|
![]() |
#1141 | ||
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
Citiraj:
ssd je sad jos i među jeftinijim komponentama, 120gb za 700kn je i više nego povoljno ![]() Citiraj:
mislio opcenito na te green, eco i pitaj boga kak ih jos ne nazivaju ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#1142 |
Guest
|
Da, evo ja imam WD black kao sistemca i susjedi misle da sam upalio kosilicu. |
![]() |
![]() |
#1143 | |
Guest
Datum registracije: Jun 2012
|
Citiraj:
Kod diskova nije baš normalan tok razvoja. Prelazi se na drugačiju tehnologiju, a ova nova ti nudi puno manje mjesta za puno više para, a to nije napredak, naravno, dobiva se na brzini i tišini, ali pitanje je koliko su te dvije stvari opravdane i potrebne. Mehanički disk je i dalje najisplativija kupovina. Meni na WD Blue stvarno sve vrti normalno, a imam 500GB na raspolaganju, ne vidim ni jedan razlog za prijeći na ssd, eventualno radi tišine, ali nikako radi brzine. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1144 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
svaka tehologija ima svojih pozitivnih i negativnih stvari, na kupcu je da presudi što mu je bitnije (brzina, tišina i izdržljivost ili kapacitet i niža cijena) meni osobno HDD više ne dolazi u obzir kod kupovine sistemskog diska, isto kao što mi SSD ne dolazi u obzir za storage ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1145 | ||
Registered User
Datum registracije: Dec 2010
|
iz mog iskustva, a prije ovog sam imao blue 500gb, osjetno je sporiji u odnosu na black - i na bootu, a pogotovo pri kopiranju. plavom bi brzina kopiranja s C na D znala pasti na 25-30 MBs, crnom ne pada ispod 60-70. Citiraj:
Citiraj:
s druge strane, 5 prema 2 godine gare je značajna razlika. nema nepokvarljivih, istina, i većini ljudi će - u slučaju havarije - najviše bit žao izgubljenih podataka, no kad proizvođač daje pet godina podrške, onda to opet nekog vraga znači. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#1146 |
Premium
Datum registracije: Jun 2006
|
WD Black AALS modeli su neuporedivo tiši od FAEX modela ali su i 20% sporiji . Ovaj 2TB FASS što imam je također tih , ali zato ovaj FAEX rošta strava ! Nisam znao da je toliko glasan pa sam na njega još stavio OS , zamjenio mi je 640 GB AALS HARD koji sam do tada imao . Sada ne mogu spavati koliko se to roštanje čuje po noči ! |
![]() |
![]() |
![]() |
#1147 |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Re: Razlika između ova dva caviar blacka?
Ja sam se malo igrao s acouszic managementom pa sam shvatio da ako zelite brz i tih disk,uzmete black,i usporite ga da se ne cuje. Kao takav je brzi od blue-a a tih. Mana je cijena .Za storage imam 2tb 64 mb cache-a. Malo sam ga ubrzao i dobio na brzini prijenosa a jos uvijek je tih. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1149 |
Premium
|
Nisam u Rovinju trenutno,a ne znam napamet kako se program zove. Pokrenes ga, otvoris am,i smanjis level buke. Disk se stisa ali i uspori. Ali jos uvijek bude brzi od blue-a. Kad se vratim napisem kako se pogram zove,ali mozes i malo izgooglati sigurno ces ga naci |
![]() |
![]() |
![]() |
#1150 |
Premium
Datum registracije: Aug 2005
|
Bruno, ne znam kako si na svom FAEX-u uspio podesiti AAM, kad isti ne podržava AAM? Inače za podešavanje AAM-a, te APM-a i PM-a (korisno kod Green diskova, da se ne gase i parkiraju glave svako malo), sasvim OK je besplatni HDDScan. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1152 |
Vršni visioc
Datum registracije: Jun 2005
|
Vi bi brzo, tiho, sa 44 godine garancije, sa 500 tb kapaciteta ![]() Jednom kad probas SSD ne vracas se nikad na hdd. Osim za storage ali ponajprije zobg cijene. Za 5 godine, vise ni zbog toga.
![]() |
#1153 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
Citiraj:
Svi bi mi hteli SSD, ali neki nemaju para, neko ga ne misli još kupti jer je jednostavno precjenjen, itd... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1154 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() ![]() To sam brzinski podesio,blue vise nemam,ali sjecam se da je black na tiho malo brzi od blue-a,skoro isti. Green kad se ubrza ,dosta je sporiji od blacka,ali iako se cuje,manje se cuje od blacka. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1157 |
Premium
Datum registracije: Aug 2005
|
Neće mu pomoći HDDScan, tj. pisat će mu da AAM nije podržan za taj disk. Bruno ti očito imaš neki jako rani model FAEX-a, kad ima omogućen AAM, moj od 2TB je 24 Jun 2011 i nema podešavanje AAM-a. Jer WD je od 2011. prestao podržavati AAM, zbog patentnih prava neke treće kompanije, isto kao i Seagate od 2008. EDIT: Evo, našao sam, to je Convolveov patent za koji očito HDD dupolisti ne žele plaćati prava. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1158 | ||
Premium
Datum registracije: Sep 2007
|
Citiraj:
Citiraj:
![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#1159 |
Guest
|
Ovako! Black je zakon i skuplji je od greena i reda. Da li košta više? Da. Dali se isplati po brzini pokraj SSD-a, naravno da ne (ako kapacitet nije problem). Ali... Green - 2 godine garancije Red - 3 godine Black -5 godina Tko misli da ta "premija" nije važna, njegova stvar. |
![]() |
![]() |
#1160 |
Premium
Datum registracije: Jun 2006
|
Slažem se u potpunosti sa tvojim razmišljanjem Mad_Duke . Garancija od 5 godina je ogroman plus . Što se tiče SSD diskova ne vjerujem da oni nisu zamišljani kao storage diskovi , nego trenutna tehnologija proizvodnje im nije omogučila veči kapacitet za prihvatljiviju cijenu od trenutne . Vrijeme SSD diskova dolazi i oni će u dogledno vrijeme zamjeniti klasične hard diskove na koje ćemo za 2 do 3 godine gledati kao na staru kramu i pitati se kako smo tako šta i mogli imati u kompu :-) . Vjerujem da će standardni kapacitet SSD harda za dvije godine biti 1TB i bit će dostatan i za OS i za storage . |
![]() |
![]() |
![]() |
#1161 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1162 | |
Guest
Datum registracije: Jun 2012
|
Citiraj:
SSD je tek na početku i to još nije isplativo dok je mehanički disk na vrhuncu jeftinoće i još ide dolje cijenom svakodnevno, a za koju godinu će se stvar sigurno okrenuti i SSD će biti dominantan. Nekih 60-ak GB SSD je sad 500 kn, hm, pa to nije dovoljno za osnove jednog OS-a, samo Win 8 zauzme 20GB diska, još par programa tipa office, autocad, photoshop i sl. i disk je pun, igre neće ni spominjat. Daleko od toga da nije bolji izbor za OS, samo treba još pričekati da to padne sa cijenama. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1164 | |
Premium
Datum registracije: May 2007
|
Citiraj:
SSD (ovakav, sa flash memorijom) nije na početku nego pri kraju - još koja godina i bok. Nedugo sam kupil frendu za sistem 120 GB SSD - 650 kn u dućanu, novi, SF2 kontroler. Sam imam 60 GB (koj sam platil rabljeni 600 kn kad je izašel), W7, sve ove programe koje si pobrojal i još X drugih i 20+ GB slobodno. Zapravo, pikiram uzeti još jedan za virtualku i dvoumim se dal da uzmem 60 GB za RAID0 ili Vertex 4 za glavni OS. A zadnjih šest mjeseci nijedna konfa koju sam slagal bližnjima nije bez SSD -a. Rabljene 60 GB diskove sa garancijom moreš kupiti za 300 kn. Mislim da nemaš kaj puno čekati/razmišljati nego kupiti ... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1165 |
Premium
Datum registracije: Jul 2012
|
SSD nije islativ - ma da .... treba vam skenirat cjenike od prije 10 godina kad je disk od 20 GB ili čak 40 bio vrh vrhova ![]() Najveći "problem" je što su diskovi jedno doba masovno pali sa cijenom po prostoru i onda se opet digli nakon poplava, te sad po novom se raslojili po vremenu garancije time i po cijeni. Bottom line: tko želi brz sustav i radi sa virtualkama - uzet će si SSD, kome komp koristi za surfanje i igranje igrica normalno da neće ić na SSD jer mu je nepotreban. Dok opet oni treći koji imaju tone podataka slika itd. će razmišljat o black ili red verzijama diskova za pohranu podataka .... a opet oni koji imaju backaup na nekom drugom mediju masovno će kupovat greenove jer su po cijeni najprihavljiviji. Sve ovisi kome šta treba i za koju namjenu je disk. U konačnici ako imamo dovoljno RAM.a u kompu ne treba ti za svakodnevni rad ne znam kako brz disk. Hoće li se windowsi bootat za 10 ili 120s ... nekome je bitno nekome ne. S druge strane ako radiš u fotošopu ili neku obradu videa - treba ti brzi disk jer nije fora čekat da se slika učita ili da fotošop primjeni neki filter dok disk grebe ko lud ! |
![]() |
![]() |
![]() |
#1166 |
Does youer dewg byte?
Datum registracije: May 2006
|
Windows kao OS ne uzima prostora ovisno o veličini particije, uzima uvijek onoliko prostora, odnosno prebaci iste datoteke na particiju od 10GB, kao i od 50GB. Osim ako ne želiš reći da oni koji imaju više prostora imaju bezveze neke datoteke natrpane, odnosno, oni sa manjim particijama su zakinuti za neke funkcije sustava?
![]() |
#1167 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#1168 | |
Does youer dewg byte?
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#1169 | |
Guest
|
Citiraj:
Preporod je prava riječ, a ne napredak. Napredak je prebacivanja sa 5.400 diska u laptopu na Caviar Black u desktopu. Nije da imam neku potrebu na poslu ubijanja pa da što prije završim započeto i krenem sa nečim novim, ali nakon što sam koristio svoj komp 3 mjeseca preko ljeta na poslu i nakon što sam se vratio od tada na HDD, frustrira, jebeno frustrira rad puno više nego da je unutra SSD pa makar "najsporiji" SATA2. |
|
![]() |
![]() |
#1170 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
Oni koji i koriste zarađuju time, tako da im se onda isplati nabaviti SSD (a i to je upitno isplati li se svima ili nekima).
![]() |
![]() |
|
|