Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 14.04.2014., 22:19   #1
hedgehog
Premium
Moj komp

hedgehog's Avatar

Datum registracije: Apr 2013
Kako povezati ?

trebam nekako dovesti internet u sobu koja je najudaljenija od routera u kući..kabel bi mi bio predugačak jer bi mi trebalo bar 20 metara i bilo bi ga nespretno odvlačiti jer su router i soba na različitim etažama..ono što sam ja imao na umu je kupiti wifi pci karticu i uzeti produžni kabel na koji bi spojio antenu nakon 5-6 metara kabla..hoće li to funkcionirati?

Znači kartica poput OVE s tim da bi ovaj kabel zamijenio dužim.kad sam kod kabela, to je obični koaksijalac kakav se korisiti za telku ili mi se krivo čini? I jel mi treba baš ova kartica ili mogu uzeti neku drugu, maknuti antenu i na nju staviti kabel pa na kraj kabela antenu?
hedgehog je offline   Reply With Quote
Staro 15.04.2014., 11:33   #2
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Više puta smo govorili da pojedina "dionica" Lan kabela može biti duga do 100 M, a to znači da ovih tvojih cca 20 M sigurno nije predugo.
Druga vrsta problema šta je nekad komplicirano / nezgodno / lijeno provlačiti (bez uvrede) kabel okolo - naokolo.
Još kad se u cijelu priču doda detalj o različitim etažama eto veselja.

Nitko te ne sprječava da realiziraš kako si zamislio ali mislim da nećeš dobiti dobar (da ne kažem zadovoljavajući) rezultat preko wireless - a, pogotovo samo sa spomenutom opremom.

Nadalje nisi naveo koji je router u pitanju pa da znamo kakve su mu wireless karakteristike u praksi.
Za početak pokušaj napraviti neku skicu stana / kuće sa lokacijama opreme u prostoru.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 15.04.2014., 12:41   #3
hedgehog
Premium
Moj komp

hedgehog's Avatar

router je Thompson tg782i, od amisa i nemoguće je zamjeniti antenu bez da prčkam po njemu a to ne bi smio pretpostavljam..on je znači na donjoj etaži i otamo idu 2 LAN kabela do 2 IPTV-a..i baš zbog toga mora ostati tamo di je jer jedino otamo je nekako moguće odvući ta 2 kabela do IPTVa..soba u kojoj treba wifi je na etaži iznad i sveukupno cca 15 metara udaljena (zračnom linijom) ali signal mora proći kroz 2 zida i to ga ubije od cca 14 Mbps na 0,5-1..uglavnom, danas sam ujutro napravio onaj windsurfer wifi booster sa alu folijom i situacija se čak malo popravila..tako da ću vjerojatno uzeti neku pci-e karticu i staviti jaču antenu i mislim da bi to trebalo biti ok..ako ni to ne uspije onda ću uzeti 30 metara kabla i nekak to riješiti..imam čak i power to ethernet od dlinka, ali pošto su te dvije etaže odvojene koliko znam, čak su i osiguračke kutije zasebne onda to opet ne može funkcionirat bez da prvo LAN kabel ne dovedem na gornju etažu, što je opet muka..ili?
Staro 15.04.2014., 15:00   #4
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
U Zg - u si, znači da imaš nešto veće šanse posuditi na dan / dva neki wireless repeter pa da probaš na nekoliko lokacija unutar prostora.
Jedna od test pozicija je na gornjoj etaži a poviše routera.

Gore nisam napomenio kako se wireless signal "još nekako" prostire unutar iste etaže jer:
- obično antene stoje okomito > signal se prostire vodoravno
- unutar etaže dosta zidova je pregradnog tipa > manje ili nema armiranog betona > lakše prostiranje signala
- u prelasku sa etaže na etažu skoro u pravilu imaš armirani beton > obrnuto od gore, imaš poprilično slabljenje signala

Dobar rezultat bi mogao dobiti, sve zavisi o situaciji na lokaciji, kombinacijom Lana i Wifi:
- probit "ploču" negdje zgodno poviše routera, spustiš Lan kabel kojeg sakriješ jednom vertikalnom kanalicom
- u prostoru poviše stavi ap, npr. x puta spominjani EW-7228APn
- finalno na komp stavi usb ili pci wireless karticu, traži one kojima se antena može fino usmjeriti ili dolaze sa stalkom / produžetkom kako bi bolje "nanišanio" ap i da ne ostane "zakopana" iza kompa

Po ovome vidiš potencijalne troškove ... šta nas opet vodi prema već danom odg.,
fino objasni "ekipi", nabavi Lan kabel i kanalice, jedan dan radna akcija i provuci / položi od routera do kompa.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 24.04.2014., 13:42   #5
link10
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Nov 2008
Thompson Tg782i (T-com) - TP-Link TL-WR741ND

Molim Vas pomoć u spajanju ova dva routera.
Znači ovako: Trebam proširiti Wi-fi preko navedenog TP-Linka WR741ND koji je instaliran na dijelu kuće s kojeg pokriva zadnji dio objekta.

Nemam nikakve upute za ovaj router, pa mi treba pomoć Kako se TP-link međusobno povezuju da mi tp-link bude proširena pristupna točka.
Kada se spojim mrežnim kablom u TP-Link, ne mogu ući u izbornik jer mi se na adresi 192.168.1.1 stalno pojavljuje (thompson Gateway). Treba li možda obrisati kolačiće u pregledniku?

OK uglavnom kako ide postupak spajanja ova dva routera. Thopson koji je "glavni", TP-Link pristupna točka. Što i kako moram činiti.

Hvala svima unaprijed.
link10 je offline   Reply With Quote
Staro 24.04.2014., 14:16   #6
Prezime
Premium

Datum registracije: Aug 2013
Koja hardverska verzija je TP-Link? Ovdje imas online emulator, samo trebas izbrat verziju V1 ili V2.
Inace, prvo se spoji direktno kompom na TP-Link, bez TG782, i promjeni mu IP adresu na recimo, 192.168.1.2. Mrezne postavke kartice na kompu za konfiguraciju postavi na "Automatic" da se mozes spajat na bilokoji router kad su spojeni.
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 25.04.2014., 14:39   #7
hedgehog
Premium
Moj komp

hedgehog's Avatar

evo da se javim uzeo sam tp link wifi karticu, antenu od 8dBi i 3 metra kabla..uz nešto potrošenog vremena za traženje najbolje točke za postavljanje antene uspio sam doći do 40-50% snage signala, 25ms ping i download od 14Mbit/sec što je u principu max koji mogu postići na wlan-u..veza ne puca, a čak sam uspio i BF4 zaigrat bez velikog pinga (oko 50-60)..bio bi najsretniji da mogu povezat to kablom, ali za sada neka bude ovako..
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno