Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi


Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 30.12.2013., 11:50   #1
jacobbb
Premium
Moj komp
 
jacobbb's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: somewhere
Postovi: 548
wireless u kući

pozdrav

evo ovako, imam jedno pitanje..

doma imam adsl internet, spojen preko edimax routera i sve radi žično vrlo stabilno i dobro. jedan kabel sa tog routera ide u moj komp, drugi ide u satelitski receiver, treći ide u laptop, četvrti će uskoro ići za iptv. e sad, ja bi na taj treći izlaz (koji ide u laptop) stavio da bude wireless i da u laptop ne moram gurat mrežni kabel svaki put. postojeći router koji imam NEMA wireless mogućnost niti bi prelazio na one kojekakve tompsone od T-Coma jer to do sada mi je jako loše radilo. no čuo sam da ima za kupiti neka kutijica (veličine kao onaj splitter od ht-a) koju bi mogao spojiti sa tim jedinim preostalim mrežnim kabelom (koje je do sada išlo u laptop) i to čudo bi mi odašiljalo wireless po cijeloj kući .. da li je to istina, da li to baš tako funckionira ili sam nešto promašio u cijeloj toj priči? uglavnom, kako napraviti wireless u kući a da ne mijenjam postojeći router (pokazao se do sada jako kvalitetnim za razliku od nekih koje sam imao tako da ne bi htio prelaziti na neki drugi šrot i sve iz temelja mijenjati)..
jacobbb je offline   Reply With Quote
Staro 30.12.2013., 13:36   #2
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 33,422
Ne znam koliko ti je velika kuća, ali ovako nešto bi ti moglo pomoći
http://www.edigital.hr/Router/TP-LIN...er-p31281.html
http://www.tp-link.us/products/detai...=TL-WR702N#app
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein
coconut je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 30.12.2013., 13:51   #3
jacobbb
Premium
Moj komp
 
jacobbb's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: somewhere
Postovi: 548
e da da, to je ta kutijica..

kuća je na 3 kata, ali nije mi sad bitno da na sva 3 bude signala dovoljno je da bude u prizemlju dokle i imam produžen 20metarski mrežni kabel.

znači, u tu kutijicu dakle samo upiknem taj mrežni kabel (koji sam sada stavljao u laptop) i dobio bi wireless u prizemlju? telefonski, strujni kabeli i slično nisu potrebni?
jacobbb je offline   Reply With Quote
Staro 30.12.2013., 13:52   #4
Dac
Premium
Moj komp
 
Dac's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Bjelovar
Postovi: 664
Bolje ne, imam 702n i to je odlican uredjaj za puno toga ali domet integrirane antene nije nesto. I bilo bi dobro imati jos koji LAN port s obzirom da su svi ovako zauzeti. Dakle klasican access point sa 4 LAN-a, 802.11n (150 Mbps) standardom i vanjskom antenom, po mogucnosti i dvije (300 Mbps). Bilo koje provjerene marke, moze TP-link
Dac je offline   Reply With Quote
Staro 30.12.2013., 14:14   #5
jacobbb
Premium
Moj komp
 
jacobbb's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: somewhere
Postovi: 548
čekaj, znači samo je problem u dometu? ako je to jedina "boljka" ove kutijice onda mi to i nije neki problem jer taj wireless bi se najviše koristio u praktički jednoj sobi, ali već mi je muka vucarat svuda mrežni kabel sa laptopom pa bi htio da bude wireless

u međuvremenu sam vidio da strujni kabel ipak ide u tu kutijicu, znači struja i mrežni. meni je u biti najveća enigma da li bi to čudo smetalo šta ostalim uređajima koji su direktno (preko mrežnog) spojeni na router, da li bi to funkcioniralo tako


dakle to bi ovako izgledalo:


jacobbb je offline   Reply With Quote
Staro 30.12.2013., 14:27   #6
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 33,422
Imaš uređaje s kojima LAN signal možeš širiti kućom putem strujnih utičnica (tzv. ethernet over power). Neki od njih imaju wlan u sebi. Trebao bi provjeriti je li ti soba u kojoj je router i soba u kojoj želiš wlan signal imaju istu strujnu mrežu (da ne bi bilo da svaki kat ima svoj sat za struju).
Takvih uređaja ima za kupiti kod nas, ali koštaju malo više. Osim toga, trebaju ti 2 komada - jedan da šalje LAN signal u strujnu mrežu i drugi koji će taj signal pretvoriti u LAN/wifi.
http://www.h2-shop.com/PLT-PL-510W-EU
http://www.chipoteka.hr/artikl/11130...-w310-extender
http://www.dlink.com/be/nl/home-solu...ess-n-extender
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein

Zadnje izmijenjeno od: coconut. 30.12.2013. u 14:36.
coconut je offline   Reply With Quote
Staro 30.12.2013., 14:37   #7
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 22,686
Ni teoretski ti ijedan ap može pokriti 3 kata wireless signalom, rekao si da ti to trenutno ni ne treba.
Kako su kolege rekle, tebi treba klasični ap a dobro bi bilo ako u sebi ima switch (čitaj više mrežnih priključaka) pa da i na taj način možeš spojiti više klijenata.
Sve to ima ova "kutijica" > http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=EW-7228APN
xy preporuka i dobra iskustva kolega.

Ako uzmeš IpTv (MaxTv) onda će te prisiliti da uzmeš / staviš u funkciju neki od njihovih routera (kojeg ćeš dobiti je lutrija). Kod njih također na silu guraju konfig gdje su samo 2 Lan priključka + wireless za net a 2 Lan za IpTv.
Ako nećeš "ratovat" sa njihovim konfigom onda će ti faliti Lan priključaka pa bi tada trebao i jedan switch vulgaris. Taj posao ti može odraditi i gore spominjani EW-7228APn ali zavisi gdje se šta nalazi "u prostoru" tj. kući.
Napravi neku skicu pa se može predložiti optimalno rješenje.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 30.12.2013., 15:12   #8
jacobbb
Premium
Moj komp
 
jacobbb's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: somewhere
Postovi: 548
sve sobe su na istom katu, no naravno drugi su osigurači (ako to šta znači?), znalo se desit da jedan dio kuće nema struje jer je riknuo neki od osigurača.. ne znam da li to ima kakve veze, no sat je definitivno jedan jedini za cijelu kuću. no to sa strujom mi se ne sviđa jer već sam razvukao taj mrežni kabel skroz do prizemlja i izbušio pola kuće i sad uzimati nešto skroz drugo - ne bi htio. više bi volio iskoristiti taj mrežni kabel, kad je već razvučen

stanje u kući mi je ovako kao što piše gore na slici. sa time da je router, komp i satelitski receiver na trećem katu, a laptop (i uskoro iptv) u prizemlju. trenutno sam na t-comu no od nove godine prelazim na vip i uzimam njihov vip iptv, koji će biti u prizemlju.

no, zanemarimo sad taj vip i viptv, mene više zanima kako sad u ovih mjesec/dva (odužit će se taj prelazak na vip jer t-com nešto zeza) napraviti wireless u prizemlju. investiranje u nove routere mi se ne isplati jer imam loša iskustva sa većinom, ovaj edimax koji sad imam (koji nema wireless) mi se najbolje pokazao, radi ko sat i nikad nije "iskočio" kao t-comovi routeri.. pa kažem, htio bi ostati na njemu, samo kupiti tu kutijicu od 150kuna i napraviti wireless u prizemlju. ako je ikako moguće, ako je wireless u prizemlju nemoguće napraviti kroz tu kutijicu kako sam zamislio, onda neću ništa ni uzimati i čekati ću da vipovci dođu sa svojim modemom. nadam se samo da taj njihov modem ima podršku i za wireless, iako opet ako kažete da wireless sa trećeg kata ne može doći do prizemlja ,, onda opet problemi. užas

da rezimiram sad

trenutno - želim ostati sa svojim edimax routerom i eventualno dokupiti tu kutijicu, ukoliko bi radilo ovako kao što sam nacrtao gore na slici. ako neće radit, onda wireless u prizemlju još neću raditi

za mjesec/dva (kad se sredi sa vipom) - dobit ću novi njihov modem, koji pretpostavljam ima 4 utora i wireless, njihov modem bi bio na trećem katu, kao i kompjuter i satelitski receiver,dok vip tv i laptop u prizemlju. dakle, ta 4 utora od vipovog modema bi iskoristio ovako - 1 bi išao meni na komp (3.kat), drugi bi išao za sat tv (3.kat), treći bi išao na vip tv prizemlje (mrežni kabel), a četvrti bi ostao prazan ako njihov router ima wireless za laptop, ako taj wireless ne bi dokučio do prizemlja onda ću jednostavno spustit mrežni kabel do dole..

ako sam u nečemu fulao i to tako ne može, ispravite me

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 30.12.2013. u 16:08.
jacobbb je offline   Reply With Quote
Staro 30.12.2013., 16:08   #9
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 22,686
Ocke, uzmeš gore navedeni EW-7228APn, podesiš ga u AP mode, prilagodiš mu ip i ostale postavke prema postojećoj mreži,
u njega uštekaš Lan kabel koji dolazi u prizemlje i tada u prizemlju imaš njegov wireless + 4 Lan priključka na raspolaganju.
Kako ne radi na zrak jasno da mu treba spojiti njegovo napajanje.

Kasnije kad dođe IpTv u igru trebati će ti jedna od ovih opcija:
1 - provući još jedan kabel od 3. kata do prizemlja - vjerojatno teže izvodljivo
2 - da postojeći "podjeliš" tj. da uz odgovarajuće adaptere / način spajanja pretvoriš u "dva kabela"

O ovom drugom rješenju smo govorili više puta na forumu pa potraži.
Trik je u tome šta se za 100 Mb vezu koristi 2 parice (4 žice) a u Lan kabelu ima 4 parice (8 žica), dakle taman da se može napraviti dupla "veza".
Pri tome to treba odraditi kako treba tj. po standardu inaće bi moglo biti problema.
Kako je lakše naći na Google evo kako to trebaš napraviti:
http://www.instructables.com/id/How-...22splitter%22/
s tim da ti možeš izvesti i drugačije (mislim na to gdje ti je muški ili ženski konektor), ali moraš se držati navedenih br. pinova.
Probaj nabaviti 2 ova: http://www.chipoteka.hr/artikl/13426...8-8-pol-zenski
rastaviš i spojiš kako je navedeno.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 30.12.2013., 19:24   #10
jacobbb
Premium
Moj komp
 
jacobbb's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: somewhere
Postovi: 548
ok, hvala na odgovoru.

planirao sam pustit još jedan kabel za iptv do prizemlja tako da neće to biti problem, sad kad sam već izbušio pola kuće neće biti problem ugurati istim putem još jedan kabel.

malo sam guglao i vip daje neki Huawei HG530u modem (KLIK NA NJEGA), ja se nadam da je samo jedan (od postojećih 4) ulaza predviđen za iptv a ne 2 kao na nekim routerima koje je davao t-com za max tv.

u tom slučaju bi mogao dakle taman imati 3 LAN ulaza za komp, iptv, i sattv, a četvrti da spustim dole u prizemlje i "raširim" wireless preko tog EW-7228APn kojeg preporučaš .. dotični vipov modem nudi i sam wireless pa mogu onda na 2 mjesta pustiti wireless, na trećem katu preko vipovog modema, u prizemlju preko edimaxa koji ću kupiti?
jacobbb je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 30.12.2013., 19:53   #11
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 22,686
Upravo tako, dobro si zaključio.

U uputi koju si linkao stoji "Za spajanje digitalnog TV prijamnika obvezno odaberite priključak LAN4", znači taj je priključak rezerviran za njihov IpTv na njihovom HG530u.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 31.12.2013., 14:12   #12
jacobbb
Premium
Moj komp
 
jacobbb's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: somewhere
Postovi: 548
ok, nabavio sam edimax router, ali sad imam problem.. ovako

prvi edimax router (stari BR-6104K) mi je na kasda modemu na ulazu1, njegova ip adresa je 192.168.2.1

drugi edimax router (novi EW-7228APn koji će ići u prizemlje za wireless) je na ulazu2 na kasda modemu i ima istu ip adresu 192.168.2.1 i sad ne mogu ući u taj drugi, uvijek kad ubacim ovu adresu izbaci mi prvi

pretpostavljam da moram prvo promijeniti adresu tom drugom, ali kako?
jacobbb je offline   Reply With Quote
Staro 31.12.2013., 14:29   #13
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 4,140
Otkopcas privremeno prvi Edimax koji ti smeta
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 31.12.2013., 14:42   #14
jacobbb
Premium
Moj komp
 
jacobbb's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: somewhere
Postovi: 548
probao sam i tako no nije htio, no uspio sam promijeniti stari edimax u 192.168.2.3

e sad, problem je ako spojim ovaj novi edimax direkt u kasda modem - ne radi, nikako, prepoznaje samo stari edimax, novi neće

a ako spojim novi edimax u stari edimax router, onda radi sve super

tako da sam ostavio tu šemu

dakle sad ide

1. kasda modem - edimax stari router BR-6104K - pc
2. kasda modem - edimax stari router BR-6104K- sattv
3. kasda modem - edimax stari router BR-6104K- edimax NOVI router EW-7228APn wireless - laptop

i tako radi sad sve

jedino je problem, ne znam kako zaštiti sad svoju mrežu u edimax postavkama, vidim da sam se spojio na wireless bez ključa .. da li u edimax security postavkama pod encryption odaprati WEP, WPA pre-shared key ili WPA RADIUS
jacobbb je offline   Reply With Quote
Staro 31.12.2013., 14:45   #15
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 22,686
Trebao si ga konfigurirati prije nego si ga spojio u ostatak mreže.
Privremeno spojiš neki komp / lap direktno na taj novi Edimax, odradiš konfig a kad sve podesiš onda tek ga uštekaš u ostatak mreže.
Bitno je da mu postaviš fiksnu ip adresu koja je slobodna i ugasi mu DHCP Server.
Pa normalna stvar da u konfigu EW-7228APn podesiš zaštitu wireless mreže.
Ako neznaš napamet, uzmi mu manual i pročitaj, sve piše.
Odabereš WPA/WPA2 pre-shared key, ovdje izgeneriraš key > http://www.kurtm.net/wpa-pskgen/
kopiraš ga u uređaj i u neki Notepad da možeš spremiti negdje, kasnije ga kopiraš kad te "pita" pri spajanju.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 31.12.2013. u 14:54.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 31.12.2013., 14:53   #16
jacobbb
Premium
Moj komp
 
jacobbb's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: somewhere
Postovi: 548
da, ja sam tamo na početku samo kliknuo next i tako je dobio 192.168.2.1 i osto tako, no onda sam uspio starom routeru promijeniti adresu na 192.168.2.3 i sad radi

sad kažem jedino mi je čudno što neće radit kad ga direktno spojim na kasdu, no to sad nije ni bitno, može ići preko starog edimaxa, ionako će uskoro doći novi vipov modem pa će se morati mijenjati ta šema.. išao sam na speedtest provjeriti brzinu, ping i sve ostalo - i rezultati testa su i više nego odlični, tako da sve šljaka..

jedino kažem sad me taj key muči jer ne znam koji od ova 3 da koristim, u upustvima koja dolaze uz njega piše samo da oni savjetuju da se koristi neki od njih .. kad kliknem na neki od njih ne pojavljuje mi se stanradni unos passworda.. hm.

EDIT:
evo napravio sam ovako isto kao ovaj lik.. odnosno isti način enkripcije odabrao, valjda je ok

http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=168996

WPA pre-shared key
WPA2 (AES)
Passphrase
KEY: upisao svoju širfu

jedino mi sad čudno što me je prvi put pitao za šifru, dok sad dalje više ne pita za nju kad se idem spajat a nisam nigdje kliknuo da je zapamti

to dakle ovako sad izgleda:



hvala puno Nikky na savjetima

Zadnje izmijenjeno od: jacobbb. 31.12.2013. u 15:17.
jacobbb je offline   Reply With Quote
Staro 31.12.2013., 15:28   #17
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 22,686
No problem
Još vrati glavni router (stari router BR-6104K) na .2.1 a ovom novom postavi .2.3 ili koja je već slobodna.
Tako ćeš imati logično složeno a i znat ćeš napamet "koji je koji".
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 01.01.2014., 11:00   #18
jacobbb
Premium
Moj komp
 
jacobbb's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: somewhere
Postovi: 548
budem se sa time zezao kad dođe vip-ov modem, ionako uskoro taj stari edimax ide u mirovinu kad prijeđem na vip i dobijem njihov Huawei HG530u modem

nego, ono što me malo čudi je signal po kući. u prizemlju je signal odličan, full, no na trećem katu je jako jako slab, ono radi 2minute pa ispadne .. pa se ponovno moram spajat i sl. ok, pročitao sam da jedan router ne može pokriti toliku kuću, ali čudi me kako npr. nađem sve moguće susjede oko sebe i neki od njih imaju jači signal (dvije "crtice") a moj router je u istoj kući (samo skroz u prizemlju) mi daje nula do jednu "crticu" na 3.katu.. živim u kući i kuće su odvojene jedna od druge, neke poprilično udaljene od mene, pa mi je to malo čudno kako od njih dobivam toliki signal a od svog routera ne.. jedino ukoliko oni ne drže te svoje routere visoko na katovima pa ima manje "betona" do mene pa je zato i njihov signal jači, to mi jedino pada na pamet

ne treba meni wireless na trećem katu, bilo bi dobro imati ponekad za mobitel ali u suštini nije potreban, više je stvar neke znatiželje zašto je taj moj signal toliko slab..
jacobbb je offline   Reply With Quote
Staro 01.01.2014., 12:26   #19
quazar912
Premium
 
quazar912's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: north-northwest
Postovi: 1,716
ne znam zašto je kod tebe tako loše - kod mene t-kom tomson (bijeli) šalje wireless u prizemlje kroz 2 bet. deke signal sa 4 crtice...
quazar912 je offline   Reply With Quote
Staro 01.01.2014., 13:23   #20
Dac
Premium
Moj komp
 
Dac's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Bjelovar
Postovi: 664
Omnidirekcijske antene sire signal uglavnom horizontalno, pod nekim manjim kutem prema gore, a armatura u betonu reflektira to malo sto krene prema katovima. Krajnji rezultat je nepredvidljiv. Bilo je vec govora o tome na forumu, a i na netu opcenito ima dosta o tome.
Dac je offline   Reply With Quote
Staro 02.01.2014., 15:05   #21
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 22,686
Evo kopao nešto drugo po netu pa našao gotovo rješenje za:
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
2 - da postojeći "podjeliš" tj. da uz odgovarajuće adaptere / način spajanja pretvoriš u "dva kabela"

O ovom drugom rješenju smo govorili više puta na forumu pa potraži.
Trik je u tome šta se za 100 Mb vezu koristi 2 parice (4 žice) a u Lan kabelu ima 4 parice (8 žica), dakle taman da se može napraviti dupla "veza".
Pri tome to treba odraditi kako treba tj. po standardu inaće bi moglo biti problema.
ima u x trgovina a Nabava kaže da je ovdje najjeftinije (trebaju vam 2 kom):
http://www.svijet-medija.hr/art/adap...-99-3045/33032
http://docs-europe.electrocomponents...6b8116d852.pdf
eventualno vam treba i:
http://www.svijet-medija.hr/art/spre...-17-3001/33030
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 02.01.2014., 19:25   #22
jacobbb
Premium
Moj komp
 
jacobbb's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: somewhere
Postovi: 548
hvala za linkove no ne znam koliko bi to funkcioniralo s obzirom da taj drugi (odvojeni) mrežni kabel bi išao u iptv, a pošto iptv ima posebni utor na routeru - onda ovakvi razdijeljnici možda i ne bi funkcionirali dobro
jacobbb je offline   Reply With Quote
Staro 02.01.2014., 19:39   #23
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 4,140
Pa tako to i funkcionira. Odvojeni kablovi iz routera (jedan iz internet i drugi iz iptv porta) do spojnice(razdjelnika), zatim jednim kablom kroz zidove i deke do razdjelnika(spojnice), pa iz njega opet dva kabla, jedan u komp i drugi u iptv prijemnik
Bit takvog spajanja je da iz jednog mreznog kabla iskoristis svih njegovih 8 zica, jer pojedini uredjaji koriste samo 4.
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 02.01.2014., 19:55   #24
jacobbb
Premium
Moj komp
 
jacobbb's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: somewhere
Postovi: 548
ah so, ja sam mislio da se samo razdvaja na kraju

20 metara mrežnog kabla mi je 62 kune u chipoteki, ova dva čuda su cca 25 kuna x 2 = 50 kuna.. dakle 12 kuna jeftinije.. sad, pitanje je da li za tih 12 kuna (što je ništa) postoji ikakav "strah" slabijeg interneta (štekanje neta ili iptv) zbog tog razdvajanja? pošto sam "porazbijo" pola kuće da provučem ovaj jedni kabl koji već ide do prizemlja nije neki problem istim putem sad pustiti i drugi kabli ukoliko postoji ikakva mogućnost da ovakvo razdvajanje na bilo koji način može napraviti probleme, ako je 100% sigurno onda nije loše
jacobbb je offline   Reply With Quote
Staro 02.01.2014., 22:50   #25
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 4,140
Pa napravi kako ti je bolje za buducnost, kad vec imas priliku provuci jos jedan kabel. Nemoj sad gledat na ustedu od par desetaka kuna. Pukni kvalitetan 5e kabel i miran si neko vrijeme
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 02.01.2014., 23:25   #26
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 22,686
Ma naravno da je bolje "spustit" dva kabela kad se može.
Tvoj slučaj je rijetkost kod naknadnog spajanja / provlačenja kabela, ajmo reći da se ne odnosi direktno za tvoj "slučaj".
Ovo poviše sam stavio za one koji nisu te sreće i "jedva je prošao" jedan a kamoli 2 kabela.
Kolega je već spomenio, samo da nadopunim, "spoj" sa 4 žice je mreža 100 Mb brzine dok kod Gb mreže se koristi svih 8 žica i tada ovo "razdvajanje" ispada iz igre.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 03.01.2014., 10:29   #27
jacobbb
Premium
Moj komp
 
jacobbb's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: somewhere
Postovi: 548
inače sa trećeg kata do prizemlja sam spustio kabel preko DIMNJAKA, tako da ima mjesta tamo koliko hoćeš, samo rukneš dole kabel .. (ima 2 dimnjaka u kući, ovaj jedan se nikad nije koristio pa ajde makar neka bude sad za internet lol)

internet brži od 100mb sumnjam da ću ikad doživjeti doma, ali pošto mi se čini da je jednostavnije gurnuti još jedan kabel onda možda ipak gurnem još jedan kabel..

ali hvala svima na preporuci, dobro je znati da se može i preko tih čuda za razdvajanje
jacobbb je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori



Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na