Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Web dizajn, programiranje i ostalo
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 29.12.2013., 14:22   #1
Nadrealista
Registered User

Datum registracije: Dec 2013
Sta je potrebno znati za izradu sajta?

Ne znam nista o pravljenju sajtova,a htio bih da naucim da pravim "prave" sajtove(ne trebaju mi nikakvi programi za olaksavanje itd,hocu odmah da ucim pravu stvar). Ovdje na forumu sam vidio razne programe,kao tutorijale itd.
Ali mene interesuje sta ja ustvari trebam znati uraditi da bih napravio 1 "profesionalni" sajt. Koje tacno programe trebam koristiti i ako imate neki dobar tutorijal za neki od programa koji su mi potrebni bilo bi dobro da mi ostavite link za to.
Nadrealista je offline   Reply With Quote
Staro 29.12.2013., 14:26   #2
Slow
Premium

Datum registracije: Feb 2006
Poceti ih "praviti". Mozda izgleda kao glup prijedlog, ali tako ces najbolje nauciti sve sto ti treba da bi tvoj sajt bio "pravi".
Slow je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 29.12.2013., 14:29   #3
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
U doba Wordpressa, ne trebaš više znati ništa. Ako si početnik i hoćeš što prije napraviti sajt kak spada, kupiš gotovu stranicu, postaviš gore elemente koje si zamislio i priča je gotova.

Ako ideš težim putem....HTML (5), CSS (3), JavaScript, (Flash), Joomla...
Ima mali milijun stvari koje trebaš znati za napraviti "profesionalni" site.

Preporučam ti W3schools ili Lynda. Pristup Lyndi košta, ali vrijedi, pogotovo s video dijelom, ako si stvarno zagrizao za to.

Ja sam odustao nakon što su HTML i CSS počeli svake dvije godine dobivati novu verziju i prebacio se na Wordpress gotovu stranicu. No sikiriki više oko svega.

Ako se odlučiš na Wordpress, tamo imaš dosta besplatnih gotovih stranica, a za nešto bolje pogledaj ThemeForest

CPU: Intel Core i7 8809G
MBO: Intel NUC8i7HVK
RAM: 2x16GB Crucial DDR4 2400
GPU: Radeon™ RX Vega M GH

SSD: 2x Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2
LCD: BENQ PD3200Q
Periferija: Microsoft Sidewinder X6, Logitech Performance MX

Zadnje izmijenjeno od: 1v@n. 29.12.2013. u 14:34.
1v@n je offline   Reply With Quote
Staro 29.12.2013., 14:36   #4
Forace
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jul 2012
Ne znam da li si vidio po forumu ali priča sa sajtovima je sljedeća:

Svaka web stranica se sastoji od programerskog dijela te od dizajnerskog dijela. Naravno postoje stranice gdje je "programerski" dio umanjen ali opet postoji.

Od "programerskog" dijela imaš PHP, javascript te ASP.NET. Naravno i nezaobilazni HTML te AJAX.

Od dizajnerskog dijela govorimo o CSS.u, obradi slika te samom izgledu stranice.

Sad ovisno što tebe zanima u te ćeš vode krenuti, međutim "praviti" prave sajtove je u najmanju ruku smiješno jer teško da jedna osoba radi "pravi" sajt.

Naravno sajt možeš napraviti i u FLASH.u.

Moj savjet ti je da prvo proučiš što WEB u stvari je, pročitaj si malo kako je sve počelo sa HTML.om što je to PHP ... malo spajanje na bazu podataka, što su to web aplikacije itd.

Čisto da stegneš teoretsku podlogu što ti u stvarnosti vidiš kada otvoriš neki WWW link. Ili neku webstranicu.

@Slow Šta mu znači pokušati "praviti" web stranicu ako ne razumije osnovne pojmove i način na koji nešto funkcionira?

EDIT:

Ili ovo što je 1v@n napisao: primiš se nekog CMS.a i samo izrađuješ teme za isti ili prilagođuješ postojeće. I ne znam zašto Wordpress kao CMS kad je Mambo i Joomla bili puno prije njega, dobro možda je on sad "popularan" (ne znam kakvo je sad stanje na CMS sceni). Inače Wordpress je u svojim početcima bio isključivo "blogerski" orijentiran CMS, tek je poslije prerastao u punokrvni CMS.

CMS - Content managment system ili ti ga "gotova" web stranica. Ispod haube pisani u php.u te imaju front i back end, te posjeduju teme koje su mahom CSS fajlovi koji određuju kako će site izgledat.

U pravilu besplatni s tim da se teme onda plaćaju. Naravno ima i besplatnih tema ali su te obično sve na istu šprancu samo promjenjene boje.

Zadnje izmijenjeno od: Forace. 29.12.2013. u 14:43.
Forace je offline   Reply With Quote
Staro 29.12.2013., 15:22   #5
Nadrealista
Registered User

Citiraj:
Autor 1v@n Pregled postova
U doba Wordpressa, ne trebaš više znati ništa. Ako si početnik i hoćeš što prije napraviti sajt kak spada, kupiš gotovu stranicu, postaviš gore elemente koje si zamislio i priča je gotova.

Ako ideš težim putem....HTML (5), CSS (3), JavaScript, (Flash), Joomla...
Ima mali milijun stvari koje trebaš znati za napraviti "profesionalni" site.

Preporučam ti W3schools ili Lynda. Pristup Lyndi košta, ali vrijedi, pogotovo s video dijelom, ako si stvarno zagrizao za to.

Ja sam odustao nakon što su HTML i CSS počeli svake dvije godine dobivati novu verziju i prebacio se na Wordpress gotovu stranicu. No sikiriki više oko svega.

Ako se odlučiš na Wordpress, tamo imaš dosta besplatnih gotovih stranica, a za nešto bolje pogledaj ThemeForest
A ako napravim sajt pomocu Wordpress-a,Joomla-e itd.,da li taj sajt recimo mogu prodati negdje jednog dana,tj. da li ljudi kupuju takve sajtove,ili za neku prodaju moram ipak ici ovim tezim putem sto ti rece?
Staro 29.12.2013., 15:50   #6
s4vgR
Premium

s4vgR's Avatar

Datum registracije: Feb 2008
Mozes prodat, sve ti ovisi o zahtjevima klijenta
s4vgR je offline   Reply With Quote
Staro 29.12.2013., 16:01   #7
Forace
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor Nadrealista Pregled postova
A ako napravim sajt pomocu Wordpress-a,Joomla-e itd.,da li taj sajt recimo mogu prodati negdje jednog dana,tj. da li ljudi kupuju takve sajtove,ili za neku prodaju moram ipak ici ovim tezim putem sto ti rece?
Kako ne bi mogao prodat. Sa joomlom, Wordpresom ili sličnim CMS.ovima ti je jedan dio web.a rađen jer jeftinije je napravit temu za Joomlu recimo i nekoga platiti da ti to postavi nego nekoga platiti da ti napravi portal tj. web from scratch.

Zamisli si to ovako: jooomla/wordpress ti je ne pofarbani auto, bez neke unutrašnjosti ajmo reć ali je složen i vozi - znači proć će tehnički.

Web težim putem: proizvodiš sam auto u tvornici, znači posebno motor, posebno šasija, pa interijer itd.

Na CMS.u se prodaje postavljanje istog, obuka korisnika, eventualno održavanje te sam izgled tog CMS.a.

Znači naučit ćeš osnovnu konfiguraciju CMS.a, podešavanje baze podataka eventualno neko osnovno, instalaciju dodatnih stvari (poput dodataka) u taj CMS, te ćeš naučit kako napravit da taj CMS izgleda vao .... ALI nećeš programirat svaku funkciju koju taj CMS radi .

I naravno prodat ćeš taj svoj rad.

Obrati pozornost: ovaj forum je vBulletin® (piše na dnu stranice) - nije ga PCE programirao cijeloga - on je kupljen kao gotov proizvod i prilagođen. Isto tako ti za Joomlu, Wordpress ili bilo što slično mora pisati na dnu "powerd by" ili nešto slično ... odskrolaj si malo na stranicama skroz do dna pa pogledaj.

Iznenadit ćeš se koliko je sajtova na gotovim CMS riješenjima.
Staro 29.12.2013., 16:18   #8
Nadrealista
Registered User

Citiraj:
Autor Forace Pregled postova
Kako ne bi mogao prodat. Sa joomlom, Wordpresom ili sličnim CMS.ovima ti je jedan dio web.a rađen jer jeftinije je napravit temu za Joomlu recimo i nekoga platiti da ti to postavi nego nekoga platiti da ti napravi portal tj. web from scratch.

Zamisli si to ovako: jooomla/wordpress ti je ne pofarbani auto, bez neke unutrašnjosti ajmo reć ali je složen i vozi - znači proć će tehnički.

Web težim putem: proizvodiš sam auto u tvornici, znači posebno motor, posebno šasija, pa interijer itd.

Na CMS.u se prodaje postavljanje istog, obuka korisnika, eventualno održavanje te sam izgled tog CMS.a.

Znači naučit ćeš osnovnu konfiguraciju CMS.a, podešavanje baze podataka eventualno neko osnovno, instalaciju dodatnih stvari (poput dodataka) u taj CMS, te ćeš naučit kako napravit da taj CMS izgleda vao .... ALI nećeš programirat svaku funkciju koju taj CMS radi .

I naravno prodat ćeš taj svoj rad.

Obrati pozornost: ovaj forum je vBulletin® (piše na dnu stranice) - nije ga PCE programirao cijeloga - on je kupljen kao gotov proizvod i prilagođen. Isto tako ti za Joomlu, Wordpress ili bilo što slično mora pisati na dnu "powerd by" ili nešto slično ... odskrolaj si malo na stranicama skroz do dna pa pogledaj.

Iznenadit ćeš se koliko je sajtova na gotovim CMS riješenjima.
E jasno mi je sada,hvala ti na pomoci,a sta mi predlazes za CMS,sta da ucim(wordpress,joomla,nesto trece),i ako znas neki dobar tutorijal/knjigu/stranicu koja bi mi bila dobra da pocnem uciti taj program koji predlozis da u njemu radim.
Staro 29.12.2013., 16:49   #9
Forace
Premium
Moj komp

CMS ti nije proram. To je kratica za content menagment system tj. sustav upravljanja sadržajem.

Više manje su svi isti iskreno ne znam šta se traži na tržištu danas. Ali za početak ti preporučam XAMPP, te naravno skini si Wordpres ili Joomlu ili oboje .

XAMPP će ti omogućiti da vrtiš PHP lokalno (znači da ti ne treba webserver da bi mogao pogledati stranicu u PHP.u), stavit će ti i MySql bazu podataka i onda kreneš sa instalacijom Wordpressa u to ili Joomle.

Gle google ti je najbolji prijatelj, od toga da naučiš što je PHP, HTML, CSS itd.

I za kraj: morat ćeš se ostavit koncepta "sad ću ja to nešto naučit i onda to radit te možda i nešto zaradit" - ne postoji jedna knjiga, jedan izvor jedan početak - presloženo je i previše isprepleteno.

Ne kažem da ćeš sve morat naučit ali neke osnove ćeš morat polovit. A onda kad poloviš osnove onda uvijek nešto učiš, pa nešto promijene ... pa ne radi itd. kak je 1v@n gore napisao: "kad su HTML i CSS počeli dobivat svake dvije godine novu verziju ...." - WEB je nešto što se razvija i računaj da će ti se dešavat da stvari koje su radile odjednom prestanu radit ... bit će ti tu svega .
Staro 29.12.2013., 17:00   #10
Nadrealista
Registered User

Citiraj:
Autor Forace Pregled postova
CMS ti nije proram. To je kratica za content menagment system tj. sustav upravljanja sadržajem.

Više manje su svi isti iskreno ne znam šta se traži na tržištu danas. Ali za početak ti preporučam XAMPP, te naravno skini si Wordpres ili Joomlu ili oboje .

XAMPP će ti omogućiti da vrtiš PHP lokalno (znači da ti ne treba webserver da bi mogao pogledati stranicu u PHP.u), stavit će ti i MySql bazu podataka i onda kreneš sa instalacijom Wordpressa u to ili Joomle.

Gle google ti je najbolji prijatelj, od toga da naučiš što je PHP, HTML, CSS itd.

I za kraj: morat ćeš se ostavit koncepta "sad ću ja to nešto naučit i onda to radit te možda i nešto zaradit" - ne postoji jedna knjiga, jedan izvor jedan početak - presloženo je i previše isprepleteno.

Ne kažem da ćeš sve morat naučit ali neke osnove ćeš morat polovit. A onda kad poloviš osnove onda uvijek nešto učiš, pa nešto promijene ... pa ne radi itd. kak je 1v@n gore napisao: "kad su HTML i CSS počeli dobivat svake dvije godine novu verziju ...." - WEB je nešto što se razvija i računaj da će ti se dešavat da stvari koje su radile odjednom prestanu radit ... bit će ti tu svega .
Ok,hvala ti puno na pomoci.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno