|
![]() |
#31 |
Premium
Datum registracije: Aug 2013
|
Dobro je |
![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Premium moderator
Datum registracije: Aug 2005
|
Ne, ali ti mogu reći da -10^10,2 + 10^8,5 nije jednako 10^(-1,7), bar ne prema tome kako si formulirao.
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Premium
Datum registracije: Aug 2007
|
![]() |
#36 |
Premium
|
zadatak ide ovako nekako (preskačem tekst zadatka i sve ostale formalnosti, npr. šta odakle dolazi itd. jer nepotrebno); treba odrediti Te vrijeme (trajanje osobne izloženosti buci u dB) a jednadžba ovako nekako ide; 85 = 102 + 10 log Te / 8 a po meni ide ovako nekako (pa ispadne krivo ![]() 85 = 102 + 10 log Te / 8 sve to dijelim s 10 8.5 = 10.2 + log Te / 8 onda antilogaritmiram znači "ln" (ili se to ne zove antilogaritmiranje? ![]() ![]() 10^8.5 = 10^10.2 + Te / 8 onda nepoznanice na lijevu, ostalo na desnu stranu - Te / 8 = 10^10.2 - 10^8.5 / sve to x(-1) Te / 8 = - 10^10.2 + 10^8.5 sve to množimo s 8 Te = - 10^10.2 + 10^8.5 * 8 = ispada neki ludi broj a kao točno riješenje bi trebalo biti 0,159 h x 60 min = 9,57 min di griješim??? ![]()
![]() |
#37 |
Registered User
Datum registracije: Jul 2010
|
85 = 102 + 10 log Te / 8 -17 = 10 log Te/8 -1.7=log Te/8 10^-1.7 = Te/8 Te = 8*10^-1.7 Te = 0,15962098519751036810819643173916 |
![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Premium
Datum registracije: Jun 2009
|
Citiraj:
8.5=10.2 + log(Te/8) -1.7=log(Te/8) -> 10^ 10^-1.7=Te/8 -> *8 8*10^-1.7=Te Te=0.15962... Gore si stvarno gluposti pisao ovo antilogaritmiranje sa ln-om? Pa onda ipak ln-a nema... Pa onda 10^ koji si upotrijebio tebi po volji, a ne na cijelu jednadžbu. Malo probaj sam razmisliti... Stvarno nije težak zadatak. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Premium
|
hvala - da, šta je najgore i meni tako ispada točno, ali zašto mi onako ispada krivo? ![]() ![]() fantač - u isto vrijeme smo (skoro) odgovorili... pa kako nema, di sam pogriješio? šta nije antilogaritmiranje u stvari antilog. tj. ln, tj. 10^? daj di je greška ![]()
![]() |
#40 |
Registered User
Datum registracije: Jul 2010
|
Pogrešno radiš antilogaritam ![]() log x = y + z x = 10^(y+z), a ne x = 10^x + 10^z |
![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Premium
Datum registracije: Jun 2009
|
Citiraj:
Pogotovo ovaj dio sa antilogaritmom. Ti si očito naštrebao napamet ovo sa antilogaritmiranjem. Jer si napisao ovo sa ln, a onda nakon toga nisi ni koristi ln, nego 10^ što i je dobro u ovom slučaju. Evo ti zadatk mali: 10=ln(t) Kako bi sada izrazio t? Gore ti sve piše na linku. Ako ovo skužiš sam bit će ti puno toga jasnije. 8.5 = 10.2 + log Te / 8 onda antilogaritmiram znači "ln" (ili se to ne zove antilogaritmiranje? ![]() ![]() 10^8.5 = 10^10.2 + Te / 8 onda nepoznanice na lijevu, ostalo na desnu stranu Tu si fulao. Trebao si staviti 10^(10.2+log(Te/8)). Ali bi ti se onda sve zakompliciralo. Zato si prvo olakšaš i oduzmeš ova dva broja i staviš ih na drugu stranu. I tek onda ideš sa 10^. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Premium
|
znači ja dobro napravim ali koristim krivu funkciju? Ln nema veze s time nego bi trebalo pisati antilog? npr. Lp = 20 log P / Po / : 20 Lp/20 = log P / Po / ja sam do sada uvijek pisao "ln" ali bi trebalo ići "antilog" (?) 10^Lp/20 = P / Po / i pošto želim izraziti P (tlak) *Po P = Po * 10^Lp/20 - to je to, sigurno točno 100% - ali me zanima korak gore?
![]() |
#46 |
Premium
Datum registracije: Aug 2009
|
Pa inverz logaritmu po bazi 10 je da digneš taj logaritam na potenciju broja 10. Kao šta kad imaš sinus, cijelu jednadžbu staviš u arcsin koji je inverzna funkcija sinusa. Jel te to zanima? Vrijedi sljedeće: 10^[log10(x)]=x kao i arcsin[sin(x)]=x. Valjda nisam falio negdi. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Premium
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#48 |
Premium
|
Zove se eksponencijalna funkcija, samo je umjesto broja e, broj 10. Nisam siguran dal funkcija antilogaritmiranja uopće postoji. Ja sam na fakultetu iz matematičkih kolegija uvijek pisao kosu crtu i desetku pored: 3x^2+2x=0 /10^() Bitno da je očito šta se radi i nikad me nitko nije zakinio. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Premium
|
Ne znam, nisam profesor nit sam završio matematiku. Moj savjet je da pišeš vako ki ja, vidi se iz aviona šta se napravilo u sljedećem koraku. ![]() Kako bi označio da treba sve dignit na e. Antiln!? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Premium
|
Da. |
![]() |
![]() |
![]() |
#54 | ||||||
Premium
|
evo mene opet na ovom topicu ![]() nakon nekoliko godina, razmišljam o "prekvalifikaciji", tj. rješio bih razliku i onda zatim upisao diplomski studij strojarstva, obzirom da već imam 180 ECTS-a, odnosno 300 naravno da je prvi predmet "na tapeti" MATEMATIKA 3 - pitanje znalcima i onima koji se kuže u matematiku, koliko je ovo zahjevno?
![]() |
![]() |
#55 | |||||||
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
Visa matematika. Nije pitanje koliko je zahtjevno nego dali i koliko ju ti mozes shvatiti. P.S.- da se razumijemo - ja ju nisam pred 20 godina kuzio a bome ni sad. |
|||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Premium
|
znači, zapravo je pitanje kakav je profesor na faksu ![]() ja sam se mučio, tj. na faksu maltretirao s Matematikom 1 i Matematikom 2 (derivacije, integrali, gaussova metoda eliminacije, bla bla bla, ne sjećam se šta je više bilo... to sam uglavnom padao, sve dok nisam krenuo na kvalitetne instrukcije, a i nakon instrukcija, vježbao kod kuće, onda sam se uspio nekako jedva provući i izvući dvojku za prolaz)... to mi je bila frka s 20 god u dupetu, danas, sa 35, mislim da bi mi bio još i veći problem, i još veće opterećenje (uz posao, druge ozbiljne obaveze itd.)
![]() |
#57 |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
MATAN3 na feru pred 20 i sitno godina je bio dosta izazovan predmet. Puno onih koji su rasturili 1&2 su imali problema sa 3. Ja sam se zbog loših radnih navika mučio sa 1&2 (i prilično sramotno izvlačio) da bih onda na parcijali morao riješiti 3 i toliko sam se pretjerano pripremio (iz straha da ne sjebem još jednu godinu) da sam to skroz rasturio. Ali to je bilo tada. Sve u svemu, puno ovisi o tome koliko si spreman zagrijati stolicu ![]()
![]() |
#59 |
Amiga fanboy
Datum registracije: Oct 2007
|
Matematika 3 na FSBu (strojarstvo u Zagrebu) je meni ostala u pamćenju kao najteža matematika, matematika 4 mi je bila jednostavnija. Položio sam to ali iskreno nije da sam baš shvatio materiju. Ja sam to polagao prije bolonje i tada nije bilo kolokvija, mislim da je sada to ipak lakše položiti preko kolokvija kada polažeš parcijalno dio po dio. A ostali predmeti? Sumnjam da je matematika 3 najveći izazov? |
![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Premium
|
ti si završio strojarstvo? možda bolje da sam onda prvo pitanje formulirao u "koliko je teško strojarstvo?", matematika je tek djelić svega ja sam bio prva generacija bolonje na faksu, kada sam čitao načine polaganja ispita sada na TEHPU, prisjetio sam se koliko mi je bilo zapravo teško studirati na puno lakšem faksu... pa skupljanje ovih i onih bodova, pa dva kolokvija, pa kada zadovoljiš za popravni/završni ideš na iste, na popravnima je šansa jako malena za proći, ako imaš manje od 35-36 bodova, ako ideš na završni onda riješiš, barem mislim po sjećanju, 40%, odnosno 12 bodova i to je za prolazak kolegija... na TEHPU bi prvo trebao slušati nekakvu razliku i paralelno s time prvu godinu diplomskog studija, evo ostalih predmeta, stvarno se ne čine teškima, pretjerano zahtjevnima ili opterećujućima: https://tfpu.unipu.hr/tfpu/studijski...ki/strojarstvo možda da živim u puli, pa ajde, ali ovako putovati 100 km za tamo, 100 km za nazad, uz intenzivan posao i ostale životne obveze, ne znam baš na šta bi to ličilo, osim na gubitak tih 1.500€ troška studija
![]() |
|
|