Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 05.06.2015., 19:57   #2341
mbozick1
Bazinga
Moj komp

mbozick1's Avatar

Datum registracije: Sep 2008
Last good known configuration

Evo meni jednog problema kojeg do sada nisam imao...
Prilikom boot-a mi javlja da je winload.exe missing...
kada nakon silovanja F8 uspijem dobiti advanced boot i odaberem last good known configuration i podigne mi win, ali nakon restarta opet isto.

Win7 professional, laptop dell E5410 latitude..

Ima tko ideju?
mbozick1 je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2015., 20:47   #2342
mbozick1
Bazinga
Moj komp

mbozick1's Avatar

Datum registracije: Sep 2008
čak radi i kada idem na start windows normally i safe mode ali ako ne idem preko F8 advanced boot-a izabcuje error za winload.exe
mbozick1 je offline   Reply With Quote
Staro 06.06.2015., 12:25   #2343
VedranO
Premium
Moj komp

VedranO's Avatar

Datum registracije: Jun 2013
VedranO je offline   Reply With Quote
Staro 13.06.2015., 22:27   #2344
jacobbb
Premium
Moj komp

jacobbb's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Komp nikako da pokrene instalaciju Windowsa

Pozdrav,

nikako ne mogu instalirati Windowse 7 na pc, ne znam više u čemu je problem. Prvo je izbacivao "Press any key to boot from CD or DVD ... CDBOOT: Couldn't find BOOTMGR", onda kada sam maknuo dodatna 2 spojena HDD-a i ostavio samo SSD (na kojima trenutno već jesu stari Win7 koje želim izbrisat, napraviti format diska i potpuno novu instalaciju) - sada pak više ništa ne izbacuje već - ili jedno vrijeme samo stoji crna slika i trepće ona donja crtica cca 2min pa se pokrenu stari Win7, ili se odmah pokreću stari Win7 iako je kod boota odabrano da pokrene DVD, no on to kao da ignorira.

Pokušao sam sljedeće:
1.) ubacio Win8 i probao njega instalirati - ista stvar se dešava kao kod Win7
2.) ubacio WinXp - njega kao pokrene jedan dio i onda izbaci plavi ekran i error
3.) prebacio Win7 na USB bootabilni stick - sve se isto dešava kao i kod Win7 preko DVD-a
4.) napravio update biosa
5.) googlao sam ovaj problem pa našao su neki slične simptome riješili promjenom AHCI/IDE/RAID postavka, moj disk je bio na AHCI, promjenom na IDE ili RAID izbacuje plavi ekran pa vratio natrag na staro.
6.) napravio sam chdisk SSD-a
7.) naravno mijenjao po boot postavkama u BIOS-u sa DVD na USB kao prvu boot-up opciju (iako uglavnom boot-up izbornik pokrećem i preko F11)

Više stvarno nemam ideju što da probam. Sa ovim DVD-om sam instalirao sasvim normalno zadnje Win7 x64 no disk je tada bio potpuno prazan (tek kupljen komp), sada neće i neće. Što još probati? Može li se nekako SSD formatirati preko dos-a pa probati tako?

Instalacija preko samih Windowsa (stari Win7) radi no tu kod instalacije novih Windowsa mi nudi samo mogućnost da iste instalira na novoj particiji i da ostavi stare, ili napravi repair starih - što mi nije opcija. Želim formatirati cijeli disk i napraviti novu instalaciju svega.

Konfiguracija kompa gore u profilu.

Zadnje izmijenjeno od: jacobbb. 13.06.2015. u 22:33.
jacobbb je offline   Reply With Quote
Staro 14.06.2015., 22:30   #2345
kasko
Premium
Moj komp

kasko's Avatar

Datum registracije: Apr 2007
Onemoguci sve boot uredaje u biosu/uefi osim tog na kojem ti je setup od winsa pa pokusaj, stavi ahci.

Prebaci usb u usb2.0 ako ti je na usb3.0.
kasko je offline   Reply With Quote
Staro 15.06.2015., 19:04   #2346
jacobbb
Premium
Moj komp

jacobbb's Avatar

jesam, u biosu su bili vidljivi samo ssd disk i dvd player (sa windowsima) no nula bodova, on nije nikako htio pokrenuti instalaciju .. a usb stick sam isprebacivao u sve moguće utore

no na kraju sam uspio tako što sam izvadio taj ssd disk i stavio na drugi komp, napravio format, vratio natrag u ovaj iii radi, automatski mi se ponudila instalacija windowsa i sve super prošlo

nadam se samo da i ubuduće neću sad morat vaditi disk i formatirati isti na drugom kompu .. može li se uopće sad na ovim novijim kompovima ući u DOS (izvan Windowsa) i formatirati cijeli disk?
jacobbb je offline   Reply With Quote
Staro 19.06.2015., 08:31   #2347
Vedranicio
@The Banan Man
Moj komp

Vedranicio's Avatar

Datum registracije: Mar 2012
Sporo pokretanje kompjutera

Pozdrav prvenstveno svima na forumu, nisam bio ovdje od prošle godine

Naime, imam problem. Sve normalno radi nakon šta se komp upogoni nekih 20 min ali za to vrijeme je spor ko da imam jednu jezgru a ne 6.

Konfiguracija mi je ova sa strane kod profila, kad se kompjuter pali nema ništa da se boota od mojih programa osim avasta i realteaka za zvuk, ostalo sam sve pogasio.

Ne znam šta može biti, defragmentirao sam diskove, očistio sa spybotom, registry cleanerom i ostalim stvarima a i dalje ne pomaže, čak sam i očistio kućište od prašine i svega ali je uvijek taj isti problem.

Znam da se komp ne može upaliti za 20 sekundi i da se može odma koristiti u full brzini ali malo se sporije učitava kad ga upalim i zanima me zašto (ako je moguće otkriti).
Vedranicio je offline   Reply With Quote
Staro 19.06.2015., 09:31   #2348
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp

Cuky's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Ocito neki od programa/servisa pri bootu radi probleme.

S cim si podesavao startup listu, preko msconfiga ili?

Imas li kakav antivirus, mozda ti on prilikom boota zapocne neki quick scan pa ti to uspori komp?

Da ti nije ostalo nekih ostataka od ranijih programa, tj. da nisu ostali neki fileovi (nisi sve maknuo)?

Pokreni Process Explorer pa vidi da ti slucajno kakav proces ne zakuca cpu.

Imas li mozda neki periferni usb uredaj koji bi mogao uzrokovati to usporenje?
Cuky je offline   Reply With Quote
Staro 19.06.2015., 10:06   #2349
RascaL
Premium
Moj komp

RascaL's Avatar

Datum registracije: Dec 2009
Možda ovo pomogne...
RascaL je offline   Reply With Quote
Staro 19.06.2015., 10:15   #2350
Vedranicio
@The Banan Man
Moj komp

Vedranicio's Avatar

Citiraj:
Autor čuks Pregled postova
Ocito neki od programa/servisa pri bootu radi probleme.

Imas li kakav antivirus, mozda ti on prilikom boota zapocne neki quick scan pa ti to uspori komp?

Da ti nije ostalo nekih ostataka od ranijih programa, tj. da nisu ostali neki fileovi (nisi sve maknuo)?

Pokreni Process Explorer pa vidi da ti slucajno kakav proces ne zakuca cpu.

- sa msconfigom, da.

- Imam i zove se Avast ali nikad nisam stavio da mi scanna na loadu od windowsa.

- To nisam siguran, prekontrolirao sam sve diskove i hidden fileove (folder -> show hidden files) ali ako imaš nešto za predložit slobodno.

- Klasično - miš, tipkovnica, slušalice i kamera, primjetio sam da mi se nešto tipkovnica sama ugasi pa upali ali to je odnedavno, ovaj je problem slow boota već odavno.

EDIT: Evo slika za Process Explorer - http://oi57.tinypic.com/2nva1k7.jpg

Zadnje izmijenjeno od: Vedranicio. 19.06.2015. u 10:20.
Staro 19.06.2015., 10:31   #2351
Cuky
Moj komp

Cuky's Avatar

process explorer je ok, nema sumnnjivih procesa.

Citiraj:
- To nisam siguran, prekontrolirao sam sve diskove i hidden fileove (folder -> show hidden files) ali ako imaš nešto za predložit slobodno.
probaj isprazniti sljedeci folder:
C:\Users\tvoj_username\AppData\Local\Temp

takodjer, u

C:\Program Files, C:\Program Files (x86), C:\Users\tvoj_username\AppData\Local i C:\Users\tvoj_username\AppData\Roaming

obrisi sve foldere od aplikacija koje vise nemas na racunalu. tu se obicno znaju skrivati ostaci pa mozda i to pomogne.

mozes napraviti i disk cleanup. my computer>desni klik na particiju>properties>disk cleanup i oznacis sve sto ti ponudi (to vjerujem da znas).
Staro 19.06.2015., 10:39   #2352
Vedranicio
@The Banan Man
Moj komp

Vedranicio's Avatar

Citiraj:
process explorer je ok, nema sumnnjivih procesa.

probaj isprazniti sljedeci folder:
C:\Users\tvoj_username\AppData\Local\Temp

takodjer, u

C:\Program Files, C:\Program Files (x86), C:\Users\tvoj_username\AppData\Local i C:\Users\tvoj_username\AppData\Roaming

obrisi sve foldere od aplikacija koje vise nemas na racunalu. tu se obicno znaju skrivati ostaci pa mozda i to pomogne.

mozes napraviti i disk cleanup. my computer>desni klik na particiju>properties>disk cleanup i oznacis sve sto ti ponudi (to vjerujem da znas).
Obrisao sam nekih 20ak foldera na tim mjestima gdje si rekao (oni koji su ostali nakon što sam ih izbrisao) a sad ću napraviti disk cleanup.

EDIT: napravio sam i disk cleanup - samo je na disku C bilo 800mb smeća a na ostalim diskovima E i D ništa.
Staro 19.06.2015., 10:52   #2353
Cuky
Moj komp

Cuky's Avatar

Pokusaj iskljucit superfetch, ako vec nisi, pa javi rezultate.
Staro 19.06.2015., 10:57   #2354
Vedranicio
@The Banan Man
Moj komp

Vedranicio's Avatar

Citiraj:
Pokusaj iskljucit superfetch, ako vec nisi, pa javi rezultate.
Već sam ga izgasio koliko vidim / još sam malo obrisao sa CCleanerom i bilo je nekakvih gluposti šta se tiče pokretanja google updejta na početku sustava, i to sam sad izgasio.
Staro 19.06.2015., 11:00   #2355
Cuky
Moj komp

Cuky's Avatar

Ne znam brate sta da ti vise kazem. Defragmentirat diskove eventualno?
Staro 19.06.2015., 11:10   #2356
Vedranicio
@The Banan Man
Moj komp

Vedranicio's Avatar

Citiraj:
Ne znam brate sta da ti vise kazem. Defragmentirat diskove eventualno?
Probat cu to još, izgleda da više nema ništa drugo osim toga, jedino ako ima još nešto vezano za BIOS ali ne znam ni ja sam, trljam ko guska u maglu xD
Staro 19.06.2015., 11:23   #2357
Cuky
Moj komp

Cuky's Avatar

Da je nesto vezano za BIOS komp bi ti cijelo vrijeme radio sporo.

Mada mozes pokusat updatetat na najnoviji i usput loadat optimized defaultse. Ako imas viska sata kabel probaj i njega zamijeniti. Nisam pametan vise
Staro 19.06.2015., 11:31   #2358
Vedranicio
@The Banan Man
Moj komp

Vedranicio's Avatar

Citiraj:
Da je nesto vezano za BIOS komp bi ti cijelo vrijeme radio sporo.

Mada mozes pokusat updatetat na najnoviji i usput loadat optimized defaultse. Ako imas viska sata kabel probaj i njega zamijeniti. Nisam pametan vise
Ma svejedno hvala na pomoći, pomoglo je dosta pa ako se nečega sjetiš napiši pa ću pogledat kroz dan dva, sad moram ić!

Živio
Staro 01.07.2015., 17:54   #2359
Hurricane
I´m CREEPING DEATH !!!!
Moj komp

Hurricane's Avatar

Datum registracije: Dec 2007
Nepoznati software

Windows Defender mi je našao program " Backdoor:Win32/Kelihos.F "!
Triputa sam stavio da se cijeli sistem očisti, ali svaki puta kad restartam komp opet mi javi da je našao taj program! Dali je to stvarno Bacdoor virus i netko mi je upao u komp ili je nešto treće? O čemu je riječ?
Hurricane je offline   Reply With Quote
Staro 01.07.2015., 18:00   #2360
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Riječ je o tome da trebaš staviti čišćenje za vrijeme bootanja, jer kad ti se windowsi dignu, virus se aktivira i nećeš ga ničim skinuti dok windowsi rade.

CPU: Intel Core i7 8809G
MBO: Intel NUC8i7HVK
RAM: 2x16GB Crucial DDR4 2400
GPU: Radeon™ RX Vega M GH

SSD: 2x Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2
LCD: BENQ PD3200Q
Periferija: Microsoft Sidewinder X6, Logitech Performance MX
1v@n je offline   Reply With Quote
Staro 01.07.2015., 18:05   #2361
Cuky
Moj komp

Cuky's Avatar

"Instaliraj" nod32 online, pusti ga da pocisti, restartaj komp i to bi trebalo biti to.
Staro 01.07.2015., 18:16   #2362
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Mnogi virusi su napisani tako da se zapravo nalaze u više instanci / fajlova,
često av nađe aktivni dio (fajl), ali ne i "spavača".

Više puta smo pisali kako treba rješavati ovakve probleme i alate pa potraži malo.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 05.07.2015., 16:55   #2363
smuchac
AMD Hammer
Moj komp

smuchac's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Windows 7 i UEFI

Pozz ekipa!
Brat uzeo Toshiba Satellite L10W-B-102. Igračka ima Win 8.1. Brat ga prezire iako sam mu reko da se lako vrati start izbornik i ubije Metro al đaba kad on neće. Na sticku s kojim godinama instaliram, imam Win 7 Professional 64-bit i reko ajmo s njime. Kako se UEFI ne da onesposobit niti se moze podesit CSM,znao sam da moran nešto napraviti. Skinuo sam iste Windowse u imageu i s Rufusom na jedan drugi stick metnuo prema uputama. Stvar krene i zapne na animaciji nakon "Windows is copying files..." Animacija tek što krene,stane i tako stoji i ne mrda. Probavao sam oba USB porta jer je jedan 3.0 pa da nije do toga al đaba i to...

Od postavki sam u BIOS-u ugasio "Secure boot" i to je to. Od sumljivih postavki ima jos Virtualization technology. Podesavao sam na Disabled i na VT-x only ali sve je isto. Bios je mršav s postavkama pa za boot nema nikakvih opcija osim boot ordera. Bios je bio verzija 1.10 pa sam stavio noviji 1.30 al đaba, postavke su i dalje sve iste...
smuchac je offline   Reply With Quote
Staro 05.07.2015., 17:36   #2364
ravkan
Premium
Moj komp

ravkan's Avatar

Ja ti za to koristim Universal-USB-Installer-1.9.6.0. Probaj s time, dosta je bolji od rufusa barem meni. Di god sam trebo kaj instalirat islo je bez greske.
Staro 05.07.2015., 17:44   #2365
smuchac
AMD Hammer
Moj komp

smuchac's Avatar

Skinuo sam i sad ću baš probat. Odabrao sam u njemu Windows 7 installer,odabrao ISO i sad neka drnda. Valjda nisam nešto preskočio..

EDIT: Ćorak, uopće ne boota...

Zadnje izmijenjeno od: smuchac. 05.07.2015. u 18:03.
Staro 05.07.2015., 18:11   #2366
ravkan
Premium
Moj komp

ravkan's Avatar

Cudno lol. Inace slazem toshiba laptopove i prolazi mi bez problema. Pogotovo od kada koristim taj program ( zadnjih godinu dana ) niti jednom mi se nije desilo da nije htjelo bootat ili instalirat lol Fakat ne znam, da ne stavljas stick u USB3.0 ? Mora za instalaciju uvijek bit 2.0.

Zao mi je sto nije pomoglo.
Staro 05.07.2015., 18:14   #2367
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Nema to veze sa Rufusom ili UUB-om. Ako u postavkama BIOS-a nemožeš UEFI boot/fast boot isključit brat će se morati priviknuti na Windows 8.
tomek@vz je offline   Reply With Quote
Staro 05.07.2015., 18:27   #2368
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Ma tu se mora poklopiti cijeli niz postavki / kako je izvedeno,
već smo xy puta pisali o tim biserima,
svaki put nanovo pop *pip* kako Mirkosheet + proizvođači *pip* cijeli svijet ...

Jesi li prije ikakve instalacije W7 digao ikakav Live alat i odradio:
- prvo napraviš backup cijelog hdd da se možeš "vratiti"
- sada potamaniš sve particije i napraviš nove
- ako imaš drugi hdd na raspolaganju možeš i tako umjesto da brišeš na origigi

http://www.sevenforums.com/installat...hiba-uefi.html
http://www.sevenforums.com/installat...on-dvd-dl.html
http://superuser.com/questions/67624...-gpt-partition
http://forums.bit-tech.net/showthread.php?t=209045
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 05.07.2015., 18:33   #2369
ezav
Premium
Moj komp

ezav's Avatar

Datum registracije: Apr 2007
Moze biti i do sticka koji koristis.

Imam dva "jeftina" Kingstona doma i sa njih kada instaliram na bilo koji novi uredaj s UEFI bios jednostavno nece, ili mi win 7 instalacija baci da nemoze napraviti particiju ili mi se smrzne prilikom kopiranja fajlova ili vrti win logo u beskonacnost nakon kaj prekopira fajlove i napravi reset.

Desilavalo mi se to na Hp-ovim i Dell-ovim novim lapovima (na dell-u nije ni kada je u legacy prebacen radilo).

Od tada radim s Adata ili Corsair stickom i sve uredno prode, a prije nije.
Staro 05.07.2015., 18:40   #2370
smuchac
AMD Hammer
Moj komp

smuchac's Avatar

Situacija je takva da sada samo gledam da li se može to uraditi jer je brat našao štelu da mu daju ključ za ključ Windows 7 umjesto Win 8 pa ako i instaliram ovo,legalno bi ga aktivirao. Druga stvar je ta da još ne bih ništa instaliravao jer će vrlo vjerojatno laptop ić nazad pod garanciju jer ima jedan mrtvi piksel koji kopa oči. Zato sada samo njuškam može li se da kad se vrati,ako se uopće i pošalje,da znam krenut spreman. Ma kraju krajeva,ovaj stick ako ga i uspijem srediti da radi, ostavio bih ga za daljnje instalacije sedmice na strojevima s UEFI šemom. Zasad bih samo uspio bootat USB sa Win 7 i doći do setupa a sve bi završio kad se laptop vrati. Disk sam mislio ubacit neki svoj ali laptop je zatvoren skroz pa me strah rastavljat da ne skuže da se je rastavljalo. Donji poklopac je u komadu i zašarafljen je pa zasad radije ne bih otvarao...
Stick je Kingston majke mu ga
Pola linkova šta je Nikky dao sam vec prosao a sad radim po jednome sa seven foruma. Nadam se da će nešto od toga upaliti...

EDIT: Na kingstonu ovo ne pali:
http://www.eightforums.com/tutorials...e-windows.html

Sada sam uzeo Transcend od 4 gige i instalacijski DVD jer jučer skinut Win 7 professional 64-bit nisam nikad niti isprobao pa je moguce da ni ne valja. Sad dakle eliminiram Kingstonov efekt i moguce neispravan .iso jučer skinut...

EDIT2: Isti qurac i s DVD + drugi stick prema tutorialu s linka.

Zadnje izmijenjeno od: smuchac. 05.07.2015. u 19:11.
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na