Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > AMD
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 15.06.2015., 22:09   #1141
keyser_s()ze
Premium

Datum registracije: Jul 2006
Samo treba pratiti stanje na tržištu dionica.

Zabilježeno je da su AMD "inženjeri" koji su posjedovali pakete dionica, netom prije izlaska "Bulldozera", iste prodavali šakom i kapom. Kao da su nešto znali...
keyser_s()ze je offline   Reply With Quote
Staro 15.06.2015., 22:55   #1142
segregator
Propali Amigaš
Moj komp

segregator's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Citiraj:
Autor keyser_s()ze Pregled postova
Samo treba pratiti stanje na tržištu dionica.

Zabilježeno je da su AMD "inženjeri" koji su posjedovali pakete dionica, netom prije izlaska "Bulldozera", iste prodavali šakom i kapom. Kao da su nešto znali...
Zbilja? A di je to "zabilježeno"?
segregator je offline   Reply With Quote
Staro 21.06.2015., 11:07   #1143
keyser_s()ze
Premium

Citiraj:
Autor segregator Pregled postova
Zbilja? A di je to "zabilježeno"?
Tražio sam sat vremena, i ne mogu pronać članak. Davno je to bilo... Ali po sijećanju bilo je riječ o 3-4 inžinjera (za koje se je čulo), koji su radili na razvoju bulldozera.
Staro 22.06.2015., 10:43   #1144
Hawker
Banned
Moj komp

Datum registracije: Nov 2014
Najveci problem i nepoznanica za Zen je GF i koliko je njihov 14nm LPP dorastao tome.
Prakticki sudbina AMDa kao CPU proizvodjaca nije u rukama samog AMDa.

A,posto i Intel ima problema (p1272) puno toga je na kocki.

Ukratko,bude li Zen 3,5ghz i vise onda je to zagarantiran uspjeh.
Ne bude li onda je gotovo.
Hawker je offline   Reply With Quote
Staro 22.06.2015., 11:18   #1145
listerstorm
Registered User
Moj komp

listerstorm's Avatar

Datum registracije: Apr 2011
Da, AMD ne proizvodi CPU (to je pojašnjeno u Vishera temi), samo ih dizajnira.
Nekad je to radio ali je taj dio 2008. prodao u Abu Dabi da bi se spasio. To za njega rade drugi i ovisi o njihovoj proizvodnji, količini koju će mu biti voljni isporučiti, cijeni koju će mu tražiti za uslugu proizvodnje i tehnološkom zaostajanju njihove proizvodne tehnologije za intelom.

Bez obzira koliko Zen napredan bio (pod uvjetom da bude), AMD opet ovisi o svemu prethodno nabrojanom.

Uostalom, Was GlobalFoundries to blame for AMD’s about-face on joint x86-ARM platform?

http://www.extremetech.com/computing...6-arm-platform

Za razliku od Intel koji sam dizajnira, sam proizvodi, ima kontrolu nad cjelokupnim procesom i ne ovisi o trećim tvrtkama.
listerstorm je offline   Reply With Quote
Staro 22.06.2015., 12:05   #1146
Hawker
Banned
Moj komp

Za AMD bi bilo najbolje da proizvode chipove u Intelovim foundryma.

Povijesna greska AMDa je prodaja vlastitih foundrya.
Jedna u nizu gresaka uz ATI,Qualcom itd...

Bitka se ne vodi na vise frontova nego samo na jednom.

EDIT: Skeptican sam prema GF i njihovim mogucnostima. Naprednije Intelove tvornice imaju problema,a kamoli GF.

Zadnje izmijenjeno od: Hawker. 22.06.2015. u 12:13.
Staro 22.06.2015., 14:39   #1147
cccp
Premium
Moj komp

cccp's Avatar

Datum registracije: Feb 2004
Jedina greška od nabrojanih je bila prodaja sadašnje Qualcommove Adreno jedinice. GF je bio veliki financijski uteg i da su ga zadržali tko zna bi li uopće bilo AMD-a sada. I ako bi, bi li se maknuli s 45nm procesa. Greška s ATI-jem je bila što su vjerojatno pretplatili tj. je li se možda moglo ići na spajanje tvrtki umjesto čiste kupovine. Osim toga odličan potez koji će se po meni isplatiti, a možda se i isplatio. Koliko puta do sada su novcem grafičke jedinice frizirali financijska izvješća da bi pokrili gubitke ostalih odjela.

Inače ni Intelu nije baš tako isplativo imati vlastite tvornice. To im je prednost, ali cijena je visoka. Razvoj 10nm procesa je navodno usporen zbog prevelikih troškova. Još uvijek pokušavaju prodati kapacitete starijih procesa koji su debelo ispod moguće iskorištenosti.
cccp je offline   Reply With Quote
Staro 22.06.2015., 15:20   #1148
listerstorm
Registered User
Moj komp

listerstorm's Avatar

Da, vjerojatno ne bismo imali AMD topic, niti hawker FX u računalu da nisu prodali proizvodnju 2008.

Za GPU sam jako skeptičan. Prodavali su velike količine u Q4 2013 i Q1 2014 i to high end kartica jer su ih ljudi kupovali i stavljali u 4xCF u vrijeme bitcoin manije.

Negdje sam čitao da su novinari za vrijeme sveopćeg GPU majnanja postavili to pitanje Lisi Su dok još nije bila CEO, a oni im je izbjegla konkretno odgovorit pa je diplomatski samo rekla da je potražnja visoka.

Nakon završetka /coin manije, prodaja kartica značajno je pala.
Staro 22.06.2015., 15:33   #1149
Hawker
Banned
Moj komp

ATI je greska.

Sad moraju imati R&D GPU i R&D CPU.

Dvije fronte,a nema se para. Da se koncetriraju samo na CPU diviziju bilo bi puno bolje.
Uostalom to je Lisa Su i rekla,vecina love ide na Zen. Ostale divizije ce patit.

Pravo je cudo da AMD uspjeva izbacivat dobre proizvode sa slabasnim i jos podjeljenim R&D. Ako Fury X stvarno bude najbrza kartica trenutno to je ravno cudu s koliko para raspolazu.
AMD ima osam puta manji proracun za R&D od Intela i vjerojatno isto toliko od nVidie sto se tice GPU.

EDIT: Mora se priznat da AMD ima stvarno vrhunske CPU/GPU arhitekte.
Staro 22.06.2015., 15:38   #1150
Manuel Calavera
Premium
Moj komp

Manuel Calavera's Avatar

Datum registracije: Jul 2012
Kad smo kod R&D intel planira rezat troškove i dijeliti otkaze ovog ljeta (još i u administraciji) - link

Posljedice stagnacije IMO. Baš kao što kažu vlasnici i5 i i7 sandy bridgea da te procesore ni zašto novo iz intelove ponude nebi mjenjali

Zadnje izmijenjeno od: Manuel Calavera. 22.06.2015. u 15:46.
Manuel Calavera je offline   Reply With Quote
Staro 22.06.2015., 15:48   #1151
MadBoY
MadModerator
Moj komp

MadBoY's Avatar

Datum registracije: Sep 2002
Kvartalni R&D troskovi:
Intel - 3 milijarde USD
Nvidia - 340 milijuna USD
AMD - 240 milijuna USD

AMD od kraja 2007. ($510 milijuna) konstantno smanjuje R&D troskove. Samo za usporedbu, Intel je tad trosio 1,5 milijardi USD, a Nvidia 180 milijuna USD.
Staro 24.06.2015., 00:48   #1152
Manuel Calavera
Premium
Moj komp

Manuel Calavera's Avatar

Staro 27.06.2015., 00:19   #1153
Manuel Calavera
Premium
Moj komp

Manuel Calavera's Avatar

Staro 03.07.2015., 21:55   #1154
keyser_s()ze
Premium

Citiraj:
Autor Hawker Pregled postova
ATI je greska.

Sad moraju imati R&D GPU i R&D CPU.

Dvije fronte,a nema se para. Da se koncetriraju samo na CPU diviziju bilo bi puno bolje.
Uostalom to je Lisa Su i rekla,vecina love ide na Zen. Ostale divizije ce patit.

Pravo je cudo da AMD uspjeva izbacivat dobre proizvode sa slabasnim i jos podjeljenim R&D. Ako Fury X stvarno bude najbrza kartica trenutno to je ravno cudu s koliko para raspolazu.
AMD ima osam puta manji proracun za R&D od Intela i vjerojatno isto toliko od nVidie sto se tice GPU.

EDIT: Mora se priznat da AMD ima stvarno vrhunske CPU/GPU arhitekte.
Jedina greška sa ati-jem je bila kad su otpustili cijeli programerski tim iz europe koji je radio drivere (falilo je novaca naravno). Od onda nikako da spoje kraj sa krajem na driverima. Vječito neke bubice i problemi, a većim optimizacijama nećemo...
Staro 03.07.2015., 22:09   #1155
segregator
Propali Amigaš
Moj komp

segregator's Avatar

Citiraj:
Autor keyser_s()ze Pregled postova
Jedina greška sa ati-jem je bila kad su otpustili cijeli programerski tim iz europe koji je radio drivere (falilo je novaca naravno). Od onda nikako da spoje kraj sa krajem na driverima. Vječito neke bubice i problemi, a većim optimizacijama nećemo...
A tek prodaja Imageona Qualcommu...pa sad Qualcomm više od toga mlati novaca nego što čitav AMD+ATI vrijede
Staro 19.07.2015., 16:21   #1156
MadBoY
MadModerator
Moj komp

MadBoY's Avatar

Datum registracije: Sep 2002
AMD je nedavno objavio financijske rezultate za Q2 2015, koji su blago receno losi . Gubitak 180 milijuna USD, ukupni dug je 2,27 milijardi USD a imaju 829 milijuna USD gotovine. Rezultati bi bili mrvicu bolji da nisu morali platiti 33 milijuna USD radi prelaska s "propalog" 20 nm procesa na FinFet.

Ali ono zanimljivije od tog je tape-out dva nova FinFet proizvoda, a buduci da za sad imaju planove samo za Zen i R9 400 seriju da budu FinFet, moze se zakljuciti da se radi o njima. U najboljem slucaju za 6-9 mjeseci izlaze na trziste, u najgorem za godinu dana. Jos uvijek nema sluzbene potrvde o tome hoce li biti 14 nm ili 16 nm.
Citiraj:
Matthew D. Ramsay - Canaccord Genuity, Inc.

Thank you very much for taking my questions. A little bit of a, I guess, longer-term strategic question for you, Lisa. Last night Intel announced the addition of a new chip on their 14-nanometer roadmap and pushed back 10-nanometer. It strikes two things; one, love to get your commentary relative to your foundry partners as to how the Moore's Law progression is going particularly with Zen coming on 14-nanometer next year, and second, it looks like now you will be in a position to potentially overlap your Zen products with a generation of Intel products that is still on 14-nanometer. Just your reaction to that in general and the competitive landscape on the foundry side. Thanks.
Lisa T. Su - President, Chief Executive Officer & Director
Yes, Matt, so I do think the process technology landscape right now is quite interesting. So on your – the first part of your question, how do we view FinFET technologies? Actually, I think the maturity of FinFET technologies is coming along very nicely, and so we see it as an important part of our roadmap in 2016, across all of our markets. We have actually just taped out our first couple of FinFET designs. Relative to what that means for the competitive landscape going forward, I have been asked that question a couple of times over the last – last year, and my comments have been our focus is on design architecture, and it includes – and ensuring that we use all of our design architecture expertise.

So, Zen is a clean sheet design, and from an architectural standpoint I think it's going to be very competitive. The fact that the gap between foundry technologies and other technologies is shrinking, I think does change the competitive landscape and will be a good opportunity as we go forward competitively. So we are aggressively going after FinFET, and I think that's going to be an incredibly important node for us.
Staro 19.07.2015., 17:00   #1157
Manuel Calavera
Premium
Moj komp

Manuel Calavera's Avatar

Tako je bilo i najavljeno
Staro 19.07.2015., 17:28   #1158
GoGzS
Premium

GoGzS's Avatar

Datum registracije: Jul 2005
Postoje rumori da rade i CPU za Nintendo NX, mozda im i to malo krvnu sliku popravi. Iako, nisu velike zarade na takvim custom chipovima za konzole, al bar nesto...

Gledam vrijednost dionica i razmisljam jel bi vrijedilo kupit, jel nize od ovog ne mogu past
GoGzS je offline   Reply With Quote
Staro 19.07.2015., 18:44   #1159
Hawker
Banned
Moj komp

Rade za Nintendo.
To cak vise nije ni rumour mislim.
Staro 19.07.2015., 20:01   #1160
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor GoGzS Pregled postova
Gledam vrijednost dionica i razmisljam jel bi vrijedilo kupit, jel nize od ovog ne mogu past
Ovo cak nije ni blesava ideja.

Ima netko uopce saznanja kako to mesetarenje ide, jel ima kakav Ebay da i mi sirotinja mozemo ubosti koju dionicu?!

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote
Staro 19.07.2015., 20:43   #1161
listerstorm
Registered User
Moj komp

listerstorm's Avatar

Može se ići direktno sa US brokerima, mislim da s nama zasad rade samo ovi (ne znam doduše jesu li počeli i neki drugi):

https://www.interactivebrokers.com/en/home.php

Minimum za otvaranje računa kod njih je 10 somova $.

Ali najbolje da se javiš u banku, odjel investicijskog bankarstva i tamo ti otvore skrbnički račun i onda im šalješ naloge što da ti kupe/prodaju.
Staro 19.07.2015., 20:50   #1162
cccp
Premium
Moj komp

cccp's Avatar

Datum registracije: Feb 2004
Trebalo bi organizirati neku pecekspert grupnu kupnju. Kolika je cijena dionice mogli bi i mjesto u upravnom odboru dobiti.

Realno je vrijednost AMD-a puno veća, samo njihov portfolio patenata sigurno vrijedi više.
cccp je offline   Reply With Quote
Staro 19.07.2015., 21:14   #1163
segregator
Propali Amigaš
Moj komp

segregator's Avatar

Citiraj:
Autor cccp Pregled postova
Trebalo bi organizirati neku pecekspert grupnu kupnju. Kolika je cijena dionice mogli bi i mjesto u upravnom odboru dobiti.

Realno je vrijednost AMD-a puno veća, samo njihov portfolio patenata sigurno vrijedi više.
Čudne su te priče u današnje vrijeme, kad Whatsapp vrijedi više nego DEC, Compaq, Sun i AMD zajedno
Staro 19.07.2015., 22:00   #1164
Manuel Calavera
Premium
Moj komp

Manuel Calavera's Avatar

Kad se malo okrenu za godinu-dvije (nova arhitektura cpu i gpu) reclaimat će dio tržišta da ga jebeš i porast će sigurno (možda i poprilično). Samo jebiga ako je 10 somova samo za otvaranje računa. Da ih netko velik i kupi (ne vjerujem) porasla bi vrijednost dionice i u tom slučaju zar ne? Win-win kako god okreneš

Citiraj:
Čudne su te priče u današnje vrijeme, kad Whatsapp vrijedi više nego DEC, Compaq, Sun i AMD zajedno
Čudna su to vremena, kad jedan hardverski div vrijedi kao kiki-riki, a nekakvi softveri koji uglavnom služe za dopisivanje tinejđerica vrijede milijarde lol. To su milijuni usera a markentinški potencijal ogroman i to ti je to. Sve se svodi na marketing

Zadnje izmijenjeno od: Manuel Calavera. 19.07.2015. u 22:11.
Staro 19.07.2015., 22:49   #1165
listerstorm
Registered User
Moj komp

listerstorm's Avatar

Citiraj:
Autor Manuel Calavera Pregled postova
Samo jebiga ako je 10 somova samo za otvaranje računa.
Tih 10 somova je tvoj novac za trgovanje.

Ali ne moraš trgovati preko amerikanaca, odeš u banku i riješiš to preko domaćih brokera.
Staro 19.07.2015., 22:57   #1166
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
Da, samo taj VoCap moze sutra vrijediti kurac na batini ako dodje VoCap2 a sve mondene tinejdjerke pocnu slati slike cucica svojim zagondzijama preko nove platforme.

Zato su te "vrijednosti" daleko od ozbiljnih i stvarnih, u konacnici.

Da te price ista vrijede, IBM bi se bavio njima.

Citiraj:
Autor listerstorm Pregled postova
Može se ići direktno sa US brokerima, mislim da s nama zasad rade samo ovi (ne znam doduše jesu li počeli i neki drugi):

https://www.interactivebrokers.com/en/home.php

Minimum za otvaranje računa kod njih je 10 somova $.

Ali najbolje da se javiš u banku, odjel investicijskog bankarstva i tamo ti otvore skrbnički račun i onda im šalješ naloge što da ti kupe/prodaju.
Eh, znao sam (odnosno, nadao sam se ) da ces se javiti.

Puno mi je 10k $, mislio sam recimo isti iznos u kunama, samo se nekako bojim da ovi moji sljepci iz RBA ista znaju o tome (mislio sam to preko firme odraditi)...

Imas kakva iskustva ide li to uopce u praksi kod nas (firma akvizira dionice neke USA firme)?

Programer
Staro 19.07.2015., 23:16   #1167
listerstorm
Registered User
Moj komp

listerstorm's Avatar

Nemam baš iskustva za tvrtke, ali provjerim ti sutra pa ti javim.
Staro 19.07.2015., 23:50   #1168
Nybelung
Guest

Citiraj:
Autor Bubba Pregled postova
Da, samo taj VoCap moze sutra vrijediti kurac na batini ako dodje VoCap2 a sve mondene tinejdjerke pocnu slati slike cucica svojim zagondzijama preko nove platforme.

Zato su te "vrijednosti" daleko od ozbiljnih i stvarnih, u konacnici.

Da te price ista vrijede, IBM bi se bavio njima.
Fun fact: IBM također ide AMD-ovim stopama tj. postaju fabless kompanija. Trebalo bi ih pozvati u fabless državu Hrvatsku. Već skoro 30 godina se IBM povlači iz proizvodnje: 1991. Lexmark, 2005. laptopi Lenovu, 2014. serveri Lenovu, i baš ovih dana prodaše IBM Micro Electronics Globalfoundriesu.

Intel i Samsung su sad Bog i Batina.
  Reply With Quote
Staro 20.07.2015., 00:05   #1169
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
Autor Nybelung Pregled postova
Fun fact: IBM također ide AMD-ovim stopama tj. postaju fabless kompanija. Trebalo bi ih pozvati u fabless državu Hrvatsku. Već skoro 30 godina se IBM povlači iz proizvodnje: 1991. Lexmark, 2005. laptopi Lenovu, 2014. serveri Lenovu, i baš ovih dana prodaše IBM Micro Electronics Globalfoundriesu.
Pogledaj ko drzi najveci broj patenata u zadnjih 10 godina.

Da Apple i lakrdijasi ne pokusavaju zastitit mahanje pimpekom preko ekrana ili slikanje underbooba pod kutem od -78°, ne bi imali ni to sto imaju.

Programer
Staro 20.07.2015., 12:37   #1170
Nybelung
Guest

Tih stotinjak tisuća IBM-ovih patenata su dokaz čega? Dobrog pravnog tima koji IBM-u troši više novca na odvjetnike i tužbe nego ostali odjeli na istraživanje? Gnjilog kapitalističkog društva?
3/4 IBM-ovih novih patenata su iz područja softvera ili "Business continuitya", što god to značilo. Kakvih tu sve idiotarija ima, kad ih kreneš čitati ne možeš se prestati hvatati za glavu.
Ako Apple maše pimpekom, što onda radi IBM sa npr. patentom za sastanke kraće od sat vremena ili sa LOL patentom?
  Reply With Quote
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na