Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Web dizajn, programiranje i ostalo
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 22.03.2014., 19:41   #1
sYsT3m
Premium

Datum registracije: May 2005
excel ili neka alternativa

Poz, trebam malu pomoc s jednim zadatkom pa sam sastavio jednu pricu, ako netko moze pomoci :

ako ce se uopce kome dati citati

Trebm pomoc, prijedloge, misljenja oko toga gdje i kako sljedeci problem najednostavnije rijesiti i u kojem programu, dali to excel, access, nesto drugo ili to bas moram poceti programirati od 0. Programer nisam, ali osnovno do malo naprednije znanja s excelom i accessom imam pa me zanima dali je to moguce.

Ili jednostavno da se toga ne primam i platim programera. ili nastavi racunati rucno

Prica krece ovako.
Radi se o planiranju neke proizvodnje u tjednima i po danima. To planiranje se inace radi/računa na komadu papira u tablici i postupak je full jednostavan (za rucno racunanje). Problem kod toga ručnog računanja nastaje kada ti imas plan od 13. do 27. tjedna, i sada u recimo 17 tjedan moras ubaciti neku dodatnu proizvodnju koja nije uvrstena u postojeci plan, nista vise nece stimati i podaci o količinama koje su do sada planirane i planiranim zalihama moraju se ponovno preračunavati.

Sada meni je cilj tu tablicu precrtati u excel, i automatizirati proces izracuna, gdje ce samo upisati kolicinu sirovine u m3 koja treba uci u tvornicu, a on izracuna izlaz "gotovog" proizvoda, te izbaciti neku proizvodnju i ubaciti drugu, i ostala pretumbavanja.

U tvornicu ulazi vise vrsta materijala, razlicite debljine, razlicite klase od kojih svaka sirovina i klasa ima svoj postotak iskoristenja.

glavna mjerna jedinica je m3

primjer.
tvornici je dosao zahtjev (nekoliko njih odjednom, ali s razlicitim rokovima isporuke) da za 15. tjedan treba 4,56m3 proizvoda "A" debljine 30mm 1. klase.

znaci ja moram izracunati tj. radim plan koliko je meni potrebno sirovine da bi dobio tih 4,56m3 i na temelju % iskoristivosti sirovine za tu klasu dolazim do brojke da trebam 24m3 znaci

u utorak (tjedan 15) bi trebalo uci 24m3 sirovine "A" debljine 30mm od toga van treba izaci:
1. klase, iskoristenje 19% izaslo 4,56m3
2. klase, iskoristenje 13% izaslo 3,12m3
3, klase, iskoristenje 11% izaslo 2,64m3

E sada dalje, dnevni kapacitet tvornice je 37m3, ja sam samo stavio 24m3, jer mi treba samo tih 4,56m3 1. klase, sada moram staviti neku drugu sirovinu da tvornica ispuni normu

Sada je tvornica dobila drugi zahtjev da za 15. tjedan treba 10,45m3 proizvoda "A" debljine 30mm ALI 2. klase.

Opet radim plan i racunam, koliko mi treba sirovine "A" te debljine uci u tvornicu da bi dobio tih 10,45m3 tj. 7,33 jer mi je ostalo od prije 3,12m2 2. klase.

znaci da bi odbio tih 7,33m3 proizvoda "A"30mm 2. klase trebam ja trebam 56.38m3 sirovine "A" 30mm, jer iskoristivost je 13% za drugu klasu.

ali ja jos taj dan mogu preraditi samo 11m3 sirovine, jer sam vec preradio 24m3

i dobiti cu:
1. klase, iskoristenje 19% izaslo x,xxm3
2. klase, iskoristenje 13% izaslo x,xxm3
3, klase, iskoristenje 11% izaslo x,xxm3

i za sljedeci dan srijedu moram prebaciti 45m3, sirovine od kojih cu opet preraditi 37m3 i dobiti

1. klase, iskoristenje 19% izaslo x,xxm3
2. klase, iskoristenje 13% izaslo x,xxm3
3, klase, iskoristenje 11% izaslo x,xxm3

i ostati ce mi 8m3 sirovine, koje prerađujem dok ne potrosim, i dobijem onliko 2. klase koliko mi treba,

sada tu opet ostaje puno 1. klase i 3. klase, sada opet ja dobivam nalog u kojem treba 1. 2. 3. klase i mada nesto imam vec na zalihi (a mozda i nemam jer sam mozda iskoristio jedan dio 1. klase za zatvaranje jednog naloga koji je opet trebao samo 1. klasu) nemam dovoljno 3. klase i ja opet trebam raditi plan i izracun, da iskoristim kapacitet tvornice

e sada to je samo za sirovinu "A" jedne debljine, za 1. i 2. 3. klasu tu sada ima sirovina "A" ali debljine 45mm gdje je iskoristivost 1. klasa ima 34%, 10%, 1%, itd. itd. itd.

sirovina "B" koja ima samo jednu klasu i iskoristivost je 45-55%

sirovina "C"....

Znaci sve to se radi po nekoliko tjedana unaprijed.

I na kraju svega toga bi se trebao izvuci gantogram

Eto je ukratko to, kazem sto se tice rucnog racunanja to nije komplicirano koliko mozda to sad izgleda, ali sada kako i ja citam to je jebada napraviti programski...

Na pitanje zasto se ne napravi vise i stavi u skladiste da se ima zaliha nemojte pitati, proces proizvodnje je malo kompleksniji, i treba tipkati barem jos toliko koliko sam do sada tipkao :

Da se drzim rucnog racunanja?

Zadnje izmijenjeno od: sYsT3m. 22.03.2014. u 19:47.
sYsT3m je offline   Reply With Quote
Staro 23.03.2014., 00:55   #2
Forace
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jul 2012
Treba ti relacijska baza podataka (Access ili SQL) i forme te izvještaji .

Jednostavnije rješenje ti je možda acess kompleksnije SQL server + Access kao gui.
Forace je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 23.03.2014., 07:56   #3
lutherus
Premium
Moj komp

lutherus's Avatar

Datum registracije: Sep 2011
python + mongodb. Gotov si za cca 40 min
Staro 24.03.2014., 16:45   #4
rodney
only fool, not a horse
Moj komp

rodney's Avatar

Datum registracije: Apr 2008
Resource managment

job security - example
rodney je offline   Reply With Quote
Staro 07.04.2014., 18:34   #5
sYsT3m
Premium

Datum registracije: May 2005
Tko je zainteresiran za rjesavanje gore navedenog slucaja u obliku programa za win sucelje, neka se javi na PM oko dogovora kolko bi vremenski trajala izrada, cijene i ostalih detalja.
sYsT3m je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno