Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Audio, Video, Foto
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 29.09.2005., 00:28   #1
kresimirSM
Premium

kresimirSM's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
Hi-Fi pitanja

U planu sam imao kupit Bose Companion multimedia zvučnike, nakon sto sam bolje razmislio odlučio sam da ih ipak necu uzet jer mi je ubiti cilj sastavit malo bolji Hi-Fi sustav, a ovako mogu svaka 2 mjeseca stalno mijenjat zvučnike i opet nikad necu bit zadovoljan jer ubiti kocu Hi-Fi!
I eto zadnjih par dana sam malo surfao po netu, uglavnom, odlučio sam da cu uzet muziku do 5000 kn!
Nasao sam jednu jako dobru stranicu http://www.audio-puls.com/ i čitao sam razne savjete, ali ima dosta stvari koje mi nisu jasne!

Ne razumijem sto je bolje uzet: reciver sa izlazima od 100w po kanalu i spojit recimo boxself zvučnike (recimo Focal Chorus 707 s), ili ih je ipak bolje spojit na nekakvo stereo pojačalo koje ima 2 izlaza po 40 w (recimo Rotel RA-01)?
Hoće li reciver bolje gonit takve zvučnike ili pojačalo koje je i vise nego duplo slabije?
Eto ti su mi zvučnici upali u oko(onako po dizajnu), nisam ih poslušao, ali prije nego budem kupovao hoću!
Soba mi je 13 m2 i koliko sam ja tamo primijetio, u toliku je sobu bolje stavit boxself zvučnike nego samostojeće!
Sad ima tu jedan problem, ja volim dosta pun zvuk, da ne fali snage, pogotovo basa, a svi boxself zvucnici ne sviraju nesto posebno duboko, sve se vrti oko 60 ak Hz!
Evo ovi Focal-ovi sviraju na 55 i zato su mi najvise i upali u oko!
Vjerojatno ima boxself zvucnika sto sviraju na 30-35 Hz ali ja za takve sigurno nemam novaca! Tako da se lagano bojim da me nece zadovoljit bas iz boxself zvucnika, nego bi ja radje stavio malo manji samostojeci zvucnik u sobu, pa me zanima oce li bit atvarno losiji vuk (kako kazu iz audio pulsa), i zasto?

Hvala!
kresimirSM je offline   Reply With Quote
Staro 29.09.2005., 00:41   #2
vodokotlic
Premium
Moj komp

vodokotlic's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
Svakako je bolje za stereo uzimat stereo pojacalo. tih 80W iz rotela ce ti posteno protrest sobu i susjede uvjerit da pozovu muriju. sto se tice bookshelfa ja u dnevnoj sobi imam JMlab Opal 607 seriju zvucnika (vise se ne proizvodi) i mogu ti rec da su u stanju dat jaci bas nego moj 2.1 sustav.
toliko od mene, sad ce uletit Jango i kolege audiofili.
vodokotlic je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 29.09.2005., 05:56   #3
Jango Fett
Premium

Jango Fett's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
Pametna odluka Krešimire!

U tvoju sobu definitvno ne bi trebali ići floorstanderi, već standmountovi (bookshelf).

Iako postoji pravilo da većina malih zvučnika ne proizvodi bas i volumen kakve možemo očekivati od samostojećeg modela, postoji koncept koji je iz nekog pomodarskog razloga danas slabo prakticiran - veliki standmounteri. Oni posjeduju agilnost i lakoću malih bookshelfa uz adekvatnost prema srednje velikim prostorijama, uz zadržavanje velike voluminoznosti i basa.

Jedan od takvih je upravo Focal Chorus 707 kojeg si naveo, no ne bih ti preporučio baš taj model. Poznavajući sada već tvoj način razmišljanja i afinitete u glazbi, mislim da ne bi bio u potpunosti zadovoljan. Focali su primjereniji klasičnim oblicima glazbe kao jazzu, akustičnoj glazbi ili klasici. Sa elektronikom, rockom itd. se mnogo slabije snalaze, tj. snalaze se ali atraktivnost nije tolika da bi išla sa ukusom slušača takve glazbe. Zvuče u tome tanko i pomalo dosadno. Bas je ipak preslab za takve uvjete pa kontam da bi se mogao malo razočarati (frekvencija odaziva ne govori ništa o tome).
Umjesto Focala, preporučam ekvivalenta iz B&W-a. Model DM602 S3 je u tom pogledu savršen za tebe. Radi se o velikom bookshelfu koji proizvodi krajnje impresivan zvuk. Prezentacija je u potpunosti trodimenzionalna, sa nevjerojatnim odazivom u srednjim tonovima, izrazitom detaljnošću i otvorenim visokima, ali ono što najviše impresionira je ipak bas. Naime, bas odaziv jači je nego kod mnogih floorstandera i može se usporediti sa subwooferima.
To moraš čuti da bi povjerovao. Iako se 600 serija od B&W ne smatra audiofilskom serijom zbog slabosti u rekreiranju pozornice i netočnog timbra pojedinih instrumenata, to je polje koje pripada zagriženijim audiofilima, ali ukoliko želiš izuzetno otvoren, trodimenzionalan, ogroman i prostran zvuk sa hrpom snažnog i čvrstog ali toplog basa, te kristalno čistog i detaljnog zvuka, idi na taj model (ili bar slabiji 601 S3, koji ima nešto slabiji bas ali svejedno rastura). Jednostavno, znam da bi tvoja reakcija bila "WOW". Ta serija je namijenjena modernoj generaciji slušača koji žele univerzalne zvučnike za sve.
Navrati u Zagreb u Sonus Art i poslušaj i Focal i B&W pa se sam uvjeri.

B&W su malo teži za kontrolu ali Rotel će to obavljati jako dobro. Inače Rotel RA-01 ima 40W na 8 Ohma po kanalu. No to naravno nije bitno.

www.sonus-art.com

www.bwspeakers.com

Zadnje izmijenjeno od: Jango Fett. 29.09.2005. u 21:12.
Jango Fett je offline   Reply With Quote
Staro 29.09.2005., 14:47   #4
kresimirSM
Premium

kresimirSM's Avatar

Ok, onda sam se evo u potpunosti odlucio za bookshelf zvucnike!
Vjerovao mi ili ne, i ovi zvucnici su mi bili upali u oko, ali kada sam kasnije vidio da ce me pojacalo doc oko 2500 kn, prekrizio sam ih, najvise radi njihove cjene, koja nije uopce mala!
Tako da sam napravio nekakvu granicu koja je iznosila max 3000 kn za zvucnike!
Ali evo ovu muziku koju namjeravam kupit, ne namjeravam mjenjat barem nekih 4-5 godina, pa bi mozda bilo bolje da ne gledam u 1000 kn! Ipak cu ih slusat 5 godina, a 1000 kn se ispalti dat vise ako cu bit 5 godina stvarno zadovoljan, pa cak i vise od mozda 5 god!!!!
Ali morao bih kupiti i ovakve podne stalke sa šiljcima, koji ne znam jeli se dobiju s ovim zvucnicima ili se moraju posebno kupit???????
Ako se moraju kupit, a cjena im sigurno i nije tako niska(moja procjena800-1000kn) onda apsolutno odustajem od ovih zvucnika!!!! -jer stvarno sto je previse previse, to bi me ispalo oko 7000 kn, a stvarno toliko novaca nema niti namjeravam potrosit!!!! Namjeravao sam potrosit oko 5000 kn , MAX 6000kn!!!!
Tako da bi se onda najvjerojatnije odlucio za ovaj slabiji model "B&W DM 601 S3" makar imaju i slabiji bas, ili bih uzeo ovaj jaci model ali bez stalaka!
Ali znam da opet nije to to, dobio bi mozda i losiji zvuk od ovoh slabijeg modela sa stalcima!!!
Tako, ako mozda znas jeli se dobivaju stalci skupa s tim zvucnicima, molim te napisi!!!!!
Staro 29.09.2005., 18:14   #5
Jango Fett
Premium

Jango Fett's Avatar

Zašao si u pravi HIFI, a tu se sve plaća odvojeno. Sami zvučnici (602) dođu 3800 kn, uz naravno mogućnost popusta na keš. To nije pretjerano, ako vidiš da je to 400 kn više od Focala 707. Obrati pozornost da ćeš i na Rotela dobiti popust na keš.
Što se stalaka tiče - snaži se s nečim dok ne skupiš 700 kn za nove stalke.

Iako...

u ovim situacijama najbolje ti je ići na polovne komponente. Najisplativije. Pogotov stalci, koje možeš kupiti već za 400 kn (kvalitetni).

Strpi se, isplatit će se. Stavi zvučnike na nešto drugo dok ne skupiš ponovno novaca za stalke.

HIFI se sastavlja u koracima, ne odjedanput. Bit ćeš zahvalan. Ja sam svoj sustav ukupno platio 5500 kn (samo je pojačalo novo, a to sam dobio kao salonski model za bitno manje novaca). U tri koraka. Nisam ni osjetio da sam dao toliku lovu. Budi strpljiv i nagradit će te sa dobrim prilikama - stalno se nešto događa - oglasnici, www.robertoshop.hr (cjenkaj se!), akcije i rasprodaje u dućanima!

Ako uzmeš u obzir da je popust 10% na keš, onda ćeš za Rotela + B&W 602 platiti oko 5500 kn! Pasrokuna za stalak kasnije stvarno nije teško nakupiti (čak i školarac to može od svog džeparca za dva mjeseca).
Staro 29.09.2005., 20:47   #6
newalss
Raindrops keep fallin'...
Moj komp

newalss's Avatar

Jango je sve rekao.
A za ove stalke...daj se malo potrudi pa napravi si sam jedan par koji će biti kvalitetniji od ovih kupovnih. Imaš stotine linkova s DIY stalcima koji rade na sistem punjenja plastične cijevi s pijeskom, gore i dole komad drveta, a ako za nogice nemaš nikoga da ti istokari uzmeš obične školske gumice za brisanje i staviš u sva četiri kuta na dnu stalka. Na mojim samostojećim ovaj tweak funkcionira besprijekorno.

Npr....
TNT stalak ili
ovaj itd....

Ako nemaš (ili neznaš) volje za ovako nešto a kratak si s lovom, bez problema stavi taj bookshelf na običan regal, polici, stolicu, itd... i upotrijebi opet onaj tweak sa gumicama. Zvuk neće biti 100% savršen ali će ti i dalje frendovi ostati paf kada nakon svojih linija čuju tvoj setup.
BTW. Hoćeš sve to spojiti na neku zvučnu ili razmišljaš i o CD playeru?
Staro 29.09.2005., 23:03   #7
-POP-
Eddie
Moj komp

-POP-'s Avatar

Datum registracije: Mar 2004
Imao sam prilike čuti 601 S3 (rasturao je jednu NG kod mene). Preko kompa Mp3, denon receiver - bolji zvuk nego na mom sistemu. Nije nešto posbno jak, ali za normalno slušanje više nego dovoljno, a što se tiče basa, potvrđujem.

AMD Ryzen 5 7600 // H2O Arctic Liquid Freezer III 360 A-RGB
ASRock B650M Pro RS // Crucial Pro 2x16GB 6000MHz
ASRock RX7900XT Phantom Gaming OC 20GB
Kingston KC3000 1TB // Lexar NM620 2TB
ANTEC C5 A-RGB // Corsair RM1000e
White Shark Shinobi // Razer Basilisk V3
Xiaomi G34WQi 34" // Samsung KS8002 55"
Creative Gigaworks T20 // Edifier R2730DB

Marantz Cinema 60 DAB @SBOX CP-101 cooler // 2X Rotel RB971 @bridged
Audio Epilog Peyote @Raiz Peyote stands // Audio Epilog Ice MDF // Wharfedale Diamond 10 CM // SVS PB-3000
M2Tech Young DSD DAC @Audioperformance Power Supply by Apparatus
Nobsound NS-01G PRO // Acoustic Energy AE300 // Logitech Z-2300 subwoofer // Asus Xonar U7
Sony KD-XH9096 65"// Nvidia Shield (2017)
-POP- je offline   Reply With Quote
Staro 29.09.2005., 23:23   #8
kresimirSM
Premium

kresimirSM's Avatar

Da Jango, imas pravo, 400 kn i ne ira velku ulogu kad kupujem nesto za duze vrijeme!
A i dobro je sto si mi napomenuo na popust od 10%, to ce mi jako dobro doc, jer cu placat gotovinom!
Od kojih komponenti si ti sastavio muziku?? Nemoj mi zamjerit sto ovoliko priupitkujem, ovo je za mene skroz drugi svijet, do sad sam samo gledao o racunalnim zvucnicima!!!

E newalss, stvarno si mi dao dobru ideju-da napravim sam stalke!!! To je fora! Moglo bi dobro ispast!
Ali ono sto je Jango rekao je ziva istina: sto duze budem sastavljao Hi-Fi sustav, vise cu ga cjenit!!!

Evo ostala je jos jedna stvar na koju nisam mislio, Kabeli!
Procito sam na www.audio-puls.com da su bolji kraci kabeli, tako da mislim uzet 2X1.5m ili 2! Vljda ce to bit dosta!
Samo jos ne znam kakve se cjene krecu po jednom metru! I koje marke treba gledat!??? Pa eto ako mi mozete malo i tu pomoc!!!

Newalss, to si dobro primjetio: nigdje nisam spominjao koji bi cd player uzimao, jer ga ubiti ne namjeravam uzet, barem ne skupa sa pojacalom i zvucnicima, a najvise jer nemam niti jedan audio cd, sva mi je muzika u Mp3 formatu!
Pojacalo i zvucnike namjeravam spojit na komp! Zvucna mi je Creative Audigy ZS 2! Na nju su mi sad spojeni Logitech Z-2300, i nije mi do sad pravila nikakve probleme, a i zvuk je dobar!
Sto vi mislite hoce li to dobro fukcionirat: slusta cu Mp3 i ici ce preko zvucne!!-jeli to dostojno ovih zvucnika i pojaca sto namjeravam uzet?????
I evo jos jedno pitanje(ja mislim glupo)! ako sa mp3-a prebacim u audio, hoce li bit hvalitetniji zvuk??? nemojte mi zamjerit, mislim da znam odgovor(nece bit hvalitetniji zvuk) ali nisam siguran!!!

Ljudi HVALA!!!

Zadnje izmijenjeno od: kresimirSM. 29.09.2005. u 23:38.
Staro 29.09.2005., 23:46   #9
Jango Fett
Premium

Jango Fett's Avatar

Citiraj:
Originally posted by Eddie
Imao sam prilike čuti 601 S3 (rasturao je jednu NG kod mene). Preko kompa Mp3, denon receiver - bolji zvuk nego na mom sistemu. Nije nešto posbno jak, ali za normalno slušanje više nego dovoljno, a što se tiče basa, potvrđujem.

601 zvuči dosta manje od 602.

602 korisiti veću mid/bas membranu i ima bitno veću unutarnju bass-reflex konstrukciju. Rezultat je takav da se u potpunosti ponaša kao full-size samostojeći zvučnik. To se pogotovo odnosi na bas. U praksi, po snazi u basu jači je od mnogih samostojećih.
A razina zvuka (volumen i intenzitet) koju može postići je gotovo koncertna. Logitech Z-5500 npr. se komotno može sakriti pred njima.

Zato krešimiru preporučam 602 S3.
Staro 29.09.2005., 23:54   #10
-POP-
Eddie
Moj komp

-POP-'s Avatar

Pa svakako 602 S3, veća kutija, dublji bas, a ako ima veće drivere mislim da je to više od 100W ulazne koliko je 601. Kažem samo da sam imao prilike čuti 601 i da sam se iznenadio šta radi tako mala kutija. Ne puca od glasnoće, ali je više nego dovoljno.
http://www.audioreview.com/cat/speak...3_4290crx.aspx
Lijepa ocjena.
BTW, 120W ulazne, osjetljivost 90db, 49Hz-22kHz, 180mm kevlara i 10.5kg. Rotel bi ovo trebao fino tjerati-definitivno bolji izbor nego 601 (puno više zvuka).

Audio Epilog Peyote @Raiz Peyote stands // Audio Epilog Ice MDF // Wharfedale Diamond 10 CM // SVS PB-3000
Nobsound NS-01G PRO // Acoustic Energy AE300 // Logitech Z-2300 subwoofer // Asus Xonar U7
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 30.09.2005., 00:04   #11
-POP-
Eddie
Moj komp

-POP-'s Avatar

Citiraj:
Pardon, bio je S2...

Staro 30.09.2005., 00:09   #12
Jango Fett
Premium

Jango Fett's Avatar

Citiraj:
A i dobro je sto si mi napomenuo na popust od 10%, to ce mi jako dobro doc, jer cu placat gotovinom!

Napominjem da ja samo pretpostavljam da je toliki popust. Na stranicama piše od 5% do 10%, ovisno o brandu. Mogu se naravno raspitati za što točno, jer osobno poznajem vlasnika dućana.

Citiraj:
Od kojih komponenti si ti sastavio muziku?? Nemoj mi zamjerit sto ovoliko priupitkujem, ovo je za mene skroz drugi svijet, do sad sam samo gledao o racunalnim zvucnicima!!!
Moj sustav je globalno budget sustav (dakle, nije vrhunski, pa ni srednji). Iako su mi zvučnici gotovo high-end klasa (Dalquist Prelude CA-1), te CD transport visoka srednja (Sony XB-920QS), pojačalo mi je klasično (Sony TA-FB940R), u razini Rotela RA01/02.
Zvučnički kablovi su jeftinjaci Profigold (25 kn/m), a interkonekt je visoka klasa, Musical Fidelity X-Links. Jako lijepo svira sve skupa. Mane se ne razotkrivaju (zahvaljujući ingeniozno riješenim zvučnicima, koji se prilagođavaju bilo kojoj klasi uz naglašavanje kvaliteta umjesto mana) i zvuči vrlo ugodno. Karakter zvuka u srednjim tonovima je usporediv sa lampaškim high-end sustavima, dok je u visokima ipak dosta slab. Bas je voluminozan i snažan ali ne baš tolik precizan.
Sve skupa je ipak budget jer je sustav jak koliko najslabija komponenta. No, ima vremena za nadograđivanje...

Citiraj:
Kablovima se bavi poslije. Oni služe za korekcije mana, alteriranje sekundarnog karaktera zvuka i izvlačenje potencijala pojedinih komponenti. No bitno je znati da su oni malo sofisticiraniji dio sustava do kojeg treba dolaziti kroz vrijeme, pa vjerojatno nećeš osjetiti što se to zapravo njima mijenja dok god ne budeš upoznao tajne dobrog zvuka. Moram priznati - ni ja nisam još u toj fazi. Mislim, jesam, ali samo još grebem po površini. Polako...

Za početak, uzmi neke kvalitetnije jeftine kablove koje možeš priušititi istog trena (npr. Profigold). Kada upoznaš svoj sustav, znat ćeš čemu treba težiti.

Citiraj:
Newalss, to si dobro primjetio: nigdje nisam spominjao koji bi cd player uzimao, jer ga ubiti ne namjeravam uzet, barem ne skupa sa pojacalom i zvucnicima, a najvise jer nemam niti jedan audio cd, sva mi je muzika u Mp3 formatu!
Pojacalo i zvucnike namjeravam spojit na komp! Zvucna mi je Creative Audigy ZS 2! Na nju su mi sad spojeni Logitech Z-2300, i nije mi do sad pravila nikakve probleme, a i zvuk je dobar!
Sto vi mislite hoce li to dobro fukcionirat: slusta cu Mp3 i ici ce preko zvucne!!-jeli to dostojno ovih zvucnika i pojaca sto namjeravam uzet?????
I evo jos jedno pitanje(ja mislim glupo)! ako sa mp3-a prebacim u audio, hoce li bit hvalitetniji zvuk??? nemojte mi zamjerit, mislim da znam odgovor(nece bit hvalitetniji zvuk) ali nisam siguran!!!

Ne moraš odmah uzimati CD player, ali kada shvatiš da je ono na čemu slušaš (zvučna kartica) doseglo svoj limit, a sustav može dati mnogo više, biti ćeš zaintrigiran da poslušaš CD player. Razlike između CD playera je teško utvdriti za nekog tko nije dosta iskusan, ali razlika između zvučne kartice i CD playera je odmah evidentna. Ja imam Audigy 2 NX i uopće nemam inspiraciju slušati nešto sa PC-a. Ne znam kako kod tebe ali meni sa NX-om zvuči grozno. Što je najgore, mislim da ne bi trebalo.
Ali uglavnom, tu dolazimo do tvog pitanja o snimanju MP3-ca na Audio CD. Da, zvuk je bolji kada se presnimi na Audio CD. Kako je to moguće, vjerojatno se pitaš. Razlog jednostavno leži u tome što je informacija na CD-u postala dinamički uravnotežena, lišena svih procesiranja koje obavlja PC, a najvažnije od svega - čita ju mnogo bolji mehanizam i procesor (DA konverter). Čistoća signala je mnogo veća.
Staro 30.09.2005., 00:23   #13
Jango Fett
Premium

Jango Fett's Avatar

Citiraj:
Pa svakako 602 S3, veća kutija, dublji bas, a ako ima veće drivere mislim da je to više od 100W ulazne koliko je 601. Kažem samo da sam imao prilike čuti 601 i da sam se iznenadio šta radi tako mala kutija. Ne puca od glasnoće, ali je više nego dovoljno.
http://www.audioreview.com/cat/speak...3_4290crx.aspx
Lijepa ocjena.
BTW, 120W ulazne, osjetljivost 90db, 49Hz-22kHz, 180mm kevlara i 10.5kg. Rotel bi ovo trebao fino tjerati-definitivno bolji izbor nego 601 (puno više zvuka).

Da se razumijemo, B&W je na izrazito lošem glasu kao tvrtka koja proizvodi čudovišta od zvučnika koja nikad nisu zadovoljna količinom snage.

Imam dosta osobnih iskustava - zaista je tako. Već naslabiji Bowersi ne bi imali ništa protiv da ih se vozi sa bar 200 W snage po kanalu! Ne pretjerujem.
To je po meni njihova najveća mana. Prijatelj je uzeo 602 S3 i isprobao nekoliko pojačala (Rotel, Marantz, NAD, Luxman) iz njegove klase i na kraju završio sa Parasound pre/amp kombinacijom koji je bar za dvije klase iznad tog zvučnika. Sada je zadovoljan, a ja moram priznati da ti zvučnici na takvoj opremi opasno zadiru u veće klase. No, to je trošak!

O viskoj klasi i da ne pričam. B&W Nautilus 805 (18 000 kn) su zadovoljni tek sa 3x skupljom amplifikacijom, a N802 i više trebaju pojačala od bar 600W po kanalu!

Ali, dok Krešimir shvati što znači "pretjerana otvorenost u visokima", "vrištanje" i "artikuliranost basa", proći će neko vrijeme prije nego odluči kupit ili jače pojačalo (tj. sa većom kontrolom, jer snaga nije bitna - naime, onaj Parasound je samo 2x60W) ili manje zahtjevne zvučnike. Ne želim ga time omalovažiti, ali jednostavno potrebno je za jednog početnika da sluša i sluša, te uspoređuje kombinacije.

Rotel je najbolji izbor u toj klasi, jer B&W i Rotel vode zajednički marketing i prilagođavaju se jedan drugome (u high-endu za Bowers to radi Classe).
Staro 30.09.2005., 00:26   #14
Jango Fett
Premium

Jango Fett's Avatar

Citiraj:
Pardon, bio je S2...

S3 je konstrukcijski mnogo unaprijeđen u odnosu na S2, pa možda ni ne pričamo o istom zvuku. Navodno su sa 601 S3 postigli nevjerojatne rezultate po pitanju volumena i disperzije zvuka.
Staro 30.09.2005., 11:35   #15
newalss
Moj komp

newalss's Avatar

Citiraj:
Originally posted by kresimirSM

Procito sam na www.audio-puls.com da su bolji kraci kabeli, tako da mislim uzet 2X1.5m ili 2! Vljda ce to bit dosta!
Samo jos ne znam kakve se cjene krecu po jednom metru! I koje marke treba gledat!??? Pa eto ako mi mozete malo i tu pomoc!!!

Nešto više o zvučničkim kablovima imaš ovdje a o interkonektima ovdje pa ako te zanima čitaj.
Slažem se da ti je za početak najbolje uzeti ove po 15-20 kn m. a da kasnije ideš u veće investicije. A dok si na TNT stranici pogledaj si i DIY kablove. UTP kabel radi čuda.
Često ih u trgovinama ,kada im ostane 15-tak metara , prodaju na sniženjima. Bio sam ovaj vikend u ZG Chipoteci i imaš u košarama žica svih vrsta. pa i nešto kraćih mikrofonskih, s 30 % popusta.

Zadnje izmijenjeno od: newalss. 30.09.2005. u 11:48.
newalss je offline   Reply With Quote
Staro 30.09.2005., 17:47   #16
kresimirSM
Premium

kresimirSM's Avatar

Citiraj:
Napominjem da ja samo pretpostavljam da je toliki popust. Na stranicama piše od 5% do 10%, ovisno o brandu. Mogu se naravno raspitati za što točno, jer osobno poznajem vlasnika dućana.
Ako se budes slucajno cuo s njim, pitaj ga! Hvala!

Citiraj:
Imam dosta osobnih iskustava - zaista je tako. Već naslabiji Bowersi ne bi imali ništa protiv da ih se vozi sa bar 200 W snage po kanalu! Ne pretjerujem.
Hoces rec da Rotel RA-01 nece ima dovoljno snage za te zvucnike???
Da onda uzmem slabiji model?!

Citiraj:
Ali, dok Krešimir shvati što znači "pretjerana otvorenost u visokima", "vrištanje" i "artikuliranost basa", proći će neko vrijeme prije nego odluči kupit ili jače pojačalo (tj. sa većom kontrolom, jer snaga nije bitna - naime, onaj Parasound je samo 2x60W) ili manje zahtjevne zvučnike. Ne želim ga time omalovažiti, ali jednostavno potrebno je za jednog početnika da sluša i sluša, te uspoređuje kombinacije.
Po ovom ja zakljucujem da nece to bit dobra konbinacija (Rotel RA-01 i B&W DM 602 S3)!
Ili sto vec??? Ne razumijem, kakvo vrištanje-misliš da ce visoki pretjerano glasni ili....???
Staro 30.09.2005., 18:05   #17
Jango Fett
Premium

Jango Fett's Avatar

Citiraj:
Po ovom ja zakljucujem da nece to bit dobra konbinacija (Rotel RA-01 i B&W DM 602 S3)!

Ma ne. Hoće, samo kažem da B&W bolje sjedaju sa izuzetno snažnim pojačalima. Efekt toga nećeš osjetiti dok ne budeš iskusan slušač. Pojmovi poput "vrištanja" ne odnose se banalno prema tome, već unutar shvaćanja percepcije određenog glazbenog instrumenta, ako ga poznaš naravno (saksofon ili frula npr.)
Kombinacija je i više nego optimalna. Ne boj se!
Staro 30.09.2005., 22:40   #18
kresimirSM
Premium

kresimirSM's Avatar

Jeli to znaci i da cu malo vise moc odvrnut pojacalo?? Recimo na 70-80%?? a da nista ne pregori!

Ubiti, kad dolazi do pregorenja izlaza na pojacalu, ili zvucnik pregori?
Na oko koliko se % moze pojacat, ima li kakvo pravilo, i sto prije pregori: pojacalo ili zvucnik?
Staro 01.10.2005., 09:29   #19
Jango Fett
Premium

Jango Fett's Avatar

Citiraj:
Jeli to znaci i da cu malo vise moc odvrnut pojacalo?? Recimo na 70-80%?? a da nista ne pregori!

Ubiti, kad dolazi do pregorenja izlaza na pojacalu, ili zvucnik pregori?
Na oko koliko se % moze pojacat, ima li kakvo pravilo, i sto prije pregori: pojacalo ili zvucnik?

Ja zaista ne razumijem zašto je svakome cilj "odvrtati" do kraja. Kada se odvrne na, primitivistički rečeno, "više od pola", glasnoća najčešće nadilazi izdržljivost ljudskog uha. Sretno sa gluhoćom!

I to nema veze sa snagom/kontrolom pojačala - i slabo pojačalo će bez problema stvarati ekstremno opasnu buku. Snaga i kontrola očituju se i na jako tihim razinama.

Na "do kraja" razini, zvuk se počne izobličavati i kreštati, pa dolazi do raspada i konačno pregorijevanja zvučnih jedinica. Ne razumijem zašto svi tako mazohistički uništiti svoje uši i opremu.

Ali eto tek radi informacije - B&W su nevjerojatno izdržljivi zvučnici i teško da ćeš ih moći spaliti osim ako svaki dan budeš iz nekog ludog razloga puštao na maksimalnoj glasnoći.
Staro 01.10.2005., 13:14   #20
newalss
Moj komp

newalss's Avatar

Citiraj:

Pišući o ovim pojačalima i zvučnicima, izašao si iz okvira mini linija i šiljenja volume metra do kraja. Dobro došao u novu dimenziju.
Osobno imam 50 i nešto W pojačalo i 60 w zvučnike i sistem sam pojačao do kraja samo kad sam bio vrlo ljut na susjede...
Kaže mi susjed da mu moj pas stalno zalazi u njegovo dvorište pa mu ja ,umjesto psa, u dvorište pustim nekakvu opernu ariju.
Staro 02.10.2005., 00:40   #21
kresimirSM
Premium

kresimirSM's Avatar

Citiraj:
Kada se odvrne na, primitivistički rečeno, "više od pola", glasnoća najčešće nadilazi izdržljivost ljudskog uha.
Ja sam to malo ruzno rekao "odvrnut do kraja", ne namjeravam ih slusat na maksimumu, ali volim relativno glasno slusat muziku, evo ove logiteche nikad nisam slusao glasnije od 50% na potenciometru, jedino kad dodju frendovi pa se malo zezamo onda ih na kratno "rastegnemo" na 80-ak %! Iskusavamo granice izdrržljivosti susjeda !!!!!!
Kad slusam malo ozbiljnije muziku volim da bude mrvicu glasnije od recimo umjerene glasnoce, tek toliko da se svi zvukovi dobro cuju, i slusam u krevetu i volim da je soba malo zamracena

Citiraj:
Kaže mi susjed da mu moj pas stalno zalazi u njegovo dvorište pa mu ja ,umjesto psa, u dvorište pustim nekakvu opernu ariju.
Staro 02.10.2005., 08:48   #22
Jango Fett
Premium

Jango Fett's Avatar

Evo, pitao sam vlasnika Sonus Arta za popust. Dobro sam pretpostavio - na Bowerse ide 10% popusta. Iako, ajme al sam zaboravan - zaboravih pitati za Rotel...

Pošalji im mail sa upitom!
Staro 02.10.2005., 23:53   #23
kresimirSM
Premium

kresimirSM's Avatar

Ok, Velika ti Hvala!
Staro 29.07.2010., 12:38   #24
alengrosevic
Premium
Moj komp

alengrosevic's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
da podignem post iz mrtvih.

koje stalke uzeti, mislim za koji cu novac "vise dobiti"

prvi su vogels vls60 koje mogu dobiti za cca 300 kuna
http://images.icecat.biz/img/norm/low/318046-7806.jpg
drugi su focal koji su oko 600 kuna
http://www.audioaffair.co.uk/images/.../FCL700STB.jpg

oba dva su visine 60 cm, vogels su metalni dok je focal drveni
zvucnici koje treba drzati su rogers tezine oko 5-6 kila, straznji sateliti

hvala
alengrosevic je offline   Reply With Quote
Staro 29.07.2010., 12:41   #25
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
ma prvi, ne isplati se davati duplo.

pogledaj i koliko su entry rondo.
syss je offline   Reply With Quote
Staro 30.07.2010., 17:16   #26
alengrosevic
Premium
Moj komp

alengrosevic's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
hvala syss, kupio sam Vogels na kraju.
kako izgledaju sa straznjim satelitima, mozes pogledati ovdje:

http://forum.pcekspert.com/showpost....7&postcount=27
alengrosevic je offline   Reply With Quote
Staro 06.08.2010., 12:59   #27
sasa76x
Premium
Moj komp

sasa76x's Avatar

Datum registracije: May 2009
Ako mozes napisati dojmove , planiram kupiti nesto slicno.
sasa76x je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno