Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 09.08.2005., 17:48   #1
Mad ID
Premium

Mad ID's Avatar

Datum registracije: Jul 2004
Jel mrtav Fortron?

11.72
5V--> 5.17
3.3V--> 3.37
Pw-OK --> 5.15V
-12V--> -10.7
Vsb= 5.10V

Kao sto vidite naponi nisu sjajni bas. POSEBNO -12V koji odstupa za citavih 13% !

No dok upalim PC i ocitavam iz Everesta naponi su sljedeci
12V--> 11.67
5V--> 4.95
-5V--> -5.05

Cemu opce sluzi taj -12V? Vidim da ga BIOS niti ne ocitava...
E sad o cemu se radi. Prije jedno pol godine zaboravio sam ustekati hladnjak od napajanja (bio je rucno spojen na pot) i drzao sam komp pod full opterecenjem jedno 20min dok se nije ugasio. Gledam kaj je kad ono (( Stavim ruku na lim, reko bi 70C, mozda i vise. Koliko su tek onda bili MOSFETi ako kristali mijenjaju svojstva na 120C koliko znam ...

Pitam ovo sve jer mi nekak komp nije super stabilan. Nema veze OC, prije je radilo sve. Moze li mi netko reci koliko vam je taj -12V dok se mjeri na najapajnju izvan kompa? To vam je plava zica.

Fala. Eh da. Ukoliko su ovo lose vrijednosti otici u kupiti nove MOSFETe i zamijeniti ih. Napajanje je Forton 350W 12cm vent. SS..dao sam za njega 505kn prije godinu i nest.
-->
Izvadio sam ga iz PCa, upalio rucno i s multimetrom mjerio napone (opterecenje 0W)

12V--> 11.72
5V--> 5.17
3.3V--> 3.37
Pw-OK --> 5.15V
-12V--> -10.7
Vsb= 5.10V

Kao sto vidite naponi nisu sjajni bas. POSEBNO -12V koji odstupa za citavih 13% !

No dok upalim PC i ocitavam iz Everesta naponi su sljedeci
12V--> 11.67
5V--> 4.95
-5V--> -5.05

Cemu opce sluzi taj -12V? Vidim da ga BIOS niti ne ocitava...
E sad o cemu se radi. Prije jedno pol godine zaboravio sam ustekati hladnjak od napajanja (bio je rucno spojen na pot) i drzao sam komp pod full opterecenjem jedno 20min dok se nije ugasio. Gledam kaj je kad ono (( Stavim ruku na lim, reko bi 70C, mozda i vise. Koliko su tek onda bili MOSFETi ako kristali mijenjaju svojstva na 120C koliko znam ...

Pitam ovo sve jer mi nekak komp nije super stabilan. Nema veze OC, prije je radilo sve. Moze li mi netko reci koliko vam je taj -12V dok se mjeri na najapajnju izvan kompa? To vam je plava zica.

Fala. Eh da. Ukoliko su ovo lose vrijednosti otici u kupiti nove MOSFETe i zamijeniti ih. Napajanje je Forton 350W 12cm vent. SS..dao sam za njega 505kn prije godinu i nest.
Mad ID je offline   Reply With Quote
Staro 09.08.2005., 20:20   #2
Vedran
Premium

Vedran's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
negativne railove moderni pc-i ne koriste. serijski portovi i isa kartice su ih koristili primjerice tako da to možeš odmah isključiti.

mjerenje pojedinih railova bez opterećenja baš i nema svrhe. mjeri dok komp radi. vidio sam starija napajanja koja bez load-a na 12v daju ~9v a stvar radi kako spada u normalnom okruženju.

ako imaš problema s kompom i sumnjaš na napajanje najbolje bi bilo da posudiš od nekoga napajanje ako si u mogućnosti i isprobaš. jedino ćeš tako biti 100% siguran.
Vedran je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 09.08.2005., 20:33   #3
Black Dragon
Premium
Moj komp

Black Dragon's Avatar

Datum registracije: Dec 2002
... ma svi ti fortroni su banana na 12V, i ja sam nedavno petljao nekog 300W koji je ima jedva neš malo više od 10V na 12V liniji ... sada kako ovi novi ne znam. Ja i dalje stojim kod svojeg da ne želim fortrona u kutiji ... Znam ima dobrih, super, sjajnih, ali eto fakat ima pun Q njih koji undervoltaju neku liniju BEZ opterećenja i to sa preko 10% ...

Some men aren't looking for anything logical. They can't be bought, bullied, reasoned or negotiated with. Some men just want to watch the world burn.
Black Dragon je offline   Reply With Quote
Staro 09.08.2005., 21:14   #4
junkieee
Premium
Moj komp

junkieee's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
@ Black Dragon

Moj Fortron se ne undervolta na 12v liniji, vec najvise na ovoj 3.3v, kad je komp pod opterecenjem zna doc do 3.13. Jel taj podatak za zabrinut ili??
Mislim da su ovi noviji fortroni puno kvalitetniji, ja do sad nisam imao nikakvih problema s njim.
junkieee je offline   Reply With Quote
Staro 09.08.2005., 21:20   #5
Black Dragon
Premium
Moj komp

Black Dragon's Avatar

oscilacije + - 10% su dopuštene i ne za brinut, dakle do 3.0V nije panika ... mislim moj dual Athlon masakrira +5V liniju sa 5.0 pada na +4.760V jel TyanS2460 hrani proceve iz +5V pa sam u potrazi za napajanjem koje ma HulkHogan +5V liniju ... (nemam para sada za jedino IMHO pošteno napajanje Anteca nekog iz "gornjeg" razreda, ne ovih mass production). Pa za sada služi 410W Chiftec ...

Some men aren't looking for anything logical. They can't be bought, bullied, reasoned or negotiated with. Some men just want to watch the world burn.
Staro 09.08.2005., 21:22   #6
srkyno1
Premium

srkyno1's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
Citiraj:
Originally posted by Sp@wN
@ Black Dragon

Moj Fortron se ne undervolta na 12v liniji, vec najvise na ovoj 3.3v, kad je komp pod opterecenjem zna doc do 3.13. Jel taj podatak za zabrinut ili??
Mislim da su ovi noviji fortroni puno kvalitetniji, ja do sad nisam imao nikakvih problema s njim.
pa, malo - na granici je. to je pad od 5,4 %. a tolerira se od 3-5 %..
ASUS K8N & Zalman NB32K @ HTT x3 / A64 3000+ 263x8 / 2x256MB TwinMOS @ 210 / Club3D 5200 & Zalman ZM80C-HP / Maxtor 30GB, 2MB / WD Caviar 80GB, 8MB / Maxtor DM10 250GB, 16MB / Xilence 420W / CoolerMaster Centurion 5
srkyno1 je offline   Reply With Quote
Staro 09.08.2005., 21:29   #7
junkieee
Premium
Moj komp

junkieee's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
Ma dobro znaci da nije tak strasno, inace komp radi stabilno tak da nemam brige. Dok se pocne rusit, onda cu si kopat oci.
junkieee je offline   Reply With Quote
Staro 09.08.2005., 22:01   #8
Sky
Guest

Datum registracije: Apr 2003
BD, opet počinješ protiv Fortrona, a ne vidim nigdje neke argumente. Čak i grga kaže da su na testiranju u PCEXovom labu Fortroni u rangu sa Enermaxom.
S kojim 300W imaš problema, jel možda onaj sa 8 cm ventom?
I što je na kraju ispalo od potrage za izvorom ona 4 Fortrona koji su crkli?
Sky je offline   Reply With Quote
Staro 10.08.2005., 00:21   #9
Black Dragon
Premium
Moj komp

Black Dragon's Avatar

e zaboravio sam postat, dobro da si me podsjetio ... sva 4 su bila kupljena u Mistralu u Austriji i uredno su reklamirana i BTW ne znam zakaj ali u Austriji ti u adnje vrijeme Fortron drži samo E-Bug.at ako je suditi po http://www.geizhals.at/?cat=gehps&sort=p sad čemu je to tako ne bih znao ... ne niš ja ne kažem da ne valjaju ali sva koja mi padnu pod šape opasno undervoltaju, to je bio neki 300W ne sječam ga se, ali bi Cat mogao znat ili MX jel MX je "ponosni" bivši vlasnik tog 300W Fortrona ali sam ga ja kupio u Ve-Mil za njega i fakat se e sjećam imena a faktura je kod MasterXa ako je nije bacio pa da pročita ime koji je ...

Staro 10.08.2005., 08:26   #10
Sky
Guest

Datum registracije: Apr 2003
Jel se bar sjećaš da li je imao vent odozdo (12 cm) ili straga (8cm)? Koliko je koštao? Brijem da je VeMil držao 300W starije verzije.
Ono što je meni čudno je da Fortron kupljen u Linksu još nitko nije reklamirao. Izgleda da kod Austrijanaca ipak nije bolja roba nego kod nas.
Sky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 10.08.2005., 10:55   #11
Vedran
Premium

Vedran's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
300w o kojem bd govori je s 8cm ventom. još se mogu kupiti u vemilu. catkiller svojedobno govorio o istome:

http://forum.pcekspert.com/showthrea...&postid=226171 (3. post)

ova 4 umrla su bili s 12cm ventovima mislim.

http://forum.pcekspert.com/showthrea...threadid=15836
Vedran je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno