Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 30.09.2013., 21:20   #1
skitnica
Debeli gad

skitnica's Avatar

Datum registracije: Jun 2010
Kratak wlan signal, preporuka hardwarea

Ukratko, prijatelj ljeti preseli u kucu koja se nalazi preko puta (i malo ukoso) 25-30m od kuce u kojoj zimi zivi (ovu prvu cijelu iznajmljuje). Tu nema ni internet ni telefon i ne misli zbog 3 mjeseca placati pretplate za cijelu godinu.

U "zimskoj" kuci ima wlan router (koji mora tu ostati zbog turista) i signal moze uhvatiti ispred ljetne "kuce" ali cim udje u nju gubi signal. Uglavnom, sa balkona lagano hvata signal, iz kuce nikako.

Sto napraviti, koju opremu nabaviti za pojacati taj signal na izvoru, jer se kat ispod njega takodjer iznajmljuje i zeli da i taj apartman ima wlan.
skitnica je offline   Reply With Quote
Staro 02.10.2013., 17:37   #2
henri_007
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jul 2007
Ako se radi o 30m vjerujem da bi jača antena na ruteru bila čist dovoljna. Tipa 10db možeš kupiti za nekih 50kn. I naravno ruter primaknuti što bliže prozoru

Ako ne bi bilo zadovoljavajuće onda će morati ići na neku skuplju varijantu. U toj drugoj kući ubaciti ruter koji će biti spojen na ovaj prvi...
henri_007 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 03.10.2013., 00:00   #3
skitnica
Debeli gad

skitnica's Avatar

Citiraj:
Autor henri_007 Pregled postova
Ako se radi o 30m vjerujem da bi jača antena na ruteru bila čist dovoljna. Tipa 10db možeš kupiti za nekih 50kn. I naravno ruter primaknuti što bliže prozoru

Ako ne bi bilo zadovoljavajuće onda će morati ići na neku skuplju varijantu. U toj drugoj kući ubaciti ruter koji će biti spojen na ovaj prvi...
Mozes li mi, molim te, dati link na neku od tih antena i na router o kojem govoris. Udaljenost je taman tu negdje 30-35m.
Staro 03.10.2013., 00:01   #4
Dottore
Extrema Thule
Moj komp

Dottore's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
Citiraj:
Autor henri_007 Pregled postova

Ja mislim da jača antena neće pomoći ako ruter ima slabu snagu. Više mi zvuči kao "mačka u vrečici"

HP 845 G8

CPU: AMD Ryzen 7 PRO 5850U
RAM: 32GB SK Hynix DDR4-3200 + 32GB SK Hynix DDR4-3200
SSD: Kioxia/Toshiba XG6 512 GB NVMe M.2
Graphic: AMD Radeon 680M
LCD: 14" Touch Matte IPS @ 1920 x 1080

Mice: Logitech MX Master 3S
External storage: uGreen M.2 enclosure USB-C + WD SN570 2 TB

Connected To A1 optical 2 Gbit

Lenovo ThinkPad P15v Gen 3

CPU: AMD Ryzen 7 PRO 6850H
RAM: 64GB DDR5
SSD: Samsung 980 Pro Plus 1Tb NVMe M.2
SSD: Samsung 980 Pro Plus 2Tb NVMe M.2
Graphic: AMD Radeon
LCD: 15" IPS @ 3840x2160

Lenovo ThinkPad T14 Gen 3

CPU: AMD Ryzen 7 PRO 6850
RAM: 16GB soldered LPDDR4
SSD: Micron 3400 1 TB NVMe M.2
Graphic: AMD Radeon 680M
LCD: 14" IPS @ 1920 x 1200

Mice: Logitech VX Nano
External storage: uGreen M.2 enclosure USB-C + Samsung 980 1TB

Lenovo X1 Carbon 7th Gen

CPU: Intel Core i7-8665U
RAM: 16GB soldered LPDDR3
SSD: Samsung 970 EVO Plus 512 GB NVMe M.2
Graphic: Intel HD 620
LCD: 14" IPS @ 2560x1440

Lenovo X1 Carbon 10th Gen

CPU: Intel Core i7-1260p
RAM: 16GB soldered LPDDR4
SSD: Sk Hynix 512 GB NVMe M.2
Graphic: Intel Iris Xe
LCD: 14" IPS @ 1920x1200

Dottore je offline   Reply With Quote
Staro 03.10.2013., 12:10   #5
henri_007
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor skitnica Pregled postova
Mozes li mi, molim te, dati link na neku od tih antena i na router o kojem govoris. Udaljenost je taman tu negdje 30-35m.
Ništa te ne košta probat sa ovim
http://www.ebay.com/itm/2-4GHz-12dBi-Omni-WiFi-antenna-RP-SMA-Plug-wireles-/160538029144?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2560cfec58

Btw. u OVOJ temi lik ima sličnih problema i kaže da mu je pomoglo

Citiraj:
Autor Dottore Pregled postova
Ja mislim da jača antena neće pomoći ako ruter ima slabu snagu. Više mi zvuči kao "mačka u vrečici"
Pomoći će sigurno, samo je pitanje koliko. Mislim da mu je bolje probat sa ovakvom jeftinijom varijantom nego se baciti odmah u neki veći projekt
Staro 03.10.2013., 12:42   #6
Alister
Premium
Moj komp

Alister's Avatar

Datum registracije: Aug 2009
A o kojem routeru pricamo, kojem AP-u? Sto ako taj uredaj nema mogucnost skidanja antene?
Alister je offline   Reply With Quote
Staro 03.10.2013., 12:50   #7
henri_007
Premium
Moj komp

Ja se iskreno nisam još susreo sa takvim
Staro 03.10.2013., 12:59   #8
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Sigurnija i pametnija varijanta je uzet dodatni ap + panel antena ili to sve skupa u istom kućištu, primjeri:
http://www.optimum-online.hr/detalji...g-outdoor.aspx
http://www.optimum-online.hr/detalji...n-loco-m2.aspx
http://www.optimum-online.hr/detalji...-airmax-2.aspx
Možda na prvi pogled izgleda nešto skuplje ali u konačnici je jeftinije od goli ap + pig-tail + dobra antena.
Montira vani na zidu koji je u pravcu "ljetne kuće", spoji lan kabelom na glavni router, malo podešavanja prije spajanja i stvar riješena.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 03.10.2013., 14:38   #9
skitnica
Debeli gad

skitnica's Avatar

Mislim da bi ovo Nikky - jevo moglo biti rjesenje. Nacrtat cu kad dodjem doma skicu da mi potvrdite da ce to funkcionirati.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 03.10.2013. u 16:30.
Staro 03.10.2013., 23:35   #10
The AC
Premium
Moj komp

The AC's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Sigurnija i pametnija varijanta je uzet dodatni ap + panel antena ili to sve skupa u istom kućištu, primjeri:
http://www.optimum-online.hr/detalji...g-outdoor.aspx
http://www.optimum-online.hr/detalji...n-loco-m2.aspx
http://www.optimum-online.hr/detalji...-airmax-2.aspx
Možda na prvi pogled izgleda nešto skuplje ali u konačnici je jeftinije od goli ap + pig-tail + dobra antena.
Montira vani na zidu koji je u pravcu "ljetne kuće", spoji lan kabelom na glavni router, malo podešavanja prije spajanja i stvar riješena.
Baš sam danas ovo čitao i mislio sam predložiti istu stvar ali vidim da je nikky već sve napisao. Jedini potencijalni problem je klijent u "zimskoj" kući, tj. da li će njegova antena moći dovoljno kvalitetno slati informacije natrag u ljetnu kuću. Ukoliko je to problem, onda bi trebalo kupiti još repeater koji bi bio u zimskoj kući, npr: EW-7228APn (3dBi antena ali ima 4 LAN porta) ili TL-WA730RE (5dBi antena ali ima samo jedan LAN port).
The AC je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 04.10.2013., 09:00   #11
Dac
Premium
Moj komp

Dac's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Dva takva outdoor za point-to-point link i jedan običan AP u toj drugoj kući (praktički bilo kakav, iz oglasnika), i miran je. Može ta dva outdoora i na 5 GHz.
Ja bih još i ugasio wireless na routeru/modemu i uzeo neki napredniji model za turiste da može filtrirati i ograničavati promet.
Dac je offline   Reply With Quote
Staro 04.10.2013., 12:14   #12
The AC
Premium
Moj komp

The AC's Avatar

da ako ima viška para.
Staro 04.10.2013., 13:49   #13
Dac
Premium
Moj komp

Dac's Avatar

Ne, nego ako se posao radi kako treba. Fušati može i za puno manje novaca, sa repeaterima, USB adapterima i ostalim kineskim sranjima sa njuškala . Uostalom, iznajmljivanjem se *zarađuje*, ne?

Ne znam kako se netko uopće usudi dati turistima i nepoznatim ljudima samo tako slobodan pristup internetu, bez ikakve kontrole, ograničenja ili loga. Indirektno i pristup svojem kompu i ostalim uređajima u kućnoj mreži
Staro 04.10.2013., 16:02   #14
skitnica
Debeli gad

skitnica's Avatar

Citiraj:
Autor Dac Pregled postova
Ne, nego ako se posao radi kako treba. Fušati može i za puno manje novaca, sa repeaterima, USB adapterima i ostalim kineskim sranjima sa njuškala . Uostalom, iznajmljivanjem se *zarađuje*, ne?

Ne znam kako se netko uopće usudi dati turistima i nepoznatim ljudima samo tako slobodan pristup internetu, bez ikakve kontrole, ograničenja ili loga. Indirektno i pristup svojem kompu i ostalim uređajima u kućnoj mreži
Turist je imenom, prezimenom i putovnicom prijavljen tamo gdje je odsjeo. Imas opciju ponuditi mu besplatan internet ili ga gledati kako ljetuje kod susjeda. Naravno da se iznajmljivanjem zaradjuje ali, kao i u svakom poslu, prihodi - rashodi = profit.
Cilj je najjeftinije moguce postici da druga kuca ima dobar wireless signal iz prve.
Staro 04.10.2013., 16:51   #15
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Polako dečki, potrudite se pročitati šta piše u temi prije novog prijedloga ili komentara.
Za sada imamo dva problema / detalja za riješiti:

1 - dobaciti wireless signal u "ljetnu kuću" za domačina
Gore sam napisao da za prvi korak uzme vanjski ap sa panel antenom u kompletu,
montira na vanjski zid "zimske kuće" u pravcu "ljetne kuće".
Također gore piše a i po izvedbi uređaja se vidi da se spaja žičano (Lan) na glavni router a to znači da nema veze sa wirelessom glavnog routera.
Tek ako to ne bude dovoljno onda će trebati kombinirati sa još jednim uređajem.

2 - sigurnost i turisti koju je spomenio Dac
Za taj detalj treba glavni router negdje premjestiti / sakriti, njegov wireless ugasiti a na njega žično spojiti neki ap "za goste".
Prilikom odabira tog ap - a treba viditi dali podržava filtraciju prometa kako bi se eliminirao nepoželjni promet / adrese. Uz ovo poželjno je da ima i bandwith kontrol po klijentu za ravnomjernu raspodjelu.
E sad, treba viditi jel to podržava čuveni EW-7228APn ili treba tražiti drugog kandidata.

Eto ovako treba napisati i obrazložiti šta, kako i zašto a ne samo lupit kupi to i to.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 04.10.2013., 18:08   #16
skitnica
Debeli gad

skitnica's Avatar

Mislim da mu uopce nije bitan ravnodijeljno rasporedjen bandwidth, sigurnost njegovih uredjaja u toj mrezi, ili filtracija sadrzaja. Bitno je da mu gost ne moze reci kako reklamira besplatan wireless a nema ga.

Uglavnom, hvala na savjetima, predlozit cu mu koji od ovih AP-a a ako mu je preskupo pokusat cemo prvo s kakvom antenom.
Staro 04.10.2013., 18:19   #17
The AC
Premium
Moj komp

The AC's Avatar

Citiraj:
Autor Dac Pregled postova

Naravno da se posao radi kako treba ako od tog živiš jer u protivnom nebi dugo živio, ali kuća gdje sad on želi pristup mreži nije ona gdje su gosti. Također, ako zbog par mjeseci boravka u toj kući ne namjerava plaćati nekom pristup onda mu internet tamo i nije od krucijalne važnosti. Nikky, ja sam u svom postu napisao da ukoliko bude potrebe može još jedan repeater staviti u zimsku kuću. A znam da ima repeatera koji nisu skupi a rade stvarno pouzdano, tako da ovo sa "kineskim sranjima sa njuškala" () baš i ne stoji za sve.
Staro 05.10.2013., 13:12   #18
Dac
Premium
Moj komp

Dac's Avatar

Ma ne repeater. Ako se već ide na povoljnije rješenje, onda barem Airlive G.Duo, jednu antenu usmjerenu prema modemu (kao klijent), druga je omnica (access point) za spajati se u toj drugoj kući. To će raditi bez greške za sve prisutne... ali IMHO, turisti i svi ostali bi trebali na net kroz neki treći uređaj koji će raditi u nekom hot-spot modu. Drugi subnet da ne može samo tako pristupati kućnoj mreži, neki minimum filtracije barem sa OpenDNS-om... bilo što napraviti
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno