|
![]() |
#781 |
Señor Audiophile
Datum registracije: Jan 2007
|
Da se nadovežem na Low power ljetni mod rada ![]() S obzirom na sve te nebrojene opcije po ploči ... bilo bi šteta ne iskoristiti ih. Popis (nekome se dalo prepisati ih ![]() Definitivno polako dolazi vrijeme za snižavanje voltaže, jer odsad pa do zime temperature mogu samo ići gore. Primjerice evo postavki na kojima radi malac posljednjih mjesec dana (evridej usage, Idle/Prime95 load): ![]() ![]() SpeedStep: ON, Offset: -0.05V, Heating: OFF ![]() Po zimi dobro dođe grijanje, ali po ovakvom toplijem vremenu zaista treba obuzdati zagrijavanje prostorije. Kroz duži period klima jednostavno ne dolazi u obzir :/ Potrošnja u loadu je naspram bench postavki pala za više od 50%, što je poprilična količina fata za 24/7 rad. Zaista je šteta ne iskoristiti sve te tehnologije koje vam matične pružaju. Pogotovo nove ploče, koje imaju i dodatni Adaptive voltage mode (dizanje voltaže samo pri aktivnosti Turbo multija).
The Secret ... Zadnje izmijenjeno od: dh41400. 10.06.2013. u 23:29. |
![]() |
![]() |
![]() |
#782 |
Axl Rose
Datum registracije: Feb 2008
|
http://imageshack.us/photo/my-images...uredadada.jpg/ 4.4ghz na -0.20 offsetu, nakon 8 sati prime95 na small FFT.. da idem jos dolje? ne kuzim samo kaku voltažu mjeri taj core temp? :S Zadnje izmijenjeno od: drz_nedaj. 11.06.2013. u 18:38. |
![]() |
![]() |
![]() |
#783 |
OC addict
Datum registracije: Apr 2009
|
Ma najbolje gledaj voltazu u CPU-Z programu ili u softveru koji dodje s plocom, nemoj se opterecivati naponom koji CoreTemp prikazuje. ![]() Probavaj sve manji i manji offset dok ne dodjes do rusenja, a onda vrati stepenicu gore i vozi misko ![]() Neki bi rekli da mora proci xyz sati torture, ja nebi.....ako je prosao 8h prime-a onda sada odigraj najzahtjevniju igricu koju igras (npr. BF3 dosta gazi proc) nekoliko sati i ako se ne srusi onda je stabilan ![]() Ja bi ti preporucio da ga ostavis sada na 4.4ghz i 1.27v (ako se slucajno srusi povecaj na 1.28v i mora raditi)....preporucam da ostavis na 4.4ghz zato sto su ti sada temperature malo ispod 70c, a dolazi ljeto i vrucine i temperature ce ti narasti...i mislim da kad bi ga ostavio na 4.4ghz kako je sada, na ljeto bi imao temp ispod 80c i na to pazi...80c je gornja granica ![]() imas jos malo prostora za OC sto se tice temperature ali bi ga ja ostavio ovako zato sto ce biti uskoro vrucine....a isao bi na 4.5-4.6ghz ako ne trazi puno vise napona
Pošten trgovac: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15... - prije mi je bio nick "xTreme Gamer" (profil je isti ali sam promjenio nick) Zadnje izmijenjeno od: xtreme96. 11.06.2013. u 21:39. |
![]() |
![]() |
![]() |
#784 |
Axl Rose
|
ma ne opterecujem se, koristim jos CPU-Z, HW monitor, aidu itd.. na svim njima je ista voltaza.. jel mi mos objasnit nesto samo, recimo sad mi je voltaza 1.3 ja mislim sa offsetom -0.10, kak ja mogu znat za koliko ce mi taj offset spustit voltazu? naprimjer ako ga spustim na -0.20, za koliko ce on spustit voltazu? za 0.02 ili? znaci na -0.20 ce mi voltaza bit 1.28? ili to ima neka drugacija racunica.. vratit cu ja njega na stock sam kad se malo naucim OC-at.. i jel postoji neki program s kojim mogu preko windowsa mjenjat recimo one OC profile sto mogu napravit u Biosu? recimo, sad igram neku zahtjevnu igru i ocu ga stavit na 4.4, uđem sammo u taj program i prebacim ili kada samo surfam, skidam torrente, da mi vrati na stock? Zadnje izmijenjeno od: drz_nedaj. 12.06.2013. u 02:04. |
![]() |
![]() |
![]() |
#785 |
OC addict
|
Nema potrebe za vracanjem na stock dok surfas i slicno. Postoji Speedstep tehnologija koja sama mjenja clock ovisno o opterecenju. ![]() ![]() Offset ti i u idle-u i u load-u poveca napon procesora za onoliko koliko podesis. ![]() isprobaj sam offset pa ces skuzit...povecaj za jednu stepenicu ili smanji, pogledaj cpu-z pa ce ti biti jasno ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#786 |
Axl Rose
|
a ne znam kake su posljedice za proc OC-anje, kazu da mu skracuje vijek trajanja, ne znam koliko je to konkretno pa zato mozda ili ne? xD stavio sam offset na -0.50 i nije booto, digo na -45.0, digo windows i nakon par minuda pljas, sad mi na -0.40 radi vec jendo 20 minuta prime, temp max 66-67, 1.25 V, pa cmeo vidit dokle ce xD idem ja poslikat bios pa stavit tu u post pa pogledaj jel to sve valja.. fala jos jednom na odgovorima EDIT: Slike BIOS-a: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jel valja?? ![]() Zadnje izmijenjeno od: drz_nedaj. 12.06.2013. u 02:04. |
![]() |
![]() |
![]() |
#787 |
OC addict
|
Nece ti se degradirati proc od takvog overclocka poput tvog nemas brige ![]() to se moze dogoditi u ekstremnim slucajevima gdje se proc drzi na max stabilnom clocku 24/7 i sa visokim naponom, mozda cak ni tada.....znam tipa koji 2500k vozi vec godinu dvije na 4.8 sa skoro 1.4v i nista mu nije bilo ![]() EDIT: Valja ![]() Kazem ti, stavi ga na 4.4Ghz, nadji najmanji offset s kojim radi, kazes da sada radi sa 1.25v naponom...testiraj sad s tim naponom....idi odigrat (u komadu) par sati neke zahtjevne igre koja cucla puno proc i ako se ne srusi onda eto cisto radi sigurnosti odvrti prime ili (meni jos draze) occt.... p.s. dobronamjeran savjet: nemoj quote-ati post koji je odmah iznad, preglednije ce biti ![]()
Pošten trgovac: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15... - prije mi je bio nick "xTreme Gamer" (profil je isti ali sam promjenio nick) Zadnje izmijenjeno od: xtreme96. 12.06.2013. u 06:32. |
![]() |
![]() |
![]() |
#788 |
Axl Rose
|
eo i to rijeseno (quotanje).. ipak nista od -0.40, izdrzalo 20 minuta primea, al nakon pol sata LoL-a mi zastekalo sve, nije blue screen neg mi jednostavno stalo sve xD ne kuzim kako sad je na -0.35, koliko dugo vrtis occt? |
![]() |
![]() |
![]() |
#789 |
OC addict
|
Ja kad clockam pustim OCCT da odradi jedno 6h i jos odigram par sati neke zahtjevne igrice. ![]() Ne testiram vise jer mi ne treba vise....ne renderiram pa da mi treba "rock solid stable"... Daj mi reci kolika ti je sobna temperatura dok to testiras? da vidim koliko je efikasan taj 612S |
![]() |
![]() |
![]() |
#790 | |
Antimićanin
Datum registracije: Aug 2007
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#791 | |
Axl Rose
|
Citiraj:
a iskreno ne znam kolka je tem u sobi, morat cu i to jednom provjerit.. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#792 |
OC addict
|
@ Drug Brko Same here! ![]() rijetko kada testiram sa nekim programom....bitno mi je da se ne rusi u igrama....ali ako clockam neku konfu koja mora radit 100% stabilno onda pustim dugo occt ili ibt i jos malo igrica @drz nedaj Ma daj jednostavno se nemoj patit....sa 1.26v ti je radio na 4.4ghz, sa 1.25 se srusio....stavi offset tako da bude 1.27v u loadu i nece se rusit i mirna Bosna ![]() Temperature su ti ok, ispod 70c...odlicno...preko ljeta ako ostavis iste postavke biti ce ispod 80c i to je sve sto te zanima ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#797 |
Moderator
Datum registracije: Nov 2003
|
pusti, vidi malog kako hladi, a vent mu se nije ni raspuhao ![]() ti si u tome koliko znam... jel zamjenom stock cors 120mm venta se može dobiti nekaj revolucionarno? mislim testirao sam ovaj vent na 1000 i 2000rpm i ono razlike u temp na cpu su presmiješno male, tipa 3c ili tako nešto, buka je naravno neopisiva. |
![]() |
![]() |
![]() |
#798 |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
http://www.pohrani.com/?2U/oI/UEGo0u...picture027.jpg Prevelka mi je to razlika, bez obzira na memoriju, isto dela na 4.7. Zvrti to jos koji put.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#799 |
Nikad sit, uvijek žedan
Datum registracije: Jun 2005
|
Ok su temperature, odnosno napon je mali pa nije problem. Ja svom 2500K moram krkanski stavit napona za taj takt. Za vent, pa nebudeš dobio ništa specijalno. Jer jednostavno nema tog venta koji će gurat veliku količinu zraka kroz saće a da se malo vrti i/ili da bude tih. Probavao sam i push/pull i na kraju ostavio jer sam uspio da s dva venta na manje okretaja imam temperature kao s jedim na više. S tim da je ovo manje tipa 2x850 umjesto jednog na 1400. Najviše sam dobio kad sam okrenuo vent i stavio da mi vuče svježi zrak izvana u kućište, s tim da i to treba uzet s rezervom jer se radilo o A05N koje nije baš provjetreno i sam zrak unutar kućišta je bio povišene temperature uvijek i to nebi imalo izražaja toliko u nekom provjetrenijem i većem kućištu. Iako, nije to dugo trajalo kod mene jer me pumpa ubijala(bar na mome H50), nisam ja navikao na to.
![]() |
#800 |
Moderator
Datum registracije: Nov 2003
|
hebiga eto tako ivy hendla prime... nemam tu šta ja sada fantazirati. edit: onda smo i to riješili ![]() meni je od prvog dana podešeno da vent iz vana puše u kejs, isto kao front 200mm, a top 200mm baca sve to skupa gore i to se jebeno osjeti kada se komp ugrije + keeps dust off. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|