Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Audio, Video, Foto
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 04.03.2013., 21:40   #1
sh0kre
Premium
Moj komp

sh0kre's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
zvučna\receiver

Dali mi se isplati kupovati nekakvu zvučnu karticu, s obzirom da nisam zadovoljan kakav zvuk daje Onkyo integra ds989 optički povezan uz spdif u playeru... surround je odličan ali je razgovor u filmovima tih, bass nedovoljno izražen, u receiveru mogu poglasnit centralni zvučnik i woofer al nije to to. Situacija je obrnuta kad stavim klasični 5.1 tj. kad integrirana zvučna odrađuje posao, ali je surround loš i nije tolko čist zvuk... Ideja je bila kupiti neku dobru zvučnu i povezat ju koaksijalnim na Onkyo. Kako vam se to čini ili možda postoji neka druga, bolja opcija?
sh0kre je offline   Reply With Quote
Staro 06.03.2013., 16:57   #2
smirnoff
Premium
Moj komp

smirnoff's Avatar

Datum registracije: Dec 2009
nisi dovljno jasno objasnio - dali je zapis DD (dolby digital) ili neki obični stereo pa ga AV REc pretvara u Dolby pro logic II???

dali isti film imaš kao original (ili kopiju na DVDR) koji puštaš sa DVD playera i kompa???
smirnoff je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 06.03.2013., 21:38   #3
sh0kre
Premium
Moj komp

sh0kre's Avatar

Puštam isključivo 720/1080p ripove, a ovisno o filmu zapis je DD ili DTS... Da se razumijemo, zvuk je dobar, ali da bi bio odličan fali one snažne "kino grmljavine" koju imam sa isključenim SPDIF, ali u tom slučaju nema ni tolike čistoće zvuka ili dobrog surrounda, a htio bi oboje, a vjerujem da se može...
Staro 06.03.2013., 22:40   #4
alengrosevic
Premium
Moj komp

alengrosevic's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
ajde za probu nabavi/pusti jedan originalan film na DVD-u (moja preporuka 300, ima basa i grmljavine na pretek) te vidi kakav je zvuk. To ce ti dati najjasniju sliku o tvom sistemu. Tada možemo diskutirati dalje
alengrosevic je offline   Reply With Quote
Staro 08.03.2013., 08:09   #5
Dac
Premium
Moj komp

Dac's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Tu nešto nije dobro podešeno, jesi siguran da receiver dobije ispravan stream? Trebao bi nekako signalizirati da dobiva DD/DTS

I ne, ne isplati se investirati u zvučnu zbog toga. Nećeš čuti razliku.
Dac je offline   Reply With Quote
Staro 08.03.2013., 18:47   #6
sh0kre
Premium
Moj komp

sh0kre's Avatar

Citiraj:
Autor alengrosevic Pregled postova
ajde za probu nabavi/pusti jedan originalan film na DVD-u (moja preporuka 300, ima basa i grmljavine na pretek) te vidi kakav je zvuk. To ce ti dati najjasniju sliku o tvom sistemu. Tada možemo diskutirati dalje
mogu jedino skinut dvd .iso ...isto kao i original, i to 300, kad probam javim..

Citiraj:
Autor Dac Pregled postova
Tu nešto nije dobro podešeno, jesi siguran da receiver dobije ispravan stream? Trebao bi nekako signalizirati da dobiva DD/DTS

I ne, ne isplati se investirati u zvučnu zbog toga. Nećeš čuti razliku.
Na receiveru ovisno o filmu ispiše DTS ili DD... a da je spdif dobro podešen vidim i po tome da više nemogu kontrolirat glasnoču zvuka preko kompa, samo na receiveru....
Znači ustvari nema bolje zvučne od one integrirane koja je predviđena za 5.1 zvuk i filmove ?

jer ima još neka caka za porihtat možda u postavkama od samog playera ili slično? koristim KM ... jer ubiti ima hrpa postavki ali kad se ograniči na SPDIF svako daljnje podešavanje mislim da nema nikakvog smisla, jer sve odrađuje receiver. Dali sam u pravu?
Staro 08.03.2013., 19:39   #7
Dac
Premium
Moj komp

Dac's Avatar

Da, ako je došao stream do receivera to je originalni zvuk kakav je i u zapisu, samo prođe kroz komp do receivera i tek ga on dekodira. Ili radi ili ne radi, zato nema bolje zvučne ako se radi samo o tome. A pošto radi, ostaju postavke u receiveru
Staro 08.03.2013., 20:46   #8
sh0kre
Premium
Moj komp

sh0kre's Avatar

Tako je, samo što sam ja došao na ideju da kupim neku dobru zvučnu, isključim spdif te dekodiranje prebacim na nju...
Staro 08.03.2013., 21:06   #9
domis
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2006
meni je bio isti problem, samo ja imam 2.1 sistem i glupi reciever šibal zvuk na imaginarne zvucnike (centar i rear).

moja preporuka, makar će se sisa zgroziti i još nekoliko godina imati noćne more, da probaš sa nekim DSP modom ili predefiniranim ambijentalnim postavkama u recieveru

edit:
ma nisam mogel opce downmix birati

Zadnje izmijenjeno od: domis. 11.03.2013. u 20:44.
domis je offline   Reply With Quote
Staro 11.03.2013., 11:24   #10
Dac
Premium
Moj komp

Dac's Avatar

Samo što ti nisi imao ni sličan problem , samo si negdje na kompu (u playeru) trebao odabrati downmix na stereo

@shokre - ma ne, ne isplati se ništa kupovati, nego malo proučiti reciever i njegove postavke. Nema boljeg nego da to istrči van kao stream i da receiver to dekodira i konvertira D/A
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 15.03.2013., 16:16   #11
Imagine
undercover
Moj komp

Imagine's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Citiraj:
Autor sh0kre Pregled postova
Dali mi se isplati kupovati nekakvu zvučnu karticu, s obzirom da nisam zadovoljan kakav zvuk daje Onkyo integra ds989 optički povezan uz spdif u playeru... surround je odličan ali je razgovor u filmovima tih, bass nedovoljno izražen, u receiveru mogu poglasnit centralni zvučnik i woofer al nije to to. Situacija je obrnuta kad stavim klasični 5.1 tj. kad integrirana zvučna odrađuje posao, ali je surround loš i nije tolko čist zvuk... Ideja je bila kupiti neku dobru zvučnu i povezat ju koaksijalnim na Onkyo. Kako vam se to čini ili možda postoji neka druga, bolja opcija?
Razlika između reprodukcije preko spidifa te multi chanel ulaza se može pripisati isključivo dvijema stvarima.
Prva je razlika u upotrebljenim DACovima u resiveru te u zvučnoj kartici a druga stvar je - postavke u samom resiveru.

Problem koji ti imaš mi se čini kao kombinacija obe stvari.

Resiver kojeg koristiš je uređaj višeg ranga pa zasigurno ima kvalitetnije izvedenu DAC sekciju od nekakve kompjuterske zvučne čim zvuči čišče u usporedbi s zvučnom. Nažalost , radi se o poprilično starom komadu elektronike a resiveri se polako razvijaju i na nekakvoj višoj klasi se može nači hrpetina opcija za sound menađment. Na resiverima iz toga vremena iz kojeg je tvoj uređaj je bilo dobro ako si mogao birati obični rez između spikera i suba jer je nerjetko bilo fiksirano na 80Hz po THX spec.

Tvoji komentari poput nedostatka kino grmljavine te neizraženosti basa me vode do ... koji rez koristiš te jel uopče imaš mogučnost da ga biraš s obzirom na starost uređaja?

Na zvučnoj to zasigurno imaš a kako saund postavke i dsp modovi obično ne šljakaju s multi chanel ulazima, tim načinom dobijaš praktički ono što imaš namjeršteno u drajverima od zvučne a ovako napamet mi izgleda da se ne radi o istim postavkama kao u resiveru kad dobija signal putem spidifa.

Uglavnom definicija problema za početak traži malo čeprkanja po manualu...

Staro 16.03.2013., 11:37   #12
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Autor sh0kre Pregled postova
Sve što si naveo će ti samo pogoršati stvari.

Jedna od prednosti optičkog toslinka je električno razdvajanje komponenti, pa se time spriječava ground-loop i distorzije signala uslijed interferencije, parazitnih kapaciteta/induktiviteta i sl. na što su digitalni signali dosta osjetljivi. Tako da, thumbs up za optiku.

Integra koju imaš je više nego dobra za kućno kino bez obzira na godine. Gotovo nijedna zvučna kartica se s tim ne može mjeriti, a svejedno ti je da li signal ide s kompa ili playera ako ide digitalno preko spdifa. To zvučna kartica neće učiniti razliku jer stream ide direktno digitalno.

Uključi dialog normalization ako su ti vokali pretihi u filmovima. Poigraj se sa setupom od surrounda, tu se daju učiniti čuda ovisno o sposobnostima receivera.

Ako ti je bas slab, loš ili muljav, pokušaj mijenjati fazu signala na subooferu ili u receiveru ako je na njemu moguće. To čini ogromnu razliku u reprodukciji.
Staro 16.03.2013., 13:17   #13
Imagine
undercover
Moj komp

Imagine's Avatar

Spominjanje razlike između "optičke povezanosti" te "klasičnog 5.1 / kad integrirana zvučna odrađuje posao" mi je ostavilo dojam da se radi o reprodukciji s računala na 2 različita načina. Putem spidifa te 7.1 multichanell ulaza tj. analognog izlaza iz zvučne kad je spomenuto da "zvučna odrađuje posao".

Ali sad kad je medo istaknuo koaksijalnu vezu / boldao neke dijelove i ovom pristupio s druge strane , nisam baš siguran da sam shvatio problem ...

Ako se radi o razlici između reprodukcije preko dvd / BR playera (spojenog optikom) te računala spojenog coaxom , razlike nebi trebalo biti , jer resiver dobija isti signal.

E sad , spominjanje klasičnog 5.1 / kad zvučna odrađuje posao i te ideje koaksijalne veze me ostavlja malo zbunjenim.

Bez obzira što resiver ne dobija signal putem optike...iako dobija signal putem koaksa spojenog putem činčeva to ipak nije analogna veza i tu i dalje resiver odrađuje posao a ne zvučna / ne radi se o 'klasičnom 5.1'

btw, ako je ovo ipak bilo spidif vs. mc input sve spomenuto stoji.
Nakon što sam sad preletjeo po manualu , taj ulaz je izveden u malo drugačijem obliku (str 14 / sl 9 ) i kao što sam predhodno pretpostavio , ne spominje se mogučnost odabira reza sat/sub a ni saund postavke nisu globalnog tipa (str 32) tj. izvedena kalibracija ne vrijedi za MC ulaz.
To dvoje / razlika kod te dvije stvari u odnostu na dig. vezu je i više nego dovoljna da ostavi drugačiji dojam zvuka. Naravno , ukoliko se zaista koristi MC ulaz / ukoliko se zvučnoj da da odradi posao.
Staro 30.03.2013., 11:53   #14
sh0kre
Premium
Moj komp

sh0kre's Avatar

Malo zapostavio temu zbog nekih drugih stvari... ali uglavnom ruke su mi po ovom pitanju svezane koliko vidim... na samom wooferu sam podesio low pass filter na 85hz, čuje se, tutnji, ali da više brunda bez ikakvog razloga to stoji, ono što sam htio postić da je miran kad treba i udari punim volumenom, snagom, kad treba. Šteta što je on sam to u stanju proizvesti, i što je snaga receivera više nego adekvatna... Također sam dobio preporuku eventualno kupiti wdtv, možda se odlučim na to.... za sad sam se pomirio da je ovako kako je. Btw imagine, postoji opcija small ili large speakers, ja sam ih stavio kao small... Hvala svima na pomoći!
Staro 01.04.2013., 22:54   #15
Imagine
undercover
Moj komp

Imagine's Avatar

Ja i dalje nisam shvatio u čemu je (bio?) tvoj problem...
Staro 01.04.2013., 23:45   #16
sh0kre
Premium
Moj komp

sh0kre's Avatar

Što je kad se isključi spdif u video playeru bass dosta bolji nego sa uključenim spdif-om, ali i lošiji surround... pa sam htio dobiti jednako dobar bass i surround... djelomično je uspjelo stišavanjem dB-a woofera u postavkama receivera i pojačavanje na samom wooferu, uz 85hz low pass filter.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno