|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Dec 2009
|
(riješeno) Acer Aspire BIOS problem
Pozdrav svima Prijateljica ima problem s laptopom Acer Aspire 5552G. Laptop ima tzv. Black screen problem. Naime, nakon paljenja nema slike, i ne bootaju se win. Tražeći po netu saznao sam da se radi o problemu s BIOS-om. Dakle trebao bi flashati novi bios. Trebam pripremiti usb stick s biosom, i onda držati tipke fn i esc kod paljenja te na taj način flashati bios. Može li mi netko pomoći kako pripremiti usb stick za navedeno? Po uputama s neta treba pripremiti self extracting image koji se stavi na usb stick. Ne znam kako napraviti taj image iz biosa koji sam skinuo sa stranica proizvođača, i ne znam kako pripremiti stick. Može mi netko pomoći?
![]() |
#2 |
in-plane switched
Datum registracije: Sep 2013
|
za flash biosa usb drive ti treba bit bootabilan. ako nije, zgodan alat za to ti je hp-ov usb format tool, googlaj malo da ga pronađeš. instaliraj ga i zatim pomoću njega formatiraj usb. skinuti bios raspakiraš, kopiraš fajlove na usb. e sad, kad sam ja flashao svoju ploču (gigabyte) ušao sam u bios te potražio i startao flash utility koji se zove qflash (starta se s f8) - pretpostavljam da taj laptop ima također neki specijalizirani alat za tu namjenu, malo progooglaj... uglavnom, nakon pokretanja qflasha, opcije koje su zanimljive su update bios from drive i save bios to drive. prvo sam za svaki slučaj sejvao postojeći bios, zatim na update biosa koristeći skinuti file sa drivea. postupak je prilično straightforward, samo je bitno da se ništa ne dira dok updating traje te da ne nestane struje pritom, jer bi posljedice mogle bit dalekosežne... a ne vjerujem ni da se metoda koja se koristi u slučaju tog laptopa bitno razlikuje od ovog postupka. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
Fora je u tome da ja ne mogu ući u bios baš zato jer je pokvaren. S kombinacijom tipaka fn i esc kod paljenja moram natjerati lap da odmah flasha bios s sticka. Skinuo sam bios s acerove stranice. U dijelu za flash iz win je samo jedan program, a u dijelu za flash iz dos-a je nekoliko datoteka, između ostalih i datoteka s nastavkom .db koja mi treba. Da stavim samo tu datoteku na bootabilan stick ili moram i nju nekako promijeniti?
![]() |
#4 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Ne igra tu win flash nego stari dobri dos. Čitaj / traži dalje. Trebaš saznati kako mora izgledati komandna linija dos verzije da sam pokrene flash, eventualno da najprije napravi backup postojećeg a potom da upuca novu verziju. To sve "napišeš" u autoexec.bat fajlu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Osobni opis - pitaj me
Datum registracije: Jul 2008
|
meni nije jedino jasno zasto bi USB bio prvi po redu za bootanje ![]() uglavnom, zeznuta problematika.
Hey love crusader, I want to be your space invader. For you I will descend the deepest moon crater. I is most stronger than darth vapor. Obey me, I is your new dictator. For you is Venus, I am Mars. With you I is more richer than all the czars. Make a wishes on a shooting stars, then for you I will play on my cosmic guitars! |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
PizzoZder
Datum registracije: Jan 2003
|
Citiraj:
![]() @fishkal, ja sam tu metodu primjenjivao na Acer One netbook-u. To je radilo bez problema, bios + neznam_ime fajl na usb (netreba biti bootabilan) i navedenom kombinacijom tipki, bios se flasha i restarta se sam koliko se sjecam. Neznam dali to funkcionira i kod normalnih Acer laptopa jer nisam probao. Jos jednom, nikakav bootabilan stick ne treba.
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla..... Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili.... NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
PizzoZder
Datum registracije: Jan 2003
|
Acerov forum pretrazi. http://www.acer-userforum.de/bios-bios-updates/ Za ovo ce ti trebat floppy. http://www.acer-userforum.de/bios-bi...tung-tool.html Sad vidim, nisi trebao renejmat u bios.db., ostavi originalno ime.
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla..... Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili.... NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera Zadnje izmijenjeno od: nino. 09.09.2013. u 11:18. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
|
To bi prvo napravio, ali znate da su u Aceru škrti s garom, samo godinu daju. Još sam preporučio nadolatu na 3 godine za neku malu lovu, ali frendica nije htjela.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
konjpjukter
Datum registracije: Oct 2007
|
a zast mislis da je bios problem ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
|
Hrpa acera je imala iste simptome, i uvijek je ispalo da je problem s bios-om. Naravno probao sam spojiti na vanjski ekran i slično, i nema promijene. Pretpostavljam da je bios jer nema ni post-a, niti boota išta. Po svim opisima tog "black screen" kvara, mora biti bios.
![]() |
#14 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Tu može biti svašta.
![]() |
#15 |
Registered User
|
Nista ne mora, vec kao sto rece iggy moze bit. U svakom slucaju pogledaj http://www.youtube.com/watch?v=0OkAwxcJ1Ms rekao bih da je slicno sto ti trazis. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Premium
|
Evo ljudi uspio sam riješiti problem. Za početak, nisam uspio s metodom usb sticka i kombinacije fn+esc tipaka, vjerojatno nisam uspio na pravi način podesiti stick ili bios file. Kasnije sam došao na ideju da izvadim hdd jer je on bio 1. Boot uređaj. Nakon vađenja diska, lap se oživio, mogao sam ući u bios. Stavio sam stick kao prvi za boot, formatirao ga hp toolom kao dos disk i na njega stavio bios. Nakon restarta, ušao u dos, utipkao "ime_bios_filea".bat i bios se instalirao. Vratio hdd natrag i to je to. Lap radi.
![]() |
#17 |
Moderator
|
Ništa bez starog dobrog dos - a ![]() Za info otvori taj bat sa Notepad - om pa ćeš naći šta je odradio, govorio sam o tome ranije u temi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2008
|
Citiraj:
ček malo, kad si maknuo i disk lap se upalio? znači da nije samo bios u pitanju. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Moderator
|
Može i ne mora biti, recimo da je hdd bio 1. na redu za boot a kako ga nema jer ga je izvadio tek onda je tražio druge boot uređaje. Tako funkcioniraju mnogi Biosi pa i od kompa. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Premium
|
naravno da funkcioniraju ali bi se trebala pojaviti slika "acer" prije svakog boota zar ne? on nije imao nikakvu sliku, samo "mrak". nije mogao u "stari bios", ništa ![]() tek kad je izvadio hdd mogao je ući u taj stari bios i onda je flešao novi. tako sam bar ja skužio iz njegovog zadnjeg odgovora |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Premium
|
Svaki put kod paljenja je on "radio", samo nije bilo slike, i nije bootalo. Nakon micanja HDD sam mogao ući u bios, prije toga ništa. Čitao sam po netu, bios se zblesira i non stop pokušava bootati s diska, a ne može. Na taj način sam eliminirao pokušaje bootanja i proradio je tako da flashnem novi bios.
![]() |
#22 |
Premium
|
bilo bi super da je baš to u pitanju iako mi tu "smrdi" na neki drugi problem |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Premium
|
Evo ljudi mene opet. Opet se BIOS zblesirao na dotičnom lapu, znači nekih 20 dana je radio normalno. Ima na e-bayu po 20-tak dolara bios čipova za naručiti, jel bi to riješilo problem? Jel teško zalemiti novi čip na ploču?
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|