|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Dec 2005
|
Router s AC wireless standardom
Pozdrav, Trenutno sam na Optimi i imam njihov ZTE ZXV10 V300 modem. Krajem 10. mj. otkazujem Optimu i telefon i prelazim na Bnet (samo internet...bez telefona) Imam 2 stolna računala i 1 laptop 1. komp - nis posebno (matična:Asus Maximus VI Gene) 2. komp ima Asus Z97I Plus maticnu s kojom dolazi wireless adapter koji podržava AC standard a Laptop isto tako podržava AC wireless standard (Dell 5558) Trenutno su sva 3 kompa povezana preko routera i muci me spora brzina - 11MB/s ako želim prebacivat fileove s jednog kompjutera na drugi. Guglanjem sam došao do zaključka da mi sadašnji router ne podržava gigabit network (jesam li ja to dobro shvatio?) Kada bi prešao na gigabit network modem - mogao bi ostvariti brzine od 40-50 MB/s - jel tako? A sad je tu još i prilika za iskoristit - taj AC standard na laptopu i 2. kompu (a možda uskoro pređem na neki mobitel koji podržava AC standard.) Ono što vas želim pitat - Koji modem s AC wireless standardom da kupim? Pretpostavljam da svi modemi s AC wireless standardom podržavaju gigabit network....jel tako? Probao sam zvati Optimu i opisat im svoj problem, ali oni ništa nisu shvatili i samo su mi govorili koju brzinu interneta ja imam....a ja uopce ne pricam o brzini interneta. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Sve je to divno i krasno, ali nisi naveo: - koliko nofčića bi potrošio, računaj da je cijeli AC igrokaz kod nas nov i prilično skup - ako se malo informiraš onda ćeš viditi da se taj AC ima x pod standarda pa su već dogurali od AC600 do AC3200 (da ne bude zabune nazivne brzine) - nije iz it sektora ali interesantno štivo > http://www.forbes.com/sites/gordonke...he-difference/ - paralelno sa wifi dijelom noviji routeru imaju Gb mrežu, samo treba pažlivo gledati specs - obzirom na opisanu situaciju nemoj (ni slučajno) kupovati novi router sa adsl modemom, puno je pametnije da uzmeš WAN Wireless Router koji će ti "igrati" u više kombinacija sa ISP - ovima, pa tako za Optimu treba ovaj njihov ZTE prebaciti u Bridge mode za Internet, za Bnet uzmi onaj njihov socijalni (najjeftiniji) modem sa jednim Lan izlazom ... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
hvala na odgovoru ![]() - što se tiće novaca - nije da ih imam na bacanje, ali ako se odlucim na kupnju nove komponente onda mi je uvijek važnija kvaliteta i stabilnost od cijene. Znam da neki modemi ne rade na optimi, znam da neki ne rade na Bnetu - al ne znam šta radi - na što da obratim pažnju a na što da ne gubim vrijeme? Iskreno, do sada me mreža nikada nije zanimala....bilo mi je glavno da radi, ali kako sad u kući imamo 3 kompjutera i 3 mobitela - primjetio sam da me ta brzina, odnosno sporost prenosa podataka između njih jako živcira. Reko, idem se informirat i naučit što trebam naučit da bi to sve funkcioniralo kako spada. (ostale kompjuterske komponente poznajem i pratim njihov razvoj, al ta mreža mi je uvijek bila nepoznanica) Znam da taj AC ima više standarda (dual channel....3-channel....), ali moje znanje je na osnovnoj razini - znam da postoji, al još ne znam tocno što je to i cemu sluzi ![]() Hvala za link - pročitam sve i googlam "WAN Wireless Router" pa se javim ak mi nešto ne bude jasno. Ali rekao si nešto što mi nije jasno dal sam dobro svhatio: Dal si ti meni rekao da mogu ostvariti veće brzine sa trenutnim ZTE ZXV10 V300 modemom - ako ga stavim u bridge mode? (opet, znam da bridge mode postoji, al do sada se nisam s time bavio) Ako sam ja to dobro shvatio - odmah googlam kako napraviti taj bridge mode. Dokumentacija za moj modem je užasna! Probao sam googlati da saznam kakav ja to modem imam, ali ništa nisam našao, a kao što rekoh - Optima korisnički centar mi nije uopće pomogao kad sam ih zvao (al možda ih ja nisam pitao prava pitanja ![]() Još jednom, hvala na odgovoru i linku ![]() zar je moguće da je to toliko lagano???? https://wiki.sonic.net/wiki/ZTE_ZXV10_W300 Bridge Mode Note: This is for turning off the routing behavior on the unit, not turning off PPPoE. Log into the modem's interface at 192.168.1.1 Enter "admin" for username and password Make sure that PVC1 is selected Go to Interface Setup Under ISP set "Bridge Mode" Click Save Click LAN Change DHCP to "Disabled" Click Save Idem odmah probat!! Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 03.08.2015. u 16:48. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
|
Malo si poletio prije vremena, prvo se informiraš i naučiš nešto a onda tek povlačiš poteze ![]() Nadam se da si prvo prepisao / imaš zabilježen user / pass za internet kao i ostale trenutne postavke modema. Brzinu prema internetu ti detektira operater - linija - router, u principu malo tu možeš "dobiti", brzinu unutar tvoje mreže diktira router i zato ovaj prijedlog gore. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
imas pravo ![]() prvo stavit sve na papir...informirat se....screenshotovi...pa onda na posao ![]() Javim kako je prošlo Tnx |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Ovdje je meni Nikky napisao prije 2 godine kako postavi bridge mode. http://forum.pcekspert.com/showthrea...38#post2503695 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
pcekspert rules
Datum registracije: Oct 2004
|
Bok, ako se mogu ubaciti, ja isto tražim AC router, gigabitni i naletio sam na ovaj router od netgear: http://www.edigital.hr/dual-band-rou...)-p344062.html Cijena mu je prihvatljiva i čini mi se da sve ima i da je jako dobar, ima i 2.4GHz i 5Ghz i brzina ide do 750Mbps Jedino što u nazivu nigdje nema AC i to me sad zbunilo, da li ovaj ruter spada u AC kategoriju ili ne? Ovi ostali su svi skupi... |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
|
Ne čitaj te skraćene i ponekad krivo kopirane specs po trgovinama, NETGEAR WNDR4300 > http://www.netgear.com/home/products...#tab-techspecs dual-band, N, interne antene, Gb mreža, ... umjesto njega rađe > NETGEAR WDR4300 (obrati pažnju na razliku u oznaci), iz liste prvi AC > TP-LINK Archer C5 AC1200. Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 03.08.2015. u 17:56. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
pcekspert rules
|
Citiraj:
Samo čitam totalno suprotne review-e, neki su oduševljeni a neki ga pljuju totalno. Glavna zamjerka je da je spor, da wireless ne može postići 100mbit, a da su mu gigabitni portovi užasno spori. Jedan je rekao da mu svaki dan barem jednom resetira konekciju... Ima firmware update od 31.01.2015. koji kao popravlja dosta stvari.. Ne znam, šta ti kažeš za ovaj C5? Ono što meni prvenstveno treba je da mi gura t-com optičku brzinu preko wirelessa na razini minimalno 100mbit, uzimam i ovu opciju turbo 200/100 pa ne znam jel to ide kroz wireless. Da li ovaj netgear WNDR4300 bi to odradio sve ili? Hvala |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Moderator
|
Ako je potencijalno T-Com optika u điru onda prvo moraš gledati uređaje (routere) kod kojih se može postaviti Vlan 100 na wan tj. PPPoE konekciju jer bez toga nebu radilo, takvih uređaja je malo. Standardno gledaš da ima Gb portove i dobre karakteristike (max propusnost), potom tek ide wifi pa makar bio "pristojni" N singe ili dual band > sve vodi prema nekom MikroTiku, ovisno o modelu fina zvjerka ali početnicima i nije baš jednostavno ispravno podesiti ... Sami AC wifi možeš naknadno "pokriti" nekim AP - om nakon šta bude dostupniji, usput provjeri wifi karakteristike klijenata koje imaš, možda bi imao više "koristi" u 5 Ghz bandu ... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
pcekspert rules
|
Da je t-com optika, sutra mi donose modem, rekao sam im da mi donesu ovaj Speedport W724V vidjet ćemo što će doći. Koje su mi opcije onda ako mi dolazi ovaj speedport, jer on je gigabit, mogu njega u bridge i na njega spojit onda neki ac router? Ono što sam vidio da sigurno šljaka da se makne t-com router je ovaj netgear R7000 ali mi je on preskup, iako dugoročno se sigurno isplati. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
Datum registracije: Aug 2013
|
Gigabitni je routeski dio, a ako ga stavis u bridge, onda routerski dio preskaces... |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Moderator
|
Prvo reci hop pa onda skači, za početak vidi kako će se Speedport ponašati, rekoh gore naknadno možeš dodati neki AC wifi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
pcekspert rules
|
Citiraj:
Šta je onda rješenje, šta svi imaju ovaj netgear R7000? Opcija da ostavim Speedport W724V onda ne postoji u route da ga ostavim i nakačim nešto na njega? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Registered User
Datum registracije: Aug 2014
|
pogledaj reviewe od routera na koje se moze flashat shibbyjev build tomato firmwarea ili advanced tomato firmware koji je isti kao shibbyjev samo ima moderniji gui dok su svi featurei isti. na tim firmwareima se kolko sam citao na netu moze postaviti vlan 100 |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Premium
|
Mislim da sam počeo kužit tu mrežu ![]() prvo sam čupao kosu jer sam mislio da nikad to neću shvatiti (što je modem a što router, pa bridge, pa switch, extender, WLAN, LAN, WAN....uf) al mislim da polako sjeda... Ako sam ja to dobro shvatio ovo je što trebam napraviti: 1. Zadržavam Optima modem (odnosno zamjenjujem ga Bnetovim modemom kad mi optima ugovor istekne). U principu nije bitno koji je modem (za sad imam wireless optima, al mogu si uzeti najobičniji Bnet modem...ne mora biti wireless....glavno da imam internet. 2. Taj šugi-vugi modem ukopčam Ethernet kablom u npr. ASUS RT-AC68U wireless router i onda zaboravim na Optima/Bnet šugi-vugi modem i baratam s Asusom (zapravo, moram još taj šugi-vigi modem prebacit u Bridge mode) edit: zapravo, uopće ne kužim zašto bi morao Optima/Bnet šugi-vugi modem prebacivat u bridge mode, ali ako kažete da moram, ja cu tako učiniti ![]() 3. U Asusa ukopčam svoja 2 kompa Cat6 kablom + Laptop preko AC standarda (i mobitele....šta god imam....možda Synology NAS uskoro ![]() 4. Podesim Asus wireless router prema tutorialima s neta.... 5. Uživam u internetu na SVIM kompovima i umreženim kompovima u lokalnoj mreži gdje mogu ostvariti teoretsku brzinu prenosa podataka između kompova od 125 MB/s (znam da će ta brzina ovisiti od tome da li prebacujem s SSD-a ili mehaničkih diskova....ali toliko imam na raspolaganju, jel tako? (sada ostvarujem 11MB/s) Jesam ja to dobro shvatio? Jel navedeni Asus dobar odabir? Hoće li sve to biti kompatibilno? Asus je kup, al kao što rekoh, nije mi problem dati koju kunu više ako je proizvod dobar, a reviewi na netu su (meni kao laiku) jako dobri. OK, ako imam blagoslov stručnjaka, još samo ostaje jedno pitanje koje moram proguglati: A što je to Tomato??? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Premium
Datum registracije: Aug 2013
|
Citiraj:
![]() Kako routerski dio barata sa portovima, a brzine routerskog dijela originalnog routera te ne zadovoljavaju onda premostis, tj preskaces, taj spori dio stavljanjem originalnog routera u bridge mod. Na taj nacin koristis samo modemski dio originalnog routera, a rutanje i sve ostalo prepustas svom super-duper routeru spojenog tada samo na modem originalnog routera. Hehe, otprilike kratko i jasno? ![]() E da, Tomato je naziv za firmware (operativni sistem) na kojem radi router, to si valjda vec zguglao... Zadnje izmijenjeno od: Prezime. 04.08.2015. u 10:29. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Moderator
|
+ dodatak da budući modem od Bneta (ako uzmeš oni osnovni socijalni sa i bez tel. / VoIp - a) u startu dolazi u Bridge modu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
pcekspert rules
|
Citiraj:
U pravu si bio speedport je dobar, šalje zadovoljavajuću brzinu za wifi, pa za sad neću kupovati AC router, možda u budućnosti. Test brzine sa primateljem AC1200 Wireless Dual Band USB Adapter Archer T4U: ![]() Inače je jako lagan za setupiranje nikakvih zezancija nema, korisnički meni je jasan i za sad radi dobro. Zadnje izmijenjeno od: jopps. 07.08.2015. u 17:45. |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|