skliskom betonu i treći put pol-pol. Kod ovog pol pol je interesantno vidjeti kak se auto ponaša s uključenim DSC/ESP i ABS-om vs samo ABS vs bez ičega. Ako netko ima priliku otići, bez obzira sam platio ili preko firme, preporučujem ![]() Osim što je zabavno, zorno shvatiš zašto su npr ograničenja 30 ili 50, a ne 35 ili 55. Ukratko: zona 30 je zona 30. 5kmph više daje dulji zaustavni put. Taman da je 5cm, ak te 5cm dijeli od toga da nekom dijetetu podariš invaliditet do kraja života, vrijedi. Zona 30 neće trajati sljedećih 100km da se isplati ići 5kmph brže...
![]() |
![]() |
#19669 | ||
Premium
|
Citiraj:
Ako preneseš manje - zajebo si se Ako preneseš više - zajebo si se Citiraj:
Usporedba svega je bila kočenje motorom ili ler, kada je auto upravljiviji, mislim da je sada napokon jasno što se zbiva. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#19670 |
našikan pravim haos
Datum registracije: Jun 2008
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19671 |
Premium
Datum registracije: Jun 2008
|
Oh pa nije baš da si se ubio od posla pokušavajući fizikalno objasniti zašto kočenje motorom narušava upravljivosti.. ![]() Gle jasno je meni na što ti ciljaš.. da, kočenje motorom kod FWDa u okukama može rezultirati oversteerom, nekad sam se znao na taj način i glupirati, radeći lift off oversteer.. Ali svejedno, moja teorija je da je grip na prednjim (ako ćemo sad o FWDu) kotačima bolji/veći kod kočenja motorom, znači trenje između guma i podloge je veće(ali opet ne toliko veliko da odeš u oversteer pri najblažoj okuci), pa će samim time prednji kraj teže proklizati u okuci nego kad tu okuku prolaziš u leru i kad dodatnog gripa u obliku kočenja motorom nema. Kočenje motorom je slično kao kad jako slabo stišćeš kočnicu, znači toliko slabo da zadnje pločice još uvijek ne stišću diskove. (npr. na taj način pale gume u mjestu na RWD) E sad, kad bih ja to bar mogao fizikalno objasniti bilo bi super.. ali ak uspijem napisat ću. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19672 |
Avocado
Datum registracije: Aug 2005
|
Ma ak ćemo zadirati u teoriju, nećemo se nikad iz nje izvući, svatko može imati nešto za dodati jer je onda pitanje koja je granica pojednostavljivanja dovoljna. Dovoljno je početi od trenja kotrljanja i trenja smicanja, utjecaju oba prilikom ulaženja u zavoj i slično... Ili jednostavno zaboraviti i otići probati ![]()
![]() |
#19673 | |
Into my head it goes
|
Evo kad ovaj promo vozač dodje u sigurnu školu vožnje,možemo do njega pitati kako to on,ler,kvačilo,gas,drift itd itd ![]() Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#19675 |
Lika u mom srcu
|
sada je jasno zasto IT geekovi nemaju pojma o voznji. Sve gledaju kroz formule i teorije razno razne, a praksa nula. tko moze provaliti da se auto izbacuje u ler kada hvatas kontrolu nad autom ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19677 |
Strichek Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
![]() |
#19678 | |
Lika u mom srcu
|
nikad u zivotu mi nije trebalo niti palo na pamet da izbacivam u ler, stisnut kvacilo ponekad da, ali ovo sa izbacivanjem u ler je idiotarija. I da mi i na snjegu pocne klicit preko nosa, imam rucnu ![]() Citiraj:
![]() Zadnje izmijenjeno od: tor. 06.02.2016. u 08:22. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19679 |
PizzoZder
Datum registracije: Jan 2003
|
Onda smo utvrdili da nisi jos pohvatao "multi-quote" opciju. ![]() ![]()
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla..... Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili.... NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera |
![]() |
![]() |
![]() |
#19680 | |
Premium
|
Citiraj:
Teorija ti je kriva iz jednog razloga. Kočenjem, motorom ili kočnicama, u zavoju, si izazvao to da prebacuješ masu na prednji kraj i na, zavisno o samom zavoju, neku od prednje dvije gume i ona jadnica to sve ne može izdržati (pa proklizava) (guma mora imati dovoljno gripa da svu tu masu usmjeri u pravom smjeru, ako je količina gripa premala za masu koja ju je "napala" guma proklizava) Ako ulaziš u leru u zavoj, težina je bolje raspoređena, tj nema toliko opterećenja na prednjem kraju i auto može brže proći zavoj. Opet ponavljam, najbolja opcija je neutral throttle, dakle ne mijenjati brzinu niti 1km/h u samom zavoju. Scenarij kod izvlačenja gasom (u sred zavoja, gas do poda) je takav da prednji kraj gubi trakciju i prolaziš ravno. Jedini scenarij kada pomaže dodavanje gasa je kada se dogodi understeer kod auta sa zadnjim pogonom, u tom slučaju je potrebno izbaciti zadnji kraj da auto ulovi smjer. Ako ste gledali Tsuchiyu kako vozi Mineov natunirani gtr33 ili 34 onda ste to mogli vidjeti (prednje gume su bile loše i u sred zavoja ga je ulovio na ovaj način) FWD auto nikako ne lovi pravac dodavanjem gasa, jedino neutral throttle (ako to ulovite u nekoj kriznoj situaciji svaka vam čast) pomaže ili kuplung, tj ler. Zadnje izmijenjeno od: jed2i. 05.02.2016. u 23:31. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|