|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Philips LCD se ne pali
Ovaj moj philips iz siga, kad ode u standby i ugasi se ili ga ručno na tipku ugasim više se ne želi upaliti. Ištekam ga iz struje i ponovno uštekam i onda se normalno upali na tipku. Inače najnormalnije radi, samo eto od prije par dana taj problem s paljenjem i buđenjem iz standbya. Nešto rikava? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
|
Dobio sam tip da bi mogli biti elektroliti u napajanju monitora pa sam krenuo tim smjerom. Nakon podosta guglanja našao repair manual da znam barem otvoriti monitor, a da ne strgam nešto bitno i moram priznati da ima par caka pa treba pratiti redoslijed. Na pločici pokraj transformatora našao jedan napuhani kondenzator, 470 uF 35V. Našao sam doma jedan takav u jednom rashodovanom UPS-u i zamijenio, nažalost bez rezultata. Otraga iz napajanja čuje se tih cvrčanje zzz.....zzz.....zzz, otprilike svake sekunde, monitor se ne pali. I dalje pali fora da ga nakon toga ištekam iz struje, ponovno ištekam i onda se upali. Ostali kondići naoko izgledaju ok. Sad sam u dilemi da li kupiti nove elektrolite i sve ih zamijeniti. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
Pazi da su low ESR tip da ne bi bilo da ne radi i dalje nakon zamjene novima. Ne moraju biti napuhnuti, mogu se i osušiti tako da je preporuka sve ih zamijeniti.
![]() |
#4 |
Premium
|
Gdje kupiti? Chipoteka, Elmatis na webu imaju malo dodatnih informacija, ESR, čak niti dimenzije nisu vidljive na nekim artiklima. Npr.: http://www.chipoteka.hr/artikl/17270...it-470-mf-35-v Inače, to je ovaj kondić: ![]() ![]() ![]() Tu ne vidim gore nikakav specijalni natpis, dok npr. na nekim matičnima baš piše na kondezatoru "Low ESR". Osim ako se ne vidi u ovim ostalim oznakama, tu se ne snalazim baš ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Novigrad kod Zadra ? Da probaš u Zadru naći dobar RTV servis ? Oni bi trebali imati šta ti treba (Low-ESR elektrolite) jer se danas std. koriste. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Moderator
|
Opet kažem, rađe nađi dobar RTV servis, trebali bi imati, a šta ćeš naći u Chipoteci je pitanje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
|
Slažem se za Chipoteku, nema sreće s njima. Ako si baš toliko lijen za nositi u RTV servis možeš ove uzeti: http://www.elmatis.hr/Products.aspx?categoryId=214 Iako ni to nije sjajna kvaliteta.
![]() |
#9 |
Premium
|
Nije stvar u lijenosti, jednostavno ne volim imati posla s lokalnim fušerima. Osim toga, sumnjam da su oni naručivali ne znam otkuda kvalitetnu robu. Nisam neki stručnjak za elektroniku, ali tu je nešto sfušano, u repair manualu za točno taj model stoji za ova 3 elektrolita (od kojih je jedan riknuo) da su 330uF, a na pločici su zalemljeni 470. To je izlazni 12V vod iz trafoa koliko vidim po shemi. Ne znam što su time dobili, ali malo čudno da se razleti baš jedan od ta 3. ![]() ![]() Idem za početak mail upitom prema chipoteci i elmatisu da vidim što nude. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Moderator
|
Daj negdje upload - aj da vidim cijeli psu, kako se sada vidi izgleda da vrijednost nije kritična jer izgleda kao poluvalna stabilizacija pa je sa većim elektrolitom dobio bolju filtraciju napona. Promjeni sva tri, bitno da su nova, neka su isto 470μF 35V. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
|
Evo cijeli PDF, od stranice 39. http://www.eserviceinfo.com/download...W9_220CW9.html Evo uploadao sam i ovdje: https://mega.co.nz/#!5FEjTLya!MCkrp6...Mgzzd31F2C7Q5M Ne znam da li odmah mijenjati i ostale? Makar mi malo sumnjivo ovo gore opisano bzzz...bzzz... ponašanje, kad sam i ledicu spojio ista je titrala lagano za vrijeme tog zujanja. U svakom slučaju isplati se prvo probati elektrolite zamijeniti, mislim da ovi svi skupa koliko ih ima dođu 30 kn. EDIT: ovaj napuhani/procureni je C702. Zadnje izmijenjeno od: c-shadow. 03.03.2014. u 00:22. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Moderator
|
E sad je jasnije kad se sve vidi, dobro sam gore napisao, slobodno stavi 3 nova std. "ispravljačka" 470μF 35V elektrolita, svakako provjeri napone (koliko odstupaju), elektrolite C706, C707, C709, C712, C713, sad na brzinu ne uspjevam naći on/off logiku jer taj dio treba prekontrolirati zašto se ne pali ... |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Moderator
|
C702, C703, C704 > x3 > 470μF 35V C713 > x1 > 100μF 25V (može i bilo šta od 100 - 220μF 16 - 25V) C706, C707 > x2 > 1000μF 16V C709, C712 > x2 > 1000μF 10V Eto Elmatis Proizvodi u košarici
Prvo ovo promjeni i provjeri da su naponi stabilni i ok nivoa, a onda treba kontrolirati on/off logiku. |
||||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Premium
|
Naručeno ovako kao što je dolje. Na upit su mi odgovorili da pod low ESR imaju samo ovo: http://www.elmatis.hr/Products.aspx?categoryId=214 Naručeno ovo i to mijenjam (Umjesto 1000/10 uzeo 16V): ELKO LOW.IMP.470/35 3 kom ELKO LOW.IMP.330/35 3 kom ELKO LOW.IMP.100/16 4 kom ELKO LOW.IMP.100/35 1 kom Zadnje izmijenjeno od: c-shadow. 03.03.2014. u 13:00. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Banned
Datum registracije: Apr 2011
|
Da dodam i ja koju... Što se tiče kapaciteta, ti jeftinjak kondenzatori, kao što su upravo Elite, ni nemaju 470μF, nego su to ustvari kondenzatori od 330μF, koji nemaju ni tolko. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Premium
|
Pločica je koma, počeo se bakar dizati dok sam lemio kondić s čini mi se 30W lemilicom ![]() Tipke s boka ekrana su vrlo tankim flat kabelom spojene na pločicu i jebada živa to poslije vratiti na hrpu, da ne spominjem da je paljenje/gašenje dok su komponente na stolu prilično otežano. A monitor nema šanse otvoriti da se ne pozna, plastike okolo sam oštetio. Usput, jel zna netko zašto je lim na kojem je zašarafljena pločica s PSU alu naljepnicama spojen na lim od panela? Radi kontakta sigurno nije jer ima i šarafe. @Shan Svakako, dobrodošao i hvala na doprinosu ![]() Znači, imaš iskustva s tom markom. Vidi li se negdje po oznakama da li su uopće low ESR? |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Moderator
|
Nisi trebao Low-esr verzije u ovom tvom slučaju, trebao si iz std. serije, mada će raditi i ovi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Premium
|
Došli su kondići poštom, ove marke: ![]() Ne znam da li su kvalitetni ili ne, ali zamijenio 9 kondenzatora na psu i monitor radi ![]() Ima samo još jedan problemčić, a to je da kad je monitor uštekan u struju i ugašen pišti onako visokofrekventno. To je radio i prije pa me ne zabrinjava previše. Hvala svima na savjetima. |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Moderator
|
Kakvi god da jesu, novi su i trajat će bar neko vrijeme. Vidiš da se ponaša kao kad je bio mlad ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Premium
|
To je sramota da se kod nas ne može kupiti pošteni kondenzatori, a kamo li chipoteka sa svojim fake kineskim ic-ovima. Zato uvijek kad naručujem nešto iz farnella preko altproa (odnosno, sad su ap-element) uvijek uzmem šaku panasonica fc i fm. ![]()
![]() |
#23 |
Premium
|
E Bluzeru da si se prije sjetio ovog altproa, naručio bi preko njih ![]() Kako im radi ta online narudžba? Samo neki sarch otvori dolje na dnu stranice i to je to, nema shopa, nema forme nikakve. Pronađeš šifru na farnellu i što dalje, da im mailam narudžbu? |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Premium
|
Da, pošalješ mail na prodaja (at) ap-element.com sa šiframa i količinom (vidim na webu http://www.ap-element.com da više nije samo Farnell opcija). AFAIK, pravilo je ako je narudžba manja od 400kn da se naplaćuje obrada od 75kn.
![]() |
#25 |
Premium
|
Dosta para, još ako uzmem u obzir i da su ove cijene koje sam vidio bar 50% veće od ovoga što sam sad kupio. 400 kn nema šanse da napravim račun, ne bavim se elektronikom pa da kupujem na veliko. Ova narudžba me došla 25k + 30 poštarina ![]() Nažalost, izbor kod nas je nikakav. Ebay je isto opcija, ali dugo traje dostava, a i upitno je da ne uvale neki fake. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|