|
![]() |
#871 |
Premium
Datum registracije: Apr 2011
|
Nije loša za te novce. Negdje sam pročitao da koristi iste dijelove kao samsung. Garancija velika, neće previše raditi (nisi na moru)- preporuka. Moja klima nakon 5 god počela otkazivati. Uključim hlađenje i nakon pola sata se isključi te ledica blinka 5 puta. Pretpostavljam da joj nedostaje plina. Inače radi se o marki Frozini koja je do sad izvrsno radila. |
![]() |
![]() |
![]() |
#872 |
Džabe si krečio!
Datum registracije: Oct 2004
|
Krasno, bio u petak tamo i tražio sredstvo za dezinfekciju klima uređaja i rekao mi neki pacov da ne drže to i da se zaletim do "Quadro" servisa koji je relativno blizu i pitam. Tamo mi čovjek kaže indirektno da to ne prodaju, nego da to "imaju" serviseri - hahaha. Već mi se počela činit lagano kao nemoguća misija, ali izgleda da trebam nazad u Baumax i samo ne naletit na pacova. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#874 |
Moderator
Datum registracije: Jun 2003
|
Ja unutrašnjost klime čistim sa autokozmetikom od Mafre. Mrežice izvadim i operem u kadi, također i donju pomičnu letvicu. Onda odozdola sa Pulimax (cca 40 kn) našpricam onaj ventilator i ostavim da djeluje. Nakon toga uzmem 2 litre vode u kantu koju se može nabit pritisak i sva fino isperem. Nakon toga uzmem MA-FRA ODORBACT OUT sterilizator klima uređaja (cca 60 kn) i dezinficiram po uputama. Nikakva nauka. A sredstva za dezinfekciju klima uređaja ne razlikuju od onih za dezinfekciju klima uređaja za auto. ![]()
![]() |
#875 |
Premium
Datum registracije: Nov 2007
|
Ja sam isto bio u potrazi prošle godine i u nijednom trgovačkom centru nije bilo toga, ali sam bio uporan i ljudi iz jednog servisa klima su me uputili ovdje http://goo.gl/maps/eCRgU http://www.batis.hr i tamo sam kupio ovo SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE DEZIFICIJENS GENOX Cifra je nekih 60 ili 80kn, ali se ovo razrjećuje za klime u omjeru 1:5 tako da imate dovoljno za 2-3 godine čišćenja klime! Sva uputstva su na etiketi i ono što vam mogu reći jest, da djeluje savršeno. Ja s time pošpricam klimu svaki mj. kada ju koristim i nema smrada, a pošto mi je garancija istekla nema potrebe više za serviserima (da pokucam u drvo, sve funkcionira i hladi savršeno). Dakle to je trošak neznatan, a zadovoljstvo neizmjerno. Eto, nadam se da sam pomogao. P.S. nazvati u dućan prije nego se ode tamo, jer zadnji put su imali samo jednu bocu na stanju.
![]() |
#876 | |
Džabe si krečio!
Datum registracije: Oct 2004
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#877 | |
Moderator
Datum registracije: Nov 2003
|
Citiraj:
ja sam ovaj vikend kod cure obavio dve klime... oprat filtere klasika, stavili na iste par kapi eteričnog ulja, isparivač očistio od većih nečistoća, onda neki deterđent i voda u šprici da se odmasti isparivač ako se puši u sobi i sl, pa klimu na 16 ili koji je već minimum da se ispere, kad ode sapunjara dok to sve full radi našpricam klimasept i otvorim sobu jer smrdi like hell i kad prestane smrditi vratio parfumirajuće filtere i prst u uho. 300kn molim ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#878 |
Registered User
Datum registracije: May 2006
|
Kada ja cistim klimu cijela unutaranja jedinica se rastavi i ide dolje sa zida pa se tek onda cisti dio po dio. |
![]() |
![]() |
![]() |
#879 |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Znaci pitanje.. Ugradivao bih klimu(na jesen kada cijene padnu i kad instalacija bude gratis) Na slici je raspored prostorija u stanu koji je okrenut prema istoku-znaci sunce do 12h u vrh glave,, sobe 1 i 2 su velicine cca 20m2 ,crvenom bojom je oznaceno gdje bi unutarnje jedinice bile otprilike, vanjska bi bila na balkonu tako da u obje sobe nema previse cijevi,plava boja su prozori... ![]() Kao sto se vidi isao bih,ako bi financije doapustale na sustav sa dvije unutarnje jedinice u sobama 1 i 2 Sad me zanima, koliko bi to sve kostalo otprilike i kolika jacina jedinica mi treba, preporuke marki... Ukoliko bi ta verzija bila skupa previse onda mi je primarno da ohladim sobu br 2, pa me onda zanima koja jacina klime bi mi odgovarala . Napominjem da mi grijanje nije bitno uopce, samo hladenje prostorija. Hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#880 |
The All Seeing Eye
Datum registracije: Mar 2007
|
@Syss, gg, odličan posao napraviš i drago mi je vidjeti da ima ljudi koji si daju truda oko toga ![]() @thezero... Po slici mi se čini da si dobro organizirao sve to, gledaj si samo da ti ne puše tamo gdje sjediš/ležiš (npr. ako klima stane na zid gdje je prozor ukoliko je to bolja pozicija). Što se snage tiče, za S1 ti je dosta 2,5kW, a za S2 ukoliko je spojena sa kuhinjom možda je pametnije 3,5kW staviti. Ako nije spojena, onda isto 2,5kW kao i u S1. Ako je lova problem, od jeftinijih uređaja si baci oko na Gree ili Mideu. Oba branda ti spadaju u srednju klasu, uglavnom su jeftiniji od Samsunga, Panasonica, LG-a i sl., a ista je klasa. Gree - GWH09KF-K3DNA6E/I Midea - MS11MUI-09HRDN1-Q ili Midea - MS9AI-09HRDN1-Q Ako stavljaš u samo jednu sobu, onda probaj dogovoriti poziciju da ti klima ima što direktniju rutu prema ostatku stana. Onda si staviš 3,5kW i usmjeriš da puše kroz vrata pa da se osjeti i u ostatku stana. Mislim da je 3,5kW dovoljno, neće biti ne znam kak hladno u ostatku stana, ali spustiti ćeš vlagu... ali to ti je najbolje dogovoriti uviđaj sa majstorom pa da predloži na licu mjesta nešto... |
![]() |
![]() |
![]() |
#881 |
Moderator
Datum registracije: Nov 2003
|
@bartuc... je, znam kak se rastavlja, a prošle godine malo popucala izolacija oko cevi u zidu pa se orošavale cijevi i izbila voda kod spoja, pa došao kolega koji se bavi klimama i onda je rastavio i napravio baš ovo što si ti rekao i ostavio onaj dugački kist s kojom je čistio tako da i alat imam za to ![]() pošto sam u kući sa slabom izolacijom, vrlo često se grijem klimom tako da ovu proceduru odradim prije ljeta i prije ono jesen/zima kada vani padne temp sa kišom i sl. |
![]() |
![]() |
![]() |
#882 |
The All Seeing Eye
|
Dušu dalo za dogrijati se preko jeseni, 1kW struje za 4kW grijanja, ja se isto grijem u tom prijelaznom razdoblju, kad još nije vrijeme za paliti centralno ![]() Da, inače je 10% zaprljanja turbine gotovo jednako kao 30% pada kapaciteta klime. Zato je bitno da je turbina čista. Najbolje kad dođemo na servis, a ljudima turbina ko valjak, nema onih krilaca koliko je zatrpana ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#883 |
Premium
Datum registracije: Nov 2007
|
E to bi bilo super da je tako jednostavno doći do turbine moje klime. Naime, prije dvije sezone kada je bio red na zadnji servis u garantnom roku zamolio sam servisera da mi očisti i turbinu jer smo imali renovaciju i dakako da je turbina bila puna prašine. On je rekao da se to inaće radi tako da se skida unutarnja jedinica i nosi se u radionu i vraća drugi dan. Ja ga pogledam i velim mu da mi se to ipak sada ne isplati pa nek napravi koliko može ovako na zidu! Čovijek je shvatio i izišao mi u susret i pristao da to napravi na licu mjesta. E kad je on krenuo sa rastavljanjem ja sam se pogubio nakon nekih 5min (da, izgleda da je poprilično komplicirano skinuti turbinu na ovoj klimi) Ali čovjek je skinuo turbinu i oprao ju u kadi i očetkao, još sam mu ja rekao da ću ja to napraviti, ali nije dao, i bogami dobrano se naradio. Sve skupa je RADIO nekih 1h na cijelom servisiranju, dakle standardne stvari i ovaj extra zadatak kojeg sam mu ja zadao i čovjek je to sve naplatio kao i prethodnih godina kada je RADIO svega 15ak minuta, max. Tako da se ja ipak nebi upuštao i rastavljanje unutarnje jedinice ako neznam točno šta radim. Ali dakako da bi to htio! Klima u pitanju je HAIER hsu-12hve03/r2
![]() |
#884 |
The All Seeing Eye
|
To je on rekao da se skida i nosi u radionu tak da se predomisliš valjda ![]() Što se toga tiče, tu je Mitsubishi otišao daleko daleko od konkurencije, oni su napravili jebena vratašca do turbine ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#885 | |
Freelancer
Datum registracije: Jan 2007
|
Citiraj:
Trebam invetera 5+kW za gornji kat kuce. Imas kakvu preporukua da ne kosta ko dobar polovni auto ![]() Thx
![]() |
![]() |
#886 |
The All Seeing Eye
|
Ta 3 branda teško da će se pokvariti, to jednom kupiš i praktički si miran "doživotno". Koliko se sjećam seminara, Mitsubishi ti ima 0.16% kvarova u svijetu, dan danas održavamo 10-15 godina stare Miceke i rade kao i prvi dan, jedino kaj su grdi ![]() Sad ti je redizajnirana SuperDC serija, a stari dizajn su stavili na StandardDC Invertere. Taj stari dizajn je jednostavno savršen i puno mi se više sviđa od novoga. Istina bog da je SuperDC bolji uređaj, ali sa StandardDC (MSZ-HJ50VA) nećeš niti slučajno fulati, a dosta je jeftiniji (1500-2000 kn je razlika u cijeni). Oba su u visokoj A klasi (A++/A+ za Super, i A+/A+ za Standard)... Cijena ta 3 branda je uglavnom tu negdje pošto su konkurencija jedni drugima, eventualno se Daikin malo razilazi sa cijenama pošto je od zasebnog distributera. Fujitsu, Panasonic, Hitachi, to su također kvalitetni japanci, ali ne bi ih trpao u koš sa gore navedena 3 branda. Oni više ciljaju na srednju klasu, pogotovo Panasonic. |
![]() |
![]() |
![]() |
#887 | |
Freelancer
|
Citiraj:
Ima li koji model od svetog trojstva a da ima barem 3 godine bezuvjetne garancije (znaci bez da mi neko mora doci kuci uzet 300+kn svake godine da opere mrezicu da bi mi vrijedila duza garancija 2, 3.. godinu ![]()
![]() |
![]() |
#888 |
The All Seeing Eye
|
I Toshiba i Mitsubishi imaju 3 godine bezuvjetnog jamstva (nije potreban sezonski servis). Mada sad nemrem garantirati da svi dućani koji prodaju te uređaje daju takvo jamstvo, to najbolje pitaj kad se odlučiš za dućan. Daikin ima također 3 godine, ali uz redovan servis. A da jamstvo nije ogledalo kvalitete govori onih 5 godina što Emmezeta nudi za Quadro, brand sa najviše kvarova ![]() No i to što kažeš, nigdje ne piše da klima iz niske ili srednje klase nemre godinama raditi bez problema. Netko će imati sreće pa će mu Vivax raditi 5 godina, a netko je toliki peh da će mu Toshiba krepati nakon 3, ima i taj element sreće u svemu tome. Zato se brand ne ocjenjuje pojedinačno nego na globalnoj razini, statistika i tak to. |
![]() |
![]() |
![]() |
#889 |
Moderator
|
Ja sam svoju "AKAI" jutros generalno uredio. Prvo usisao prašinu s nje, a onda skinuo poklopac-rešetku, mrežice, pomičnu letvicu, usmjerivače zraka i sve to u kadu, posipao praškom za rubljr i nalijao vruču vodu da se odmaće. Ispod klime složio najlon od vreče za smeće, poljepio pik trakama za zid, a ispod kantu. U jednu posudu pod pritiskom stavio MAFRA Pulimax otopinu i našpricao turbinu ostavio 10 minuta i onda sa tekućom vodom isprao prljavštinu i deterđent. Probao sa davno sa penzlom - kistom, ali onda prljavština upadne u sredinu turbine i neide van. Sad se sjaji i miriše. ![]() @Bratuc Daj mi reci je si se dosad susreo sa kojom AKAI klimom? I kakva su ti iskustva? Jer evo ova moja radi već 10 godina bez problema i kvarova. Mislim imao sam puštanje plina, ali to je bilo do majstora i loše izvedenog priključka. Vidim da kod nas nema zastupništva. http://www.akai.com/locate.php Ali u Australiji je ko kod nas VW. ![]() http://www.tempoaustralia.com.au/akai/home
Zadnje izmijenjeno od: Amdejac. 24.06.2013. u 21:17. |
![]() |
![]() |
![]() |
#890 | |
Freelancer
|
Citiraj:
1. Daikin - 7819kn 2. Toshiba - 9169kn 3. Mitsubishi Electric - 8555kn Nije mi jasno kako je Daikin toliko jeftiniji, moguce zato sto su Tosha i Mitsu A+/A++ dok je Daikin "samo" A/A ? Sad jos kad bi nasao nekog ovlastenog ko to moze ugradit za neku normalniju cijenu (cirka 600-800kn) a ne za 1200+ kn to bi bilo idelano ![]()
![]() |
![]() |
#891 |
The All Seeing Eye
|
@Amdejac, sa Akai brandom se nisam nikad susreo. Sjećam se da si već spomenuo taj brand i to je iskreno bio prvi put da čujem za njega ![]() @Lewis, od navedenih bi definitivno uzeo SuperDC inverter. S time da si baci oko na model MSZ-SF42VE. On ti je još soma i nešto kuna jeftiniji, nazivna snaga mu je 4.2kW (klizanje kapaciteta do 4,5kW). Trebao bi baciti računicu da li ti je to dovoljno pa da si uštediš, dođe ti kao besplatna montaža. Inače taj Klima Centar ima pre brutalne cijene, ja ne znam na koju foru ih uvoznik ne stisne za jajca. Krajnji kupac kod uvoznika gdje KC nabavlja klime, za Mitsubishi može dobiti 15% popupsta, a KC u startu ima 25+ % niže cijene od uvoznika!? ![]() ![]() EDIT: Kod Daikina vidiš i da je SEER i SCOP masu niži od navedenih Toshiba i Mitsubishia, debelo niži energetski razred. |
![]() |
![]() |
![]() |
#894 |
Freelancer
|
Ok Hvala budem se onda fokusirao na Mitsu (Daikin ururu-sarara (glupog li imena ![]() ![]() ![]() U biti trebam ohladit potkrovlje cca 75m2 tako da bi stavio klimu u hodnik da puse direkt prema dvije sobe i treca je malo sastrane denso ali dostupna krilcima od klime. Srecom cijelo potkrovlje je izolirano betonskom dekom+5cm stiropor+glazura i onda klasicni krov sa daskama/terpapirom/crijepom tako da je gubitak minimalan ali opet puo je kvadrata (dodsue kubikaza je manja jer je 2.4m visine na ravnim djelovima i 1.55m na kosim pa se tjesim dace uspjeti sa 5kW ako dolje ova od 4.6kW moze fino rashladit slicnu kvadraturu). Imam Toshibu Inverter RAS16 koja trenutno hladi bez problema dnevni boravak (38m2) + kuhinju (17m2) i hodnik od 14m2 (sve na visini 2.65m ali kuca je debelo izolorana sandwich termo blokom 25+12 izmedju kojih je stiropor 5cm + 3cm iz vana te su prozori 5 komorni low-e).
![]() |
#895 |
The All Seeing Eye
|
Samo si pripazi kod montiranja klime u hodnik da se ne zezneš. Ako hodnik nije masivan, moglo bi se desiti da klima brzo postigne željenu temperaturu u hodniku i prestane hladiti. Čak niti ne mora postići temperaturu u hodniku, dovoljno ako je hodnik uzak da si reflektira hladan zrak i prevari samu sebe da je postigla temperaturu, a to se laše desi što je klima jača zbog većeg protoka zraka. Baš iz tog razloga su ti hodnici jako nezahvalno mjesto za montirati klimu. Redovito je pametnije klimu staviti u dnevni boravak i usmjeriti je prema hodniku ukoliko je to moguće. Cilj ti je rashladiti prostoriju gdje najviše boraviš, ako uspiješ ohladiti i ostatak stana super. Jedino bad ako čitavo potkrovlje služi samo kao spavaći dio, bez dnevnog boravka ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#896 |
Moderator
|
Stara firma. https://en.wikipedia.org/wiki/Akai Imo sam i muzičku liniju njihovu. ![]() Pričao sam prošle godine sa susjedovim rođakom iz Australije. Kaže da je AKAI dole priznat kao kvalitetna firma, a da ih ima kao i Samsunga, LG-a. Uglavnom narodska firma poput VW. ![]()
![]() |
#897 |
Banned
Datum registracije: Jan 2011
|
Postoji li igdje neka "mala klima". Soba mi ima 12 m2 i bilo bi lijepo kad bi postojala neka "mini me" klima za po jednu prostoriju ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#898 | |
Freelancer
|
Citiraj:
![]() ![]() Hodnik je dosta kockasti i prostran tako da nebi trebalo biti problema sto se tice toga. Gledao sam soluciju da stavim parapetne klime u sobe (jer zbog kosog krova svi zidovi na koje bi mogo stavit unutarnju jedinicu su zauzeti nekim ormarom ili krevetom ali i kad sam vidio da parapetne jedinice kostaju cirka 1500-2000kn vise od iste zidne odustao sam od te solucije a i 3 normalne klime od 2-2.5kW bi bile dosta skuplje od jedne 5-5.5kW kako god okrenem ako nista drugo barem zbog 3 montaze vs jedna montaza a i fasada bi izgledala ko cirkus da bas sa svih strana imam neku vanjsku jedinicu dok ugradnjom u hodnik nebi s eni vidjela jer bi bila fiksirana pod kroviste iza predulaza ![]()
![]() |
![]() |
#899 |
The All Seeing Eye
|
@Tomek... Mislim da nemaš ispod 2.5kW, zapravo imaš, ali riječ je o jedinici koja se koristi u multi split sistemima i košta više nego 3.5kW ![]() ![]() Staviš si 2.5kW, najslabije puhanje i klima će brzo postizati i lako održavati temperaturu, tak da neće niti puno struje trošiti. Ali baš fali neka jeftina od 1,5kW za takve sobe ![]() PS: Mobilne klime zaobiđi u širokom luku, ne daj se nagovoriti na to, to se uzme samo ako baš ništa drugo nejde. EDIT: @Lewis... Da, ne isplati se uzeti parapetne, eventualno da živiš negdje na moru pa da ti je i grijanje riješeno preko njih. No sa druge strane, opet nije dobro da klima puše po tebi dok spavaš, tak da je bolje imati indirektni izvor hlađenja, inače te može jebeno ukočiti. Hodnik je onda najbolji izbor, samo se nadam da će raditi kak spada i da buš zadovoljan. Ako bu zezala, poigraš se sa klapnicama i jačinom puhanja dok ne dobiješ što želiš. Zadnje izmijenjeno od: Bartuc. 24.06.2013. u 23:19. |
![]() |
![]() |
![]() |
#900 |
Premium
Datum registracije: May 2008
|
Mjerio sam potrošnju struje Mitsubishija (MSZ-GE35VA SuperDc Inverter), na vanjskih 34 stupnja, održava unutarnjih 25 stupnjeva sa nevjerojatnom potrošnjom od 190-200 W, prosječna potrošnja je 0.2kW po satu kroz dan. Kad sam prebacio sa 25 stupnjeva na minimalnih 16 stupnjeva, neku minutu klima je povukla 800W i opet dalje sa 200W održava temperaturu. Stvarno nevjerojatna potrošnja struje. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|