Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Web dizajn, programiranje i ostalo
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 09.09.2013., 09:26   #1
gorana
Registered User

Datum registracije: Mar 2013
Registracija custom nameservera na dns.hr - kako?

Eto, sve je u naslovu.

Znaci radi se o .hr domeni, sve sto treba je napravljeno na strani VPS-a, sad bi trebalo registrirat custom nameservere kod registrara domene i postavit same ns zapise, zar ne?!
Svi strani registrari s kojim sam prije radila imaju opciju registracije samih nameservera na koje "kacim" odredenu ip adresu, te nakon sto sve "prode", postavim ns zapise. Dosad mi je uvijek tako sve radilo.

S dns.hr sam zbunjena; ne znam dali ste upoznati kako izgleda administracijsko sucelje (primjer: http://korisnik.infonet.hr/slike/ss4.jpg), ali iz carnetovog helpdeska me upucuju da bi trebala klik na "Prikaži dodatne DNS zapise" te upisati potrebne A zapise, sto bi valjda bio ekvivalent registracije nameservera (nisam sigurna)??.
Znaci kada kliknem na "Prikaži dodatne DNS zapise" otvore se dodatna polja, te sam u polje A1 naziv unijela "ns1" (bez navodnika), a u polje IP adresa samo ip adresu servera, u polje A2 naziv sam unijela "ns2" (bez navodnika), a u polje IP adresa opet samu ip adresu servera, po naputku web hosting provider. U polja NS1 I NS2 unijela sam naravno: ns1.domena.hr i ns2.domena.hr.
Nakon propagacije pristup samoj domena.hr ili www.domena.hr nije bio moguc, pristup URL-ovma ns1.domena.hr i ns2.domena.hr kao i www.ns1.domena.hr i www.ns2.domena.hr JEST bio moguc.

Pokusala sam sve druge opcije, pa sam u polje A1 i A2 pokusala unijeti "www" (bez navodnika), ali tada cak ni pristup URL-ovima ns1.domena.hr ili ns2.domena.hr kao ni www.domena.hr ili domena.hr nije bio moguc.

Od carneta nisam uspjela izvuci kako dalje jer mi uglavnom salju "sablonirane" odgovore. Kako dalje?

Tnx.
gorana je offline   Reply With Quote
Staro 09.09.2013., 12:59   #2
Mmatija
Premium
Moj komp

Mmatija's Avatar

Datum registracije: May 2007
Meni prvo pada na pamet da nije osvježen podatak u DNS serverima tvog ISP-a, pa da zato imaš problema s pristupom.

Znam da je meni u firmi bilo slično kada smo mijenjali hosting. Trebalo je dan ili dva da to promjene.
Mmatija je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 09.09.2013., 13:37   #3
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor gorana Pregled postova
Znaci radi se o .hr domeni, sve sto treba je napravljeno na strani VPS-a, sad bi trebalo registrirat custom nameservere kod registrara domene i postavit same ns zapise, zar ne?!
AFAIR (a mozda se nesto promijenilo u medjuvremenu, ne znam), morat ces to odraditi u 3rd party varijanti, dakle, putem nekakvog lokalnog BIND-a ili sto vec trosis kao DNS manager.

Pointas NS-ove preko Carneta na novi domain manager i onda tamo podesis sve sto ti treba.

Moze biti da se nesto promijenilo (zadnji puta sam se igrao s time ~2006.), ali, ponavljam, AFAIR, takva nekakva kombinacija je bila tada.

Iako, da, i prije 15ak godina si komotno mogao u bilo kojem ozbiljnijem DNS registryju podesiti custom NS-ove, ali eto, bitno da deru 600kn po naplatnoj domenu.

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote
Staro 09.09.2013., 14:58   #4
Alister
Premium
Moj komp

Alister's Avatar

Datum registracije: Aug 2009
Znaći, na dns.hr podesi DNS zapise od svog dns managera, s obzirom da si na VPS-u onda tamo postaviš ns zapise od hosting provajdera, a na svom dns-u postaviš za svoj web.
Tipa ako si na avalonu:
Primarni:
dns1.cdn.hr
178.77.74.69
Sekundarni:
dns2.cdn.hr
178.79.136.84

Znaći na dns.hr postavljaš NS server od hosting provajdera
Alister je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas