|
![]() |
#1 |
hungry, for a little more
Datum registracije: Sep 2007
|
BTnet optika i kućna mreža
Bok, doma imam BTnet optiku, 10/10 za 99 kuna mjesečno. To mi je super deal, em je optika, em je upload 10 Mbps. Žuti kabel s optičkim nitima ide do uređaja Packetfront, optika je spliceana u njega. Iz njega izlazi 1 (jedan) lan kabel, uređaj ima samo jedan ethernet izlaz. Do nedavno sam imao i trio Optimu koju sam otkazao i sada mi je ostao Optimin TP-Link router. Do sada je konfiguracija izgledala tako da je u uređaju za optiku (ONT i router, valjda) bio ukopčan kabel koji je na svojem kraju imaju spojen Huawei Access Point, jedan od onih malih što se napajaju iz USB-a i super je radio. Optima je bila potpuno odvojena za IPTV i povremeno za spajanje na njen Wireless, ali u pravilu rijetko. Kako sada više nemam Optimu, htio bih koristiti optiku za žičana kao i bežična spajanja. Uzeo sam Optimin TP-Link, isključio na njemu DHCP server i upiknuo u njegov LAN1 kabel iz optike, sve je radilo super, spojio sam se mobitelom na wireless i sve normalno radi. Međutim, kada sam u LAN2 na tom ruteru upiknuo raspberry pi, nije radio. (mreža nije radila) Ono što me dodatno zbunjuje je da IP adresa uređaja spojenih direktno u optiku počinje sa 178.xxx.xxx.xxx. Znači li to da uređaj za optiku ipak nema router u sebi? Probao sam spojiti optiku u switch, pa potom u switch raspberry pi i huawei access point, međutim, i tada radi samo AP. Uređaji koji se spoje na wireless imaju adresu C klase, znači 192.168.x.x. Kada se spojim direktno laptopom na optiku, ipconfig kaže da je adresa default gatewaya 178.xxx.xxx.xxx, međutim, ta stranica timeouta, znači, ne mogu pristupiti toj stranici iz browsera. Pitanje je kako osposobiti žičanu i bežičnu mrežu u takvim okolnostima, a da joj izlaz na net bude preko te optike? Nisam zvao njihovu korisničku jer rade do 14:00, pa sam možda malo diskriminatorno zaključio da se od firme s takvom politikom ne možeš nadati da će ti netko znati pomoći. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Pauk mrežar
Datum registracije: Jul 2007
|
https://sysportal.carnet.hr/hr_alloclist BT NET d.o.o. za trgovinu i usluge 20100319 178.17.112.0/20 ALLOCATED PA 20121019 185.7.52.0/22 ALLOCATED PA Daj napisi model tog Packetfronta. Izgleda da radi kao switch ili MC, posto si dobio javnu adresu. Sto se desi ako spojis vise uredjaja? Ne znam kakav sad switch spominjes, ali Huawei AP ti ocito radi kao router kada dodjeljuje privatne adrese. Koji je to Huawei? Koliko portova ima?
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Sve je jasno samo radiš na krivi način ![]() Tebi treba WAN Wireless Router, imaš TL-WR743ND od cca 150 Kn, pa dalje za jače modele. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
|
Citiraj:
Ne znam koji je model packetfronta, ne piše na njemu, cijeli uređaj djeluje dosta socijalno. Huawei ima samo jedan LAN ulaz, u tome je problem. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Moderator
|
Taj TP-Link od optime ne možeš iskoristiti jer je to ADSL router i nema pamet da ga iskonfiguriraš kao WAN WiFi Router. Možda jedino ako se može upogoniti alternativa kao OpenWRT / DD-WRT na njemu i da to radi stabilno. Osim toga ovu alternativu, ako je i moguća, treba znati iskonfigurirati. Napiši precizno oznaku pa možemo pogledati. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
|
Hvala, neću sebe, a ni vas maltretirati time. Kupiti ću WAN WiFi router. Problem mi stvara činjenica da ne znam što tražiti na nabava.net. Ovaj tvoj prijedlog mi je OK, TP-Link mi je OK firma, ali htio bih vidjeti što se još nudi, međutim, ne mogu pronaći kategoriju koja bi mi dala sve takve routere, izmiješa mi WAN routere kakvi mi trebaju i ove što imaju WAN/3G backup, a ADSL routeri su. Može pomoć oko toga? Također, nije mi nužno da bude wireless, ako bi se u njega mogao upiknuti ovaj Huawei AP koji imam i da radi. Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 01.02.2016. u 10:55. Razlog: Ne treba quote za post poviše. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Moderator
|
Kod trgovaca je problem šta često ne znaju / ne razume razliku pa ih brkaju ... Ili već znaš ili pogledaš specs pojedinog modela na stranicama proizvođača i gledaš šta mu je "ulaz", tebi treba mreža tj. WAN port a ne xDSL modem. Kod spomenutog TP-LINK - a izbor bi bio od jeftinog TL-WR743ND pa dalje TL-WR843ND, pa TL-WR1043ND (poznat jer je među prvim bio sa GB Lan portovima i N 450 Mbps wifi), kasnije su došli Archer modeli sa dual band wifi ... Ako imaš klijente sa B/G/N wifi i TL-WR1043ND ti nije skup onda njega uzmi. Kod Asusa je slična priča. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
|
Uzeo sam TL-WR843ND, iza ima fizički switch koji, koliko sam skužio prebacuje između funkcija routera i repeatera, prebacio na router, upiknuo optiku u WAN, RPi u LAN1, laptop u LAN2, postavio SSID i pass, spojio mobitele, tablet i Chromecast, Kodi na RPi-u radi normalno, Yatse i Kore funkcioniraju kao daljinski. Sve superiška, osim što sam bacio 75 kuna na TP-Link switch kada sam mislio da će to riješiti moj problem. Hvala Nikky na trudu, namučio bi se da sam sam morao doći do rješenja. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Moderator
|
Tnx, switch uvijek dobro dođe kad trebaš negdje dodati još jednog žičnog klijenta, na tom 843ND su skidljive antene pa ih lako zamjeniš sa "jačima" ako bude trebalo ... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|