|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Jan 2009
|
Matlab - nekoliko pitanja
Želim u matlabu napraviti program koji će sadržavati sljedeće: Na početku programa će biti potrebo unijeti 5 različitih vrijednosti (A,B,C,D,E). Na osnovu prve učitane vrijednosti A (koja može biti od 1-8) potrebno je preuzeti podatke iz matrice (u nju će biti već prethodno uneseni podaci tako da ako se izabere broj 1, prodaci koji se nalaze u prvom stupcu matrice će se koristiti za računanje, ako vrijednost A bude 2, koristit će se podaci iz drugog stupca itd) i zatim bi s vrijednostima B,C,D i E (koje su se zadale na početku programa) i tim preuzetim podacima iz matrice radio određene proračune. To je onako ukratko što bi htio napraviti. Dali je moguće u malabu koristiti funcije kao što su u C-u IF, ELSE ? Jer sam to mislio na na taj način riješit. If A=1 then koristi podatke iz prvog stupca matrice, ElseIf A=2 then koristi podatke iz 2. stupca, ElseIf ... itd. Učitane vrijednosti iz matrice bi spremio u varijable te ih zatim koristio za računanje drugih vrijednosti. Dali bi to bilo moguće tako izvesti, ako ne dali vi imate neki prijedlog ? Hvala unaprijed |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Registered User
Datum registracije: Oct 2003
|
Koristiti ifove bi bilo lose jer u Matlabu mozes fino indeksiranjem dobiti zeljeni stupac. stupac = matrica(:,A) |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
|
E hvala, bio sam naletio na sličnu funkciju (sum(A(:, 2)) koja radi sumu cijelog stupca), ali ta tvoja će mi pomoći. Zadnje izmijenjeno od: flameseeker. 17.07.2013. u 17:05. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Registered User
|
imam samo jedno pitanje na koje nisam mogao pronaći odgovor. Na koji način pozvati funkciju unutar m-file-a ? (jedina stvar koju sam vidio je da se funkcija poziva preko command windowa, ali nigdje nisam vidio sintaksu kako pozvati neku funkciju unutar m-fila-a.) |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Registered User
|
Funkciju pozivas sa: nesto = funkcija(argumenti) Skriptu izvrsis da samo napises u jednom retku skripta |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Registered User
|
tako se poziva funkcija u command windowu. Mene zanima dali ima način da ja u skripti pozovem funkciju npr: Skripta: a = 5; b = 3; pozvati funkciju disp (c) a = 2; b = 4; pozvati funkciju disp (c) Funkcija: function [ c ] = zbroj(a, b) c = a+b; end |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Registered User
|
Potpuno isto ju pozivas u m-fileu kao i u interaktivnom prozoru. |
![]() |
![]() |
|
|