|
![]() |
#871 |
Sremium
Datum registracije: Oct 2013
|
fora je u tome što je masu ljudi u hr baždareno na lagere i to na sranja iz žkp ponude pa je sve drugo čudnovato... btw, meni apa isto nije nadraža vrsta piva..uživam i u belgijskim trapistima, švapskim i austrijskim pšeničnjacima itd...volim popit i tamni Bernard koji je odličan... Ono što "fascinira" kod naših velikih pivovara je (osim šrot kvalitete) visoka cijena. U Češkoj, Poljskoj, Njemačkoj itd. domaća piva su nerijetko osjetno jeftinija od stranih. Logično. A zašto bi neko kupio limenku pana ili žuje za 8 ili 9kn kad za kunu dvije više ima Paulaner ili za npr. Kozel u limenci za 9kn u šparu. Nije mi jasno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#872 | |
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
Citiraj:
Imaš Interspar, Metro...sasvim dovoljno da svaki dan piješ jednu i da u godini dana ne prođeš kroz cijelu ponudu navedenih.
![]() |
![]() |
#873 |
Sremium
Datum registracije: Oct 2013
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#874 |
množitelj
Datum registracije: Apr 2009
|
Lagano se povečava ponuda piva u beershop.hr na ljubljanici. Kaže da će uskoro biti dostupno 150 vrsta piva. Za sad derem po jeftinijima. Sinoć kušao Apatinsko - solidno, moram jos 2 put popit da usporedim s marinskim Marinsko i dalje best buy za 6kn - valjda se promijenilo zadnjih godinu dana jer vidim da su ga svi prije pljuvali samo tako. Vukovarsko - meni totalno ok, ima neki šmek ko da je stajalo u bačvi od najboljeg drva s područja Delnica
![]() |
#876 |
množitelj
Datum registracije: Apr 2009
|
![]() |
#877 |
Suit up!
Datum registracije: Dec 2004
|
![]() |
#880 |
našikan pravim haos
Datum registracije: Jun 2008
|
Ono maksakriram se u Minhenu i budim se u hostelu žedan ko hebeni blavor nakon suše,spuštam se po sok,kad moji 6 pack toga....probam mjesto soka(inače smrtna presuda)...opalaaaaa.....i onda sam išel po svoj 6pack ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#882 |
*
Datum registracije: Oct 2005
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#885 | |
laser
Datum registracije: Oct 2009
|
Citiraj:
Zivia sam u Českoj, tocnije u Pragu, od veljace do srpnja ove godine pa da nabacim par dojmova o pivama. Dolaskom u Prag pucala me euforija i ocekivanja su bila velika jer hej, zemlja piva ![]() Prvo oduševljenje je bilo naravno cijenom, jer pivo u ducanu se moze naci od 2.5 kn pa nadalje. Vecinom to budu kozel, staropramen, krušovice ili gambrinus, ovisno sta je taj tjedan na akciji. To naravno budu najslabije verzije, popularno zvane "desetke" koje su ujedno i najmanjeg postotka alkohola. Njihovo najpopularnije pivo, pislner urquell je zajedno sa budweiserom barem duplo skuplje od najjeftinijih desetki (samo u trgovinama, u birtijama je više manje isto). Pivo u birtijama je u prosjeku od 7-10 kn, s tim da naravno u najstrožem centru ta cijena raste i do "vrtoglavih" 15 kn, a u barovima sa oskudno odjevenim djevojkama i do 25+ ![]() Najbolja stvar je šta nema klasicnog splitskog/hrvatskog kafica, nego su to sve gostionice u kojima mozes i jest, u najmanju ruku nekakav hamburger i snackove. Kafici bez toga su rijetki, ali i u njima bude ponuda barem kolaca uz kavu. Konobari cim te vide da si pri kraju s pivom pitaju jel ide sljedeca i to sam u pocetku gledao kao nesto strano i cudno ali mi je to na kraju super sjelo i mislim da je to super stvar. U svakom slucaju je lakse reci "ne hvala" nego cekati konobara da te usluzi. U nekim birtijama ti cak donese pivo i bez da te pita, ako ne stavis podmetac na casu. Te pive od tocionika do stola se preljevaju, kapaju po podu i nikog nije briga, to je jednostavno takav obicaj i bas im dobro stoji. + obicaj podmetaca je zakon, a ne kao kod nas kad ljeti uzmes pivo sa stola pa ti smoci hlace kao da si imao "nezgodu" ![]() Nakon šta je splasnila euforija zbog dolaska u zemlju piva, i nakon popijenih barem 500tinjak piva, moj zaključak je sljedeći: Pivo u boci i limenci im je nista posebno bio to kozel, gambrinus ili pilsner urquell. Mislim bolje je od karla i zuje ali nista miljama bolje od bilo kojeg flasiranog piva. Naravno da su dvanaestke i premiumi malo bolji od desetki ali opet to nije to. Ono sta valja su tocene pive, a pogotovo staropramen koji mi je najbolji od svih koje sam probao (uz iznimku par piva koje nisu toliko sveprisutne). To toceno bozanstvo je toliko pitko, negazirano i finog okusa, ta pjena je centimetar visoka i stoji tako do kraja krigle, nema razvodnjene pjene i "vodenaste" pive. Moram naglasit da su mi ostale klasicne ceske pive s tocionika bile malo losije od pramena. On mi je toliko dobar da bi najrade doma bacve nosia. Sve u svemu, super iskustvo ali pivo ispod ocekivanog nivoa ![]() Treba bi naglasit da nisam neki preveliki ljubitelj alea, nego sam vise za ove verzije di mogu sašit 10 piva ko pravi student. Ako tko planira tamo uskoro, preporuka za beer museum na dlouhi gdje imaju 30ak piva na tocioniku i najbolju birtiju hany bany na staromestskoj ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#887 |
*
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#888 |
našikan pravim haos
Datum registracije: Jun 2008
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#891 |
Je suis Schumi
Datum registracije: Nov 2006
|
Sinoc probao dva meni nova piva. Krizevacko svijetlo. Naglasih svijetlo jer mi frend tek sad rece da imaju i tamno. Prejeben okus. Mogu reci da mi je cak bolje i od vukovarskog, a to pivo mi spada u sam vrh. Fakin je novo pivo od pivovare Medvedgrad. Iznimno intezivan okus, ali nije nesto sto bi mogao cesto piti. Svakako probati ![]()
![]() |
#892 |
Registered User
Datum registracije: May 2006
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#893 |
Suit up!
|
![]() |
#895 |
Suit up!
|
Upravo smaza jednog Pale Ale Zmaja i... Ne mogu reći da sam oduševljen, mislija sam da će biti manje gazirano. Sviđa mi se što nije slatko nego je gorkasto, ali mi je aroma previše intenzivna i previše vuče na voće. Ne mogu se sjetiti sad, ali ima isti miris/aromu kao nešto što sam jeo/pio kad sam bija mali. ![]() Ta mango-naranča je fora na prvu, ali previše dominira do te mjere da se pitaš piješ li pivu ili radler. Više nade polažem u Porter.
![]() |
#896 |
Je suis Schumi
|
![]() |
#897 | |
*
|
Citiraj:
Za one koji žele voditi neku vrstu pivskog dnevnika preporučam Untappd. https://untappd.com/home |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#898 |
Je suis Schumi
|
Mislim da nije rijec o posebnoj vrsti hmelja, nego o tome da ga ima u daleko vecoj koncentraciji nego inace. To je isto kao i kod Fakina od Medvedgrada koji sam spominjao par postova prije.
![]() |
#899 |
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
Da, radi se o aromatičnom hmelju koji daje...aromu ![]() Kakvoj većoj koncentraciji? Hmelj ide u količini od svega par grama Ako se dobro sjećam, stavlja se tek na zadnje 2-3 minute kuhanja.
![]() |
#900 | |
*
|
Citiraj:
Koristan link https://byo.com/resources/hops |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|